Jump to content

Galaţi - salarii sub medie, rata mare a criminalităţii şi a şomajului


dcp100168

Recommended Posts

Galaţi - salarii sub medie, rata mare a criminalităţii şi a şomajului

Locul 30 în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul, este ocupat de Galaţi. Locuitorii săi întâmpină dificultăţi în găsirea locurilor de muncă, iar atunci când reuşesc să se angajeze sunt plătiţi cu sume sub media naţională. Ei trăiesc, în medie, mai puţin decât ceilalţi români, iar la nivelul judeţului se înregistrează şi una dintre cele mai ridicate rate ale criminalităţii din ţară. Punctul forte al acestei regiuni îl reprezintă suprafaţa extinsă a spaţiilor verzi de care se bucură orăşenii.

Găsirea unui nou loc de muncă reprezintă o problemă pentru mulţi gălăţeni, având în vedere că rata şomajului din regiune, de 9,14%, este a şasea cea mai ridicată din România. La acest capitol, Galaţiul reuşeşte să devanseze în top doar judeţele Dolj, Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea.

Când devin salariaţi ai companiilor care îşi desfăşoară activitatea în această zonă a ţării, gălăţenii obţin salarii sub media naţională. La finalul anului trecut, spre exemplu, ei câştigau un salariu mediu net de 1.330 de lei, cu 208 lei sub media naţională şi cu 822 de lei mai mic decât cel obţinut, în aceeaşi perioadă, de către bucureşteni - cei mai bine plătiţi angajaţi din România. Totodată, gălăţenii primeau din partea patronilor, în decembrie 2012, acelaşi salariu mediu net ca angajaţii din judeţul Mureş.

 

galati.png?height=670&width=600

Printre cei mai mari angajatori din Galaţi se numără ArcelorMittal, una dintre marile unităţi de producţie din România controlată de către miliardarul Lakshimi Mittal, şi a doua cea mai mare reţea de comerţ şi de distribuţie a materialelor de contrucţii din România, Arabesque.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal a întâmpinat în ultima perioadă o serie de probleme şi a început o campanie de demolare a capacităţilor de producţie pe fondul cererii scăzute de pe piaţă. În 2012, nivelul de producţie atingea aici minimul de la privatizare, respectiv 1,7 milioane de tone de oţel. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice, în 2011, ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei şi a asigurat locuri de muncă pentru 8.755 de persoane.

Compania Arabesque avea, în aceeaşi perioadă, o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei, un profit net de 34,6 milioane de lei şi 2.530 de angajaţi.

O altă problemă a judeţului Galaţi este aceea că la nivelul său se înregistrează a şasea cea mai ridicată rată a criminalităţii din România, de 312 persoane condamnate definitiv la fiecare 100.000 de locuitori, peste media naţională şi cu 227 mai multe decât în Ilfov - regiunea cu cea mai scăzută rată a criminalităţii din ţara noastră.

Despre gălăţeni se poate spune şi că trăiesc la fel de mult ca locuitorii judeţului Ilfov, respectiv până la circa 73,1 ani. Ei au însă o durată medie de viaţă cu aproape trei ani mai mică decât cea a românilor care trăiesc cel mai mult, respectiv bucureştenii.

Unul dintre avantajele traiului în oraşele din judeţul Galaţi este faptul că aici găseşti a unsprezecea cea mai mare suprafaţă de spaţii verzi din România, circa 526 de hectare din totalul înregistrat la nivel naţional de 22.451 de hectare.

gandul.info




Harta nivelului de trai din România

Link to comment
Share on other sites

Pe baza acestui articol ar trebui facute panouri mari, cat toate zile, panouri care sa fie postate:

- unul in fata Primariei ca sa vada boii care conduc orasul ca treaba-i groasa si ca ar trebui sa renunte la a veni cu planuri fantasmagorice (si irealizabile) si sa puna mana pe treaba. Sa-si dea seama ca orasul are nevoie de investitori care sa creeze locuri de munca. Dupa asta vin firesc salarii respectiv impozite pe baza carora se pot face planuri. In ultimii 20 de ani nici macar unul din primari/viceprimari/consilieri/city manageri nu  a facut din atragerea investitiilor in Galati o prioritate. Si vad ca sunt si foarte orgoliosi: am inteles ca la una din sedintele CL s-a pus problema demararii procedurilor de declarare a Galatiului drept zona defavorizata. Din orgoliu supradimensionat (prostie) alesii s-au simtit ofensati si au respins ideea desi asta putea aduce niste avantaje zonei. Ca zvon am auzit ca vicele PSD ist Popa a respins ideea din cretinatate cu argumentul : ce zona defavorizata dom'le, mai plantam niste copaci si rezolvam problema  ~X(

- un alt panou in fata Prefecturii sa-l vada si Bacalbasa, care pare anesteziat de cand a ajuns in fruntea judetului. Ar trebui sa realizeze si imbecilii astia ca raspund de bunastarea a jumatate de mil de oameni.

- si multe alte panouri prin tot orasul ca sa le vada si multii pensionari care datorita nostalgiilor comuniste au condamnat un oras la saracie si pe ei la singuratate - prea multi tineri au plecat din Galati in ultimii 10 ani din lipsa de alternative.

Edited by gelu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.