Jump to content

Invenţia care separă complet fierul de sterilul din haldă


dcp100168

Recommended Posts

Invenţia care separă complet fierul de sterilul din haldă

* Selectorul Magnetic Rotativ, creat de Dragoş Mihalache şi Cornel Cârjan, a fost premiat la Salonul de Invenţii de la Geneva * Echipamentul este deja instalat în judeţul Hunedoara, iar în primul an va extrage 100.000 de tone de minereu de fier
Selectorul Magnetic Rotativ, invenţie românească expusă la Salonul de Invenţii de la Geneva, ce a avut loc în perioada 11-14 aprilie, a primit medalia de aur din partea Societăţii Naţionale pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova. Creaţia lui Dragoş Mihalache, Cornel Cârjan şi Gheorghe Andrei Crăciun este prima invenţie cu aplicabilitate imediată din ultimii 10 ani, prezentată de vreun inventator din Europa de Est.
Invenţia are un potenţial economic uriaş, din moment ce poate asigura extragerea completă a minereului de fier din compuşi reziduali rezultaţi din procesele convenţionale de exploatare a zăcămintelor de fier. "La această idee lucrăm de 10 ani. Colegul meu, doctor inginer Cornel Cârjan, a venit în urmă cu 10 ani cu această idee şi am lucrat la ea de atunci. În urmă cu 3 ani, am reuşit să luăm brevetul pentru această invenţie, iar de trei ani încoace, am testat-o. În prezent avem un echipament instalat, la mina de fier Iara, din Munţii Băişorii, complet operaţional", a declarat, pentru Curierul Naţional, dr. ing. Dragoş Mihalache, vicepreşedinte UGIR.
Dragoş Mihalache ne-a explicat că invenţia permite extragerea minereului de fier care nu a putut fi obţinut prin metodele convenţionale şi care este depozitat în steril, material rezidual în urma exploatărilor zăcămintelor de fier. "Creaţia noastră se numeşte sau este, de fapt, un Selector Magnetic Rotativ. Prin metoda noastră unică de aşezare a magneţilor permanenţi, am reuşit să amplificăm puterea magnetică a acestora. Astfel putem scoate din steril tot minereul de fier care nu a putut fi extras prin metodele clasice. Dacă, în depozitele de steril, concentraţia de fier este de peste 7%, putem extrage tot ce a mai rămas. În România depozitele de steril au peste 10% fier. În urma procesului, pe lângă  minereu de fier, obţinem şi nisipul care rezultă în urma acestuia. Sterilul este de fapt un amestec de fier cu nisip care stă depozitat în munţi fără a putea fi utilizat, în construcţii, în lucrări de infrastructură ş.a.m.d.", ne-a mai explicat Dragoş Mihalache.
Nu consumă energie, iar investiţia se recuperează într-un singur an
Acesta ne-a mai spus că invenţia nu oferă dezavantaje, investiţia amortizându-se în foarte scurt timp şi are costuri de exploatare mari. "Procedeul de extracţie a fierului din steril nu necesită consum de energie. Investiţia într-un asemenea echipament se recuperează în maximum un an şi este foarte eficient. Are un grad de rentabilitate extrem de mare", ne-a mai spus vicepreşedintele UGIR.
Dragoş Mihalache a anunţat că echipamentul instalat în Munţii Băişorii va începe producţia în cel mult două luni, iar rezultatele procesului de extracţie estimate de acesta sunt incredibile. "În cel mult două luni, cred că vom începe producţia la mina Iara. În primul an de funcţionare, vom extrage aproximativ 100.000 de tone de minereu de fier şi vom elibera de fier 700.000 de tone de nisip care poate fi utilizat imediat", a punctat Mihalache.
El a mai spus că există o serie întreagă de ţări în care se găsesc depozite uriaşe de steril în urma exploatărilor miniere din întreaga lume, iar potenţialul este de sute de milioane de tone de minereu de fier care poate fi valorificat. "Am primit deja oferte să vindem brevetul, însă nu vrem să-l vindem. Discutăm deja cu mai mulţi parteneri pentru drepturi de franciză, dar nu vrem să vindem brevetul", a adăugat Dragoş Mihalache.
Echipamentul va fi instalat şi în alte halde de steril din ţară şi din afară
Cornel Cârjan, "creierul grupului", cum a fost numit de către Dragoş Mihalache, ne-a transmis mai multe date despre implementarea acestor echipamente în activitatea de producţie. Produsele rezultate, concentratul de minereu de fier şi nisipul cuarţos obţinute vor fi valorificate în industria metalurgică la combinatul siderurgic Mitall Steel Galaţi. În cazul în care producţia obţinută va permite, multiplicarea liniei de producţie în vederea măririi acesteia, precum şi extinderea acestei activităţi la alte halde de steril existente în ţară şi străinătate, prin transformarea acestui procedeu în franciză.
În prezent echipamentul este licenţiat de compania PurTech SRL, care a propus şi a realizat linia de producţie de minereu de fier şi nisip cuarţos de la exploatarea minieră Iara.

curierulnational.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.