Jump to content

În Spania este mai bine decât în Italia


dcp100168

Recommended Posts

Emigranţii români din Spania au o situaţie mai bună decât cei din Italia

Situaţia locativă a emigranţilor români din Spania este mai bună decât cea a emigranţilor din Italia, ponderea românilor care au o locuinţă proprietate personală în Spania fiind de 14% din total, superioară situaţiei din Italia, unde numai 8% dintre emigranţii români deţin o locuinţă în proprietate. Concluzia rezultă dintr-un sondaj de opinie realizat în rândul comunităţii româneşti din Spania de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale (ASG), în perioada martie-aprilie 2008.

Prin sondaj s-a urmărit identificarea condiţiilor sociale, valorilor şi aşteptărilor care îi caracterizează pe imigranţii români din Spania. Acest sondaj completează rezultatele unui alt studiu care a vizat comunitatea românească din Italia şi a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2007, se arată într-un comunicat al ASG. "Analiza comparativă a rezultatelor celor două sondaje sociologice arată diferenţe semnificative în profilul socio-demografic şi condiţia socială ce caracterizează emigraţia românească din Spania, respectiv în Italia", afirmă sursa citată.

Astfel, ponderea celor care locuiesc în spaţii improvizate şi inadecvate în Spania (0,2%) e diferită semnificativ faţă de cazurile similare din Italia (3%).

Venitul românilor stabiliţi în Spania înainte de a emigra a fost mai mare decât al românilor stabiliţi în Italia. Emigranţii din Spania aveau un venit mediu lunar în România de 175 euro, valoare semnificativ superioară ultimelor salarii obţinute de cei care au emigrat în Italia, de 140 euro.

Cei mai mulţi dintre românii emigraţi în Spania (61%) lucrează în construcţii (29%), fac muncă de menaj, curăţenie, întreţinere (14%), sunt angajaţi ca barmani, ospătari, bucătari (10%), lucrează în comerţ (5%) şi în industria hotelieră (3%).

Comparativ cu românii din Italia, cei din Spania au un profil mai accentuat antreprenorial, fiind în măsură mai mare interesaţi să deschidă o afacere (34% emigranţii din Spania, 24% cei din Italia), să muncească mai mult pentru un venit mai mare (67% comparativ cu 50%) sau sunt mai dispuşi să se perfecţioneze prin continuarea studiilor sau să urmeze cursuri de calificare (33% comparativ cu 20%).

Majoritatea emigranţilor din România şi Spania sunt de etnie română, diferenţa dintre cele două populaţii făcând-o ponderea mai ridicată de romi în Italia (5% comparativ cu 1% în Spania).

Ei s-ar întoarce în ţară pentru un salariu minim în medie de 1.200 euro şi declară o medie a venitului total net realizat de 1.230 euro în Spania, pentru luna februarie 2008, respectiv de 1.030 euro în Italia, pentru noiembrie-decembrie 2007. Din aceştia bani, în medie 530-570 euro sunt trimişi rudelor din ţară.

Aproape jumătate dintre emigranţii din Spania se declară foarte nemulţumiţi de timpul de aşteptare la ghişeu în ambasadă sau consulat, de gradul de amabilitate al funcţionarilor şi de condiţiile din spaţiul de aşteptare, iar aproximativ o treime dintre aceştia reclamă durata de rezolvare a problemelor, lipsa de profesionalism din partea funcţionarilor şi orarul de funcţionare.

Fotbalistul Cosmin Contra, fostul jucător Gheorghe Craioveanu şi Costel Busioc, care s-a făcut remarcat datorită prestaţiei sale la concursul muzical "Hijos de Babel, sunt singurele nume menţionate în ceea ce priveşte personalităţile din România care trăiesc în prezent în Spania.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.