Jump to content

Combinatul va construi reactoare la Cernavodă


dcp100168

Recommended Posts

Va construi Combinatul reactoare la Cernavodă?

Directorul Direcţiei Politici Energetice din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Alexandru Săndulescu, a declarat că în procesul de construcţie a reactoarelor nucleare trei şi patru ale centralei de la Cernavodă autorităţile continuă negocierile cu toate cele şase companii care au fost selectate anul trecut pentru formarea unei companii de proiect. Companiile selectate pentru negocieri în vederea formării societăţii mixte care să construiască reactoarele trei şi patru sunt CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), ArcelorMittal Galaţi, RWE (Germania) şi Iberdrola (Spania). Săndulescu a mai spus că în cazul în care după formarea societăţii mixte una din companii ar dori să se retragă, participaţia acesteia în proiect ar putea să fie împărţită între celelalte companii. O altă alternativă a situaţiei în care o companie se retrage este atragerea unui partener agreat de toate celelalte firme implicate.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Societate mixtă cu şapte acţionari

Nuclearelectrica a ajuns, săptămâna trecută, la un acord cu cele şase companii selectate - Enel (Italia), Electrabel (Belgia), Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), ArcelorMittal România şi RWE (Germania) - privind participarea acestora la construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei Cernavodă. "Am ajuns la un «investor agreement» cu toate cele şase companii selectate. Acum se aşteaptă avizarea textului în structurile de conducere ale fiecărei companii, răspunsul lor fiind prevăzut pentru sfârşitul acestei luni", a declarat şeful Direcţiei de politici energetice din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Alexandru Săndulescu. Acordul vizează formarea unei societăţi mixte între Nuclearelectrica şi cei şase investitori, viitoarea companie de proiect urmând să construiască, să pună în funcţiune şi să exploateze cele două reactoare, costurile investiţiei fiind evaluate la 2,3 miliarde de euro. Documentul prevede, printre altele, şi participaţia fiecărei companii în capitalul firmei de proiect.

Construcţia unităţilor 3 şi 4 este prognozată să înceapă anul viitor, iar finalizarea proiectului este estimată pentru 2014-2015.

Link to comment
Share on other sites

Primele cifre despre participaţia fiecărei firme în noua societate mixtă: RWE - 15%, Electrabel - 15%, Iberdrola - 10%.

Nuclearelectrica, Enel, CEZ şi ArcelorMittal nu au furnizat deocamdată cifre. Fiecare investitor va deţine între 10% şi 20% din acţiunile viitoarei societăţi.

Potrivit celor mai recente informatii, Enel (Italia), CEZ (Cehia), RWE (Germania), Electrabel (Belgia) vor controla 15% din proiect, Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Galati (Romania) vor detine 10%, iar Nuclearelectrica va controla 20%. Proiectul costa 2,3 miliarde de euro.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Reprezentanţii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi vor semna, zilele următoare, documentele de parteneriat cu Unităţile 3 şi 4 ale Centrale Atomoelectrice de la Cernavodă, fiind interesaţi şi de producerea de electricitate pe platforma de la Galaţi. "Suntem în curs de a deveni parteneri ai Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, continuăm aceste discuţii şi în zilele următoare vom semna documentele. Conform acestei înţelegeri, vom primi energie începând din anul 2014-2015", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galaţi.

Acesta nu a oferit mai multe date despre parteneriat şi a spus că nu s-a decis nimic deocamdată cu privire la construcţia unei noi centrale electrică pe platforma siderurgică. "Nu intenţionăm să construim propria noastră centrală, încercăm să invităm companii renumite pentru a construi acestă centrală aici, în România. Suntem ocupaţi cu proiectele de la Cernavodă şi nu am putut avansa şi cu acest proiect. Din păcate, nu vă pot da foarte multe informaţii acum. Nu am stabilit încă un partener şi nici nu am stabilit nivelul capacităţilor de producţie", a mai spus Kochuparampi. Interesul companiei pentru construirea propriei centrale pe platforma combinatului a fost confirmat de Hans Ludwig Rosenstock, director de operaţiuni (Chief Operating Officer) al ArcelorMittal Galaţi. Acesta a confirmat faptul că viitoarea centrală ar urma să utilizeze gazul de furnal. "Un combinat cu flux integrat produce foarte mult gaz, în principal în zona Uzinei Cocso-Chimice, a Furnalelor şi a Oţelăriilor. Aceste gaze sunt utilizate ori pentru a genera energie electrică, a produce abur ori ca şi combustibil în zona Furnalelor. Investigăm posibilitatea de a folosi aceste gaze pentru a genera energie electrică", a spus Rosenstock.

Mai multe detalii despre intenţiile companiei franco-anglo-indiene a oferit, la începutul lunii martie, Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului, fost director general al combinatului, ce fusese invitat pe platforma siderurgică în momentul discutării acestei probleme. Nicolae spunea atunci că ar urma să fie folosit gazul de furnal şi cel de cocs, amplasarea noii centrale electrice fiind în zona Uzinei Coso-Chimice. "Centrala pe care combinatul vrea să o facă în zona bateriilor de cocsificare 7-8, care vor fi dărâmate, va folosi gazele reziduale din combinat. Ei au venit cu următoarea idee: să facă două grupuri şi puterea să fie de 900-1.000 de magawaţi. Un grup să fie mai descărcat, că au nevoie de siguranţă. Deasemenea, vor să producă energie electrică pentru combinat şi să facă şi 120 de tone de abur tehnologic pe oră la parametri scăzuţi, 6-12 atmosfere", a spus Nicolae. Conform acestuia, la discuţiile preliminare fuseseră invitaţi reprezentanţii a patru companii internaţionale, printre care şi Gaz de France. Primarul a mai spus că studiul de prefezabilitate al centralei a fost deja finalizat, iar dacă va fi aprobat, se va trece la faza de proiectare. Din acel moment, construcţia ar dura cinci ani şi ar costa aproximativ 400 de milioane de euro.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Statul va avea participaţia majoritară!

Participaţia statului la compania de proiect care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă va creşte de la 20%, cât era prevăzut până acum, la 51%, finanţarea lucrărilor urmând să fie asigurată din sume obţinute din privatizări, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. "Avem două miliarde de euro din alte privatizări, cum ar fi cea a BCR, iar România a făcut singură două reactoare nucleare. Este prematur să vorbim despre finanţare", a afirmat Vosganian, prezent la un seminar pe tema preţurilor în sectorul energetic. El a adăugat că în două săptămâni va fi elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care Nuclearelectrica va deţine pachetul majoritar la compania mixtă, care urmează să fi înfiinţată împreună cu CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), ArceloMittal România, Enel (Italia), RWE (Germania) şi Iberdrola (Spania). Propunerea de majorare a paticipaţiei Nuclearelectrica apare după ce deja toate companiile implicate în acest proiect au convenit asupra procentelor pe care fiecare la va avea în compania mixtă, în care toate aveau participaţii de cel mult 20%. Vosganian a adăugat că decizia de majorare a participaţiei Nuclearlectrica în proiect a fost luată după realizarea unei cercetări sociologice, care a concluzionat că populaţia agreează existenţa unui control al statului în această investiţie.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Nuclearelectrica, majoritară la Cernavodă

Printr-o hotărâre a Guvernului aprobată azi, s-a decis că Nuclearelectrica ve deţine participaţia majoritară, 51%, la construcţia reactoarelor 3 şi 4 din cadrul centralei nucleare de la Cernavodă. Iniţial, participaţia Nuclearelectrica în acest proiect a fost stabilită la 20%, dar autorităţile au decis ulterior ca operatorul centralei nucleare de la Cernavodă să deţină pachetul majoritar.

Costul proiectului este estimat la patru miliarde de euro, iar pentru asigurarea unei participaţii de 51% sunt necesare fonduri de 2,04 miliarde de euro.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 va întârzia cu un an

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă va întârzia cu un an pentru că autorităţile nu au anunţat încă oficial grupul CEZ, una dintre companiile implicate în proiect, cu privire la majorarea participaţiei statului la 51% în această investiţie. "Guvenul încă nu ne-a contactat. Proiectul va întârzia cu un an de zile, vor reîncepe discuţiile, structura finală a proiectului trebuie aprobată de Guvern, cel actual sau cel viitor, pentru că vin şi alegerile", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul de dezvoltare al CEZ România, Doru Voicu.

Guvernul a decis în acest an să majoreze participaţia Nuclearelectrica în proiectul construcţiei unităţilor 3 şi 4 de la 20% la 51%. Decizia a fost luată după ce deja toate cele şapte companii implicate în proiect (CEZ, Electrabel, ArceloMittal România, RWE, Enel, Iberdrola şi Nuclearelectrica) conveniseră asupra pachetelor de acţiuni.

http://www.mediafax.ro/economic/cez-con ... 86;2828187

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Reactoarele 3 si 4 vor fi mai ieftine

Teodor Chirica, directorul companiei de stat Nuclearelectrica, este de parere ca investitiile la reactoarele 3 si 4 de la unitatea Nuclearelectrica de la Cernavoda vor fi mai mici decat suma preconizata initial, de patru miliarde euro, pe motiv ca preturile materiilor prime au scazut. Chirica spune ca, din cauza crizei financiare mondiale, pretul otelului, de exemplu, a scazut la jumatate in doar cateva luni. Nuclearelectrica, va detine 51% din viitoarea companie-proiect care va construi si opera cele doua reactoare. Restul pachetului de actiuni va fi detinut de sase companii: CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), ArcelorMittal Galati (Romania), RWE (Germania) si Iberdrola (Spania). Lucrarile la reactoarele 3 si 4 vor incepe in cel mult doi ani si se preconizeaza ca productia de electricitate va demara in 2014.

http://www.financiarul.com/articol_1698 ... ftine.html

Link to comment
Share on other sites

Contractul pentru construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda va fi semnat joi

ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWE Power vor semna joi, impreuna cu autoritatile romane, contractul pentru construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, au declarat marti pentru NewsIn surse guvernamentale. Statul roman, prin Nuclearelectrica, va detine 51% din compania de proiect, potrivit surselor citate. Valoarea acestui proiect se ridica la aproximativ patru miliarde de euro, potrivit estimarilor Guvernului. Apoi, va fi infiintata o mini-companie de proiect, practic viitoarea companie care va construi cele doua reactoare de la Cernavoda. Aceasta companie este cea care isi va recalcula singura suma necesara investitiei la cele doua reactoare. Ea are un termen de un an si jumatate pentru a anunta noua suma necesara finalizarii proiectului.

Link to comment
Share on other sites

Încă două reactoare până în 2016

* Producţia Nuclearelectrica se va dubla în opt ani, urmând să asigure peste 35% din consumul de electricitate al ţării. Producţia de energie electrică va creşte în România, în special pe baza combustibilior nucleari şi a cărbunilor.

Cu întârziere de un an, ieri s-a semnat acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele trei şi patru cu cei şase investitori selectaţi de autorităţi: ArcelorMittal Galaţi şi Iberdola care deţin câte 6,2% din acţiuni şi CEZ, GDF Suez, ENEL şi RWE Power cu câte 9,15% din acţiuni. Statul român, prin Nuclearelectrica, va deţine 51%. Urmează înregistrarea companiei de proiect “EnergoNuclear”, realizarea studiului de fezabilitate, elaborarea documentaţiilor şi selectarea antreprenorului general şi, evident, găsirea modalităţii de finanţare a investiţiei estimate la patru miliarde de euro. Această etapă va dura 18 luni, după care va începe construcţia propriu-zisă a celor două reactoare de câte 720 MW fiecare. Termenul de finalizare a lucrărilor este 2016. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la semnarea acordului, a precizat că investiţia statului român în acest proiect este de circa două miliarde de euro, urmând să fie realizată în principal de Nuclearelectrica, atât prin contractarea de credite, cât şi prin listarea unor acţiuni.

http://www.adevarul.ro/articole/inca-do ... -2016.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Acţionarii EnergoNuclear au majorat capitalul companiei

Capitalul EnergoNuclear, compania care derulează investiţia de patru miliarde euro de construcţie a reactoarelor nuclearelectrice 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, a fost majorat cu 61,23 milioane lei, la 80,92 milioane lei, echivalentul a 20 milioane euro, prin aport din partea acţionarilor. Acţionarii au aprobat majorarea capitalului social prin emisiune de acţiuni noi în schimbul plăţii în numerar a echivalentului în lei a sumei de 15 milioane euro, la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la 18 martie, adică 4,0821 lei pentru un euro. Anterior aprobării operaţiunii, în AGA din 18 martie, compania avea un capital de 19,69 milioane lei. Majorarea capitalului a presupus emiterea a 15,5 milioane de acţiuni noi, cu valoarea de 3,93 lei pe unitate.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucelarelectrice de la Cernavodă, deţine 51% din acţiunile EnergoNuclear. Companiile CEZ (Cehia), GDF SUEZ (Franţa), Enel Investment Holding BV (din grupul italian Enel) şi RWE (Germania) deţin fiecare câte 9,15% din acţiuni. ArcelorMittal Galaţi şi compania spaniolă Iberdrola Generacion au pachete de câte 6,2% din acţiuni. Compania germană RWE Power AG şi-a transferat participaţia la EnergoNuclear către RWE Power Romania.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

CEZ se retrage din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Grupul ceh CEZ a decis să se retragă din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, a declarat Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România. "I-am anunţat deja pe ceilalţi acţionari", a precizat Borotea.

Potrivit acestuia, CEZ vrea sa caute în regiune proiecte cu un risc mai mic şi care să asigure o recuperare mai rapidă a investiţiei.

CEZ s-a retras recent şi din proiectul realizării unei termocentrale la Galaţi, în parteneriat cu Termoelectrica, o investiţie de 400 de milioane de euro.

http://www.adevarul.ro/financiar/CEZ_se_retrage_din_proiectul_constructiei_reactoarelor_3_si_4_de_la_Cernavoda_0_339566648.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Grupul CEZ a vandut actiunile detinute la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Grupul CEZ a anuntat, intr-un comunicat, ca a vandut, la finalul anului 2010, catre Societatea Nationala Nuclearelectrica pachetul de actiuni pe care il detinea in cadrul proiectului pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. "La finalul anului 2010, a avut loc anuntul asupra intentiei de vanzare a cotei de actiuni a CEZ de 9,15% din compania proiect Energonuclear SA. Actiunile au fost vandute la valoarea nominala (valoare la care au fost achizitionate de CEZ) catre Societatea Nationala Nuclearelectrica SA, actionarul majoritar in finalizarea constructiei reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare romanesti Cernavoda", potrivit comunicatului. CEZ a precizat ca actiunile au fost vandute la valoarea de 7,4 milioane de lei, potrivit HotNews.

Pentru realizarea acestui proiect estimat la 4 miliarde euro a fost creata societatea Energonuclear, cu actionari Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL şi CEZ - cate 9,15%, ArcelorMittal si Iberdrola - cate 6,2%. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat.

http://www.financiarul.com/articol_55006/grupul-ceh-cez-a-vandut-actiunile-detinute-la-reactoarele-3-si-4-de-la-cernavoda.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

SUA, Canada şi Rusia vor să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Bechtel International (SUA), consorţiul format din SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA SA având ca lider SNC Lavalin (Canada), si consorţiul condus de compania Atomtechnoprom care include alte 4 firme din Federaţia Rusa sunt companiile care s-au lansat in lupta pentru castigarea licitatiei privind constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, potrivit Ministerului Economiei. Licitatia a fost lansata la mijlocul lunii septembrie de Energonuclear, compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-8220923-bechtel-lavalin-nuclear-atomtechnoprom-candidati-constructia-reactoarelor-3-4-cernavoda.htm

Link to comment
Share on other sites

Şi RWE şi-a anunţat ieşirea din proiectul de la Cernavodă

* RWE a anunţat că vrea să predea Nuclearelectrica cele 9,15% pe care le deţine la EnergoNuclear * Participaţia statului ar ajunge astfel la 69,3%, ceea ce ar presupune o investiţie de cel puţin 2,8 miliarde euro

Criza financiară globală, dar şi proiectele pe care companiile din domeniul nuclear le dezvoltă în alte state europene par să alunge investitorii din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. După ce anul trecut cehii de la CEZ au anunţat că se vor retrage din proiect, vânzându-şi participaţia la EnergoNuclear către Nuclearelectrica, a venit şi rândul germanilor de la RWE să facă acelaşi lucru. Potrivit unor surse apropiate proiectului, RWE ar putea anunţa, săptămâna viitoare, că se retrage din proiectul de patru miliarde euro al reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă, iar participaţia grupului german va fi preluată de compania de stat Nuclearelectrica, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul deţinerii CEZ. "În proporţie de 90% RWE pleacă, iar Nuclearelectrica îi va prelua participaţia", au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse apropiate proiectului.

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2011-01-19/Megainvestitia+de+la+Cernavoda+alunga+actionarii+din+proiect

Link to comment
Share on other sites

Proiect ratat? GDF-Suez şi Iberdrola renunţă

Francezii de la GDF-Suez, spaniolii de la Iberdrola si nemtii de la RWE au decis sa se retraga din proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda din cauza mediului economic, au anuntat ieri oficialii celor trei companii. „Incertitudinile economice si cele privind piata de energie, in mare parte datorate crizei financiare actuale, nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear”, se arata intr-un comunicat comun al GDF-Suez, Iberdrola si RWE. Astfel, numarul abandonurilor de la Cernavoda se ridica la patru, dupa retragerea CEZ din toamna trecuta. Statul ramane partener doar cu ArcelorMittal Galati din Romania si Enel din Italia. Actiunile celor retrasi ar putea fi preluate de Nuclearelectrica, operatorul unitatilor 1 si 2, pentru o suma totala de 21 de milioane de lei.

http://www.financiarul.com/articol_55799/proiect-ratat-statul-ramane-aproape-singur-la--reactoarele-3-si-4.html

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal şi Enel rămân interesate de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Ministerul român al Economiei anunţă că ArcelorMittal şi Enel rămân interesate de proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, chiar dacă alţi trei mari investitori străini au anunţat recent că se retrag din cadrul companiei EnergoNuclear, cea care urmează să dezvolte cele două unităţi nucleare. "Astăzi (luni, 24 ianuarie, n.r.) a avut loc întâlnirea companiilor semnatare ale Acordului Investitorilor, ce vizează construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Trei dintre investitori au anunţat la reuniune că se vor retrage din proiect, din motive ce ţin de strategia fiecărei companii. Companiile rămase în proiect, Nuclearelectrica, ArcelorMittal şi Enel, şi-au reafirmat decizia de a continua proiectul", se arată într-un comunicat emis luni seara de minister.

http://www.money.ro/min--economiei--arcelormittal-si-enel-raman-interesate-de-reactoarele-3-si-4-de-la-cernavoda_834121.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Statul a cumpărat participaţiile străinilor la reactoarele la Cernavodă

Compania de stat Nuclearelectrica a cumpărat cu 4 milioane euro acţiunile pe care societăţile RWE, Iberdrola şi GDF Suez le deţineau în societatea de proiect EnergoNuclear. "Am plătit echivalentul în lei pentru aproape 4 milioane euro pentru cele 24,5% acţiuni cumulate ale RWE, Iberdrola şi GDF Suez, cei trei investitori străini care s-au retras din EnergoNuclear", a declarat marţi pentru Agenţia NewsIn directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

EnergoNuclear SA a fost înfiinţată în anul 2009, prin promovarea unei structuri de acţionariat în care Nuclearelectrica urma sa deţină o cotă de participare de 51% din capitalul social, ceilalţi investitori în proiect detinând participaţii după cum urmează: RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ câte 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola câte 6,2%. Unul din cei şase investitori iniţiali din cadrul EnergoNuclear, actionarul CEZ, îşi exprimase intenţia (prin notificarea transmisă pe 9 septembrie 2010) de a se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, încă trei investitori – GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power România – au notificat celorlalţi acţionari ai EnergoNuclear intenţia lor de a părăsi proiectul. Acordul de Investiţii a fost semnat de acţionari în luna decembrie 2008 şi a angajat un buget de 30 milioane euro, destinat susţinerii activităţilor şi lucrărilor pre-proiect pentru o perioadă de 18 luni de la înfiinţarea societăţii.

În prezent, România are două unităţi nucleare la centrala de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de câte 720 MW, centrală aflată în administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producător de electricitate din ţară. Potrivit Strategiei Energetice a României, centrala din Cernavodă urma să aibă alte două reactoare nucleare, cu o putere instalată asemănătoare, proiectul fiind estimat la peste 4 miliarde euro.

http://www.money.ro/statul-a-cumparat-participatiile-strainilor-la-reactoarele-la-cernavoda_885331.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Chinezii sunt interesaţi de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Compania chineza Guandong va trimite saptamana viitoare o delegatie in Romania pentru a discuta despre implicarea in proiectul de constructie a reac­toarelor 3 si 4 de la centrala nu­clearelectrica de la Cernavoda, a declarat ieri Pompiliu Budulan, directorul Nuclear­elec­trica. „Vom avea o discutie concreta in privinta investitiei de la Cerna­voda”, a spus Budulan.

Acesta a adaugat ca se vor purta negocieri si cu italienii de la Enel, precum si cu reprezentantii ArcelorMittal Galati care s-au aratat interesati sa-si creas­ca participatiile la EnergoNuclear, compania de proiect.

Momentan exista trei actionari - compania de stat Nu­clearelectrica, cu aproape 85% si Enel si ArcelorMittal Galati cu 9,15% si, respectiv, 6,2%.

Autoritatile romane sustin ca de reactoarele 3 si 4 mai sunt interesate companii din Japonia, Coreea si SUA.

financiarul.com

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

ArcelorMittal şi-ar putea dubla participaţia la EnergoNuclear

Enel şi ArcelorMittal România, acţionarii minoritari ai EnergoNuclear, societate care vrea să construiască reactoarele nucleare 3 şi 4 la Cernavodă, au posibilitatea să îşi dubleze participaţiile, până la un total de 30,7%, a declarat joi directorul general executiv al Enel România, Luca D'agnese.

Grupul italian de utilităţi Enel deţine 9,15% din titlurile EnergoNuclear, iar ArcelorMittal România are o participaţie de 6,2%. Dacă şi-ar dubla participaţiile, Enel ar avea 18,3%, iar ArcelorMittal România 12,4%, iar împreună ar avea 30,7% din capitalul societăţii mixte în care compania de stat Nuclearelectrica controlează în prezent 84,65%.

Potrivit lui D'agnese, atât Enel, cât şi ArcelorMittal România au posibilitatea să îşi duleze participaţiile la EnergoNuclear până la sfârşitul anului viitor.

Autorităţile intenţionează să atragă alţi investitori în proiectul construcţiei reactoarelor nucleare, cărora să le vândă 44,65% din acţiuni, astfel încât Nuclearelectrica să rămână cu 40% din titluri.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

S-a emis avizul de mediu pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat ieri că s-a emis avizul de mediu pentru contrucţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dezbaterea finală pe tema evaluării componentei de mediu din strategia energetică a Guvernului pentru perioada 2011-2020, urmând să aibă loc la data de 10 octombrie.

Din compania de proiect, Energonuclear, fac parte Nuclearelectrica (deţine 84,65% dintre titluri), Enel Investment Holding (9,15%), şi ArcelorMittal Galaţi (6,2%). Enel şi ArcelorMittal Galaţi au posibilitatea, până la sfârşitul anului viitor, să îşi dubleze participaţiile la EnergoNuclear, până la 18,3%, respectiv 12,4%.

De acest proiect s-au arătat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea şi SUA, Nuclearelectrica urmând să rămână cu un pachet de 40% din EnergoNuclear.

curierulnational.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Acord de mediu pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotărâre privind emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă”. „Prin Hotărârea adoptată de Guvern sunt specificate elementele principale ale aspectelor de mediu în relaţie cu măsurile şi condiţiile necesare realizării Proiectului şi, ulterior, în perioada funcţionării noilor obiective. Sunt subliniate măsurile destinate îmbunătăţirii răspunsului centralei nucleare în cazul unui accident sever, măsuri rezultate în urma evaluărilor tip «Teste de stres» solicitate de Consiliul European şi Comisia Europeană pentru toate centralele nucleare din UE după accidentul de la Fukushima“, informează un comunicat al Executivului. La sfârşitul lunii august, Nuclearelectrica a anunţat că va renegocia cu compania italiană Enel şi cu ArcelorMittal Galaţi acordul de investiţii pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

puterea.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

ArcelorMittal şi Enel renunţă la investiţia de la Cernavodă

Companiile Enel şi ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acţionar implicat în acest proiect.

"Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi SA au decis să îşi exercite dreptul de opţiune privind vânzarea pachetului de acţiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deţinute în EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificări către acţionarul majoritar, Nuclearelectrica SA", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica are obligaţia să cumpere acţiunile celor două companii în EnergoNuclear în termen de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

E oficial. Canadienii aduc chinezi la Cernavodă

Compania canadiană Candu Energy Inc. a semnat joi un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru construcția unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, informează Canada NewsWire.

La centrala de la Cernavodă funcționează deja două reactoare nucleare de tip CANDU 6 care au intrat în funcțiune în 1996 și 2007. Împreună, aceste două reactoare asigură aproximativ 20% din producția de energie electrică a României.

Acordul semnat joi vine ca urmare a unei scrisori de intenție semnată de firma mamă a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group, și Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) în luna noiembrie 2013 pentru investiții în dezvoltare a două noi reactoare la centrala de la Cernavodă.

La începutul acestei luni, ministrul Economiei, Constantin Niță, declara că România speră să ajungă la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la construcția a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, cel mai târziu până în primăvara lui 2015. România s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului său energetic după ce companii precum ArcelorMittal și Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarelor 3 și 4.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.