Jump to content

Peste 35.000 de gălăţeni îşi serbează onomastica de Sf. Gheorghe


dcp100168

Recommended Posts

Peste 35.000 de gălăţeni îşi serbează onomastica de Sf. Gheorghe

35.815 gălăţeni îi au ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic Gheorghe, prăznuit astăzi. 12.046 de bărbaţi sunt botezaţi cu numele de Gheorghe, iar diferenţa de până la 22.959 poartă nume derivate, precum George, Gelu, Gheorghiţă, Gigi sau Ghiorghi. 12.856 de femei se numesc Georgeta, Georgiana, Geta. Numele de Gheorghe are semnificaţia de agricultor sau lucrător al pământului. Tuturor celor care astăzi îşi serbează ziua, le spunem "La mulţi ani"!
Sfântul Mucenic Gheorghe - "Purtătorul de biruinţă"

Sfântul Mucenic Gheorghe este prăznuit astăzi de toată creştinătatea. A trăit în vremea împăratului păgân Diocleţian, în Capadochia, apoi în Palestina. Nu se cunosc multe despre viaţa sa, care pe alocuri se împleteşte cu legenda. Se trăgea dintr-o familie de creştini şi avea multe averi în Palestina. A lucrat în armata lui Diocleţian şi în scurt timp a ocupat cele mai înalte funcţii. După anul 303, împăratul Diocleţian s-a identificat cu cele mai aspre prigoniri împotriva creştinilor. Presiunile păgânilor nu l-au intimidat însă pe neînfricatul Gheorghe să-şi ascundă credinţa în Hristos; ba chiar şi-a mărturisit răspicat crezul său în faţa lui Diocleţian. Stăruinţa lui Gheorghe în Hristos a determinat-o şi pe împărăteasa Alexandra să treacă la creştinism. Nereuşind să-i convingă să renunţe, împăratul a ordonat să li se taie capetele. Împărăteasa a murit pe drumul către locul de execuţie, iar Marele Mucenic Gheorghe a sfârşit muceniceşte de sabie, în 23 aprilie, zi când este prăznuit. Sfântul Mucenic Gheorghe este considerat mare făcător de minuni, iar în iconografie este reprezentat biruind balaurul. În sens duhovnicesc, "balaurul" este păcatul, pe care cu rugăciune la Sfânt şi post îl biruim şi noi asemenea „Purtătorului de biruinţă”.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.