dcp100168 Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Tatăl în Botswana, băiatul în GalaţiPrizonier în ţara lui* La 16 ani, Cătălin Coman a venit în România, în vacanţă, la rude, dar nu mai poate părăsi ţara * "Mi s‑a interzis să plec din România fără un părinte sau un însoţitor" * Puştiul gălăţean este plecat de patru ani în Botswana, împreună cu tatăl său şi a putut călători nestingherit prin lume până când Poliţia de Frontieră Română i‑a interzis să părăsească RomâniaAcum o lună, la intrarea în ţară, adolescentului de 16 ani (care a putut circula nestingherit în Bulgaria sau Franţa) nu i s‑a spus că nu poate părăsi spaţiul european, cu destinaţia Botswana, locul de rezidenţă al tatălui său şi al băiatului - fără un părinte sau însoţitor de bord. Pe 13 mai, la check‑in‑ul de la Aeroportul Otopeni, lui Cătălin i s‑a interzis să părăsească România. Disperat, tatăl său a sesizat "Viaţa liberă"�Din Botswana, cu uimire"De ce l‑au lăsat să intre în România, de ce cineva dintre autorităţi nu l‑a informat că nu are dreptul să călătorească singur? De când este legea aceasta? Puştiul a călătorit mereu singur prin lume şi nimeni în lume nu l‑a întrebat de sănătate. De ce noi, românii, suntem mai cu moţ??? De o săptămână este o întreagă harababură, scrisori oficiale, acte din România care trebuie să ajungă aici, apoi trimise în Africa de Sud, căci Botswana nu are ambasadă românească şi personal nu mă pot duce, îmi trebuie o viză de Africa de Sud care ia două săptămâni minim şi mai sunt şi 2.000 de kilometri. Din Africa de Sud înapoi aici şi apoi în România din nou. Am fost până şi la Comisia Europeană să demonstrez că eu sunt eu şi puştiul este al meu. Dacă copilul are cu el un permis de rezidenţă în care arată că are domiciliul în Botswana, la aceeaşi adresa cu mine, nu este de ajuns să dovedească că nu locuieşte în România???".Scrisoarea lui Lucian Coman întreabă, la fiecare rând "de ce?". De ce nu poate fiul său să revină în Botswana? De ce primii care au ceva de obiectat la faptul că descurcăreţul puşti merge cu avionul cu aceeaşi dezinvoltură cu care noi luăm autobuzul sunt chiar românii?Liniştea africanăInvitat la redacţie - cu acordul tatălui său, care ne‑a dat şi numărul de telefon de la adresa unde Cătălin este găzduit la Galaţi (la bunica sa, mama lui Lucian Coman), Cătălin Coman vine şi uimeşte - înalt, frumos şi de o naturaleţe care îi dau un aer mai matur decât vârsta lui, puştiul discută calm: "Pierd cursuri la şcoală, iar tata trebuie să meargă 2.000 de kilometri la Cape Town, la Ambasada română, ca să trimită o procură în ţară. Pentru Cape Town, Africa de Sud, tata trebuie să obţină viză, fapt care durează două săptămâni. Dar când am fost la bulgari, cu unchiul meu, acum câteva săptămâni, nu a fost nici o problemă"."Ce mi s‑a spus la aeroport? Că nu pot să plec din ţară fără un părinte sau fără un însoţitor de bord. Mama mea? Mama mea naturală nu mai ştiu nimic de ea, părinţii mei s‑au despărţit când eu eram mic şi mama mea nu m‑a mai vizitat demult. Eu am acum 16 ani şi am plecat la tata, în Botswana, la... 12 ani! Tata pleca în Africa de Sud - era singura ţară care îi dăduse viză în 1999, apoi a ajuns în Botswana. Şi atunci a fost o întreagă poveste! Dar acum familia mea este acolo. Mama, tata... Pentru că tata s‑a recăsătorit! Mama lucrează la şcoala la care învăţ eu. Mai am fraţi, fraţi vitregi. Sunt în ultimul an de liceu, fac şcoala în limba engleză, nu am probleme cu nimeni. În Botswana nu sunt rasişti, dar populaţia de culoare este normal să fie sensibilă dacă nu te cunosc şi nu ştii cum să vorbeşti. Ne‑am adaptat foarte bine. În Botswana, în capitală, unde stau eu, la Gaborone, nu prea ai ce face după ora opt seara. Aici este mai frumos! Sigur mă întorc la Galaţi să fac facultatea, la "Dunărea de Jos".Bani, bani, baniPasionat (ca şi tatăl lui) de fotografie - Lucian Coman spune că "vând calculatoare în deşertul Kalahari" - , puştiul îl uluieşte pe fotoreporter cu detaliile tehnice şi se obişnuieşte imediat cu peisajul din redacţie: "Acela este un 30 D? Eu am 40‑ul". Îmi spune că este o mare cheltuială cu procura pe care o aşteaptă acum din Africa de Sud - la Johanesburg nu mai este consulat, iar distanţa până la Cape Town, prin curierat rapid, costă, nu glumă! Ca şi viza pentru Africa de Sud, dacă tatăl său s‑ar fi dus personal: "În Botswana moneda naţională este�". Băiatul ezită şi se înroşeşte la faţă: "Vă rog să mă scuzaţi, asta este, moneda se numeşte acolo ˝p---˝! Cuvântul înseamnă ˝toate cele bune˝. Pe tata l‑ar fi costat cam 700 de p--- să meargă în Africa de Sud!". Trebuia să plece de acum o săptămână, să facă escală la Paris, la Johannesburg, apoi la Gaborone. Aşteptarea îl costă: 100 de euro însoţitorul de la Air France, 100 de euro schimbarea de bilet, plus mulţi alţi bani pentru actele trimise în ţară�România birocrată"Se va rezolva când trimite tatăl tău procura? Poţi să pleci din România?". "Sper", râde Cătălin. "La aeroport mi‑au zis că mă ţin aici până fac 18 ani! Ei, dar cred că dacă nu îmi dau drumul nici cu procură, vine tata şi mă ia". Contactat telefonic, Vasile Năstasă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Galaţi explică succint: "Legea 248 din 2005, articolul 30 spune că un copil minor nu poate părăsi ţara decât însoţit de un părinte şi cu procură de la celălalt părinte, sau însoţit de ambii părinţi. Când lui Cătălin îi va veni procura din Africa de Sud, aceasta va trebui tradusă şi legalizată, apoi va putea pleca".Cătălin nu este panicat. Încearcă, ca şi tatăl său, să privească situaţia cu umor. "Chemaţi‑l să vină să vă mai povestească din Botswana. Dacă îi daţi o Coca Cola şi o prăjitură spune tot, ca la Securitate!", ne învaţă Lucian Coman, pe mail. Noi i‑am zis deja lui Cătălin că îl mai aşteptăm la ziar. Că până ajunge el major, iar birocraţia minoră, trec sigur mai mult de doi ani de zile... Plus că am auzit că la 16 ani, în România te poţi căsători. Dar nu poţi lua singur avionul. O fi şi în asta o logică, ceva.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24356
Recommended Posts