Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cum ne protejăm în caz de război nuclear

În cazul unui război nuclear, România ar putea fi lovită de radiaţiile rezultate în urma exploziilor. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi îi sfătuieşte pe gălăţeni ca în astfel de situaţii să-şi păstreze calmul.

"În funcţie de tipul stării de urgenţă, autorităţile locale vor activa planul de intervenţie în caz de accident nuclear. Măsurile de protecţie care se întreprind în asemenea situaţii sunt: adăpostirea, evacuarea şi administrarea de iodură de potasiu", a explicat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

"Nu încercaţi sã mergeţi la şcoalã pentru a vă lua copiii. Personalul autorizat va avea grijă de ei. Nu folosiţi telefonul dacă nu este absolut necesar. Lăsaţi liniile libere pentru utilizarea acestora de către autorităţi. Rămâneţi în casă sau la subsol până la primirea altor instrucţiuni. Dacă trebuie să ieşiţi din casă datorită unor motive bine întemeiate, purtaţi un echipament de protecţie de tipul: salopetă, căciulă, mănuşi şi bocanci sau cizme. Reveniţi cât mai repede posibil, spălaţi-vă imediat folosind o sursă de apă curentă, iar echipamentul de protecţie dezbrăcaţi-l înainte de intrarea în casă, împachetaţi-l şi închideţi-l în saci de plastic. De asemenea se interzice consumul legumelor din grădinile afectate, a laptelui produs în această zonă sau al oricăror alimente care au fost expuse sau neîmpachetate pe durata stării de urgenţã. Dacă alarma de urgenţă nucleară v-a surprins în exterior, odată ajunşi la adăpost, scoateţi-vă hainele şi închideţi-le în saci de plastic. Curăţaţi-vă părul şi corpul prin spălare, utilizând sursa de apă curentă", a mai spus acesta. De asemenea, conform recomandărilor ISU, trebuie să închideţi ferestrele şi uşile, încercând ermetizarea acestora cu materiale din casă (bandă adezivă, bandă izolatoare, cârpe etc.), trebuie să comutaţi televizoarele sau aparatele de radio pe posturile desemnate să transmită informaţii urgente şi să ascultaţi instrucţiunile transmise. Închideţi aragazul şi maşina de gătit sau stingeţi focul din sobă, dacă este cazul. Închideţi gurile de aerisire, instalaţiile de ventilaţie sau de climatizare. Protejaţi, pe cât este posibil, hrana şi apa din exteriorul locuinţelor prin acoperirea cu o prelată, folie de plastic.

viata-libera.ro

Posted

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi îi sfătuieşte pe gălăţeni ca în astfel de situaţii să-şi păstreze calmul.

 

Si, in continuare, se poate proceda cam asa:

 

Intrebare la Radio Erevan: - Ce se face in caz de atac cu bomba atomica?

Raspuns: - Se acopera repede corpul cu un cearceaf alb, dupa care, calm, fara a produce panica, o luati in directia cimitirului.

  • 8 years later...
Posted

Medicii de familie din Galați NU vor să distribuie pastilele de iod: "Este imposibil să facem așa ceva!"

Alături de alți colegi din alte județe ale țării, reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie din Galați cer, printr-o scrisoare deschisă, ministrului Sănătății să nu distribuie prin cabinete iodura de potasiu. Aceștia nu pot să o facă deoarece consideră că această activitate de distribuție medicamente nu face parte din domeniul lor de activitate, în plus, pe fondul creșterii numărului de consultații cauzate de COVID-19 și viroze, timpul necesar și distribuția ar fi în detrimentul consultațiilor.

De asemenea, medicii cer Ministerului Sănătății să găsească o altă modalitate de distribuire chiar prin autoritățile locale sau serviciile medicale ale acestora. "Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Recent, ministrul Sănătății a anunțat că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu. La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Patronatele din nouă județe către Ministerul Sănătății.

Reprezentanții gălățeni ai Patronatului Medicilor de Familie mai explică încă o dată de ce nu vor putea să distribuie aceste pastile. "Suntem nouă Patronate la nivel național care au semnat această scrisoare . Noi medicii de familie, ca și toți medicii, nu suntem furnizori de medicamente, suntem furnizori de servicii medicale. La 150 de persoane pe zi, la o medie de 1.800 de pacienți, durează undeva la o lună să facem această distribuție, asta ar însemna ca timp de 2-3 săptămâni, o lună să nu mai dăm consultații. Este imposibil să facem așa ceva, eu cred că domnul ministru de câte ori a decis, și nu numai dumnealui, ar trebui să ne întrebe și pe noi, exclus să facem așa ceva pentru că nu avem timpul necesar, iar în contractul nostru de prestări servicii scrie foarte clar, interzis distribuirea de medicamente la nivelul cabinetului", a precizat dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați.

La Galați, la nivelul DSP, au ajuns 857.000 de pastile de iodură de potasiu, iar de săptămâna viitoare ar trebui să înceapă distribuția către populația eligibilă a acestor pastile.

 

  • 3 months later...
Posted

27 de farmacii din judeţul Galaţi distribuie gratuit pastilele de iodură de potasiu

Potrivit datelor centralizate pe site-ul Ministerului Sănătăţii, 27 de farmacii din judeţul Galaţi distribuie gratuit pastilele de iodură de potasiu. Vorbim de 20 de farmacii din municipiul Galaţi, 6 din Tecuci şi 1 în localitatea Nicoreşti.

Astfel, farmaciile au primit comprimatele din partea Direcţiei de Sănătate Publică şi participă la această acţiune cu respectarea normelor anunţate de Ministerul Sănătăţii, eliberând medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, exclusiv în baza prescripţiei medicale emise de medicul de familie, în format original.

Odată cu medicamentul, unităţile pun la dispoziţie şi informaţiile privind modul de administrare, conform fişei informative pentru pacienţi cu privire la medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate. Iodura de potasiu de 65 mg se va administra numai la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear, în doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

În farmacie, pacientul sau, după caz, aparţinătorul semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, iar documentul semnat va rămâne în farmacie împreună cu formularul original al prescripţiei medicale emise de medicul de familie.

monitoruldegalati.ro

Lista%20farmacii%20Iodura%20de%20Potasiu

Posted

Farmaciile din Galați care distribuie gratuit pastile cu iod

Comprimatele de iodură de potasiu sunt distribuite gratuit către populație, prin farmaciile comunitare alese de Ministerul Sănătății (MS). În județul Galați, 27 de farmacii iau parte la campania desfășurată de autorități. Pastilele cu iod sunt eliberate doar pe baza unei rețete obținute de la medicul de familie și se vor administra doar în cazul foarte puțin probabil al unui eveniment nuclear.

Potrivit unei liste publicate de MS, 20 de farmacii sunt din municipiul Galați, șase din Tecuci și una din Nicorești. Astfel, în toată partea de nord-vest a județului nu există nicio farmacie inclusă în această campanie.
Pentru a intra în posesia pastilelor cu iod, cetăţenii eligibili trebuie să se adreseze medicilor de familie, care le vor elibera reţete. Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie pentru a completa o declaraţie pe proprie răspundere în faţa medicului de familie. Autorităţile au precizat că în farmacii vor fi disponibile gratuit materiale informative referitoare la administrarea corectă a acestor comprimate.
Actul normativ mai prevede că, la ridicarea din farmacie, pacientul semnează un acord privind administrarea tratamentului, document care se păstrează în farmacie împreună cu prescripţia medicală.

Dozele recomandate

Ghidul de informare publicat de MS prevede că iodura de potasiu de 65 de miligrame se administrează exclusiv la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de incident nuclear. Autorităţile îi vor informa pe cetăţeni prin intermediul radioului, televiziunii, presei şi prin intermediul sirenelor de protecţie civilă. Comprimatele cu iod au administrare orală şi pot fi mestecate sau înghiţite. Pentru copiii sub șase ani, pastila poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari, doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită şi amestecată cu lichidele menţionate.
Doza recomandată pentru adulţi şi pentru copii cu vârste peste 12 ani este de două comprimate – echivalentul a 100 de miligrame de iod, în timp ce pentru copiii între 3 şi 12 ani, doza indicată este de un comprimat – echivalentul a 50 de miligrame de iod. Recomandarea pentru copiii cu vârste între o lună şi trei ani este de o jumătate de comprimat – echivalent cu 25 de miligrame de iod; iar la nou-născut, un sfert de comprimat – echivalent cu 12,5 miligrame de iod. 

Cine face parte din grupul-țintă

Ghidul de administrare mai prevede că, pentru a fi eficiente în blocarea absorbţiei radioactive, comprimatele trebuie luate cât mai curând după expunerea la radiaţii.  În cazul în care administrarea are loc la patru-șase ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporţie de aproximativ 50 la sută. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbţia acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă. 
Durata tratamentului este limitată la o doză unică, doză care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 de ore, potrivit aceleiaşi surse. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze, în decursul a două zile.
Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză, prevede Ghidul. Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia-ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârste sub 40 de ani.
Profilaxia cu iodură de potasiu nu se recomandă la persoane cu vârste peste 40 de ani pentru că riscul de cancer tiroidian este mic, în timp ce riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mai mare. Medicamentul este contraindicat persoanelor cu sensibilitate la iodura de potasiu sau la oricare dintre substanţele componente, celor cu dermatită herpetiformă şi cu vasculită. Ordinul mai prevede că pastilele cu iodură de potasiu vor rămâne în farmacii timp de şase luni de la data recepţiei. La finalul acestei perioade, vor fi predate toate stocurile, împreună cu acordurile semnate de pacienţi şi prescripţiile medicale.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

În Galați, mai puţin de 1% din pastilele cu iod au fost ridicate din farmacii

Interesul gălățenilor pentru una dintre cele mai mediatizate campanii recent desfășurate de Ministerul Sănătății este aproape inexistent. Din cele peste 850.000 de pastile cu iodură de potasiu distribuite în farmaciile din județul Galați, mai puțin de un procent au fost ridicate până acum. Tabletele cu iod trebuie administrate preventiv doar în cazul extrem de puțin probabil al unui incident nuclear.

În luna martie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a primit de la Ministerul Sănătății (MS) 857.000 de comprimate cu iodură de potasiu. Aproape imediat după invazia Rusiei în Ucraina, au început să apară temeri cu privire la un posibil incident nuclear de proporții într-una din centralele nucleare de pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile sanitare din România au luat decizia de a produce de urgență milioane de pastile cu iodură de potasiu. Tabletele au fost apoi trimise în țară, dar operațiunea s-a blocat brusc. Medicii de familie au refuzat să distribuie aceste pastile, spunând că o astfel de sarcină le-ar bloca activitatea de zi cu zi din cabinete. S-a ajuns astfel la un compromis, și anume ca medicamentul să fie predat unor farmacii, de unde persoanele din grupa-țintă să meargă să le ridice, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.

În două luni, însă, din cele peste 850.000 de pastile disponibile, au fost ridicate doar 6.090, după cum arată datele obținute de la DSP Galați. "A fost ridicate doar zece pastile în luna iulie și 6.080 în august. În total, 3.568 de gălățeni au primit prescripție de la medicul de familie pentru ridicarea din farmacii a tabletelor cu iodură de potasiu", ne-a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoare de cuvânt a DSP Galați.

Iodura de potasiu este un medicament care poate fi utilizat ca metodă de protecţie în situaţii de urgenţă nucleară care implică emisie de iod radioactiv. Ea funcţionează numai pentru a preveni absorbţia iodului radioactiv în glanda tiroidă și nu este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani.

Astfel, comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică. Din acest motiv, populaţia este sfătuită să ridice pastilele din farmacii şi să nu le folosească înainte de recomandarea autorităţilor sanitare.

30 de milioane de pastile cu iodură de potasiu a cumpărat, în această primăvară, Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele cu iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.

Doze recomandate

Ghidul de informare publicat de MS prevede că iodura de potasiu de 65 de miligrame se administrează exclusiv la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de incident nuclear. Autorităţile îi vor informa pe cetăţeni prin intermediul radioului, televiziunii, presei şi prin intermediul sirenelor de protecţie civilă. Comprimatele cu iod au administrare orală şi pot fi mestecate sau înghiţite. Pentru copiii sub șase ani, pastila poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari, doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită şi amestecată cu lichidele menţionate.

Doza recomandată pentru adulţi şi pentru copii cu vârste peste 12 ani este de două comprimate - echivalentul a 100 de miligrame de iod, în timp ce pentru copiii între 3 şi 12 ani, doza indicată este de un comprimat - echivalentul a 50 de miligrame de iod. Recomandarea pentru copiii cu vârste între o lună şi trei ani este de o jumătate de comprimat - echivalentul a 25 de miligrame de iod, iar la nou-născuţi, un sfert de comprimat - echivalentul a 12,5 miligrame de iod.

viata-libera.ro

  • 9 months later...
Posted

Există stoc de iodură de potasiu. Asigură două administrări pentru fiecare persoană eligibilă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că România are un stoc de iodură de potasiu care asigură două administrări pentru fiecare persoană eligibilă (adulţi şi copii). „Avem un stoc care asigură pentru fiecare cetăţean eligibil din România două administrări (tablete de iodură de potasiu). Este vorba despre două administrări, pentru că se dau două comprimate de iodură de potasiu pentru persoană adultă sau pentru copil mare. Cei care beneficiază sunt în jur de 7-8 milioane”, a spus ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă la Galaţi.
El a afirmat că până în prezent au fost eliberate circa un milion de comprimate de iodură de potasiu. „Au fost eliberate circa un milion de doze de comprimate de iodură de potasiu. Cetăţenii decid pentru ei. Noi am făcut o campanie de informare. (…) Au termen de valabilitate de cel puţin trei ani, dacă nu mă înşel”, a susţinut ministrul.

economica.net

  • 1 year later...
Posted

Iodura de potasiu mai stă un an în farmacii

Ministerul Sănătăţii a prelungit cu încă un an, până la sfârşitul lui 2025, termenul până la care farmaciile trebuie să păstreze comprimatele de iodură de potasiu comandate de stat în urmă cu peste doi ani, informează News.ro. Acestea au fost comandate la începutul războiului din Ucraina, când au fost achiziţionate 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu pentru protejarea populaţiei în cazul unui eventual incident la una dintre centralele nucleare din ţara vecină.

Comprimatele au fost produse de compania Antibiotice Iaşi, controlată de Ministerul Sănătăţii, în luna martie 2022, fiind ulterior distribuite către farmacii prin intermediul direcţiilor de sănătate publică. Cu toate acestea, doar puţin peste 900.000 de comprimate au fost eliberate către populaţie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii la solicitarea News.ro, în condițiile în care ministrul Alexandru Rafila estimase numărul beneficiarilor la 7-8 milioane.

În ianuarie, Ministerul Sănătăţii a stabilit că farmaciile vor păstra comprimatele de iodură de potasiu 65 mg nedistribuite către populaţie până la 31 decembrie 2024. Acum, termenul a fost prelungit până la sfârșitul anului viitor.

News.ro scrie că decizia de a comanda 30 de milioane de comprimate a fost luată după ce în ţară s-a semnalat un interes ridicat de cumpărare a iodurii de potasiu, din cauza războiului din Ucraina, ţară în care se află cinci centrale nucleare active şi situl centralei de la Cernobîl, unde a avut loc accidentul grav din 1986.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.