Jump to content

Proteste pentru protejarea metalurgiei româneşti


dcp100168

Recommended Posts

Proteste pentru protejarea metalurgiei româneşti

Peste 200 de salariaţi din metalurgie şi siderurgie, dar şi lucrători disponibilizaţi de la combinatele Mechel Câmpia Turzii şi Târgovişte, vor protesta joi, între orele 10.00 - 14.00, în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând autorităţilor să ia măsuri pentru evitarea distrugerii sectorului metalurgic românesc, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Gheorghe Sora, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Metal.

"Pe lângă protestul din Bucureşti, în ţară vor mai fi organizate acţiuni revendicative la Slatina şi la Galaţi. La Slatina protestul este programat să se desfăşoare între orele 16,00-17,30, la manifestarea din faţa sediului Prefecturii urmând să ia parte cel puţin 500 de persoane.

Protestul de la Galaţi va avea loc între orele 10,00-12,00, în faţa Combinatului siderurgic Arcelor Mittal, unde se vor strânge peste 200 de oameni. Manifestările de protest sunt organizate pentru sprijinirea sectorului metalurgic, unul dintre puţinele care mai funcţionează încă în economia românească. În acest sens, autorităţile ar trebui să modifice cât mai rapid Legea nr. 220/2008, privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, deoarece prevederile acestui act normativ pun o presiune foarte mare asupra unităţilor din industria metalurgică, care ar putea fi nevoite să-şi închidă porţile în maximum trei luni de zile", a afirmat Gheorghe Sora.

Potrivit acestuia, schema de sprijin cuprinsă în Legea nr. 220/2008 trebuie suspendată după modelul Spaniei (unde nu mai poate fi accesată de centralele electrice noi), iar procentul de energie regenerabilă din surse noi ar trebui să se menţină la 6% până în 2020.

Conform studiilor efectuate de specialişti, schema actuală de sprijin din România este cea mai generoasă din toate statele membre UE. "În România, sprijinul acordat energiei eoliene este de 2,24 ori mai mare decât media Uniunii Europene, iar cel pentru energia solară este de 2,5 ori mai mare decât media UE. Pentru comparaţie, intensitatea sprijinului acordat de România pentru centrale eoliene este de 224%, faţă de Franţa - unde este de 75%, sau de Germania - unde este de 62%", a precizat Gheorghe Sora.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi protestează ca să-şi păstreze locurile de muncă
Aproximativ o sută de siderurgişti afiliaţi sindicatului Siderurgistul AMG sunt aşteptaţi să protes­teze astăzi, timp de două ore, la poarta principală a combinatului de la Galaţi. Pichetarea a fost organizată la iniţiativa celorlalte unităţi siderurgice din Europa care protestează astăzi pentru a-i cere companiei ArcelorMittal menţinerea activităţii şi păstrarea locurilor de muncă.
Gheorghe Bezman, preşedintele FSS Metarom Galaţi la care este afiliat şi sindicatul Siderurgistul AMG, a declarat: "Noi vrem să tragem un semnal de alarmă. Suntem solidari cu colegii din toată Europa şi ne dorim acelaşi lucru ca şi ei: păstrarea capacităţilor de producţie şi a locurilor de muncă. Sunt foarte mari probleme în unităţile din toată Europa. La Florange, compania a închis fluxul cald anul trecut. La fel s-a întâmplat şi la începutul acestui an la Liege, unde s-a închis fluxul cald şi şase laminoare. La noi, la Galaţi, i-a învăţat pe oameni cu plecările voluntare. Este adevărat omul pleacă cu un bănuţ, însă pleacă şi cu locul de muncă, pentru că nu mai angajează pe altcineva în loc. Scopul nostru este însă păstrarea locurilor de muncă".
Link to comment
Share on other sites

Protest la poarta combinatului Arcelor Mittal Galaţi

Circa 50 de siderurgişti, membri ai Sindicatului Siderurgistul AMG din cadrul combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi au protestat, astăzi, la poarta combinatului. Alături de ei s-a aflat şi liderul filialei locale a Cartel Alfa, Romeo Gârneaţă. Îmbrăcaţi cu tricouri purtând însemnele sindicatului şi agitând steaguri cu aceleaşi însemne, siderurgiştii au strigat „Vrem să muncim!” şi „Combinatul cel mai tare/ A ajuns la demolare”.

Potrivit secretarului general al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan, protestul se vrea un semnal de alarmă, în urma căruia administraţia combinatului să garanteze locurile de muncă, să stopeze închiderea unităţilor de producţie şi să reia programul de investiţii. În plus, sindicaliştii au cerut şi Guvernului să modifice legea 220 privind taxele pentru certificatele verzi, în sensul reducerii acestor taxe plătite la facturile de energie electrică de marii consumatori, precum combinatul siderurgic de la Galaţi. Potrivit sindicalistului, anul trecut, combinatul gălăţean a plătit o factură la energie electrică de 70 de milioane de euro, la care s-au adăugat alte 43 de milioane de euro – pe taxe de cogenerare şi certificate verzi, iar în acest an, preţul pe energie electrică practic se dublează prin plata acestor taxe pe certificatele verzi. Suma în plus ar putea fi direcţionată în plata salariilor siderurgiştilor sau în investiţii, a mai spus sindicalistul.

Acţiunea de astăzi, de la Galaţi, s-a desfăşurat în cadrul acţiunii de protest organizată la nivel european de către Federaţia din Metalurgia Europeană IndustriALL în România, Franţa, Belgia, Spania, Polonia, Republica Cehă, Germania, Luxemburg şi Italia.

Reamintim că în 2001, la privatizarea Sidexului, combinatul de la Galaţi avea 27.800 de salariaţi, iar acum are 7.414 salariaţi. Până la finele lunii mai, din combinat vor pleca alţi circa 600 de angajaţi, prin cea de-a 13-a schemă de plecări voluntare lansată de administraţie de la privatizarea combinatului şi până acum.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.