dcp100168 Posted December 16, 2022 Author Share Posted December 16, 2022 Boicot: nu se mai ascultă Mozart la tăierea porcului! Gălățenii din mediul rural au luat-o înaintea celor de la oraș, care au în cap doar mall și Netflix. Muzica marelui compozitor născut la Salzburg a devenit nefrecventabilă la sacrificarea porcului de sărbători. Ai noștri din județ se întorc la Paleru și Enceanu! Ce mai boicotăm? Ne tot întrebăm de ceva vreme ce poate face Austria pentru noi, însă ne scărpinăm în moalele capului când și noi trebuie să ajutăm această țară, pe care până mai ieri o consideram prietenă. Prietena ramului, vorba poetului, ne-a respins oportunitatea de a adera la Spațiul Schengen, iar românimea, pe bună dreptate, s-a aprins. Se vorbește despre un boicot generalizat, de acțiuni diverse care să-i facă pe austrieci să pălească de rușine. Benzinării, bănci și alte companii cu acționariat de la Viena și din Salzburg resimt - spun specialiștii - ocolul cu care au început urmașii dacilor să-i trateze. Iar președintele Iohannis a ieșit în agora ca să ne potolească. E prea târziu, mai ales dacă ne gândim la județul nostru. Lecție de cultură muzicală Gălățenii din mediul rural s-au aprins destul de repede după refuzul austriecilor. "Este inadmisibil ce ne-au făcut, e ușor arbitrar acest comportament din partea lor. Nu doriți un păhăruț de rachiu?", ne-a poftit nea Ion din Cavadinești, cu ocazia sacrificării porcului de Crăciun. În difuzoare, muzică populară. "S-a terminat cu Mozart, gata, tataie! Până anul trecut, nu se putea să-l pârlim pe Ghiță, cum îi zicem noi porcului de sărbători, fără Eine kleine Nachtmusik, adică Mica Serenadă, că poate nu aveți cultură muzicală, dar de acum am trecut înapoi pe Nicu Paleru", a venit cu detalii săteanul de Covurlui, atins în orgoliu de votul de la Consiliul JAI. "Auf Wiedersehen, bădie!" În altă zonă a județului, la Piscu, drama este similară. "CD-urile cu Mozart nu se mai ascultă la noi, s-a terminat! Chiar voiam să pun oleacă de Ignat, că vine băiatul acasă din Spania. Adios, Auf Wiedersehen, bădie! I-am dat CD-urile unui nepot care e șofer pe TIR să le agațe în față, sub oglindă", susține tanti Vasilica, iar la boxa scoasă în curte se auzea Constantin Enceanu. "Trecem pe oltenească, asta este, chiar dacă ne dădeam în vânt după Mozart. Ce cârnați ieșeau! Apropo, maică, știți că nici Salieri, rivalul lui Amadeus, nu a fost un muzician de duzină?", s-a implicat și mai tare gălățeanca bine trecută de 60 de ani. Iată, Austrie, unde ne-ai adus! Investițiile străine, refuzate categoric la Galaţi * Fără să întrebe, unii gălățeni, considerând că orașul Brăila a fost primit în Schengen (investițiile străine de acolo sunt un simptom esențial), spun că în drum spre mare sau spre București evită zona de după dig: "Da, și când plec la Constanța, o iau pe la Focșani. Când ajung, ajung, nu negociez cu nimeni." * Socotelile se fac din timp. Și cu cap. De aceea, se speculează că autoritățile gălățene au refuzat în ultimii ani orice negociere cu oamenii de afaceri din străinătate. "Au existat diverse intenții de a se ridica la Galați mai multe fabrici și uzine, dar ai noștri din administrația locală au zis pas. Se gândeau de pe atunci să nu cumva să fie vreun businessman din Austria. Era urât acum să-i boicotezi afacerea. Nu e mai bine așa?", ne-a șoptit o păsărea din cadrul municipalității. * Câțiva social-democrați angajați ai Consiliului Județului fac notă discordantă, dacă luăm în calcul cel mai recent apel la calm al șefului statului. Aceștia au întocmit o listă cu localități care ar putea avea nume germanic și care, eventual, sunt de extracție austriacă. Nu știm ce li se va întâmpla acelor comunități, dar se pare că toate au ca primar persoane din afara partidului lui Ciolacu. Fuego, angajat la Centrul Cultural? Nu-i așa că ne-a păcălit? Artistul Paul Surugiu, cunoscut mai ales sub numele de scenă Fuego, a concertat zilele trecute la Galați, la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard". Lumea s-a bulucit la spectacol, dar arhicunoscutul rapsod s-a aflat în orașul nostru cu un alt scop. Se zvonește că urmărește de ceva vreme un post la Centrul Cultural "Dunărea de Jos". "Se știe bine și cu Pucheanu, și cu Fotea, nu-i mai merge foarte grozav cu spectacolele și ar vrea un post călduț în mediul bugetar", sunt de părere câțiva răutăcioși pe care i-am întâlnit la festivalul de rock. * Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted December 22, 2022 Author Share Posted December 22, 2022 Colindătorii „cu boxa” difuzează ședințele Consiliului Local Galaţi Urătorii cu boxa și-au luat-o în cap. Și nu oricum, ci cu simbrie: zilele trecute, în zona A-urilor, au difuzat discuțiile consilierilor locali, nicidecum "Deschide ușa, creștine!", așa cum eram obișnuiți. Îți vine să verși o lacrimă Tradițiile sunt înghițite de nou, și nu este neapărat vorba de tehnologie, ci mai degrabă de diversitatea ideilor de marketing. În cazul de față, marketing politic dus la un rang indigerabil. Când ați primit ultima dată colindători pe bune, oameni simpli care își spuneau versurile și plecau mulțumiți chiar și cu câțiva covrigei sau cu un braț de mere? Nu-i așa că sunt vremuri de mult apuse? Iar când le compari cu agresivitatea unor manifestări din prezent, riști să verși o lacrimă. Galațiul nostru a fost pur și simplu șocat zilele trecute de un grup de colindători cum n-a mai văzut nimeni, însă s-a creat un precedent și, de acum încolo, ne putem aștepta la tot felul de nebunii. Au sărit gardul dincolo Românașii echipați în ii și ițari care trag după ei o boxă în bătaia căreia stă jumătate de cartier sunt o modă pe cale să exaspereze. În București se împart deja amenzi consistente, întrucât această hipstereală se află în antiteză cu obiceiurile naționale. Ce ne facem, totuși, cu cetele de urători care au sărit gardul în tabăra oamenilor legii? S-a întâmplat recent în zona A-urilor din Țiglina I, acolo unde la boxa de mare putere a gălăgioșilor de sezon se auzeau politicieni vorbind despre proiecte de lege. Pe scurt, vlăjganii difuzau o ședință a Consiliului Local Galați, eveniment difuzat și pe Facebook în urmă cu câteva săptămâni. Vă vine să credeți așa ceva? Ne-a certat un flăcău I-am întrebat care-i șpilul, neînțelegând de ce nu auzim cântece sau colinde, iar colindătorii ne-au pus la punct de ca și cum ar fi fost special instruiți. "V-ați obișnuit prost doar cu «Jingle Bells», «Deschide ușa, creștine!» sau cu alte refrene uzate, boss! Și mergem și noi la sigur acum. Ne plătește direct Primăria, nu mai stăm la mâna trecătorilor, care și-așa au devenit tot mai zgârciți și nici nu ne mai amendează Poliția Locală. Luați și băgați la minte ce se votează la Consiliu, ce se face pentru comunitate, nu mai criticați autoritățile, că acolo chiar se muncește!", ne-a spus parcă hăulind un tânăr cu fesul tras peste urechi. Din boxă răsunau alte glasuri: "Douăzeci de voturi pentru, două abțineri..." Vremea e să vă sculați, gazde! Imnul de stat e în grija Localei * Și întâlnirile prezidate de Costel Fotea la Consiliul Județului sunt o variantă de luat în calcul, dar se pare că urbanul își manifestă dezinteresul vizavi de activitatea forului care administrează fostul Covurlui. Poate la Tecuci ar avea efect sau la Tg. Bujor. * Unii dintre cititorii noștri ne sugerează să pomenim emisiunile de la TV Galați, însă aceste glume sunt deja fumate. Vă rugăm să nu insistați cu asemenea înțepături, sunt desuete, n-are rost să consumăm degeaba hârtia sau spațiul virtual. * Dialogurile de la ghișeele de taxe și impozite, înregistrate decent, sunt o opțiune cu potențial. Ne explică un colindător descurcăreț: "Boss, la coadă, acolo, se spun multe și se trage de limbă femeia de la ghișeu. Aia mai scapă și prostii, îi înjură pe contribuabili, îi amenință, ar fi ceva audiență la boxa asta portabilă." * Imnul de stat al României nu e difuzabil prin dispozitivul tras după ei de urătorii globe-trotteri, se mai ocupă din când în când mașinile Poliției Locale. Doar n-ați uitat perioada de lockdown din pandemia de Covid-19. Cu toate că acele difuzoare sunt inferioare calitativ. Ivana vine la Galați Vedeta Mondialului de fotbal încheiat recent, croata Ivana Knoll, promite că ne va vizita țara. "Nu am fost niciodată în România. Sper să vă vizitez cât mai curând. Vă mulțumesc pentru suport", a afirmat individa despre care bărbații din întreaga lume spun că le place sau preferă să nu recunoască. Am contactat-o și noi și a îndrăznit să avanseze numele primului oraș din România în care va călca. "O să ajung la Galați, vreau acolo, deoarece am auzit că o echipă din această localitate (n.r. - echipa de futsal United) ne-a vizitat orașul pe care voi nu-l pronunțați. Cumva, o să vă întorc serviciul", a conchis Ivana. Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted December 29, 2022 Author Share Posted December 29, 2022 Moș Crăciun, șifonat de podul de la Brăila Poveștile de Crăciun trebuie crezute, altfel spiritul acestei sărbători se inhibă și nu mai vine anul următor. În text, vei descoperi și multe realități, parcă enervant de multe. Scriituri diverse. Care poate Ce i-au scris politicienii români Moșului și ce și-au călcat până la urmă pe inimă să ducă la îndeplinire? Bine, și aici se mai poate discuta: unii dintre conducătorii noștri se bucură ca și cum l-ar fi apucat pe Dumnezeu de-un picior că beneficiază de echipe de comunicare. Nu e obligatoriu să știi să scrii dacă ești la ciolan, ar însemna să fii și o fire sensibilă, or, nu se cade, mai ales în vremuri de criză. Miniștrii și parlamentarii cu influență în zona de sud-est a României avansau luna decembrie a acestui an ca termen de finalizare a podului suspendat de la Brăila. "Mai durează, mult a fost, puțin mai este", e colindul preferat al responsabililor de la Ministerul Transporturilor. De i-am lăsa să plimbe ursul în altă parte... La copiii mari și oamenii mici Într-un stat care se respectă, această construcție alintată Golden Gate-ul României ar fi fost acum deschisă traficului. Noi, din nefericire, nu ne încadrăm în această categorie și dramatic este că l-am supărat și pe Moș Crăciun, care știa cu semnătură și parafă că va putea veni la copiii mari și oamenii mici din Galați și Brăila folosindu-se de noua rută. De nins, n-a mai nins de multă vreme, așa că și-a montat roți la sanie, stație radio auto nu mai folosește de multă vreme, din cauza injuriilor șoferilor de camion, iar GPS-urile sunt actualizate și nu prea, vorba poeților anonimi contemporani. "Care o mai veni pe la voi, iresponsabililor!", pare că și-a zis, în barbă, spiritul sărbătorii. S-a lovit de pod Lăsat în baza autorităților de la noi, Moșul n-a luat în seamă vocea de pe GPS, care i-a sugerat în apropierea podului peste Dunăre să facă stânga sau dreapta. "Haideți, renii mei, că am asigurări și de la Bode, și de la Drulă, Tudose și Grindeanu că podul va fi deschis, deci mergem pe pod cu daruri", le-a transmis bătrânul copitatelor, însă, din cauza ceții și a traficului inexistent, sania iubită de copii s-a pierdut și s-a lovit de capătul din județul Tulcea al construcției de peste fluviu. "N-am pomenit așa oameni, ho, ho, ho! A câta oară nu se țin de cuvânt? Ăștia sunt Grinch, să mă bată renii mei dacă exagerez cumva!", a îngăimat dezamăgit "cel darnic și bun", șifonat într-o poartă care bloca accesul pe pod. În halul acesta suntem. I-au cerut și "PNRR-uri" * "Nu vă uit prea ușor, gălățenilor, dar mi-e milă de ăia mici. Într-un an, ați vrut să-mi duceți renii la herghelia de la Tulucești. Cu greu mi i-am recuperat, sunteți de belea", ne-a transmis Moș Crăciun, vădit deranjat că a trebuit să ne reîntâlnească. * Puțină lume știe că, din cauza incidentului cu podul neterminat, darurile pentru această zonă au fost deșertate lângă un stâlp al acestei construcții de amploare. "Veniți și luați toate astea de aici, că m-am enervat teribil! Am nevoie de câteva zile de relaș la Lacu Sărat, că eu sunt și cu tensiunea, și cu diabetul, și cu altele", le-a comunicat bătrânul șefilor de Consiliu Județean de la Brăila și Galați. Și, se subînțelege, s-au implicat autoritățile ca să ajungă cadouri la aproape toți copiii regiunii. La aproape toți, căci nu poate scăpa nici Moșul de comisioane. Și prea se încăpățânează să vină cu "atențiile" numărate. * Se bârfește că mai-marii Galațiului i-au scris anul acesta Moșului de ca și cum ar urma alegeri locale și generale. "Mi-au cerut inclusiv păsuire la proiectele care trebuie să facă pui prin PNRR, ce naiba o fi acronimul ăsta. Se iau și mă iau prea în serios", le-ar fi spus Moșul renilor săi. Urări de la politicienii care n-au nimic de zis Parlamentarii gălățeni și ceilalți politicieni locali pe care în timpul anului nu i-ai auzit și-au rezolvat ca prin minune problema de comunicare. În prag de sărbători, ei îți transmit cu evlavie diverse urări, de Crăciun și de Anul Nou, de sănătate și de mulți bani. Iertare, asta cu "mulți bani" rămâne la ei, întrucât nu putem fi cu toții bogați, sănătoși și din cale-afară de responsabili. Prin urmare, nu te poți plânge că n-ai fost colindat și în 2022, chiar dacă s-a întâmplat pe banii tăi. Precizare. Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted December 31, 2022 Author Share Posted December 31, 2022 PluguRoast 2023 Nu se mai merge cu Plugușorul, se colindă cu boxa și se glumește de la tribună. Cunoașteți reuniunile de tip ”iUmor” în care un artist cu textul învățat vine în fața celorlalți și le rostește lucruri care nu prea sunt dorite. Nu avem pretenția talentului acelor actori, noi, pagina de Pamflet a ”Vieții libere”, ne-am făcut treaba în zona de sud-est a României. Și, slavă Domnului, dispunem de materie primă. Pe ei îi avem, cu ei defilăm, iar, în plus, le zicem doar în versuri. Așa cum trebuie să fie un Plugușor. La mulți ani! Aho, aho, părinți și frați, Băștinași, refugiați, Ne găsim iar lângă sobă La un sfânt pahar de vorbă. Ne-am întors cumva-napoi Punem centrala-n gunoi, Fugim de curent și gaze Și-apelăm la parafraze: ”Mânați, măi, și dați mai jos Termostatul mofturos!” Anul iar se primenește, Dar criza nu ne slăbește. La final de pandemie, Ne-am lovit în energie. Ducem și-un război în coastă, Din durere, în năpastă. Doar cutremurul lipsește Să fim ”full”, Doamne ferește! Plugușor cu patru boi, Du-te, două mii douăş'doi! Gălățeni, voi, dintre ape, S-au plimbat și-n ăst an mape. N-o să circulați pe pod, Iar lu' Airport prohod O să-i cântați mult și bine Căci Blue Air-ul nu mai vine. În schimb, o s-avem spital La Iași sau chiar în Ardeal. Clopoței și zurgălăi, Stați cu ochii pe tren, măi! Două mii și douăş'trei Ne-ar fi adus în față zmei De-ar fi fost electoral, Pur moment comercial, Anul ar fi-avut grămadă Promisiuni de fațadă. Ne-ar fi dat, dres și făcut Joburi, case și tribut Doar să-i facem oameni mari, Fir-ar ei de panglicari! Aho, aho, minți luminate, Din centru ori de la sate Fost-au plusuri zeci de zile Fără rost de vorbe-ostile. Avem iar fotbal de ligă, Pe stadion oamenii strigă ”Hai, Oțelul de Țiglina!” Ne e-n cap hemoglobina Și la baschet, futsal, volei Scandați, suporteri: olé! Anul vechi curge la vale Copleșit de trebi vamale. Ne-au pasat cu cel Schengen De-am rămas făr' oxigen. Iar refuzul, ce să vezi? Nu-i servit de olandezi Ci de-ai noștri de-i schiem Cu păduri de-i furajăm. La boicot i-om trece-n veci Ocoliți pe-austrieci! Aho, aho, la Primărie, Pucheanu încă nu știe Cum de i-a ieșit pasiența De-a-mpăcat și Providența, Să scape de faliment. C-un buget care-aparent Îi ținea-n loc angajații Că de unde găsești alții? Să-i urăm, să ne rugăm, Bugetarii să-i salvăm! Urături la suprapreț Și dincolo, la Județ. Căci Fotea fulgeră, tună După hoți care mișúnă Prin birouri, ca-n pădure, Să spioneze, nu să fure. Altfel nu-i de explicat Cum nimic n-a fost luat. Clopoței și revolvere Și Poliția le cere! Sănătate și virtute Și la PNL sunt sute De proiecte grandioase Pentru ei și-ale lor case. Deputatul George Stângă A ajuns ca să deplângă Prezența cetei maghiare Lângă ei, la guvernare. Mai lipsește să acuze Câte-n iarbă și în frunze. Aho, aho, să colindăm Opoziția s-o sondăm! USR și AUR, vere, Se opun doar prin tăcere, Dar nici ei nu-s prea sculați Alde PACT pentru Galați. Poezie-n veci știută: PSD taie și mută. Mânați, măi, și dați-i mat Măcar să faceți combat! Hai cu plugul și-n Tecuci Unde a făcut clăbuci Un proiect, ce lătrătură! Pentr-un biet drum de centură. Terminat în zece ani Iar noi, ca niște profani, Visăm colț de-autostradă Ca să scăpăm de corvoadă. La mulți ani pe patru ”roate” Tot prin comune și sate! La final, copii și frați, Din județul drag Galați, Vă rugăm să ne citiți Ca s-aflați primii, să știți. Mâine anul se-nnoiește Să n-aveți baftă la pește! La primari cu scop precis Vă urăm dar ”Fir întins!” Brilianți, rurali și-urbani ”Viață liberă”, mulți ani! viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 7 Author Share Posted January 7 Spargerea de la CJ Galați, dată de CJ Cluj! Invidia politică post-decembristă face victime, astfel că ditamai instituția din județul Galați a fost călcată de câțiva IT-iști din zona Clujului. Din text aflați miezul atacului fără precedent. Nici cafeaua nu mai e cafea Nu v-ați fi așteptat la o asemenea nebunie. Imediat după Crăciun, ca în filmele premiate de pe la noi, sediul Consiliului Județean din Galați a fost teatrul unor operațiuni nefericite. Cui îi convine să stea mai mult în picioare, să lase jocurile de pe computer și să bea cafele fără prea multe discuții cu colegii, câtă vreme de față sunt și polițiștii care se leagă de orice amprentă și alt detaliu util la dosar? În zilele de sărbătoare fusese comisă o spargere și nu se cădea să rămână povestea neanchetată. Din birouri nu dispăruse niciun laptop, niciun monitor, ca să nu mai spunem că și "șoarecii" optici de pe pupitre erau neatinși. Dubios, nu-i așa? Ce hal de hoț e ăsta, ce mesaj vrea să transmită? Glume de campanie Cu o lună și puțin înainte se lăsase cu o dezordine similară și la sediul Apă Canal și s-au trezit unii să comenteze în răspăr că s-a căutat lista celor care au lucrat de-a lungul vremii la răposatul Apaterm. Glume de campanie, nimic altceva. Care-i treaba cu CJ Galați, pe cine a deranjat această instituție dacă niciun sfanț nu s-a evaporat? "Mai rar așa ceva, domnilor, pare o mișcare mafiotă. Nu ne vine să credem", ne-a declarat un ofițer de la Poliția Județeană, însă tot "Viața liberă" face lumină în acest caz. Ține de invidia politică a perioadei post-decembriste. Asta ne-a ținut în loc, de aceea nu avem autostradă, aeroport și nici pod. Căci încă nu-l avem. "Țăranii ăia?" Un angajat al CJ Cluj ne-a șoptit recent că președintele forului din cea mai dezvoltată regiune a Ardealului, Alin Tișe, n-a mai suportat informațiile conform cărora "Județul" condus de Costel Fotea reușește să atragă pe bandă rulantă fonduri europene. "No, dar care-i baiul cu ăia de la Galați, cu țăranii ăia? De ce atâtea fonduri acolo, ei nu trebuiau să rămână în urmă? Chiar nu ne permitem să fim depășiți", ar fi zbierat Tișe, șeful Consiliului Județean Cluj, în timpul unei mese bine îmbibate în șpriț. Astfel, o echipă de IT-iști a clujenilor a intrat în sediul lui Fotea și a spionat computerele instituției. Rămâne de văzut dacă au și găsit ceva care să rupă din elanul alor noștri. Se va sparge și sediul Primăriei? * Rândurile de față nu se doresc a fi decât o alertă pentru oamenii legii. Nu se știe niciodată unde se va produce următorul deranj, de aceea încercăm să citim intențiile infractorilor de ocazie din oraș. Și din împrejurimi. Dacă se va demonstra că am intuit corect, vă rugăm insistent să nu ne cercetați! * Sediul Primăriei Galați nu va fi "umblat" prea curând de curioșii care nu și-au luat la timp lecțiile de urbanism necesare. Se spune că toate lucrările de dezvoltare ale municipiului sunt prezente în memoria și planurile edilului-șef Ionuț Pucheanu. Când inteligența artificială va deveni o banalitate, s-ar putea ținti atunci un "hard extern" al unui oarecare primar. Dar va mai curge multă apă pe lângă insula de pe Dunăre. * Nu plecăm urechea la orice zvon de duzină, însă gurile rele spun că George Stângă de la PNL își dorește un asemenea atac. Nu ca să vadă tâlharii ce se petrece în sediul gălățean al liberalilor, ci ca să ceară apoi ce nici nu exista în plan. * Zona Liberă Galați e o țintă pentru vagabonzii care special lasă birourile deranjate, fără să-și însușească vreun bun material. S-ar putea afla multe detalii incomode. Alo, Poliția, cod roșu de securitate! Lui Picu Roman nu i-a plăcut "Teambuilding" Facebook-ul a respirat în ultimele zile doar pentru părerile pro și contra filmului "Teambuilding". Nu contează dacă l-ai văzut sau nu, noi i-am cerut opinia fostului viceprimar de Galați, Picu Apostol Roman, care conduce umaniștii locali. Din start ne-a spus că n-a rămas cu impresii bune după vizionare. "Ce să vă spun, am fost din prima săptămână la cinematograf și mi-a provocat o repulsie gravă. Locvacitatea cu substrat buruienos a acestei producții care își dorește să satirizeze industria corporațiilor e deziluzionantă. Mi-au stricat educația, dă-i naibii!", ne-a declarat Picu. Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 15 Author Share Posted January 15 Suntem în pragul unei greve? Bugetarii gălățeni cer "primă de restaurant" Drepturile angajaților la stat din Galați nu sunt respectate pe deplin și nu este doar o alarmă falsă în titlu: ne putem aștepta la o ieșire în masă în stradă din partea acestor oameni care se consideră exploatați. Cei din mediul privat sunt invitați să nu citească rândurile următoare. E un soi de febră, dar altfel Nimeni nu poate înțelege febra care a cuprins mediul bugetar din Galați, și nu avem în vedere medicii, profesorii sau polițiștii. Sunt destule alte categorii care se fac vizibile în târg, chiar le-am putea considera influenceri/influencerițe. Unii dintre aceștia analizează probabilitatea declanșării unei greve la care ar putea achiesa și colegii lor din alte orașe ale României. "Nu vi se pare că suntem neglijați? În loc să ni se mulțumească de mii de ori că am rămas acasă, cu toate că exista și posibilitatea de a emigra, ni se scot ochii cu numai câteva măriri de salariu. Undeva greșim, nu știm să ne cerem drepturile", a exclamat un lider local. Îi știm numele, dar momentan îl protejăm. Aplauze pentru orator La ce se referă gălățeanul angajat la Primărie pe un post care îi aduce venituri serioase fără să aibă și atribuțiuni pe măsură? "E monotonie, fraților, asta trebuie să înțelegeți. La birouri suntem noi, când ieșim la mall, că noi ne mișcăm pe alte paliere orare, tot noi. Rar ne intersectăm cu videochatiste și cu proxeneți, de se mai colorează priveliștea. Apoi, la revelioane și la celelalte ieșiri la restaurant, tot noi, aceleași fețe. Am ajuns să credem că și la cârciumă suntem la serviciu, or, asta e crimă. E de Tribunalul de la Haga, unde-s ăia cu apostilele. Vrem primă de restaurant, bonusuri de mers la mall și alte beneficii", și-a continuat el discursul, în aplauzele celor prezenți. Petiția, doar cu semnături fizice Totuși, secretara unui boss din administrația locală l-a contrazis: "De ce să cerem tot felul de beneficii, să ne încurcăm în titulaturi, știți cât de grea e birocrația? Ne umplem și mai tare de hârtii, am o idee și mai bună. Pentru fiecare ieșire la restaurant, ar trebui să fim pontați suplimentar, că tot spuneați că ne simțim ca la serviciu." Și, surprinzător, a strâns destule voturi, fiind lansată și o petiție care va fi semnată fizic. S-a încercat și în varianta electronică, însă afectează vizibil jocurile lăsate în bară, doar se știe că în computerele din sistemul de stat nu s-a mai investit de ani buni. Garduri (iar) la supermarket? * Oamenii care țin municipiul în viață, că nimeni nu crede asta despre slujbașii din privat, au lansat în cadru restrâns ideea de a elimina orice "angajat la patron". Atenție mare, așadar! "Dacă vedeți vreo figură necunoscută în restaurant, chemați ospătarul și spuneți-i că nu are bani și că nu va plăti!" Dacă e vorba de un bugetar din alt oraș, este obligat să atârne un ecuson. * Se zvonește că gălățenii cu cartea de muncă în instituțiile statului tolerează doar ideea de a avea vecini din mediul privat. "Ar însemna ca și acasă, în bloc, să mă simt ca peste program, când mai rămâneam că aveam o colegă cu care... Scuze, voiam să zic altceva", s-a dat de gol un funcționăraș. * Există și varianta ca "săracii" de la particular să meargă la cumpărături printr-o intrare separată, privilegiații de la buget avansând scenariul după care funcționa un cunoscut retailer în toiul pandemiei. "Să pună garduri între noi și ei, ca să nu-mi aduc aminte când vindeam la tarabă! Am făcut apoi facultatea și acum am tot dreptul să emit pretenții", s-a făcut auzită o doamnă între două vârste, la celebra ședință care schimbă complet fața Galațiului. Sare de Himalaya pe drumurile județene Consiliul Județean Galați a anunțat că, în noaptea de 11 spre 12 ianuarie, angajații instituției au intervenit cu material antiderapant pe 18 drumuri județene. Totuși, circulația rutieră n-a fost ajutată mai deloc de aceste măsuri, însă există o explicație. Se pare că drumarii au presărat sare de Himalaya pe șosele, iar poleiul n-a putut fi contracarat. "Nu aveam habar, abia auzisem de sarea de Himalaya și nici nu știam că nu are efect. Înțeleg că e mai mult de fițe, așa. O fi fost cumpărată de șefu', de domnul Fotea, când a mai fost plecat prin delegații", ne-a povestit un responsabil de la CJ Galați. * Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 22 Author Share Posted January 22 Picu Roman lansează „Rezervă de Galați”, pentru că avem și noi „prinții” noștri Poporului să-i dăm cultură! Cât mai multă. Acesta trebuie să fie sloganul oamenilor politici de pe la noi, poate astfel aflăm și noi câteva detalii, ca să nu spunem picanterii. Unul dintre ei, activ în viața publică, atacă în 2024 Primăria cu o carte-eveniment. Consideră că era o rezervă de lux a actualului edil-șef. Un gest de forță Este imposibil să nu fi aflat de cea mai mediatizată apariție editorială a noului an, o carte scrisă prin Statele Unite despre colțul britanic al bătrânului continent. Prințul Harry, considerat cumva oaia închisă la culoare a Casei Regale, a decis ca tocmai acest aspect să-l povestească pe îndelete, iar curioșii din întreaga lume au uitat preț de câteva săptămâni de inflație, scumpiri, război și celelalte nenorociri. Volumul "Spare", care în limba română înseamnă "rezervă", a intrat în Cartea Recordurilor, fiind la cea mai mare căutare. Nu-ți trebuie multă abilitate sau pregătire în domeniu ca să înțelegi forța unui asemenea gest. Mulțumiri adresate tuturor Prin urmare, și publicul gălățean care iubește literatura va avea parte de o surpriză. De una particulară, fostul viceprimar al municipiului Galați, Picu Apostol Roman, luând decizia de a scrie un roman de aceeași factură. Mai ales când te numești Roman, nu era păcat să nu-ți inviți fanii și chiar potențialii votanți la standul de carte și, eventual, să-i bucuri cu un autograf proaspăt? "Mulțumesc familiei mele că mă tolerează, le mulțumesc prietenilor și domnului Durbacă, pentru că m-a inventat în politică, și recunosc, da, ideea de a scrie o carte ca prințul Harry i-a aparținut unei doamne care face mâncare la Cantina Socială, unde sunt director", susține Picu. "Strategia Primăriei îmi aparținea" El crede că ar putea dinamita viața politică locală cu această tipăritură. "Chiar mi-a zis doamna că viața mea e ca un roman și că aș putea să spun și eu lucruri interesante. Și am prins acolo și capitole din mandatul de viceprimar, când, de fapt, s-au reușit cele mai multe lucruri în orașul Galați. Semna Ionuț Pucheanu, dar strategia îmi aparținea, de aceea și volumul meu se numește tot "Rezervă". Mereu am purtat în raniță bastonul de primar, ca să citez din clasici, unde mai pui că la anul voi candida încă o dată la Primărie. Vă invit să-mi cumpărați autobiografia", ne-a spus fostul membru al administrației publice locale. Ghici cine semnează "Numele trandafirului"? * Dacă i-am ruga pe mai-marii politicii locale să semneze vreo carte (în afara celor care au făcut-o deja), probabil că n-ar mai exista niciun loc la Biblioteca Județeană "V.A. Urechia". Ce repede am uitat că, într-o epocă nu de mult apusă, grangurii spațiului mioritic se îndeletniceau cu scriitura "științifică" imediat ce li se închidea ușa celulei! * "În căutarea timpului pierdut", ca romanul lui Marcel Proust, e un titlu excelent pentru o lucrare care să iasă de sub tipar sub numele deputatului PNL George Stângă, președinte al filialei județene a partidului. * Evident, toți suporterii paginii de Pamflet așteaptă o soluție spectaculoasă pentru eventualitatea în care primarul municipiului reședință de județ ar alege să devină publicist. Și credem că am găsit titlul. Numai Umberto Eco a putut? "Numele trandafirului" de Ionuț Pucheanu, doar este și șeful local al partidului cu cei trei trandafiri. * "Străinul", parafrazându-l pe Albert Camus, ar fi opera lui Bogdan Rodeanu, deputat USR, iar "Un veac de singurătate", după Gabriel García Márquez, ar vorbi despre viața politică a fostului edil-șef Marius Stan. Neserioșii din Parcul "Eminescu" A mai trecut un 15 ianuarie și n-am mai pățit rușinea care ne făcea vedete naționale în deceniul trecut. Dar cu un cost. Mai țineți minte cum, în ajun de Ziua Culturii Naționale, dispărea mâna marelui poet din parcul care-i poartă numele? A doua zi era plină zona de jurnaliști și de gură-cască, apoi venea firma care aranja membrul superior al statuii lui Mihai Eminescu. După ce au fost eliminate toate breșele de securitate, societatea care se ocupa cu restaurarea a intrat în faliment. Numai oameni neserioși în parcul din buricul târgului! * Precizare. Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted January 28 Author Share Posted January 28 Extratereștrii, deasupra Galațiului pentru „ajutoare” Softul de inteligență artificială ChatGPT, abia aruncat pe piață, ne-a sprijinit enorm. Altfel, n-am fi decriptat mesajele misterioase ale obiectului neidentificat care a panicat un fermier din Tulucești. De unde a plecat? Noi am aruncat-o, tot noi trebuia să o scoatem la loc. Obiectul misterios, însoțit de o lumină orbitoare, care a fost urmată de o explozie, le-a oferit cititorilor noștri prilejul de a glumi la sfârșitul săptămânii trecute. De la o fermă din Tulucești au fost alertate autoritățile, însă, până astăzi, nu se ajunsese la nicio explicație. Ce ar căuta brăilenii sau vasluienii pe cerul județului nostru? Cinstit, într-o perioadă în care prețul motorinei crește la loc, nu-și mai asumă nimeni fabricarea de cocteiluri Molotov, aceasta fiind din start varianta cea mai puțin plauzibilă. Pagina de Pamflet a "Vieții libere" a fost contactată pe e-mail de energii din afara Terrei și vine cu dezvăluiri aproape fără precedent. Degeaba ne credem campioni la umor De ce aproape? Întrucât au mai existat marțieni prin zona noastră, comuna Cerțești, din nord-vestul județului, devenind vedetă după desantul unui OZN în vara anului 1996. "Nu vă panicați, n-am venit ca să vă distrugem podul de la Brăila, așa cum înțelegem că unii s-au grăbit să concluzioneze", a fost primul mesaj primit. L-am decriptat cu ajutorul softului de inteligență artificială ChatGPT. Nu ne putem stăpâni uimirea de a găsi, iată, o ironie în acest semnal prin care ființele extraterestre își confirmau prezența în sud-estul României. Iar noi, balcanicii, ne credeam buricul acestei planete la capitolele umor și pase cu călcâiul. Au făcut apel la un cunoscut proverb "Cunoaștem situația prin care treceți, și voi sunteți vai de capul vostru, cu pandemii, războaie și alte nebunii, însă trebuie să ne urmărim interesul", au continuat cu mesajele creaturile care ne-au trimis și o fotografie clară ca să nu mai existe dubii că ne-au traversat în voie. Care a fost scopul vizitei, căci durata deja nu mai contează?! "Au ajuns și la noi, în spațiu, clipuri cu acele cozi de la ajutoarele din Galați, care ar veni de la o anumită Uniune (n.a. - e vorba de Uniunea Europeană), și ne-am zis că ne-ar prinde și nouă bine. Nu e viața roz pe nicăieri în Univers, așadar e bine când iei și nu trebuie să dai, avem impresia că acest proverb e valabil și pe Terra", și-au încheiat misterioșii vizitatori argumentația. "Cratere" pentru suflete străine * Categoric, baza farfuriilor zburătoare, un fel de turn de control, s-ar afla în centrul orașului, la cele două OZN-uri prin care subtraversăm strada Brăilei. Avem un atu incontestabil față de celelalte municipii din zonă, însă uneori nu vrem să recunoaștem. * Ar trebui să ne asumăm etimologia cuvântului "crater", termen întâlnit mai rar în ultimii ani. Dar n-a dispărut din vocabular, întrucât mai sunt străzi care la un moment dat cedează. Or, "crater" se folosește și pe Lună, de aceea ne putem aștepta oricând la musafiri. * În ciuda faptului că neagă interesul pentru podul peste Dunăre de lângă Brăila, e foarte posibil ca și construcția mai mult lăudată decât finalizată să le fi atras atenția "farfurioților". Sunt prea multe luminițe pentru un proiect cvasi-abandonat. Vai, cunoaștem, declarațiile oficiale spun altceva, dar nici ăștia mici verzulii nu par să le creadă. * Și dispariția cozilor de la Taxe și Impozite, o tradiție imperturbabilă în Galați, are acel "je ne sais quoi" care poate atrage un suflet străin. De ce nu s-ar putea achita aici, la noi, biruri și pentru alte galaxii? La Smârdan nu mai există câini de pază Poate știți, poate nu, dar e activitate intensă la Smârdan, acolo unde funcționează un Centru Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române. Peste 600 de militari francezi și 200 de vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România se antrenează pentru un eventual conflict armat pe flancul estic al NATO, ceea ce nu ne dorim sub nicio formă. Se speculează că, de când cu militarii străini în zonă, sătenii din Smârdan nu-și mai încuie porțile. "Ne-am vândut și câinii, doar n-o să credem că tâlharii mai au tupeu să ne atace, când e ditamai NATO la doi pași de noi", se mândresc localnicii. * Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted February 2 Author Share Posted February 2 Chipul lui Durbacă, în „familia de zăpadă” de pe Faleza Dunării Nu mai auzisem nimic de el, iar acum ne confiscă și bucuria primei zăpezi din iarna curentă. Fostul edil-șef al municipiului reședință de județ e gânditor într-un om de zăpadă de pe faleza Dunării. Să vezi, să te crucești și să dai mai departe, nu alta! O să ne fie dor de ei Ninsoarea de acum o săptămână a mai spălat din păcate și ne-a readus optimismul în suflet. Până a trebuit să scoatem lopata din rastel pentru a deszăpezi în fața blocului și în parcare. Atât a durat bucuria iernii 2023 la Galați. Unii, mai copilăroși din fire, au mers mai departe, iar postările de pe rețelele sociale stau mărturie. O multitudine de oameni de zăpadă a apărut peste tot, ca și cum aceasta ar fi fost tema contribuabililor de rând. În loc să-și achite taxele și impozitele, ei au ridicat organisme de nea, exact cum se întâmpla pe vremuri, când nu existau Facebook și Instagram. O să ne treacă dorul după topirea prezentului strat de omăt. Vedetele de lângă Dunăre Cei mai lăudați oameni de zăpadă din Galați au fost cei ridicați, parcă dintr-o bătaie din palme, pe Faleza Inferioară a Dunării. Imaginile cu familia înghețată și fără să fi fost nevoită să plătească facturile la întreținere au ajuns și în presa națională. E păcat că nu cunoaștem autorul/autorii și vom rămâne doar cu impresia că și la Miorița s-a lucrat tot sub acoperire. Totuși, în acest caz, avem de-a face cu o minune, iar cititorii noștri mai tineri au nevoie de precizări suplimentare: chipul lui Eugen Durbacă, fost primar al municipiului reședință de județ, a apărut pe căpățâna unui om de zăpadă din apropierea bătrânului fluviu. Să fie și acesta un mesaj? Angajatul care a îngenuncheat Descoperirea senzațională a fost făcută de un angajat Ecosal, care venise pe faleză pentru a înlătura straturile de gheață de pe alei. "Când i-am văzut fața gânditoare, așa cum ne-a obișnuit, am îngenuncheat. L-am votat mereu, m-am și rugat acum pentru domnul Durbacă", ne-a povestit muncitorul, iar un astrolog cu jumătate de normă într-un partid politic și-a încercat șansa de a traduce apariția surprinzătoare. "Prima idee e clară, nu vom scăpa așa ușor de Durby, deci e posibil să candideze și în 2024 la alegerile pentru Primărie. Dacă aș fi Pucheanu, n-aș sta confortabil. Să nu fie și ceva voodoo la mijloc!", ne-a mărturisit specialistul. Alte comentarii sunt de prisos. Morcovul nu trece spre politicieni * Se spune despre posesorii de vot din Galați, dar nu doar despre ei, că sunt prin definiție oameni de zăpadă. Că le-a tremurat mereu mâna în cabina de vot, ca detaliu aparte. N-am fi tentați să credem o asemenea aberație: contribuabilii de pe la noi au fost mereu vigilenți și responsabili. * Morcovul oamenilor de zăpadă - despre nas este vorba - rămâne doar la stadiul de metaforă și, din nefericire, nu-l vedem transferat viguros în cealaltă tabără, în gașca politicienilor. Ar fi o treabă pe cinste, o tot așteptăm după Revoluție. E o mare dramă, sunt de părere câțiva filologi fără loc de muncă de la Dunărea de Jos. * Bugetul orașului, votat recent de Consiliul Local, ar avea enorm de câștigat dacă toți oamenii de nea ridicați de cetățeni ar fi obligați să plătească biruri. Taxe și impozite, cum se spune în capitalism. * Într-un fel, este bine că va veni primăvara, sezonul revenirii la viață: dacă și ființele albe cu tăciuni pe post de ochi ar solicita loc de parcare măcar pentru o sanie, municipiul ar fi blocat complet. Băieți, ne pare rău, dispăreți! Măcar până în iarna următoare. Teleferic pentru munții de zăpadă Prea ușor ne supărăm din motive banale. De pildă, e limpede că deranjează munții de zăpadă din stațiile de autobuz și din toate celelalte zone ale orașului care dă și numele județului. E drept, a și nins ca la balamuc, iar soluția vine de la un consilier local din opoziție. "Decât să ne lamentăm, mai bine muncim cu toții pentru binele comun. Propunem instalarea unui teleferic în zonele în care piscurile sunt impresionante. Ne putem admira orașul și de sus, așa cum se dorea o telecabină și între turnul TV și zona portuară", ne-a declarat alesul local. * Precizare. Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted February 10 Author Share Posted February 10 Dramă! Galațiul, în fața unei noi crize a locurilor de muncă. Se închid două studiouri de videochat! Gălățenii, popor eminamente legat de propria slujbă, au trăit mereu cu un pericol deasupra capului. „Ce ne facem dacă se închide fabrica, unde va ajunge orașul fără combinat?” Sunt lozinci fără termen de garanție, mai ales în contextul noilor evenimente sociale. Mai contează câți erau? Mai țineți minte epoca în care combinatul siderurgic ținea, din punct de vedere economic, Galațiul în viață? Poate doar câțiva angajați TESA ai marii uzine știu numărul exact al muncitorilor care duceau acasă o pâine datorită motoarelor turate în plin de marea platformă de lângă reședința de județ. 30.000, 40.000? Ce mai contează, câtă vreme numărul actual al lucrătorilor din Liberty Steel de la Dunărea de Jos este cu mult inferior acelor vremuri?! "Dacă se închide combinatul, Galațiul moare" este lozinca folosită până la saturație nu doar de alarmiști, ci și de către bieții oameni care chiar depindeau de leafa luată de la colosul cocso-chimic. Sintagma folosită fără abilitate Deceniile au trecut, realitățile s-au schimbat, combinatul și-a redus dramatic activitatea, însă, din fericire, orașul n-a ajuns în faliment, cu toate că diverse crize l-au traversat în această perioadă post-decembristă. Un zvon aparent banal se dovedește a fi pe bune o veste îngrozitoare pentru piața muncii din urbea noastră: două studiouri de videochat au anunțat că-și vor trage obloanele, iar acest lucru înseamnă tocmai încetarea activității. Ca paranteză, nu vi se pare că "a trage obloanele", în mod normal, ține de asigurarea unui minim de condiții pentru această industrie? Utilizarea în comunicatul remis presei a acestei sintagme este cel puțin inabilă. Nu mai există motivație "Dacă se închid studiourile de videochat, ajungem în urma Brăilei din punct de vedere economic", este o formulă la modă pe care am remarcat-o chiar și în piețele municipiului. Dacă din reacția oficială a acestor studiouri, "furnalele" noilor realități ale Galațiului, n-am putut culege motivele care vor duce la ieșirea din branșă a respectivelor companii, suntem nevoiți să aplecăm urechea la gura străzii. Circulă diverse variante: "Nu mai există motivație, s-a ajuns la o rutină în fenomen", "Fetele vor să dea la medicină, caută bani și mai mulți", "Ca și în alte domenii, profesioniștii noștri nu mai au căutare în străinătate", "Chatul din politică e mult mai divers" etc. Judecați și dumneavoastră! Economia "nu știe carte" * Potrivit datelor oficiale, nu declarațiilor unor persoane publice, Galațiul rămâne capitala românească a acestui fenomen. Din anumite perspective, ne putem simți ca într-o metropolă culturală, câtă vreme diversitatea câștigă teren pe zi ce trece. Economia, precum alte noțiuni, nu știe carte, așadar sunt binevenite taxele și impozitele din fiecare nișă. * Nici statul nu este interesat să susțină start-upurile din apartamentele în care se practică acest sport. "De aici și evazioniștii care aduc un uriaș prejudiciu bugetului de stat. Ceva ar trebui făcut", este de părere un nutriționist cu o viziune open. Astfel, conștientizăm că ne paște un alt pericol: viitorii asistați social ai acestei bresle. * Economia subterană, așa cum este denumit sectorul gri, despre care se vorbește doar în anumite condiții, ar fi depins de un tunel pe sub Dunăre. Măcar și de dragul adecvării, dacă nu pentru a le da peste nas vecinilor din Brăila. * Dacă, pe vremea în care Sidexul era în floare, gălățenilor li se putea spune și "combiniști", acum, în era videochatului, care ar fi apelativul cel mai nimerit? Sigur nu "videochatiști". IT-iști este cea mai bună variantă. Sămânțarii locali, amenințați Este oficial. O companie elvețiană va deschide prima fabrică în Zona Liberă Galați, conform unui anunț al Primăriei Galați. Este vorba despre o fabrică de ulei, iar valoarea investiției se ridică la peste 20 de milioane de euro, urmând să genereze peste 200 de noi locuri de muncă. Din punctul de vedere al paginii de Pamflet, aceasta e o amenințare pe față la adresa așa-numiților sămânțari care, de la începutul primăverii până toamna târziu, sparg "bomboane agricole" în fața blocului. Pungile de semințe vor dispărea de pe piața gălățeană, totul va merge la ulei! Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted February 18 Author Share Posted February 18 Consiliul Local a decis ca la Galaţi să nu mai ningă! Aveam nevoie de o protecție suplimentară, iar mai-marii orașului au decis: nu mai e voie cu fulgi, iar încălcarea acestei legi va activa un articol din tratatele NATO. Practic, orice ninsoare de la Dunărea de Jos va fi considerată atac extraterestru. A recunoscut și primarul Ne-am lovit cu toții de munții de zăpadă căzuți în acest februarie nemilos. De ca și cum n-am fi avut alte lucruri de făcut, a trebuit să dăm la lopată, să ne scoatem mașinile de sub straturile consistente de omăt, să facem cărări pe lângă bloc și prin fața sediului firmei în care lucrăm. Un soi de calificare la locul de muncă, ceea ce românii au urât cel mai mult. Iar primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a și recunoscut că operațiunea de scoatere a municipiului de sub zăpadă a fost mediocră. Numai probleme ne-a cauzat, fenomenul comportându-se ca ruda de la țară care vine încălțată direct în sufragerie. Și mai și sparge din greșeală un bibelou. Și Opoziția a ridicat mâna Prin urmare, cine mai are nevoie de nea? Reședința județului nostru și-a stabilit un obiectiv neverosimil și chiar a reușit să-și declare independența față de un enervant fenomen al sezonului rece. Zilele trecute, într-o ședință de urgență a Consiliului Local, s-a votat o lege care aduce nu doar un plus de imagine comunității, dar ține și lopețile în rastel: ninsoarea nu mai are voie să cadă la Dunărea de Jos, torențialele de fulgi au devenit ilegale! "Impresionant este că am avut aproape unanimitate, că nici cei din Opoziție nu-și mai doreau zăpadă la Galați. Bine, e posibil ca ei să fi ridicat mâna mai mult din silă față de cea mai recentă deszăpezire", ne-a declarat un consilier local PSD. Vor veni trupele NATO? Ne punem, totuși, următoarea problemă: ca și în cazul extratereștrilor, ninsoarea vine de sus fără să țină cont de ierarhiile de pe pământ sau de legile votate de aleșii ființelor terestre. Ce se va întâmpla dacă norii vor mai da omăt în acest colț de țară? Răspunsul a venit de la același membru al legislativului gălățean: "Da, foarte bună întrebarea, că am trecut cu analiza și prin această eventualitate. Dacă va mai ninge vreodată, se va declara stare de urgență sau de necesitate, anunțăm oficial că am fost atacați de sus și se vor activa niște articole din tratatele NATO. Practic, vor veni trupele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord ca să ne scoată de sub nămeți". Nu e rău deloc, mai rar așa hotărâri! "Brăilenii poluează" * Ploile torențiale, ca acelea din vara anului 2021, vor fi în continuare permise pe teritoriul orașului. Se pare că acestea sunt de partea autorităților. "Viața liberă" anunța atunci, cu niscaiva stupoare: "Cantitatea de apă meteorică facturată în luna august este de peste cinci ori mai mare decât în luna precedentă". Cu alte cuvinte, darul ceresc se transformă într-un cal troian, apa căzută în cantități aproape fără precedent atingându-i la buzunar tot pe oamenii de rând. * Aleșii locali au toate motivele să supună la vot un proiect de hotărâre care ar bara și drumul brăilenilor spre Galați. "Ca orice altă ființă umană, brăilenii poluează. E verificată, nu e doar o teză aruncată aiurea-n tramvai. De ce să ne expunem acestui pericol?", ne-a explicat un specialist din administraţia locală care a lucrat la Londra și Paris. Ca zugrav. * Și contribuabilii ar trebui să poată schimba legislația, fără să aștepte ședințele de Consiliu Local sau Județean. De pildă, să aibă dreptul de a nu mai vedea/auzi politruci. Poate că se va ajunge într-o zi și pe acest tărâm. Pungă de la „Mec”, deasupra Galațiului Într-o perioadă în care mai multe nații de pe planetă suspectează activități de spionaj, nenumărate baloane fiind interceptate și distruse, Galațiul și Brăila și-au consumat un nou episod încins. După ninsorile puternice de la începutul acestei luni, un observator din Valea Țiglinei a depistat o pungă de hârtie deasupra orașului. "În ziua aceea, vântul bătea dinspre Brăila și am văzut clar, că am binoclu, că era pungă de la Mec, cum i se mai zice. Cel mai probabil e o pungă din perioada în care orașul vecin nu avea un asemenea fast-food", ne-a declarat gălățeanul. * Precizare. Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted February 25 Author Share Posted February 25 Gălățenii protestează în social-media. Se draghează și lacul Brateș! Fiecare zonă cu problemele sale. Dacă mulți români s-au inflamat pe seama celor petrecute în Delta Dunării, și nu avem încă dovezi că lucrurile stau altfel, gălățenii au sărit ca arși că sunt planuri nelalocul lor și vizavi de lacul Brateș. Dragări în sus, dragări în jos. Pe ce lume trăim? Se militează pentru orice Povestea cu Canalul Bîstroe, care, dacă e să ne luăm după președinte și influenceri, e mai mult decât o banală teză manipulatorie, ne antrenează patriotismul, iar acest lucru nu poate decât să bucure. Dacă altă dată ai fi văzut românii comentând doar rezultatele concursului de muzică Eurovision, luându-se de favoriții Conchitei Wurst și de alte nimicuri, acum ai noștri au devenit chiar foarte activi pe Facebook și pe celelalte rețele sociale. Unii - chestiune fără echivoc - sunt chiar activiști și nu mai au somn din cauza problemelor de urbanism, ecologie și alte politici care le zdruncină "feed"-ul din viața reală. N-o să vă vină să credeți pentru ce militează mai nou câțiva oameni din Țiglina I și din Bădălan. Chiar așa, pe cine deranjează? "Nenorociților, jos labele de pe lacul Brateș, și pe ăsta vreți să-l dragați? Ca pe canalul ăla din Deltă? Cu voi chiar ajungem la sapă de lemn", e una dintre lozincile care circulă în social-media, iar o asemenea veste n-are de ce să întristeze. Lacul Brateș, declarat arie de protecție specială avifaunistică printr-o Hotărâre de Guvern de mai bine de zece ani, e o capcană și pentru vietățile subacvatice, nu doar pentru temerarii care, pe timp de vară, își plănuiesc aici o baie. "Dacă prin acțiunile voastre n-o să mai putem merge la plajă, să mai facem un grătar și să mai ascultăm o manea frumoasă?", vine o altă părere care susține protestul neașteptat din Galați. Și, totuși, nu există asemenea planuri Pe de altă parte, autoritățile neagă că ar fi plănuite acțiuni de dragare a lacului dintre reședința de județ, or, nici acest răspuns nu e de dorit. Dar e deja alt subiect. "Contribuabilii trebuie să știe că orice se va întâmpla în județ va fi și anunțat în mod oficial. Pe cinstite, dacă nu apărea povestea asta pe Facebook, noi am fi uitat de Brateș, că avem atâtea pe cap. Ne dorim autostradă pe aici, vrem și aeroport, spitale și altele, așa că numai de lacul acela nu ne arde, ca să răspundem colocvial", s-a exprimat un consilier județean căruia nu i-am reținut numele. Altfel, despre Bîstroe s-a mai aflat ceva nou? Dragări de mare risc * Conspiraționiștii sunt de părere că dragarea lacului Brateș ar avea o strânsă legătură cu porțiunea de cale ferată din imediata apropiere. "De când se merge cu 5 kilometri la oră prin zona Tulucești, cine a mai luat trenul prin acea direcție? Ajungi poimarți la destinație. Dacă ei vor să aranjeze lacul, e clar că se urmărește eliberarea șinei de o presiune, deci să se meargă mai cu viteză. Adică ni se va flutura pe sub nas varianta trenului, ca să mai lăsăm mașinile în parcare și să nu mai poluăm planeta", ne-a scris un gălățean din cartierul Bădălan. Nu i-am răspuns încă. * O doamnă din Micro 18 ne-a trimis un e-mail prin care își arată disprețul față de hotărârea - care nu există, ne-o spun autoritățile - de a se curăța aria naturală protejată din sud-estul județului. "Sigur are legătură cu vreun festival de rock care ar urma să fie adus pe acea plajă, miroase a rău, vă spun cu mâna pe inimă. Ce au manelele noastre care sunt vara acolo? Pe cine deranjează, e cumva și Bruxelles-ul implicat?" Nici acestui mesaj nu i-am oferit o replică. * La rând sunt câțiva proprietari de casă din cartierul Barboși care spun că, de câteva zile, se aud câteva utilaje pe lângă lacul Cătușa. Le-am explicat că nici acolo nu și-a băgat nimeni nasul, dar ni s-a spus că ținem cu ursul. Veste proastă pentru interlopii gălățeni Nici nu știm cum să redactăm o asemenea știre. Să ne bucurăm, aruncând basca în sus, sau să devenim din cale-afară de prudenți? După ce am anunțat zilele trecute că angajații Poliției Locale Galați, pentru a fi și mai motivați în lupta cu fărădelegile, își vor mări salariile, au început să se simtă anumite modificări în viața orașului. Vestea nu le-ar fi picat bine interlopilor zonei care, pentru a fi în siguranță, n-au așteptat intrarea în vigoare a legii. "Nu se știe cum, printr-o eroare, li se mărește de mâine salariul. Apoi s-or pune pe noi", a comentat unul dintre ei la ieșirea dinspre bariera Traian. Precizare. Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted March 4 Author Share Posted March 4 Pechenii vor să-l alunge din comună pe loto-milionar: „Noi muncim, nu jucăm la pariuri” Ar fi trebuit să ne bucurăm cu toții, dar invidia sau o conștiință aparte, poate specifică altor popoare, a scos comunitatea din letargie. Oamenii din comuna care ni l-a dat pe Lucian Bute îl refuză pe cel mai recent milionar. E vorba de câștigătorul la Joker. Cin’ să fie, cin’ să fie? Județul Galați are lipici la milionari făcuți la apelul Loteriei Române, am mai scris despre acest "neajuns" al celorlalte regiuni ale țării. De când avem pile pe la această mare companie națională? E o întrebare legitimă, nu trebuie decât să răsfoiți presa vremii pentru a-i contabiliza pe toți gălățenii deveniți "împărați" peste noapte. Pentru moment, doar din punct de vedere financiar, aici intrând și cetățeanul din Pechea care, zilele trecute, a câștigat la Joker suma de 19.646.531,20 lei, adică în jur de 4 milioane de euro. Se aude că individul n-a ieșit din ascunzătoare pentru a-și revendica premiul, dar importanta comună în care locuiește deja fierbe. Nu doar că vrea să-l cunoască, dar i-ar schimba și domiciliul. Urgent! Mișcare fără precedent Este forfotă mare la 30 și ceva de kilometri de reședința de județ, oamenii ieșind deja pe ulițe și pe străzile asfaltate pentru a protesta. "Afară cu milionarul din Pechea!", "Nu avem nevoie de îmbogățiți la jocurile de noroc" sau "Noi muncim, nu jucăm la pariuri" sunt doar câteva dintre lozincile afișate de oamenii obișnuiți. Unul dintre ei, nea Petrică, ne-a spus-o direct: "Pechea a devenit cunoscută doar prin boxeri și prin câțiva privatizați care abia își mai aduc aminte de comună, dar nu prin milionari la loto care sigur se vor face că nu ne cunosc. Noi suntem cu Lucian Bute și cu ceilalți boxeri. Atât!" Este o mișcare fără precedent în această zonă a României. "Ce exemplu dă el?" Să fie invidie pură la mijloc? Tanti Lenuța, care stă mai la vale de spitalul din Pechea, spune că nu neapărat: "Ce exemplu le dă milionarul ăsta la tinerii noștri? Că din loto sau păcănele devii om bogat, aranjat la casa ta? Nu este normal, noi ne facem viitorul doar prin sudoarea frunții. Sau cu obloane care trec, cu tratamentul adecvat, că nu putem să uităm trecutul boxerilor de aici. Fără băieții care dau bine cu pumnul, Pechea n-ar fi ajuns localitate cunoscută până în Canada, să fim cinstiți, mamaie!" Atitudine civică, nu glumă. Noi, semnatarii paginii, ne-am lua tălpășița din comună. Nu înainte de a ne ridica premiul buclucaș! Cu pumnul se ridică banii * Se zvonește că Lucian Bute, cel mai cunoscut fiu al comunei, l-a contactat pe marele câștigător pentru a-i mulțumi că scoate Pechea din anonimat. "Eu m-am retras de ceva vreme, nu puteam să mai provoc vreun subiect pentru ca localitatea să fie pe buzele tuturor. Mai locuiesc și în Canada, știi... Mă bucur că ți-a venit ideea să pui un bilet la loterie", i-ar fi transmis marele campion la box profesionist. * Un vis mai vechi al comunei, acela ca Pechea să devină oraș, este pe cale de a fi scos de la naftalină. "Măcar la noi se fac milionarii pe joc cinstit, că Loteria Națională e pe bune, nu din economia subterană, așa cum am auzit că se întâmplă la Galați", a declarat un consilier local din celebra așezare din jumătatea sudică a județului. Cu alte cuvinte, există și oameni care se bucură de succesul de la cea mai recentă extragere Joker. * Una dintre glumele care nu pot trece la capitolul "și altele" este că la Pechea milioanele nu se ridică altfel decât cu pumnul. Sau, mutând centrul de greutate al anecdotei, "ți se mărește ficatul" mai ales dacă nu ești posesorul combinației-minune de numere. Se încearcă panicarea contribuabililor Nu vă speriați! Proiectul aruncat în dezbatere publică de administrația publică locală, document potrivit căruia taxele și impozitele gălățenilor vor fi indexate cu aproape 14 la sută, are un singur scop. E vorba de eliminarea cozilor kilometrice de la ghișeele special prevăzute. "Am văzut și noi, nu doar dumneavoastră ați remarcat, că se încearcă îndepărtarea noastră de pe lângă centrele astea de colectare. O indexare de 14 procente ne-a făcut pe noi? Poate să fie și de 50 la sută, noi tot o să mergem buluc să ne achităm dările", ne-a scris un pensionar din Galați. * Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted March 15 Author Share Posted March 15 Sidexul a folosit casele cu autoscanare încă din anii '90 Acesta e jocul ultimei săptămâni, după ce s-a aflat că o multinațională de vânzări cu amănuntul va pune pe liber casierele pentru a activa o linie de mașini la care fiecare client să-și scaneze produsele. Nu e doar zvon: auto-casele au fost inventate în anii ’90 de combinatul nostru. Să nu și le revendice alții! Nu vă arde fruntea după balamucul cu casele de marcat de la supermarketul pe care îl întâlnim la intrarea în Galați, la capătul digului care ne leagă de Brăila? S-au separat, ca de obicei, două tabere care își împroașcă diverse răutăți, se face trafic de argumente și de ce ar putea avea calitatea de raționament, însă se ratează esențialul. Nu acest retailer a picat din cer cu self checkout-uri, așadar nici măcar această notorietate ușor pătată nu poate fi revendicată de indivizii care țin pasărea roșie în logo. Galațiul își taie partea leului și în povestea care a dezbinat românii în ultima săptămână. Pe bune, combinatul din coasta orașului utiliza asemenea aparatură încă din anii '90! Gălățenii care s-au făcut mari... Fostul Sidex, căci aceasta era una dintre titulaturile post-decembriste ale uzinei cocsochimice, a rămas în istorie și în folclorul urban că a ținut la propriu cu reprezentanții comunității. Ne-a povestit unul dintre liderii de sindicat din acea vreme: "Francezii ăia s-o lase mai moale cu casele alea, că nu e invenția lor, ăsta e doar patentul combinatului nostru siderurgic. Și a fost bine, că mulți gălățeni s-au făcut oameni mari atunci, după 1990". Inițial, n-am înțeles mare lucru din spusele ex-sindicalistului. Slangul de combinat - jargon, cum ne-ar obliga lingviștii să ne exprimăm - nu este foarte accesibil, trebuie să recunoaștem. Spre norocul nostru, a nuanțat. "A avut balta pește" "Păi, cum nu pricepeți? Veneau oamenii, luau tabla din combinat și nu mai treceau pe la contabilitate sau pe la poarta principală. Aveau case de astea care se manipulează de către client, nu știu pe unde erau amplasate. Oricum, undeva, în afara platformei, cât mai izolat. Scanau tabla acolo și știau cât face. Și au ajuns oameni mari de tot, unii foarte sus și în politică, adică a avut balta pește. Dar, vedeți, tehnologia avansată exista de pe atunci, iar Sidexul lucra intens cu ea", a adăugat importantul conducător de sindicat din epoca menționată. Prin urmare, faceți loc, că ai noștri rămân niște deschizători de drumuri! Bodyguarzii de ieri, casierele de azi * Mergând pe logica expusă de ex-sindicalistul din Combinatul Siderurgic Galați, în situația casierelor de astăzi s-au aflat angajații firmelor de pază din era pre-privatizării Sidexului, așa-numiții bodyguarzi. Au rămas fără muncă, unii chiar și fără preaviz. * A apărut și o explicație cât de cât pertinentă pentru utilizarea atât de precoce a self checkout-urilor la descărcarea de tablă din uzina aflată în vestul reședinței de județ. "Nu mai stăteai la coadă, se prefera discreția, nu știa unul de altul, e și normal. Și, un lucru la fel de esențial, nu se folosea cashul. Banii lichizi veneau abia ulterior, când vindeai tabla mai departe". Nu mai știm cine ne-a servit această pildă. De fapt, ne-a amenințat în diverse moduri să-i uităm numele. * Primim la redacție un mesaj cel puțin bizar: "Să luați în calcul și faptul că acele case de marcat care au fost pomenite peste tot în ultima perioadă sunt făcute tot cu tablă din combinat. Sau cel puțin așa ar trebui să fie, că a fost tablă calitatea întâi." Poliția ia act de închiderea Fabricii de Bere V-am anunțat tot noi: fabrica de bere din Galați își oprește producția, concediază toți oamenii care încă mai lucrează și continuă doar pe partea de distribuție a berilor produse în Belgia. Martens Galați, cândva un brand al orașului, se transformă într-un depozit care ar putea fi "măritat" pe bucăți sau pe de-a-ntregul. După apariția acestui anunț în presă, Poliția Rutieră și-a trimis pe străzi toți slujbașii: e foarte posibil ca toți conducătorii auto să se răzbune și să iasă pozitiv la controlul alcool-test. * Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted March 17 Author Share Posted March 17 Ceapă netimbrată, depistată şi confiscată în Vama Giurgiulești Un produs de lux, greu de găsit pe piață, a fost depistat în vamă de bravii noștri lucrători de frontieră. Două camioane pline cu ceapă de proveniență necunoscută ar fi urmat să ne umple piețele. E posibil așa ceva? Unde să mai mergem? Nu doar reședința județului cunoaște vremuri complicate, ci întreaga țară, mai ales după scumpirile din luna februarie pe care doar specialiștii nu le-au anticipat. Aprozarele au profil de consignație de la începutul anilor '90, în supermarketuri nu mai intrăm, doar n-o să fim fraieri să ne scanăm singuri produsele, iar la tarabele din piață suntem așteptați cu legume și fructe de pe alte meridiane. "Am ajuns să sun la țară, la cunoscuți, ca să cer niște legume de la mama lor. Și ca să nu fiu ascultat de oamenii cu ochi albaștri, sun de pe WhatsApp sau de pe Telegram. E incredibil unde am ajuns, e mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu", ne-a scris un cititor ieri-dimineață. Ne povestește cine trebuie Întâmplările depășesc orice așteptări. De pildă, aseară, în Vama Giurgiulești, aflată la câțiva kilometri de Galați, două TIR-uri ticsite cu ceapă netimbrată (e un produs greu de găsit în această perioadă, de unde și necesitatea de a-l controla) au fost trase pe dreapta de oamenii legii. "Când am întrebat șoferii, moldoveni de origine, ce transportă, au dat-o din colț în colț. Ne-au spus inițial că au țigări și droguri sau arme, doar pentru că era mai comod pentru ei. Știau că nu le putem face nimic, că zilnic trec camioane cu cocaină, rachete, drone și alte drăcii care pot fi folosite pe front sau în traficul rutier, dar ceva era suspect. Doar nu stăm pe frontieră de ieri, de azi", ne-a povestit șeful vămii. Câinii de poliție, marele noroc Se pare că pe fir au intrat câinii de poliție special antrenați pentru a depista ceapa de contrabandă. "Doar știți că aproape orice poate fi transportat fără mari bătăi de cap, dar ceapa chiar miroase. Am deschis ușile unuia dintre TIR-uri și am găsit baxuri de gumă. Credeau că n-o să ne dăm seama, o avem deja în sânge, de când mergeam la discotecă și fumam, apoi, ca să nu fim prinși, mestecam tot felul de ciungă d-asta. Am dat de sacii de ceapă și am chemat imediat întăriri. Era ceapă calitatea întâi, fără timbru, de proveniență necunoscută, numai bună de tăiat Julien. Urma să ajungă în aprozare, să aibă lumea ce pune pe masă. Așa ceva este grav", a adăugat responsabilul Biroului Vamal de Frontieră Giurgiulești. Fermier, răpit pentru produse * Se pare că, în Piața Rușilor, mai mulți tarabagii comercializează fenicul, de ca și cum ar vinde ceapă. "Profită de incultura oamenilor de rând, de neatenția lor, și le oferă această legumă Legendă: crocantă, ușor picantă și dulceagă, cu proprietăți curative, care se cultivă pe toate continentele", ne-a șoptit un pensionar foarte abil. Poliția Locală ar trebui să opereze urgent arestări, nu putem fi martorii acestei înșelătorii de proporții! * Managerii de tarabă din piețele gălățene sunt foarte căutați în ultimele săptămâni. "Care brokeri, ce inspectori în diverse domenii? Cu un șef de piață cu puțină experiență, ești asigurat. Faci rost de legume și fructe și scapi de o mare grijă", bârfesc indivizii simpli din cartierele mărginașe. Unul dintre ei mărturisește că bossul din piața situată în Micro 39 a fost cerut ieri în căsătorie în mijlocul complexului. E ciudat, mai ales că omul e deja la al treilea mariaj. * Un fermier din Cuca a fost răpit acum patru zile, iar mafia care l-a dosit solicită în schimbul eliberării sale 5 kilograme de cartofi, 3 kile de morcovi, 10 litri de lapte și câteva pâini. E nevoie de o celulă de criză la nivelul Prefecturii. viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts