Jump to content

Galaţiul primeşte cadou o navă miliară


dcp100168

Recommended Posts

Galaţiul ia o navă militară drept bibelou

* Cu titlul gratuit, Ministerul Afacerilor Interne ne cedează o vedetă militară şi un ponton, ambele scoase din funcţiune

La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii şi-au dat acceptul pentru preluarea fără plată, din administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi - în proprietatea municipiului Galaţi şi administrarea Consiliului Local a două bunuri: un ponton şi o navă baza proiect 0420 DELTA cu numărul MAI 7201. Ele au fost scoase din funcţiune, nu mai fac trebuinţă ministerului şi pot fi transmise fără plată instituţiilor publice. „Având în vedere că municipiul Galaţi este riveran Dunării considerăm că bunurile evidenţiate mai sus sunt necesare”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.

Pontonul are 40 de metri lungime şi 12 metri lăţime, trei punţi, dintre care una pentru dormitoare, o sală de mese, careu şi covertă, având o capacitate de 150 de persoane. Pentru preluarea celor două bunuri a pledat consilierul local PNL Cristian Dima, care ne-a explicat că ambarcaţiunea este o vedetă militară folosită ca navă de intervenţie de către poliţiştii de frontieră. „Este o navă militară, nu avem intenţia să o folosim în scopul pentru care a fost construită, încercăm să o ridicăm pe mal, undeva, într-un element reprezentativ. Poate toţi am admirat, la intrare în Constanţa, cele două nave militare care «stau şi apăra» intrarea în oraş. Poate avem şi noi interesul să avem macar una din ele pe o formă din aceasta. Poate ştim, poate nu ştim, Dunărea trece pe la Galaţi. Nu avem impact asupra acestui fluviu şi dacă intri în el şi nu ştii că acest oraş este pe malul fluviului Dunărea, n-ai cum să-ţi dai seama”, a declarat consilierul nemulţumit total de „ancora” stilizată şi mai degrabă kitschoasă plasată în rondoul de la intrarea în Galaţi.

Pontonului se va încerca să i se dea o utilitate în funcţie starea lui tehnică. "Există ideea de a fi folosit de Liceul de Marină ca navă şcoală pentru cursuri, pentru că nu are autopropulsare. La Galaţi, Primăria nu are un butoi plutitor ca element de acostare în afară de ansamblul de pontoane care ştiţi şi dumneavoastră în ce stadiu este. Ar putea fi folosit, cu modernizările aferente, ca dană de acostare! Dacă facem un calcul ce sumă ar trebui să plătească CL pentru a construi acest ansamblu plutitor, care cântăreşte 200 de tone, am ajunge la suma de 20 de milioane de euro. Sigur ne va costa o reabilitare, dar nu ne obligă nimeni s-o facem imediat”, a declarat consilierul. Mult mai pragmatic, consilierul PC Gheorghe Bugeag a conchis: „Calul de dar nu se caută la dinţi”. Preluarea bunurilor a fost aprobată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Galaţiul îşi vinde la fier vechi nava pe care n-a folosit-o niciodată

Pentru valorificarea deșeurilor metalice provenite din casarea prin dezmembrare a mijlocului fix nava bază "Delta", autorităţile locale anunţă pe portalul Primăriei Galaţi că organizează o licitaţie publică, cu strigare. Nava "Delta" a fost preluată fără plată din administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi - în proprietatea municipiului Galaţi şi administrarea Consiliului Local, dar nu a fost folosită niciodată.

"Consiliul Local al Municipiului Galați, prin Primăria Municipiului Galați - Comisia numită prin Dispoziția Primarului, organizează licitație publică, cu strigare, pentru valorificarea deșeurilor metalice provenind din casarea prin dezmembrare a mijlocului fix nava bază «Delta»", scrie într-un anunţ postat pe portalul Primăriei Galaţi, la finele lunii trecute. În ceea ce priveşte locul unde poate fi văzută, autorităţile precizează că "nava se află în zona Km 161 + 500, Dunăre, mal stâng - Parc rece CNFR Navrom SA".
Licitaţia va avea loc pe 15 decembrie 2021, la sediul Primăriei Galaţi. Cei interesaţi pot depune documentele până pe 14 decembrie 2021, la Registratura Generală a Municipiului Galați, iar garanţia de participare este de 5.000 de lei.

Preluată gratis, niciodată folosită

Nu este prima dată când scriem despre această navă cu care Galaţiul s-a pricopsit în primăvara anului 2013. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 133 din 28 martie 2013, aleşii locali şi-au dat acceptul pentru "preluarea fără plată a navei bază «Delta», proiect 420, din administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în proprietatea municipiului Galaţi şi în administrarea Consiliului Local Galaţi".
Nava bază "Delta" proiect 420 MAI 7201, an fabricaţie 1981, fusese scoasă din funcţiune şi nu mai făcea trebuinţă ministerului, în schimb, autorităţile gălăţene considerau că este "necesară pentru desfăşurarea unor activităţi sociale, culturale, educative, situaţii de urgenţă".
Cristian Dima, la acel moment consilier local PNL, explicase că ambarcaţiunea este o vedetă militară folosită ca navă de intervenţie de către poliţiştii de frontieră: "Este o navă militară, nu avem intenţia să o folosim în scopul pentru care a fost construită, încercăm să o ridicăm pe mal, undeva, într-un element reprezentativ. Toţi am admirat, la intrarea în Constanţa, cele două nave militare care «apărau» intrarea în oraş".
Nava nu a fost folosită niciodată, dar, în fiecare an, Primăria a plătit Navrom Galaţi pentru păstrarea ei în custodie. Acum ar putea scăpa de această cheltuială, vânzând-o la fier vechi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.