dcp100168 Posted March 16, 2013 Share Posted March 16, 2013 Regizorul Ion Sapdaru s-a întors la Galaţi* „Peţitoarele” - viitoarea premieră a DramaticuluiIon Sapdaru regizează viitoarea premieră a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, spectacolul „Peţitoarele”, de A. Tzagareli (dramaturg georgian, autor de comedii de moravuri). Deşi în ultimii cinci ani nu mai călcase în Galaţi - după ce i s-a acordat, la un festival, Premiul pentru cel mai prost spectacol - Ion Sapdaru a fost primit de cei din teatru cu toată căldura (să nu uităm că, anterior, regizase aici: „Mincinosul”, „Livada de vişini”, „Moartea lui Eskrokov” şi „Falstaff”).În acest răstimp a făcut filme (19), spectacole (15), a înfiinţat un teatru studenţesc - „Fabulinus”, la Suceava, a scris o carte „Natură moartă cu nepot obez”, a câştigat premii. „Mi-au lipsit Dunărea unde pescuiam şi temperamentul sudic al gălăţenilor, bun pentru meseria noastră. Mi-au lipsit actorii de aici, la care ţin foarte mult, prietenii şi, bineînţeles, festivalul care avea nişte turaţii extraordinare: era o sărbătoare adevărată”, afirmă regizorul.O comedie spumoasăA ales să monteze „Peţitoarele”, pentru că „este o comedie spumoasă şi este în tradiţia teatrului - dat fiind Festivalul de comedie de aici. Am înţeles că „trendul” spectacolelor teatrului gălăţean în ultima vreme este gri, dezolant şi atunci am căutat şi ceva care să înveselească, dar să se şi muleze, ca distribuţie, pe actorii trupei. „Peţitoarele” este spectacolul cel mai aproape de ritmul, de gustul şi de tempo-ul teatrului. În rolurile principale sunt Ana Maria Ciucanu şi Oana Preda Gheorghe, Prinţul este Cristi Gheorghe, Lucian Pînzaru, Ciprian Braşoveanu, Carmen Albu, Cristina Uja, Aureliu Bâtcă, Vlad Ajder şi patru studenţi de la Facultatea de actorie. Premiera va fi "cel mai probabil la începutul lunii aprilie”.„Teatrul gălăţean avea o pulsaţie aparte…”Ion Sapdaru mai spune: "Festivalul gălăţean va reveni la acea „turaţie maximă”, care înseamnă teatru de calitate, atunci când se întoarce aici prietenii teatrului, cei care se mai pot întoarce. Teatrul emana un fel de energie, avea o pulsaţie aparte, care strângea laolaltă oameni de valoare. Cu timpul, teatrul s-a închis, a devenit ca o cetate, or teatrul nu trebuie să fie aşa, el este, prin definiţie, deschis, la fel ca şi biserica, în care poţi să intri oricând. Apoi, după ce se întorc prietenii, trebuie ca actorii de aici să lupte cu ideea, cu prejudecata de trupă periferică. Toate teatrele au scăzut, ca intensitate a vieţii culturale, ba din cauza vremurilor, ba din cauza oamenilor care le-au condus. Teatrul se expune în faţa publicului şi această expunere trebuie să fie atrăgătoare. Directorul este cel care trebuie să cultive, în primul rând, o relaţie de prietenie în cadrul personalului teatrului, iar Cristi Gheorghe cred că ştie să facă acest lucru, venind din mijlocul unei echipe de actori. Cunoaşte toate nevoile, toate abuzurile, toate problemele cu care s-a confruntat trupa în ultimul timp şi sigur nu va repeta aceleaşi greşeli. Trebuie să se întoarcă viaţa în teatru, pentru că teatrul este viaţă!”.viata-libera.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 Premiera piesei „Peţitoarele”, la Teatrul DramaticLa Teatrul Dramatic „Fani Tardini” va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, începând cu ora 19.00, premiera comediei „Peţitoarele”. Spectacolul îşi propune să atragă noul public, cel tânăr, la teatru.Piesa este regizată de Ion Sapdaru, un prieten vechi al directorului Cristian Gheorghe şi al Teatrului, care a mai montat comedii în oraşul nostru. Astfel, pentru a fi păstrată tradiţia, regizorul le-a adus gălăţenilor o nouă comedie. „Regizorul este cu o vechime aici, la Galaţi. Acesta a mai montat piese precum „Livada cu vişini”, „Mincinosul” sau „Falstaff”, spectacole apreciate de publicul gălăţean şi premiate în cadrul festivalurilor de teatru la care a participat. Astfel, după cinci ani de absenţă a acestuia, îmi încep mandatul de director cu el, omul care, acum ceva vreme, în momentul în care a venit la Galaţi, a relansat puţin cultural şi spiritual trupa Teatrului „Fani Tardini”. „Peţitoarele” e o comedie despre noi, despre defectele şi calităţile noastre, despre vulnerabilităţile şi dorinţele noastre. E o piesă la care publicul va fi încântat să participe, mai ales în perioada aceasta mai ciudată prin care trecem, ca societate, în general”, a spus Cristian Gheorghe.Regizorul le promite spectatorilor că vor vedea o comedie care are umor de calitate, fără vulgaritate şi „fără aluzii lascive”. De asemenea, susţine că publicul gălăţean este unul greu de cucerit, dar atunci când e posibil, este dedicat. „Mă bucur că am fost invitat să pun o cărămidă în noul proiect al lui Cristian Gheorghe. Aici am găsit o echipă motivată, pusă pe un target de a se depăşi în privinţa performanţelor artistice. Mi-a fost extrem de uşor şi am avut senzaţia că nu am plecat de mult timp pentru că s-au schimbat puţine lucruri. Am încercat să acopăr un procent de 70 la sută din trupa teatrului, pentru a da posibilitatea spectatorilor să se întâlnească cu un buchet cât mai mare de actori. Am inventat chiar şi mai multă mişcare, numai să avem mai multă distribuţie”, a spus regizorul Ion Sapdaru.impartial.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts