Jump to content

Recommended Posts

Posted

A fost furat "Noul Galaţi"!

Gălăţenii care îşi fac cumpărăturile la supermarketurile de la ieşirea din oraş, către Brăila (pe DN 22 B), au constatat cu stupoare că inscripţia cu de acum tradiţionala „Bine aţi venit în noul Galaţi!” a dispărut! „Este ceva de neimaginat! Nu mi-a venit să cred! Încă sunt şocată de această dispariţie misterioasă! Eu mereu priveam la mesajul acela, mai ales când veneam de la Brăila, de la cinematograf, că la noi ştiţi că nu este! Stăteam la semafor şi mă uitam când la inscripţia cu Noul Galaţi, când la şoferii neatenţi care dau în groapa aia din şosea care e acolo de cel puţin un an şi nu o repară nimeni…”, ne-a povestit Georgiana Ignat, o şoferiţă din Galaţi, cea care ne-a semnalat absenţa panoului.

A dispărut un panou amplasat ilegal. Deci, care nu exista!

Din păcate, nu ştim încă motivul pentru care a dispărut imensul panou. Problema este că nici nu prea avem pe cine întreba despre soarta lui, căci, oficial, panoul nu a existat niciodată, având în vedere împrejurările în care acesta a fost instalat acolo, încă de la început. Panoul respectiv a fost amplasat ilegal pe domeniul public, după cum însuşi Marius Stan a explicat, în prima sa declaraţie de presă după învestirea în funcţia de primar (pe 19 iunie): „S-a vrut (să fie) o butaforie pentru campanie, de fapt locul iniţial era la ieşirea din Galaţi spre Tirighina, (…) am vrut să acoperim urâţenia aceea de bandă transportoare care ne picură, vrem, nu vrem, în cap de câte ori trecem pe acolo… Neprimind aprobarea pentru locaţie, am găsit alta unde am zis noi să nu deranjăm pe nimeni, dar se pare că şi acolo am deranjat pe unii Garcea care cereau autorizaţie de construcţie fiind un panou… totuşi, nu era cu pietre, cum au crezut ei, au crezut că e o construcţie solidă, gen cetate, castru roman… era pur şi simplu un panou care se adăuga altor sute de panouri fără autorizaţie din oraş”. Ilegalitatea panoului respectiv a dăinuit preţ de un an, adică până acum, când cineva a desfiinţat inscripţia în stil hollywoodian.

noul-galati-2-300x209.jpg

Foto: Florin Matei

O fi fost mâna viceprimarului Radu Cosca?

Evident, există şi posibilitatea ca, după ce timp un an de zile, cel care a montat inscripţia a avut şansa să şi-o demoleze singur, Primăria Galaţi să fi luat atitudine şi să fi desfiinţat panoul. Dacă a fost aşa, atunci responsabil ar putea fi viceprimarul Radu Cosca, cel care s-a ocupat şi de demolarea tuturor magazinelor amplasate ilegal în Ţiglina. Dacă este aşa însă, un astfel de gest ar putea să strice legenda potrivit căreia Radu Cosca este mâna dreaptă a primarului Marius Stan, căci ce mână ar putea da o astfel de palmă tocmai capului municipalităţii?

O fi fost reacţia lui Grosu la criticile lui Stan?

… Teoria ar putea sta în picioare, în condiţiile în care primarul Marius Stan a fost auzit, recent, plângându-se de lipsa de grijă a şefului SC Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, faţă de spaţiile verzi din oraş. Edilul s-a plimbat pe Faleză, la Festivalul Scrumbiei, ocazie cu care ar fi constatat cât de înaltă este iarba de pe malul Dunării. Poate că nemulţumirile primarului Marius Stan au ajuns la urechile directorului Grosu, iar acesta a decis să înceapă să tundă iarba din tot oraşul, începând, logic, de la intrarea în localitate către centrul ei. Şi poate că lucrările de cosire a ierbii nu s-au putut desfăşura în bune condiţii decât după înlăturarea panoului de la poalele Bisericii Sfânta Filofteea, sau poate că, din exces de zel, un angajat de la spaţii verzi a scăpat maşina de tuns iarba şi spre panou!

O fi fost intervenţia Poliţiei Locale?

Ar mai fi o teorie: eliberată, în sfârşit, de sub tirania lui Cristi Gâscă, directorul suspendat de noua administraţie (care se chinuie să-l demită pe acesta de aproape un an), Poliţia Locală şi-a luat rolul în serios. Noua conducere a Poliţiei Locale poate că a decis desfiinţarea unicului panou din Galaţi despre care primarul Marius Stan a recunoscut că nu are autorizaţie. Însă, dacă ar fi aşa, cum s-ar explica faptul că Poliţia Locală reacţionează rapid în astfel de cazuri complexe, precum o construcţie ilegală pe domeniul public şi nu poate rezolva cazuri banale, perpetuate de ani de zile, precum autovehiculele parcate zi de zi, pe trecerea de pietoni de la intersecţia străzii Eroilor cu Domnească?

Nici Noua Primărie, nici Noul Stadion, dar fără panou măcar avem Noul Mall  

Sunt şi teorii potrivit cărora panoul a dispărut pentru a marca împlinirea unui an de la creaţie. Căci panoul a fost realizat în mai 2012, când a început campania electorală pentru acum primarul Marius Stan, pe atunci doar candidatul liberal al USL pentru Primăria Galaţi. Cum s-a împlinit un an de la campania electorală şi se apropie cu paşi repezi şi momentul în care Marius Stan va putea să îşi prezinte public bilanţul după un an de activitate în calitate de primar al municipiului Galaţi, ar putea fi un motiv suficient pentru ca panoul „Bine aţi venit în noul Galaţi” să dispară. O dispariţie care să marcheze, simbolic, realizările municipalităţii din ultimele 12 luni, în comparaţie cu promisiunile electorale ce se făceau acum un an pentru Noul Galaţi: Noua Primărie, Noul Stadion, Noul Mall. De fapt, acum, prin lipsa panoului, se schimbă mult înfăţişarea dealului de la intrarea în oraş, aşa că nu greşim dacă spunem că Galaţiul are Noul Mall!

presagalati.ro