Jump to content

Sute de gălăţeni bolnavi de hepatită C


dcp100168

Recommended Posts

Nu mai sunt bani nici pentru Interferon

În condiţiile în care, potrivit statisticilor oficiale, 10 la sută din populaţia României este infectată cu virus hepatic de tip C (cu sau fără boală în evoluţie) şi 16 la sută cu virus de tip B, din cauza crizei economice (dar şi sub pretextul acesteia), bolnavii care au dreptul la tratament gratuit îşi aşteaptă rândul la medicaţie pe liste tot mai mari. Tratamentul pentru hepatita C se face în special cu Interferon, un medicament foarte scump. Tratamentul unui singur bolnav costă anual în jur de 10.000 de euro. Întrucât nu-şi pot permite să suporte costurile acestuia deoarece le depăşesc cu mult veniturile, bolnavii depind de tratamentul oferit gratuit prin programul naţional destinat lor.

242 de pacienţi pe lista gălăţeană

Potrivit directorului CJAS, farm. Olimpia Buzia: „Anul acesta, pentru medicamente compensate şi gratuite, am primit fonduri cu 20 la sută mai mici comparativ cu anul trecut. În schimb, numărul bolnavilor a crescut cu 88 la sută. În atare situaţie, pe lista de aşteptare pentru Interferon se află înscrişi 242 de pacienţi. Dacă ar fi să le onorăm cererile fără perioadă de aşteptare ar însemna să cheltuim tot bugetul medicamentelor numai pentru hepatită, ceea ce evident nu e posibil”. Şi asta în condiţiile în care bolnavii de hepatită cu vârsta de peste 65 de ani nu au dreptul la Interferon pe considerentul că nu mai răspund la tratament… O discriminare care aproape că îşi pierde sensul în actualele condiţii… vitrege pentru toţi bolnavii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Nu_m ... ron_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Sute de gălăţeni bolnavi de hepatită C

În România, hepatita C este sinonimă cu luni întregi de aşteptare pentru tratament gratuit. 700 de pacienţi care au nevoie urgent de interferon se află pe listele de aşteptare depuse la Casele Judeţene de Sănătate din Galaţi şi Iaşi. Grav este că aşteptarea aceasta îi aduce pe mulţi în pragul morţii.
În România, aproximativ 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu hepatita C primesc tratament compensat cu Interferon. Pentru atâţia ajung banii. Ceilalţi bolnavi, care ar avea nevoie ca de aer de acest medicament, sunt lăsaţi de izbelişte. Autorităţile nici măcar nu ştiu câţi români au de fapt nevoie de Interferonul salvator.
"Există un program naţional de terapie care ţine cont de normele internaţionale, de standardele internaţionale de terapie, dar trebuie să recunoaştem că şi dacă îndeplinesc aceste criterii de intrare în tratament, puţini pacienţi îl primesc", a spus medicul Gabriel Colţan.
Deşi autorităţile anunţau luna trecută că au eliminat listele de aşteptare pentru tratamentul pacienţilor bolnavi de hepatită, realitatea este alta. Dosarele se strâng la casele judeţene de asigurări de sănătate, care însă n-au bani să le aprobe. "La Iaşi sunt în jur de 400, la Galaţi sunt în jur de 300 şi în restul sunt răsfirate, mai puţine. Acolo ni se spune tot timpul nu sunt fonduri", a spus Marinela Debu, preşedinte APH-RO.
Grav este şi că tratamentul oferit gratuit de stat nu dă rezultate pentru toţi pacienţii. Unii au nevoie de medicamente de generaţie nouă, care nici măcar nu sunt pe lista compensatelor. "Toate ţările din Uniunea Europeană au inclus noile terapii pe listele de compensare şi de gratuitate. Deci, România este singura ţară care nu a făcut acest lucru", a spus Cezar Irimia, preşedinte APCR. Peste un milion de români sunt bolnavi de hepatită B şi C.

realitatea.net

Link to comment
Share on other sites

Câteva sute de gălăţeni aşteaptă tratamentul sau moartea
* Cei infectaţi cu hepatită C nu beneficiază încă de tratament gratuit cu interferon * CJAS susţine că dosarele au fost transferate în ograda CNAS şi se aşteaptă rezolvarea lor
În România şi în special în Galaţi, hepatita C este sinonimă cu luni întregi de aşteptare pentru tratament gratuit. Peste 300 de pacienţi care au nevoie urgent de interferon se află pe listele de aşteptare. Grav este că aşteptarea aceasta îi aduce pe mulţi în pragul morţii. În România, aproximativ numai 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu hepatita C primesc compensat interferon. Pentru atâţia ajung banii! Deoarece tratamentul este foarte costisitor, ceilalţi bolnavi, care ar avea nevoie ca de aer de acest medicament, sunt lăsaţi de izbelişte.
Un singur pacient şi peste 30.000 de lei tratamentul
Dintre toate judeţele ţării, Galaţiul şi Iaşiul stau cel mai prost, deşi există un program naţional de terapie care ţine cont de norme internaţionale. La Iaşi sunt 500 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, în timp ce la Galaţi sunt 300.
În timp ce tot aşteaptă şi li se reduc speranţele de vindecare, autorităţile plasează motanul dintr-o curte în alta. „Acum dosarele au fost cerute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu mai sunt în sarcina noastră. Se aşteaptă rezolvarea lor, sperăm ca ritmul de aprobare să fie mai rapid aşa”, ne-a spus dr. Oana Ditcov, de la CJAS Galaţi.
Întrebată de ce n-au putut fi rezolvate pe plan local aceste dosare, dr. Oana Ditcov a readus în discuţie lipsa fondurilor: „E vorba de peste 30.000 de lei pentru un singur pacient, timp de 11 luni. Nu aveam cum să ne dăm semnătura pe aceste dosare, deoarece într-o notă de la CNAS ni s-a transmis că suntem responsabili de existenţa fondurilor pentru continuarea tratamentului. Iar noi nu aveam aceşti bani. Odată cu transferul dosarelor la Bucureşti se va schimba situaţia”, mai spune medicul citat.
Nu există compensare pentru noile terapii
Grav este şi că tratamentul oferit gratuit de stat nu dă rezultate pentru toţi pacienţii. Unii au nevoie de medicamente de generaţie nouă, care nici măcar nu sunt pe lista compensatelor. Ţările din Uniunea Europeană au inclus noile terapii pe listele de compensare şi de gratuitate. România este însă singura care nu a făcut acest lucru, în timp ce peste un milion de români sunt bolnavi de hepatită B şi C.
Ce este şi cum se manifestă
Hepatita C este o boală infecţioasă ce afectează în principal ficatul. Adeseori hepatita C nu se manifestă prin simptome, dar o infecţie cronică poate afecta ficatul, iar după o perioadă mai îndelungată poate duce la ciroză sau cancer hepatic.
Hepatita C se transmite la oameni mai ales prin contact direct cu sângele infectat prin administrarea de injecţii intravenoase, folosirea echipamentului medical nesteril şi transfuzii de sânge sau, posibil, relaţiile sexuale neprotejate cu persoane infectate. Administrarea de droguri sau piercingul sunt alte modalităţi de infectare cu acest virus.
Cel mai adesea, simptomele sunt uşoare şi nespecifice, dintre acestea făcând parte scăderea apetitului alimentar, oboseala, greaţa, durerile musculare şi articulare şi scăderea în greutate. Puţine dintre cazurile de infecţie acută sunt asociate cu icter.
Optzeci la sută dintre cei expuşi virusului dezvoltă infecţie cronică. Majoritatea acestora prezintă simptome minime sau sunt complet asimptomatici în primii ani de boală, cu toate că hepatita C cronică poate fi asociată cu oboseala.
Hepatita C este cauza principală a cirozei şi a cancerului hepatic. Aproximativ 30 la sută dintre persoanele ce poartă infecţia timp de peste 30 de ani fac ciroză.
Hepatita C este cauza a 27 la sută dintre îmbolnăvirile de ciroză şi a 25 la sută dintre cazurile de cancer hepatic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Zeci de mii de gălăţeni au hepatită B şi C

* Doar o mică parte dintre aceştia urmează un tratament adecvat * Rata de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani a celor bolnavi de hepatită C este mai mică decât în cazul bolnavilor de SIDA

Două studii făcute la intervale relativ mici de timp de Ministerul Sănătăţii şi, respectiv, de către Institutul Clinic Fundeni au ajuns la rezultate foarte asemănătoare: 5 la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, în vreme ce alţi 7 la sută cu virusul B. Un mic procent (0,5 - 1 la sută) dintre cei cu virus B sunt purtători şi ai tulpinii virale D, fapt ce îngreunează simţitor un tratament şi aşa destul de dificil. Aplicând proporţiile amintite la populaţia judeţului Galaţi reiese faptul că cel puţin 25.000 de gălăţeni sunt infectaţi cu virusul C, în vreme ce în organismul altor 35.000 este prezent virusul B.

Sănătoşi doar la suprafaţă

Deşi poate cauza apariţia cirozei şi a cancerului hepatic, hepatita C nu se manifestă în multe cazuri prin niciun simptom. Mulţi pacienţi află că sunt infectaţi cu acest virus în timpul unor analize de rutină sau, în cazurile nefericite, atunci când este prea târziu. "Hepatitele de tip B şi C reprezintă o problemă de sănătate publică atât la nivel naţional, cât şi în ceea ce priveşte judeţul nostru. Atât numărul mare al celor infectaţi, cât şi costurile semnificative ale tratamentului fac din aceste boli o povară pentru orice sistem de sănătate", spune doctorul Petru Dăscălescu, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului "Cuvioasa Parascheva" Galaţi.

Lungul drum spre tratament

În cazul în care analizele de rutină scot în evidenţă anumite modificări la nivelul ficatului, medicul de familie (specialistul care recomandă aceste analize, de cele mai multe ori) îi va da trimitere pacientului către un laborator pentru efectuarea unui test suplimentar, care poate scoate în evidenţă anticorpii specifici viruşilor hepatici B şi C. Urmează apoi biletul de trimitere către medicul specialist în gastroenterologie sau boli infecţioase. După ce analizează dosarul pacientului, medicul specialist va decide ce e de făcut. Pentru confirmarea unui diagnostic de hepatită C pacientul va primi un voucher care îi va permite să facă gratuit viremia, o analiză care în mod normal costă între 400 şi 500 de lei. Chiar dacă această analiză nu este decontată de statul român, cele două companii farmaceutice concurente care oferă pe piaţa românească tratamentele împotriva hepatitelor B şi C dau medicilor specialişti aceste vouchere, cu scopul de a uşura completarea dosarului de către pacient. Este o modalitate ieftină prin care cele două firme reuşesc să obţină profituri uriaşe, din moment ce statul plăteşte pentru tratamentul unui singur bolnav în jur de 15.000 de euro. Totuşi, în absenţa unui astfel de măsuri, mulţi pacienţi nu ar avea bani pentru efectuarea viremiei, fapt ce le-ar pune în pericol viaţa. Cu rezultate de la aceste analize, precum şi de la numeroase altele, pacientul poate în sfârşit să depună dosarul la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Cura nu este pentru oricine

Din estimările medicilor specialişti gălăţeni doar 10 la sută din totalul celor infectaţi cu virusul hepatic C au urmat un tratament până în prezent. "Numărul poate părea mic şi cu siguranţă situaţia ar putea sta şi mai bine. Trebuie însă să ţinem seama şi de faptul că o bună parte dintre pacienţi au stadii foarte puţin avansate ale bolii, când tratamentul nu este încă necesar. O altă parte dintre bolnavi nu pot urma tratamentul din cauza altor boli care le-ar pune astfel în pericol viaţa. O cură terapeutică împotriva hepatitelor cronice B sau C nu este deloc uşoară. Nu în ultimul rând, medicii nu prescriu de regulă tratamentul pentru pacienţii care nu au împlinit încă 18 ani sau care au depăşit 65 de ani. În nicio ţară însă, oricât de avansat ar fi sistemul medical de acolo, nu se întâmplă ca toţi bolnavii să beneficieze de tratament, din cauza limitărilor de fonduri. Oricum, programul de evaluare a stării de sănătate care a debutat în iulie 2007 a fost un pas uriaş înainte în depistarea pacienţilor cu hepatite B şi C. În ciuda costurilor, consider că un astfel de program ar trebui efectuat din nou. Chiar dacă rezultatele nu sunt spectaculoase pe moment, diferenţa se vede în ani", mai spune dr. Petru Dăscălescu.

Câţi gălăţeni urmează un tratament

În prezent, 381 de gălăţeni (240 cu hepatită C şi 141 cu hepatită B) beneficiază de tratament decontat de stat, după ce dosarele depuse la CJAS Galaţi au fost aprobate de comisia de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. "Mai avem 16 pacienţi, şapte cu hepatită B şi 9 cu hepatită C, care au dosarele în aşteptare. Aşteptăm ca aprobările să vină în cursul zilelor următoare", a declarat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.
Cât durează
Potrivit doctorul Petru Dăscălescu, primul tratamentul pentru hepatita C poate dura 6 sau 12 luni. Succesul acestui tratament se situează undeva între 50 şi 60 la sută. Cei pentru care cura nu a avut efectul scontat sunt nevoiţi să urmeze un nou tratament, care poate dura chiar şi 18 luni. Eficienţa celui de-al doilea tratament însă scade la doar 20 la sută. Pentru hepatita B, tratamentul durează cel puţin 5 ani, putându-se prelungi indefinit.
Ce sunt hepatitele cronice
Hepatita B este o infecţie virală a ficatului transmisă prin folosirea drogurilor injectabile, prin contactul sexual sau intim cu o persoană infectată şi prin expunerea la fluide umane cum ar fi sperma, secreţiile vaginale şi laptele de mamă. Mulţi oameni care dobândesc hepatita B nu prezintă simptome, dar unii pot avea o stare asemănătoare cu cea provocată de gripă. Vaccinul împotriva hepatitei B există şi este foarte eficient. Hepatita C este tot o infecţie virală a ficatului împrăştiată prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Virusul poate fi transmis sexual. Mulţi oameni care capătă hepatită C nu vor prezenta simptome, dar unii pot avea o slabă boală asemănătoare cu gripa, care ţine câteva săptămâni. În acest moment nu există vaccin pentru hepatita C.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Terapii revoluţionare pentru gălăţenii cu hepatită C

* În România vor fi introduse noi tratamente pentru hepatita C: tripla terapie şi terapia fără interferon * Noile terapii au rata vindecare între 80 la sută şi sută la sută

Veste bună pentru gălăţenii infectaţi cu virusul hepatitei C. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a anunţat că, în primul semestru al acestui an, vor fi introduse şi în România noile terapii pentru tratarea hepatitei C, respectiv tripla terapie şi terapia fără interferon (denumită „Interferon Free”).

"Nu aş vrea să vă dau o zi sau o săptămână, dar pot să vă spun că va fi într-un timp foarte scurt. Suntem gata să dăm drumul tratamentelor moderne în hepatită, dar nu o pot face de unul sigur, trebuie să colaborăm toţi - pacient, profesionişti, sistem de asigurări, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Agenţia Naţională a Medicamentului", a spus Vasile Ciurchea.

Aceste tratamente moderne, deja comercializate în Europa de Vest şi în Statele Unite ale Americii, vor fi folosite şi la noi în ţară, în speranţa că va creşte semnificativ numărul pacienţilor vindecaţi.

Şanse mai mari de vindecare

"Deja au trecut aproape două luni din anul acesta. Timpul trece şi noi aşteptăm să trecem la noile tratamente. Tripla terapie este mult mai eficientă, iar cea fără interferon, cea mai eficientă. În cazul dublei terapii, rata de răspuns virusologic bun şi îndelungat este de aproximativ 60 la sută, ori 40 la sută, dacă vorbim de recăderi, iar tripla terapie ar avea o rată de vindecare de 80, 90 la sută, chiar şi de sută la sută. Ne dorim mult să ajutăm cât mai mulţi pacienţi", a precizat dr. Dan Botezatu, medic gastroenterolog.

Toate medicamentele necesare acestor terapii sunt extrem de scumpe, costul unui tratament fără interferon putând ajunge să fie de trei ori mai mare decât cel al tratamentului clasic. Astfel, oficialii susţin că există încă discuţii referitoare la preţul pentru România al noilor medicamente, în aşa fel încât bugetul să le poată face faţă. S-a luat în calcul şi posibilitatea ca mai multe ţări membre ale Uniunii Europene să achiziţioneze împreună medicamentele, în aşa fel încât cantitatea achiziţionată să fie una cât mai importantă, fapt care ar duce la un discount mai mare din partea companiilor.

Ce pacienţi ar putea fi beneficiari

"În ceea ce priveşte categoriile de pacienţi care ar putea fi trataţi cu noile terapii nu facem nicio discriminare de sex, vârstă sau stadiul bolii. Ne vom axa pe pacienţii care nu răspund la vechile terapii. Dar, iniţial, trebuie făcute mai multe teste de sânge pentru a identifica genotipul hepatitei C, asta pe lângă clasica viremie. În România, genotipul 1 şi HLA ar răspunde cel mai bine la noile terapii. Sunt însă teste multe şi costisitoare, pe care nu ştim încă cine le va plăti. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă", spune dr. Dan Botezatu.

Despre noile tratamente

Tratamentul care se foloseşte la ora actuală în spitalele din România este dubla terapie, în care se asociază Peginterferon şi Ribavirina. Pacienţii care nu răspund la această schemă terapeutică sau care se află în situaţia unei recăderi nu au momentan altă variantă terapeutică. Trebuie să respecte strict regimul de viaţă pentru hepatită C.

Noul tratament, „tripla terapie”, constă în administrarea unor medicamente mai puternice: se asociază Peginterferonul şi Ribavirina cu încă un medicament administrat pe cale orală, respectiv „Telaprevir“ sau „Boceprevir“.

În multe ţări din lume se recurge şi la cea de-a treia variantă, la fel eficientă - tratamentul fără interferon, denumit „InterferonFree”, care, conform specialiştilor, omoară virusul în aproximativ trei luni.

În 2013, un studiu efectuat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Clinic Fundeni arăta că cinci la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, iar la nivelul judeţului Galaţi sunt, în evidenţe, cel puţin 25.000 de persoane care au acest tip de hepatită. Medicii spun însă că cifra nu este deloc una reală, pentru că mulţi nu ştiu că sunt infectaţi, deoarece boala nu se manifestă prin niciun simptom. În prezent, conform datelor primite de la Casa de Asigurări de Sănătate, 283 de gălăţeni beneficiază de tratament decontat de stat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Zeci de mii de gălăţeni suferă de hepatită C

Aproximativ 700.000 de persoane sunt afectate de virusul hepatitei C în România, iar anul trecut au murit 1.200 de pacienţi din cauza acestei boli cronice. În lipsa unei strategii naţionale, numărul deceselor se va tripla, până în 2030, a apreciat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, citat de Agerpres.

Un studiu efectuat în urmă cu doi ani de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Clinic Fundeni arăta că cinci la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C. Potrivit aceluiaşi studiu, în judeţul Galaţi sunt, în evidenţe, cel puţin 25.000 de persoane care au acest tip de infecţie hepatică. Medicii spun însă că cifra nu este deloc una reală, pentru că mulţi gălăţeni nu ştiu că sunt infectaţi, întrucât boala nu se manifestă prin niciun simptom. În prima jumătate a anului 2015, conform datelor primite de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, 283 de gălăţeni beneficiază de tratament decontat de stat.

Tratamentul nou, încă indisponibil

Streinu Cercel a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre costurile testării şi tratării cu cele mai noi metode a persoanelor care suferă de această boală. Specialistul a atras atenţia asupra faptului că noul tratament pentru hepatita C este mai eficient şi aduce o îmbunătăţire mai rapidă a stării de sănătate a pacienţilor, dar schema de tratament trebuie respectată cu stricteţe de către bolnav. Deşi bolnavii de hepatită C ar fi trebuit deja să beneficieze de noile tratamente fără interferon, autorităţile nu au cumpărat încă aceste medicamente. În semn de protest, sute de bolnavi şi rudele lor au ieşit săptămâna trecută în stradă, la Bucureşti.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Cum poate beneficia pacientul cu hepatita C de tratament fără interferon

  • Gălăţenii acceptaţi pentru tratament vor fi nevoiţi să meargă la Iaşi sau la Bucureşti

Unii dintre gălăţenii bolnavi de hepatită C vor putea beneficia de tratament fără interferon. Vizaţi de noua terapie sunt doar pacienţii cu forme avansate ale bolii (stadiu de fibroză F4).

O comisie din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va stabili exact care bolnavi vor fi eligibili pentru a primi tratamentul fără interferon. Determinant în verdictul dat de această comisie va fi rezultatul analizelor pe care pacienţii le vor face, în mod gratuit, doar într-o serie de laboratoare desemnate de CNAS.

Pentru moment, nu se ştie despre ce laboratoare este vorba, dar preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat, miercuri, 14 octombrie, faptul că lista va fi făcută publică în termen de zece zile. Ceea ce se cunoaşte însă deja este faptul că tratamentul va putea fi prescris doar în nouă centre universitare din ţară, aflate în Bucureşti, Cluj, Sibiu, Craiova, Târgu Mureş, Iaşi, Constanţa, Timişoara şi Oradea.

Astfel, pacienţii gălăţeni diagnosticaţi cu aceste stadii ale bolii, în laboratoarele acreditate, vor merge la Iaşi sau la Bucureşti, pentru a le fi prescris noul tratament, întrucât aceste centre sunt cele mai apropiate de Galaţi.

Ce trebuie să conţină dosarul pacientului

Pe site-ul CNAS, în partea stângă a paginii, la secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu.

Acestea sunt: Investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării.

De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic. Odată completat, dosarul va fi trimis la casa de asigurări de sănătate cu care medicul curant se află în relaţie contractuală, în cazul de faţă Bucureşti sau Iaşi. De aici, dosarul va fi transmis către CNAS, unde dosarul va fi analizat şi va primi aviz favorabil sau de decizie de respingere.

Reguli pe care pacienţii trebuie să le respecte

Pe site-ul CNAS, la aceeaşi secţiune, a fost publicată şi o scrisoare, adresată pacienţilor, prin care li se spune ce obligaţii au, odată ce au fost acceptaţi pentru tratament.

"Pentru ca acest tratament să vă vindece boala, trebuie să-l urmaţi conştiincios, să luaţi medicamentele zilnic, la oră fixă şi în cursul mesei şi să nu consumaţi alte medicamente/ceaiuri/remedii naturiste, concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C, fără aprobarea medicului dumneavoastră curant (deoarece acestea ar putea să determine apariţia unor efecte adverse grave sau medicamentele antivirale să nu-şi facă pe deplin efectul). Înainte să începeţi tratamentul, solicitaţi clarificări medicului dumneavoastră curant despre modalitatea de administrare a tratamentului, posibilele lui efecte adverse, precum şi cu privire la orice alte aspecte legate de tratament asupra cărora aveţi neclarităţi. O altă condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este să vă monitorizaţi tratamentul mergând la medicul dumneavoastră curant (pentru consultaţii, analize) ori de câte ori acesta vă programează sau dacă aveţi reacţii adverse sau starea dumneavoastră de sănătate o impune", se arată în document.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum vă puteţi testa gratuit pentru depistarea hepatitei B şi C

Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" lansează "H-Alert", o campanie naţională de testare, informare, comunicare şi educare în privinţa infecţiilor cu HIV (virusul imunodeficienţei umane - n.r.) şi hepatită B sau C. Campania se va desfăşura în 35 de oraşe din ţară, printre care şi în Galaţi.

Astfel, până în aprilie 2016, orice persoană se poate testa gratuit, în cadrul Centrului Medicotest Galaţi, situat pe strada Brăilei nr. 136C, Ţiglina II (în incinta fostului spital de copii - n.r.). Mai multe informaţii puteţi obţine la numărul de telefon 0212.010.980 sau trimiţând un mesaj la adresa de e-mail office@medicotest.ro. De asemenea, puteţi accesa şi site-ul oficial al campaniei, http://www.h-alert.ro. Potrivit iniţiatorilor campaniei, persoanele interesate vor primi consiliere atât înainte, cât şi după testare.

Pacientul are nevoie de un formular de screening

Pentru ca testarea să poată fi efectuată, pacienţii trebuie să aducă la centrul de recoltare un formular de screening naţional, parafat de medicul de familie, potrivit unui reprezentant al Institutului „Matei Balş”. În cadrul aceleiaşi campanii vor fi organizate şi sesiuni de informare, educare şi comunicare pentru populaţia generală, cu acţiuni specifice pentru grupuri vulnerabile (cum ar fi consumatorii de droguri injectabile, spre exemplu - n.r.).

Implementată cu ajutorul unor granturi norvegiene, campania promovează testare gratuită pentru HIV şi virusurile care declanşează hepatita B şi C. Testarea va avea ca rezultat realizarea Registrului Naţional de Hepatite, un instrument care le va veni în ajutor medicilor gastroenterologi sau celor infecţionişti.

Testarea poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

"Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că testarea poate face uneori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Infecţia cu HIV, precum şi cea virusurile hepatitice B şi C evoluează de multe ori fără simptome sau poate fi confundată cu alte infecţii, astfel că singura modalitate de a afla dacă o persoană este infectată sau nu este testarea. Cu rezultatele acestor testări vom putea, împreună cu Ministerul Sănătăţii, să punem bazele unor politici de sănătate publică care să permită intervenţii mai rapide şi mai eficiente, care să diminueze amploarea infecţiilor în rândul tinerilor, grupurilor vulnerabile, dar şi în rândul publicului larg", a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş".

Mulţi români nu au încredere în vaccinuri

Un studiu desfăşurat recent de medicii de la "Matei Balş" a dezvăluit faptul că 25 la sută dintre români nu au încredere în vaccinuri, iar unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B, chiar dacă acest lucru i-ar fi recomandat de un medic. O altă concluzie a cercetării a fost că peste jumătate dintre repondenţi nu s-au testat niciodată pentru depistarea hepatitei B şi C.

15.000 de gălăţeni sunt infectaţi

Chiar dacă nicio instituţie din ţară nu are informaţii exacte, medicii estimează că cel puţin 600.000 de români (dintre care în jur de 15.000 de gălăţeni - n.r.) sunt infectaţi cu virusul hepatic C, fapt ce plasează România pe primul loc în Europa din acest punct de vedere.

Pentru tratarea lor cu interferon (terapie învechită, la care multe state europene au renunţat încă din 2012 - n.r.), statul cheltuie anual milioane de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Investigaţii gratuite pentru gălăţenii cu hepatită în stadii avansate, în vederea tratamentului fără interferon

  • Este neclar încă modul în care vor fi aleşi gălăţenii bolnavi de hepatita C sau de ciroză hepatică pentru efectuarea testărilor gratuite

Pacienţii cu hepatită cronică C în stadii avansate şi cei cu ciroză hepatică au dreptul, începând de luni, 26 octombrie, la vouchere care să le permită să efectueze investigaţiile necesare pentru aprobarea tratamentului fără interferon. Pe baza voucher-ului primit de la medicul specialist, bolnavul va putea face gratuit aceste investigaţii. Terapia, de care vor beneficia strict pacienţii în stare gravă şi pentru care nu mai sunt alte soluţii, este de asemenea gratuită, fiind decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceste vouchere vor fi distribuite de medicii de specialitate care vor realiza prescrierea tratamentului şi monitorizarea pacientului în centrele din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea.

Totuşi, CNAS nu a explicat, până în prezent (luni după-amiază - n.r.), şi care este traseul exact pe care un gălăţean bolnav de hepatită C, spre exemplu, trebuie să îl urmeze pentru a intra în posesia acestor vouchere. Cel mai probabil, înainte de a ajunge la medicii din centrele universitare amintite, bolnavii vor fi selectaţi de medicii de specialitate din judeţul respectiv.

Costurile transportului, suportate de pacient

Pentru că Galaţiul nu a fost inclus printre centrele unde se va realiza acest tratament, bolnavii gălăţeni vor fi nevoiţi să meargă până la Iaşi, Bucureşti sau Constanţa (cele mai apropiate centre de judeţul nostru - n.r.). Deşi testările vor fi gratuite, drumul trebuie plătit de către pacienţi. Acest amănunt s-ar putea să conteze, având în vedere că va fi nevoie de mai multe astfel de drumuri, pe parcursul tratamentului. Lista laboratoarelor unde se pot realiza aceste testări gratuite, pe baza voucher-ului primit de la medic, este publicată pe site-ul CNAS, la secţiunea "informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon: http://www.cnas.ro/page/tratament-fara-interferon.html. După ce bolnavul va primi rezultatele testărilor de la unul dintre laboratoarele acreditate, dosarul pentru includerea în tratament va trebui depus la Casa de Asigurări de Sănătate cu care medicul curant se află în contract.

Ce trebuie să conţină dosarul pacientul

Pe site-ul CNAS, în partea stângă a paginii, la secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu. Acestea sunt: Investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării.

De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic. Odată completat, dosarul va fi trimis la casa de asigurări de sănătate cu care medicul curant se află în relaţie contractuală, în cazul de faţă Bucureşti sau Iaşi. De aici, dosarul va fi transmis către CNAS, unde dosarul va fi analizat şi va primi aviz favorabil sau de decizie de respingere.

Cum se obţine tratamentul

Potrivit CNAS, dacă terapia durează 12 săptămâni, pacientul este nevoit să facă viremia (analiză obligatorie - n.r.) în săptămâna a 12-a de tratament, în timp ce în cazul tratamentului cu o durată de 24 de săptămâni, viremia de la sfârşitul tratamentului trebuie să fie efectuată obligatoriu în săptămâna a 24-a de tratament. „La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului, pacientul va trebui să înmâneze cutiile goale ale medicamentelor, astfel încât medicul să confirme că bolnavul a luat în proporţie de 100 la sută tabletele prescrise. Ulterior, medicul curant va da cutiile goale coordonatorului de la firma ce asigură programul de monitorizare medicală”, prevede documentul de pe site-ul CNAS.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Centrul antihepatic HVC Galați aplică tratamente „interferon free”, dar nu are deocamdată nici un dosar de pacient

Galații sunt din 20 noiembrie centru regional pentru administrarea tratamentelor hepatitei virale C fără interferon. Acestea se pot face pe baza unor analize de specialitate în două puncte medicale desemnate. Deşi în evidenţele Casei de Asigurări de Sănătate Judeţene figurează cel puțin 203 cazuri de infecție HVC, nici un dosar nu a fost încă depus la Casa județeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Conducerea Casei Judeţene de Sănătate Galați face cunoscut faptul că programul de tratament „interferon free” se aplică și la nivelul Centrului de tratament Galați, în urma unei decizii a Casei Naţionale de Sănătate din 1 octombrie. Începând cu 20 noiembrie, tratamentul hepatitei virale C după metodele revoluționare găsite în ultimii ani se face în două puncte medicale agreate de Casa Națională. Cele două puncte medicale de investigarea cazurilor de hepatită virală C sunt la Cabinetul Medical Individual dr. Gheorghe Şchiopu și la Spitalul CFR.

Pentru a beneficia de tratament, bolnavii se vor adresa medicilor, pentru a obține un voucher de la medicul specialist. Cu voucherul se merge la laboratoarele selectate pentru a face analizele gratuit. Laboratorul desemnat în Centrul HVC din Galați este laboratorul SINEVO, de pe Bdul G Coșbuc. Cu analizele efectuate, pacientul se întoarce cu ele la medicul specialist, care face dosarul pentru casa de asigurări cu care este în contract. Aceasta îl trimite către CNAS, care va comunica decizia casei de asigurări de care aparține pacientul. Dosarul pentru tratamentul antiviral fără interferon trebuie să cuprindă și genotipul viral predominant - genotipul 1b în România - dar pot exista și alte genotipuri la care tratamentul poate fi diferit. De asemenea, se solicită și un consimțământ informat detaliat care trebuie semnat de către pacienți și un tip de angajament al bolnavului privind urmarea corectă a tratamentului. Pentru tratamentul fără interferon care poate vindeca virusologic  în mai mult de 90% din cazuri, se încadrează după recomandările casei de asigurări doar cei cu ciroză hepatică compensată  sau cei cu fibroză F3, care au contraindicații dovedite la interferon. Acest nou curs în tratamentul hepatitelor are liste de așteptare, și se estimează că din momentul depunerii dosarelor, așteptarea nu ar trebui să fie mai lungă de câteva săptămâni.

Pentru Centrul de tratament HVC Galați, nu au fost depuse până la sfârșitul anului nici un dosar, deși sunt semnalate 203 cazuri de hepatita C și 210 cazuri de hepatita B.

voxtvregional.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primele dosare pentru tratament fără interferon, trimise la Bucureşti

Gălăţenii care suferă de hepatita C şi ciroză hepatică C au început să depună la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi dosarele cu actele necesare obţinerii tratamentului fără interferon. Este vorba despre accesul în programul naţional de tratament fără interferon care a început să fie implementat după ce, în octombrie anul trecut, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat un contract cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C. De tratament beneficiază pacienţii cu stadiul de fibroză F4.

„Până în acest moment, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi au fost depuse patru dosare pentru accesul la tratamentul fără interferon. Mă refer aici la dosarele complete. Acestea au fost trimise către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde există o comisie de specialitate care le va analiza, apoi ni se vor comunica rezultatele”, a precizat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, Mihaela Oana Docan.

Depunerea dosarului complet la CJAS Galaţi şi apoi transferul acestuia la Bucureşti este doar unul şi printre cei din urmă paşi în acest proces. Primul pas pentru accesul la tratament fără interferon este cel în care pacientul, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie şi a cardului de asigurat, se duce la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din ţară. Pentru judeţul Galaţi, medici specialiti care dau consultaţii în program se află la Spitalul de Urgenţă, la Spitalul Militar şi în cadrul unui cabinet privat. După consultaţie se stabileşte dacă pacientul corespunde criterilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii. Atunci, pacientul va primi un voucher pentru efectuarea unor investigaţii necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon.

În Galaţi există un singur centru medical privat de investigaţii agreat. Lista cu medicii şi centrele de investigaţii din programul tratament fără interferon se găseşte pe situl casgl.ro, iar informaţii se pot obţine şi la sediul Casei de Sănătate. După ce se fac investigaţiile, în baza rezultatului primit, se ajunge iar la medicul curant, care întocmeşte dosarul pentru aprobarea tratamentului şi îl înmânează pacientului. Asta dacă investigaţiile arată că pacientul îndeplineşte condiţiile de intrare în program. După aceea, pacientul va depune dosarul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar aceasta transmite dosarul la Casa Naţională, unde o comisia de specialitate analizează şi transmite decizia Casei de Asigurări unde a fost depus dosarul de către pacient. Ajuns iar la Casa Judeţeană, decizia este transmisă pacientului.

Dacă dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera prescripţia medicală. Drumul este destul de lung şi complicat, dar foarte mulţi îşi pun speranţe în acest tratament, aşa că rămâne de văzut exact rezultatul după primele tratamente.

monitoruldegalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Câţi gălăţeni pot primi terapia fără interferon

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a aprobat dosarele medicale a patru gălăţeni, în vederea tratamentului fără interferon al hepatitei de tip C. Pacienţii în cauză pot începe astfel mult aşteptata terapie. Este vorba despre persoane aflate în stadii avansate ale bolii, pentru care restul tratamentelor existente pe piaţă nu au dat rezultate.

"Alte 21 de dosare depuse la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi au fost trimise pentru verificare la Bucureşti, urmând să primim deciziile pe care le va lua comisia de specialitate din cadrul CNAS", a precizat preşedintele CJAS Galaţi, Oana Mihaela Docan.

Faţă de tratamentul cu interferon, care dă o rată de succes de doar 50 la sută, noua terapie fără interferon asigură vindecarea în 98 la sută dintre cazuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

27 de gălăţeni urmează tratamentul fără interferon

53 de gălăţeni cu forme avansate de hepatită C au depus dosare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, din luna noiembrie a anului trecut şi până în prezent, în speranţa că vor beneficia de un tratament de ultimă generaţie împotriva acestei boli. Dosarele au fost transmise către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „La Bucureşti, o comisie decide pentru fiecare dosar în parte dacă este sau nu aprobat. Până acum, 27 din dosarele trimise de la Galaţi au fost aprobate”, a precizat Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Celelalte dosare au fost fie respinse, fie se află încă în procedură de evaluare, urmând să primească o decizie din partea comisiei CNAS. Tratamentul fără interferon este destinat pacienţilor cu hepatită cronică virală şi celor cu ciroză hepatică C cu stadiul IV de fibroză sau celor care au fost supuşi transplantului hepatic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Câţi gălăţeni cu hepatită C au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon

Terapia fără interferon dă rezultate pentru aproape toţi pacienţii, însă costă, deocamdată, foarte mult * Astfel, autorităţile au decis ca, pentru început, doar pacienţii cu forme avansate de boală să poată beneficia de noul tratament

Judeţul Galaţi a devenit, de aproximativ şase luni, centru regional pentru administrarea tratamentelor hepatitei virale C fără interferon. De la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), gălăţenii cu hepatită C sau cu ciroză hepatică provocată de virusul hepatic C au început să depună dosare pentru a beneficia de acest tratament.

Până în prezent, 90 de dosare au fost trimise de la CJAS Galaţi către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru evaluare. "Din totalul dosarelor trimise au fost aprobate 49, peste o treime dintre ele doar în luna în curs. Până acum nu au fost dosare respinse. Pentru restul de până la 90, comisia din cadrul CNAS urmează să se pronunţe, după ce va face evaluarea", a precizat, pentru "Viaţa liberă", preşedintele CJAS Galaţi, Mihaela Docan.

Rezultat scontat pentru aproape toţi pacienţii

Faţă de tratamentul cu interferon, care dădea rezultate în sub jumătate dintre cazuri, terapia disponibilă şi în România de jumătate de an asigură o rată de succes a tratamentului apropiată de 100 la sută. Necesitatea decontării tratamentului fără interferon în ţara noastră este cauzată de numărul extrem de mare de români infectaţi cu acest virus hepatic. Din cauza costurilor mari, noua terapie este însă disponibilă doar pentru o mică parte dintre pacienţi, mai precis pentru cei cu forme avansate ale bolii.

Drumul către tratament

Pentru a ajunge la faza depunerii dosarului, bolnavul trebuie să străbată un traseu destul de dificil, având în vedere starea precară de sănătate în care şi aşa se află. Primul drum este la medicul de familie, de la care va obţine un bilet de trimitere către medicul specialist. Pe baza acestui bilet şi având la îndemână şi cardul de sănătate, pacientul merge la un medic specialist dintr-unul din centrele acceptate în acest program. În judeţul Galaţi, au fost incluse în programul de tratament fără interferon al hepatitei C Spitalul Judeţean, Spitalul CFR, precum şi un cabinet medical privat aflat însă în contract cu CJAS Galaţi. În urma consultului, specialistul hotărăşte dacă pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

În cazul în care bolnavul corespunde acestor criterii, medicul de familie îi va prescrie un voucher, pe baza căruia va putea face, în mod gratuit, investigaţiile cerute la dosar. Un singur laborator din Galaţi a fost aprobat pentru aceste investigaţii. Cu rezultatele obţinute la aceste analize, bolnavul se întoarce la medicul specialist, care hotărăşte dacă dosarul poate fi întocmit şi trimis sau nu.

Dacă pacientul îndeplineşte toate criteriile cerute, dosarul poate fi depus, în sfârşit, la sediul CJAS Galaţi, de unde va fi trimis către comisia de la Bucureşti. Abia după ce şi această comisie îşi va da girul, tratamentul va putea începe, nu înainte însă ca pacientul să facă un nou drum la medicul specialist curant, care îi va elibera şi prescripţia medicală necesară.

Ce trebuie să conţină dosarul

Pe site-ul CNAS, în secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu. Acestea sunt: Investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării. De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic.

Reguli, reguli, reguli

Tot pe site-ul CNAS, la aceeaşi secţiune, a fost publicată şi o scrisoare, adresată pacienţilor, prin care li se spune ce obligaţii au, odată ce au fost acceptaţi pentru tratament.

"Pentru ca acest tratament să vă vindece boala, trebuie să-l urmaţi conştiincios, să luaţi medicamentele zilnic, la oră fixă şi în cursul mesei şi să nu consumaţi alte medicamente/ceaiuri/remedii naturiste, concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C, fără aprobarea medicului dumneavoastră curant (deoarece acestea ar putea să determine apariţia unor efecte adverse grave sau medicamentele antivirale să nu-şi facă pe deplin efectul). Înainte să începeţi tratamentul, solicitaţi clarificări medicului dumneavoastră curant despre modalitatea de administrare a tratamentului, posibilele lui efecte adverse, precum şi cu privire la orice alte aspecte legate de tratament asupra cărora aveţi neclarităţi. O altă condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este să vă monitorizaţi tratamentul, mergând la medicul dumneavoastră curant (pentru consultaţii, analize) ori de câte ori acesta vă programează sau dacă aveţi reacţii adverse sau starea dumneavoastră de sănătate o impune", se arată în document.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mai mulţi pacienţi cu hepatită C vor beneficia de tratament fără interferon

  • Se estimează că aproximativ 25.000 de gălăţeni sunt infectaţi cu virusul hepatic C, mulţi dintre ei nefiind încă diagnosticaţi

Tratamentul fără interferon al hepatitei C este disponibil în România, de la sfârşitul anului trecut. Faţă de terapiile precedente, acest tratament a adus o serie de avantaje majore pentru bolnavii de hepatită C, cum ar fi o rată de vindecare apropiată de 100 la sută şi incomparabil mai puţine efecte adverse pentru organism. 102 dosare ale unor gălăţeni cu forme grave ale acestei boli hepatice au fost trimise de la Galaţi către Bucureşti, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Dintre acestea, 68 au fost admise pentru terapia fără interferon, potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, Mihaela Docan. În total, în ţară, 3.900 de bolnavi au beneficiat până acum de acest tratament. Cum numărul de dosare depuse a început să scadă, autorităţile au luat deja în calcul posibilitatea de a extinde noul tratament şi pentru pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii.

Când vor intra în vigoare modificările

„Eu cred că până la sfârşitul lunii octombrie, cel târziu noiembrie, se va generaliza tratamentul şi la F1, F2, deci în stadiile de fibroză incipientă”, a precizat prof. dr. Alexandru Oproiu, preşedintele Comisiei de Sănătate a CNAS, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit prof. Oproiu, primii pacienţi cu stadii mai puţin grave vor începe tratamentul cel târziu în luna august. Cu toate acestea, la CJAS Galaţi nu a ajuns, până în prezent, niciun ordin de la CNAS privind includerea în tratament a pacienţilor cu forme mai puţin grave de boală.

Motivul pentru care tratamentul fără interferon a fost rezervat până acum doar bolnavilor aflaţi în stare gravă constă în costurile ridicate ale acestei terapii, au motivat reprezentanţii CNAS. Până acum, bugetul alocat terapiei "interferon-free" a fost de 100 de milioane de euro, sumă care nu a fost însă cheltuită integral, mai arată reprezentanţii CNAS.

Problema care se ridică în momentul de faţă este că nimeni nu ştie cu exactitate numărul bolnavilor de hepatită C. Există doar estimări, făcute de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Fundeni. Cele două surse estimează că 5 la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C. Aplicând proporţia la populaţia judeţului Galaţi reiese faptul că cel puţin 25.000 de gălăţeni sunt infectaţi cu acest virus, majoritatea rămânând încă nediagnosticaţi.

Drumul către tratament

Pentru a ajunge la faza depunerii dosarului, bolnavul trebuie să străbată acum un traseu destul de dificil, având în vedere starea precară de sănătate în care şi aşa se află. Primul drum este la medicul de familie, de la care va obţine un bilet de trimitere către medicul specialist. Pe baza acestui bilet şi având la îndemână cardul de sănătate, pacientul merge la un medic specialist dintr-unul din centrele acceptate în acest program. În judeţul Galaţi, au fost incluse în programul de tratament fără interferon al hepatitei C Spitalul Judeţean, Spitalul CFR, precum şi un cabinet medical privat aflat în contract cu CJAS Galaţi. În urma consultului, specialistul hotărăşte dacă pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

În cazul în care bolnavul corespunde acestor criterii, medicul de familie îi va prescrie un voucher, pe baza căruia va putea face, în mod gratuit, investigaţiile cerute la dosar. Un singur laborator din Galaţi a fost aprobat pentru aceste investigaţii. Cu rezultatele obţinute la aceste analize, bolnavul se întoarce la medicul specialist, care hotărăşte dacă dosarul poate fi întocmit şi trimis sau nu.

Dacă pacientul îndeplineşte toate criteriile cerute, dosarul poate fi depus, în sfârşit, la sediul CJAS Galaţi, de unde va fi trimis către comisia de la Bucureşti. Abia după ce şi această comisie îşi va da girul, tratamentul va putea începe, nu înainte însă ca pacientul să facă un nou drum la medicul specialist curant, care îi va elibera şi prescripţia medicală necesară.

Ce trebuie să conţină dosarul

Pe site-ul CNAS, în secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu. Acestea sunt: Investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării. De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip, prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic.

Reguli, reguli, reguli

Tot pe site-ul CNAS, la aceeaşi secţiune, a fost publicată şi o scrisoare, adresată pacienţilor, prin care li se spune ce obligaţii au, odată ce au fost acceptaţi pentru tratament. "Pentru ca acest tratament să vă vindece boala, trebuie să-l urmaţi conştiincios, să luaţi medicamentele zilnic, la oră fixă şi în cursul mesei şi să nu consumaţi alte medicamente/ceaiuri/remedii naturiste, concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C, fără aprobarea medicului dumneavoastră curant (deoarece acestea ar putea să determine apariţia unor efecte adverse grave sau medicamentele antivirale să nu-şi facă pe deplin efectul). Înainte să începeţi tratamentul, solicitaţi clarificări medicului dumneavoastră curant despre modalitatea de administrare a tratamentului, posibilele lui efecte adverse, precum şi cu privire la orice alte aspecte legate de tratament asupra cărora aveţi neclarităţi. O altă condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este să vă monitorizaţi tratamentul, mergând la medicul dumneavoastră curant (pentru consultaţii, analize) ori de câte ori acesta vă programează sau dacă aveţi reacţii adverse sau starea dumneavoastră de sănătate o impune", se arată în document.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

O şansă în plus la viaţă pentru gălăţenii cu hepatită C

  • Noul tratament dă rezultate şi în situaţiile în care cel vechi, pe bază de interferon, se dovedea ineficient

Alte 10.000 de persoane bolnave de hepatită C vor beneficia de tratament fără interferon, după ce autorităţile au decis suplimentarea fondurilor destinate acestei terapii. Vestea este una cât se poate de bună pentru bolnavi, având în vedere că acest tratament dă rezultate în 95 la sută dintre cazuri. Decizia Guvernului a fost deja salutată de principalele asociaţii de pacienţi.
„Cu siguranţă, această decizie va avea un impact pozitiv asupra pacienţilor, prin asigurarea accesului la cele mai noi terapii şi, implicit, crescând şansele de vindecare şi revenire la un stil de viaţă normal. În ceea ce priveşte continuitatea măsurilor de creştere a accesului la tratament, sperăm că negocierile cost-volum-rezultat vor începe imediat şi nu se vor amâna din motive birocratice. Nu ne mai permitem să pierdem timp şi vieţi“, a precizat Marinela Debu, preşedinte Asociaţiei Pacienţilor cu Hepatită din România (APAH-RO), potrivit adevarul.ro.

Speranţe renăscute pentru mii de bolnavi

Măsura, care urmează să intre curând în vigoare, este destinată acelor pacienţi cu stadii avansate de boală care nu au putut beneficia până acum de terapia fără interferon. Peste 200 de bolnavi din Galaţi ar putea intra, în perioada următoare, în programul desfăşurat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Până la anunţarea suplimentării fondurilor, toţi aceşti pacienţi au trăit cu teama că nu vor mai avea şansa să intre în acest program.
Terapia fără interferon a devenit disponibilă în România din luna octombrie a anului trecut. Din cauza costurilor foarte mari pe care le implica, autorităţile au luat atunci decizia ca doar pacienţii aflaţi în stadii avansate ale bolii să beneficieze de acest tratament. Concret, banii alocaţi anul trecut ar fi ajuns exact pentru tratamentul primilor 5.000 de bolnavi, ceea ce i-ar fi lăsat pe dinafară pe mulţi alţi pacienţi care suferă de asemenea de forme avansate de hepatită C.

Terapia ar putea fi extinsă şi pentru stadiul F3 al bolii

Până la anunţul suplimentării fondurilor pentru acest program, inclusiv medicii gastroenterologi şi infecţionişti (singurii specialişti care au dreptul de a fi medici curanţi în cadrul programului – n.r.) se temeau că lucrurile se vor opri după ce dosarul cu numărul 5.000 va fi aprobat de către CNAS.
„Contractul prevede că putem trata peste acest număr. Sunt şanse să extindem acest program de la pacienţii cu F4, care au ciroză, şi la bolnavii cu stadiul F3 de fibroză hepatică. El nu poate fi extins către alte categorii fără să chemi la negocieri şi celelalte companii care au interferon free, e anticoncurenţial”, a declarat Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Gălăţeni incluşi în program

Judeţul Galaţi a devenit, de la sfârşitul anului trecut, centru regional pentru administrarea tratamentelor hepatitei virale C fără interferon. De la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), gălăţenii cu hepatită C sau cu ciroză hepatică provocată de virusul hepatic C au început să depună dosare pentru a beneficia de acest tratament. Până în prezent, aproape 200 de dosare trimise de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi au fost aprobate de către CNAS.

Rezultat scontat pentru aproape toţi pacienţii

Faţă de tratamentul cu interferon, care dădea rezultate în sub jumătate dintre cazuri, terapia disponibilă şi în România de anul trecut asigură o rată foarte mare de succes a tratamentului. Necesitatea decontării tratamentului fără interferon în ţara noastră este cauzată de numărul extrem de mare de români infectaţi cu acest virus hepatic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Câţi gălăţeni cu hepatită C au fost vindecaţi complet

  • Autorităţile vor să introducă tratamentul şi pentru pacienţii cu forme mai puţin avansate ale bolii

Ultimul tratament disponibil pentru românii bolnavi de hepatită C dă rezultatele scontate. Terapia fără interferon a fost introdusă în ţara noastră în luna octombrie a anului trecut. 5.000 de pacienţi beneficiază de noul tratament, deşi numărul celor bolnavi este mult mai mare (în jur de 580.000 de români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, potrivit ultimelor statistici - n.r.). Ministerul Sănătăţii a limitat astfel terapia din cauza costurilor foarte mari pe care le presupune. Recent, autorităţile medicale din zona Moldovei au anunţat că peste 200 de bolnavi din nord-estul ţării s-au vindecat complet de hepatita C, după ce au urmat tratamentul fără interferon. Printre ei se numără şi 21 de bolnavi din Galaţi. "Este vorba despre pacienţi în cazul cărora boala ajunsese într-un stadiu foarte avansat. Rezultatele pe care le-am obţinut pe baza noii terapii sunt cu atât mai îmbucurătoare. Şi alţi gălăţeni au urmat sau urmează tratamentul, astfel încât numărul celor vindecaţi va creşte", a precizat dr. Dan Botezatu, medic primar gastroenterolog.

Zeci de gălăţeni încă aşteaptă vindecarea

115 dosare aparţinând unor gălăţeni diagnosticaţi cu forme severe de hepatită C au fost trimise, pentru aprobare, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în ultimele 11 luni. "80 dintre aceşti pacienţi au primit undă verde pentru începerea tratamentului fără interferon. Restul dosarelor se află încă, pentru aprobare, la Bucureşti", a precizat Mihaela Docan, preşedintele director general al CJAS Galaţi.

Pentru un singur pacient, pastilele costă în jur de 40.000 de euro. Din acest motiv, doar bolnavii în cazul cărora afecţiunea se complicase şi cu ciroză au fost incluşi în tratament. Recent, însă, autorităţile au anunţat că vor căuta soluţii pentru a extinde tratamentul, din această toamnă, şi pentru pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii. Faţă de tratamentul cu interferon, care dădea rezultate doar în jumătate dintre cazuri şi era foarte greu de tolerat pentru organism, terapia interferon-free durează, de regulă, doar 12 săptămâni, este mult mai uşor de suportat de către organism şi duce la vindecare în aproape toate cazurile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Două noi terapii gratuite împotriva hepatitei C, pentru sute de pacienți gălăţeni

Tratamentul pentru pacienții cu diverse forme de hepatită C și de ciroză hepatică cu virus de tip C este asigurat, începând din această lună, prin derularea unor contracte încheiate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Vestea bună este că, pe lângă terapiile disponibile până acum, pacienții pot avea acces și la două noi molecule pangenotopice specifice, introduse în Lista de medicamente compensate și gratuite de la 1 februarie 2022. Doar pe parcursul anului trecut, sute de gălățeni cu hepatite cronice au beneficiat de tratament prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați.

Tratamentul pacienților adulți cu hepatită C este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări din 16 județe, printre care și din Galați, precum și cu CAS AOPSNAJ, potrivit CNAS. De asemenea, pentru adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 județe (București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș) și cu CAS AOPSNAJ.

Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află asiguratul, cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale și medicul care a emis prescripția medicală.

„Reamintim că, începând cu luna iulie 2021, există în derulare și un contract de tip cost-volum-rezultat, în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienții adulți fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acțiune antivirală directă) nu au obținut răspuns terapeutic”, se arată într-un comunicat de presă al CNAS.

Tratamente în valoare de milioane de euro

Ultimii ani au adus schimbări majore în tratamentul hepatitei C și al cirozei hepatice provocate de virusul hepatic C. Astfel, vechea terapie cu interferon, care era destul de puțin eficientă și care avea efecte adverse greu de suportat de pacient, a fost înlocuită cu o serie de terapii inovatoare.

Noile terapii sunt mult mai eficiente și incomparabil mai ușor de suportat de către organism față de tratamentul pe bază de interferon. Și costurile sunt însă pe măsură, așa că, fără intervenția statului, noile tratamente ar fi rămas inaccesibile pentru cei mai mulți pacienți din România.

„Pe parcursul anului 2021, CAS Galați a decontat tratament pentru bolnavii cu virusuri hepatice B, C și cu ciroză hepatică cu virus de tip C în valoare de 10.384.000 de lei (peste două milioane de euro - n.r.). La nivelul anului trecut, s-au aflat în evidențele noastre 560 de astfel de bolnavi”, a precizat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.

O problemă de sănătate publică

Două studii făcute, în 2013, la intervale relativ mici de timp, de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Clinic Fundeni, au ajuns la rezultate foarte asemănătoare: cinci la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, în vreme ce alţi șapte la sută sunt purtători ai virusului B. Deși datele au suferit modificări de-a lungul celor nouă ani, hepatita C rămâne, în continuare, o problemă de sănătate publică, în țara noastră.

„Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României față de organismele internaționale, de eradicare a infecției cu virus hepatic C, până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al  CNAS.

Pe site-ul CNAS sunt afișate, atât pentru asigurați, cât și pentru medicii curanți, toate informațiile referitoare la includerea în tratament a pacienților eligibili.

Ce sunt hepatitele cronice

Hepatita B este o infecţie virală a ficatului transmisă prin folosirea drogurilor injectabile, prin contactul sexual sau intim cu o persoană infectată şi prin expunerea la fluide umane cum ar fi sperma, secreţiile vaginale şi laptele de mamă. Mulţi oameni care dobândesc hepatita B nu prezintă simptome, dar unii pot avea o stare asemănătoare cu cea provocată de gripă. Vaccinul împotriva hepatitei B există şi este foarte eficient.

Hepatita C este tot o infecţie virală a ficatului împrăştiată prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Virusul poate fi transmis sexual. Mulţi oameni care capătă hepatită C nu vor prezenta simptome, dar unii pot avea o boală asemănătoare cu gripa, care ţine câteva săptămâni. În acest moment, nu există vaccin pentru hepatita C.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.