Jump to content

România, cei mai puţini salariaţi în economia privată din Europa


Recommended Posts

România, cei mai puţini salariaţi în economia privată din Europa

Un studiu Eurostat indică faptul că România se clasează pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea salariaţilor din sectorul privat al economiei, raportaţi la populaţia totală a ţării. Din acest punct de vedere, suntem pe locul 21 (ultimul), cu un procent de 13,76%, o pondere cu 14,73 procente mai mică decât cea a Elveţiei (locul 1, cu 28,49%).

De asemenea, ponderea totalului salariaţilor români (în domeniul privat + bugetar) în totalul populaţiei de 15-64 ani (această categorie reprezentând baza de formare a populaţiei active) este cea mai redusă din cele 21 state analizate (26,51%), fiind cu 43,60% mai mică decât cea a Danemarcei (locul 1, cu 70,11%).

Stăm însă mai bine pe anumite sectoare de activitate:

- în Industrie: locul 3 (42,58%) - pondere cu 2,81 puncte procentuale mai mică decât cea a Cehiei (locul 1, cu 45,39%), şi cu 24,56 p.p. mai mare decât cea a Olandei (locul 21, cu 18,01%).

- în Construcţii:  tot locul 3 (10,17%) - pondere cu 1,93% mai mică decât cea a Croaţiei (locul 1, cu 12,11%), şi cu 5,09 p.p. mai mare decât cea a Marii Britanii (locul 21, cu 5,08%).

„Prioritatea majoră a Guvernului României ar trebui să fie sporirea gradului de ocupare a forţei de muncă prin creşterea numărului de salariaţi în sectorul economiei private”, este de părere preşedintele Patronatului IMM-urilor (PIMM) Galaţi, Marian Filimon, care are şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMR).

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.