Jump to content

Escrocherii la Galaţi în numele ministrului Dan Şova


dcp100168

Recommended Posts

Escrocherii la Galaţi în numele ministrului Dan Şova
* Şova: Am depus plângere la DNA pe numele celor care au cerut bani de la prefecturi pe numele meu

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, a declarat vineri că a aflat de la mai mulţi prefecţi, de la un director din Primăria Capitalei, dar şi de la şeful CNADNR despre faptul că mai multe persoane s-au folosit de numele lui, sunând la instituţiile publice şi cerând anumite sume de bani în scopuri "umanitare", motiv pentru care a făcut o plângere penală la DNA, în luna februarie. "Pe mine m-au sunat vreo trei prefecţi, un director din Primăria Generală a Capitalei m-a sunat şi a venit la mine şi directorul general al CNADNR, m-au informat vreo doi şefi de secţii de drum naţional despre ce se întâmplă. Au cerut bani la prefecturi, la Primăria Capitalei. Prefecţii cred că erau de la Galaţi şi de la Braşov, am menţionat în plângere. Prin februarie am făcut această plângere (...), le-am sesizat faptul că mi se adusese la cunoştinţă că se dădeau telefoane către persoane care se prezentau că aş fi eu, cerând bani pentru cauze umanitare cum ar fi pentru un băieţel din Moldova care are nevoie de o proteză sau o doamnă de prin Ardeal care are nevoie de un medicament, diferite pretexte. Au sunat la mai multe instituţii publice care evident nu le-au dat bani şi au sunat şi pe la firme private care le-au dat bani. Eu când am auzit treaba asta am luat foc, am cerut toate amănuntele, am rugat pe cei de la firmele private să îmi precizeze unde au trimis banii, mi-au dat şi recipisele cu care au trimis banii, mi-au dat şi numerele de telefon de pe care fuseseră sunaţi. Am făcut puţină muncă de detectiv, mă rog, nu eu, personal, nişte consilieri de-ai mei, şi am depus plângerea la DNA, care a declinat dosarul către Judecătoria Sectorului 4 şi în dimineaţa aceasta am aflat de la televizor că i-au prins pe cei care se ocupau cu asemenea lucruri. Respectivele persoane nu cereau anumite sume de bani, le spuneau să dea cât vor ei ca să îi ajute pe acei oameni şi unii au dat", a declarat Dan Şova pentru Agerpres.

El a spus că a aflat şi că alte nume de miniştri au fost folosite în astfel de escrocherii: "Personal nu ştiu să vă zic alte nume implicate, dar am avut o discuţie cu procurorii, am întrebat şi mi-au spus că, mă rog... eu am fost destul de indignat că mi se foloseşte numele într-o asemenea escrocherie, dar mi-au spus că nu este un caz unic, că s-au mai întâlnit (n.r - astfel de cazuri) şi că în toate guvernările, de ani mulţi încoace, se foloseşte această metodă. În momentul de faţă am înţeles că s-au folosit numele mai multor miniştri, nu numai al meu. Nu cred că au ştiut, eu am aflat întâmplător, cineva şi-a luat inima în dinţi să-mi spună ce se întâmplă".

romanialibera.ro

 

Şase escroci au înşelat mai multe persoane. Ei au cerut bani în numele lui Dan Şova şi ale unor prefecţi

Şase membri ai unei grupări, dintre care doi sunt deţinuţi în penitenciarele Târgu Ocna şi Iaşi, sunt suspectaţi că au înşelat administratorii unor firme cu 15.000 de euro, după ce i-au sunat şi le-au cerut diverse donaţi, informează Mediafax.  Ei susţineau că sunt apropiaţi ai ministrului Dan Şova sau ai unor prefecţi.

Poliţiştii bucureşteni au făcut joi cinci percheziţii la adrese din judeţele Bacău şi Iaşi, pentru prinderea celor şase membri ai grupării, suspectaţi de înşelăciune prin atribuirea de calităţi mincinoase.

Cele şase persoane au fost reţinute pentru înşelăciune în formă continuată şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, anchetatorii propunând arestarea lor preventivă. "Gruparea, formată din şase persoane, se afla în atenţia poliţiştilor bucureşteni încă de la începutul lunii februarie a.c., urmărindu-se documentarea activităţii infracţionale a reţelei şi prinderea în flagrant a suspecţilor", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie - martie, membrii grupării ar fi înşelat mai multe persoane, de la care au obţinut aproximativ 15.000 de euro. "Suspecţii şi-ar fi atribuit calitatea mincinoasă de demnitar şi, sub pretextul că o rudă a acestuia are probleme medicale, le-ar fi solicitat părţilor vătămate să doneze diferite sume de bani într-un cont", a precizat Poliţia Capitalei.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, doi dintre membrii grupării sunt deţinuţi în penitenciarele Târgu Ocna şi Iaşi, unul fiind condamnat la opt ani pentru tâlhărie, iar celălalt la şase ani pentru înşelăciune, prin acelaşi mod de operare. Sursele citate au precizat că cei patru membri ai grupării aflaţi în libertate căutau pe internet contractele de prestări servicii cu diferite ministere, apoi trimiteau complicilor din penitenciare numele celor care administrau societăţile respective şi numerele de telefon. Cele două persoane aflate în penitenciar îi sunau pe administratorii firmelor şi le cereau diverse donaţii "pentru domnul ministru", spunând că acesta ar avea o rudă cu mari probleme de sănătate şi necesită un transplant urgent. Unul dintre demnitarii ale căror nume au fost invocate de membrii grupării pentru a cere sume de bani este Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, au precizat sursele citate.

Până acum au fost probate patru fapte, însă există date că numărul înşelăciunilor este mult mai mare, membrii grupării solicitând sume de bani inclusiv în numele prefecţilor din Iaşi, Braşov şi Bacău, dar şi în numele mai multor primari din aceste judeţe.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei persoane propuse pentru arestare
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti au coordonat şi supravegheat cercetările în cadrul unui dosar în care sunt implicate 6 persoane. Faţă de 3 persoane - A.C., R.I., B.M.D - s-a promovat la instanţă propunerea de arestare preventivă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată, prevăzută de art. 215, alin.1, 2 Cp., cu aplicarea art. 41, alin. 2 C,p..
S-au reţinut următoarele:
În perioada ianuarie 2013 - martie 2013, A.C., în calitate de autor, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în Penitenciarul laşi, ajutat de complicii R.l. şi B.M.D, folosindu-se de calităţi mincinoase (ministru, senator), în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au indus în eroare mai mulţi reprezentanţi ai unor instituţii publice şi societăţi comerciale, din Bucureşti şi alte oraşe (Galaţi, Roman), cărora le-au solicitat diverse sume de bani, sub pretextul folosirii acestora în scopuri umanitare.
În urma activităţii infracţionale, concretizată în 7 acte materiale, au obţinut 11.000 euro şi 8.800 de lei.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.