Jump to content

Angajaţii pizzeriei „Full House” strâng semnături pentru a împiedica demolarea


dcp100168

Recommended Posts

Angajaţii pizzeriei „Full House” strâng semnături pentru a împiedica demolarea

Demolarea construcţiilor din Parcul Ţiglina 1 va fi continuată de Primăria Galaţi, urmând ca în următoarele două, trei săptămâni să dispară şi clădirile ridicate pe spaţiul verde, pe latura dinspre strada Saturn.

În disperare de cauză, angajaţii covrigăriei şi pizzeriei „Full House” au început să strângă semnături de la clienţi, în ideea că o astfel de listă l-ar putea îndupleca pe viceprimarul Radu Cosca, cel care coordonează lucrările din zonă, să nu demoleze şi cele două spaţii comerciale.

Nu credem că demersul patiserilor are vreo şansă de reuşită, mai ales în condiţiile în care numai câteva zeci de persoane au fost de acord să semneze memoriul lor. Viceprimarul poate fi văzut foarte des în zonă, uneori şi seara, semn că ţine foarte mult ca lucrările să fie finalizate cât mai repede şi parcul să îşi recapete funcţionalitatea, aşa cum era în anii ’70-’80.

Va dispărea şi magazinul de confecţii situat pe trotuarul de la intersecţia străzilor Brăilei şi Saturn. Alte două chioşcuri, o gelaterie şi un chioşc pentru vânzarea de carte, vor fi relocate.

În aproximativ două săptămâni, va fi deschisă circulaţiei şi strada din faţa cinematografului Ţiglina.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cate nu sunt de demolat... altele mai grave decat altele, dar normal se leaga de ceva mic... Trebuia de la inceput sa nu dea voie sa construiasca, si cred ca era bine nici propietarii de apartamente care stau la strada sa nu modifice fatada cu balcoane inchise sau alte minuni, daca tot o facea sa o faca toti la fel sau nu, strica aspectul... Si magazinele la parterul blocurilor care nu sunt la fel toate, nu au o simetrie.

 

De constructia aia fara sens acolo si neterminata nu spune nimic de ea si asa sta de ani de zile.

Edited by LaurX82
Link to comment
Share on other sites

Abuz de putere! Acuzaţia îi vizează pe primarul Marius Stan şi pe viceprimarul Radu Cosca

În reabilitarea zonei Parcului Ţiglina 1 prin demolarea construcţiilor ilegale, o acţiune salutară din punct de vedere urbanistic, primarul Marius Stan şi viceprimarul Radu Cosca sunt acuzaţi de mai multe încălcări ale legii. S-ar putea ajunge la acuzaţii de natură penală, adică de abuz în serviciu, infracţiune pedepsită de art. 246 al Codului Penal.

După ce a demolat construcţiile ilegale din zona străzii Regiment 11 Siret, acum Primăria Galaţi vrea ca în 20 de zile să demoleze şi clădirile de pe strada Saturn. Administratorii pizzeriei „Full House” spun este un abuz, pentru că există din 1998 o autorizaţie de construcţie definitivă şi sunt plătite toate chiriile şi taxele şi impozitele, până la 31 decembrie 2013.

Dezmăţul urbanistic de pe vremea lui Durbacă şi Nicolae

Din punctul de vedere al legii, clădirile ridicate în zona Parcului Ţiglina 1 aveau situaţii diferite. Unele sunt construite legal, altele ilegal. Spre exemplu, pentru construcţiile de pe latura din zona străzii Regiment 11 Siret existau la Primăria Galaţi autorizaţii de desfiinţare încă din 1997-1998, dar foştii primari Eugen Durbacă şi Dumitru Nicolae nu au făcut nimic pentru demolarea acelor construcţii ilegale.

Proprietarii acestora nici nu au mai plătit chiria pe teren şi alte taxe, aşteptând ca acele clădiri să fie demolate. Faptul că timp de 15 ani nu s-a intervenit pentru demolarea lor dovedeşte debandada urbanistică care a funcţionat pe vremea lui Durbacă şi Nicolae, dar şi cât a fost păgubit Galaţiul de proprii primari.

Potrivit unui raport din 2010 al Curţii de Conturi, în perioada 2005-2008, funcţionarii din Primăria Galaţi au „uitat” să încaseze din închirieri şi concesionări de terenuri echivalentul sumei de 48 de milioane de euro.

Autorizaţie de construcţie definitivă

În cazul construcţiilor din zona străzii Saturn lucrurile stau cu totul altfel. Trebuie să facem precizarea că reţeaua de pizzerii „Full House” este administrată prin societatea comercială Splinter SRL Galaţi, al cărei reprezentant legal este Crina Mihovici, absolventă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

„Full House”-ul din Ţiglina 1 funcţionează în două clădiri, cea în care se află pizzeria, al cărei proprietar este Splinter SRL şi clădirea cu etaj, la al cărui parter funcţionează patiseria, clădire al cărui proprietar este Crina Mihovici. Pe locul clădirii cu etaj exista, în 1995, un chioşc, o construcţie provizorie, care nu avea fundaţie.

În 1998, a fost obţinut certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire şi în locul vechiului chioşc a fost ridicată clădirea cu etaj. Acum, spre deosebire de construcţiile din zona str. Regiment 11 Siret, această clădire are autorizaţie de construcţie definitivă.

Demolare, la trei luni de la înnoirea contractelor şi avizelor

În urmă cu zece zile, administratorii pizzeriei „Full House” au primit o notificare de la Primăria Galaţi, prin care erau înştiinţaţi ca în termen de 20 de zile de la primirea acestei adrese încetează contractul de închiriere a terenului. Prin notificarea semnată de primarul Marius Stan, administratorilor li se cerea să aducă terenul la starea iniţială, adică să demoleze cele două construcţii.

Notificarea demolării are loc la doar trei luni de la semnarea, tot de către primarul Marius Stan, a contractelor de închiriere a terenurilor şi a autorizaţiilor de funcţionare. La începutul lui februarie, primarul Marius Stan a încheiat cu SC Splinter SRL, reprezentată de Crina Mihovici, contractul nr. 26.934/04.02.2013, de închiriere a terenului aferent pizzeriei.

Tot atunci, primarul Stan a încheiat cu Crina Mihovici şi contractul de închiriere a terenului aferent clădirii în care funcţionează patiseria. Primarul Marius Stan a semnat în acel moment şi Autorizaţia de funcţionare nr. 187.012/05.02.2013 şi Avizul cu orarul de funcţionare nr. 184.282/05.02.2013, pentru toate punctele de lucru ale „Full House”. Asistăm la o situaţie stranie. Primăria Galaţi anunţă că anulează două contracte de închiriere, în condiţiile în care a încasat de la administratorii „Full House”, în avans, toţi banii, până la 31 decembrie 2013. Oare primarul Marius Stan nu se putea „răzgândi” înainte de a înnoi contractele şi semna avizele?

„Capcane” contractuale

Rezilierea celor două contracte de închiriere este pusă sub semnul întrebării chiar de unele clauze contractuale. Termenele de valabilitate a contractelor sunt de la 01.01.2013 până la 31.12.2013. Potrivit clauzelor, rezilierea se referă la încetarea contractului cadru, care este încheiat anual şi nu poate avea loc înainte de sfârşitul anului: „După perioada menţionată mai sus, contractul îşi pierde valabilitatea, iar rezilierea poate opera după termenul de 31.12.2013, dacă una din părţi doreşte acest lucru”. Dar şi în acest caz, este nevoie de acordarea unui termen de 20 de zile. Aşadar, în condiţiile prevăzute de lege, contractele de închiriere nu pot fi reziliate de Primărie mai devreme de data de 20 ianuarie 2014.

Cosca: „Nu ne împiedicăm de autorizaţia definitivă. Vă demolăm!

Ulterior, Primăria i-a convocat pe administratorii „Full House” la o discuţie, pentru a rezolva problema pe cale amiabilă. Tema discuţiei, la care au participat viceprimarul Radu Cosca şi arhitecta-şefă, Teodora Voicilă, era reabilitarea parcului Ţiglina. Punctele de vedere ale celor două părţi sunt diametral opuse. Iată ce ne-a relatat unul dintre reprezentanţii „Full House” care a participat la mediere: „La discuţia de la Primărie, ne-au spus: «Vă demolăm şi pe voi. Intenţia noastră ar fi să vă dăm, în compensare, nişte spaţii de 6-7 metri pătraţi, undeva, cândva şi să stabilim, pe cale amiabilă, cum procedăm». Noi i-am spus în modul următor: «Domnule Radu Cosca, Full House are, la ora actuală, 150 de angajaţi. În Ţiglina este o unitate de producţie care deserveşte toată reţeaua de desfacere. Acolo muncesc nu mai puţin de 50 de angajaţi. Anul trecut, am plătit la bugetul de stat, cu acte, taxe şi impozite în valoare de un milion de lei, adică 250.000 de euro. Am plătit în avans toată chiria la Primărie. Avem toate acordurile primarului. Lucrul pe care nu îl ştiţi, este că, clădirea cu etaj are autorizaţie definitivă de construcţie». Au rămas toţi mască: «Cum are autorizaţie de construcţie definitivă?» Şi le-am explicat: «Dumneavoatră v-aţi uitat pe contractul  de închiriere şi aţi luat prima autorizaţie, care era din 1995, pentru un modul tip Buzău. Dar mai este o autorizaţie din 1998, pentru construcţie, definitivă». A fost uimită şi arhitecta şefă, care s-a declarat depăşită de situaţie. Şi Radu Cosca, uimit de situaţie, i-a întrebat dacă ştiau de acea autorizaţie şi răspunsul pe care l-a primit a fost «Da, ştiam de ea». După aceea, Radu Cosca a schimbat iar tonul: «Şi aşa sunteţi perdanţi… Oricum nu ne împiedicăm noi de autorizaţia asta definitivă. O să vă demolăm»”.

Viceprimarul este hotărât să continue

Viceprimarul Radu Cosca ne-a declarat că la tentativa de mediere a încercat să găsească o soluţie, împreună cu administratorii pizzeriei: „I-am invitat să găsim o soluţie pe cale amiabilă. I-am rugat să găsească dumnealor o locaţie în care ar putea să îşi mute afacerea şi apoi să mergem acolo cu arhitecta şefă, cu cei de la urbanism şi dacă se poate să îi ajutăm astfel. Dumnealor au refuzat cu vehemenţă. Cel care are chioşcul de ziare a fost de acord şi şi-a găsit două locaţii din care vom alege una. Eu sunt hotărât să redau parcul gălăţenilor şi voi supune aprobării Consiliului Municipal un proiect de sistematizare a zonei, prin care vom rezolva problemele şi până la urmă vom demola. Sunt oarecum dezamăgit de atâtea războaie, pentru că toţi vor să îşi pună câte un chioşc în vadul comercial.”

Acuzaţii respinse de viceprimar

În această situaţie, apar şi alte acuzaţii, care vizează faptul că în acest caz ar fi vorba şi de anumite interese economice. Cel vizat este tot viceprimarul Radu Cosca: „La medierea de la Primărie, viceprimarul Radu Cosca a spus, în prezenţa celor zece persoane care asistau la discuţie, că firma sa a luat lucrările de la Metex”, ne-a declarat unul din participanţii la întâlnirea de la Primărie. Când discutăm de „lucrările de la Metex” este vorba de construirea celui de-al doilea centru comercial din zonă, cel a cărui construcţie a fost abandonată la „cota zero”, după ce a fost construită o parcare subterană, cu două nivele. Viceprimarul respinge aceste acuzaţii: „Nu am nicio treabă cu Metex-ul. Au fost de faţă şi arhitecta-şefă şi cei de la Urbanism, cred că erau 20 de persoane care pot spune că nu am afirmat aşa ceva. Pe cei de la Metex chiar i-am atenţionat, le-am făcut notificare prin care le-am cerut să continue construcţia, dacă nu să o dea jos, pentru că a trecut şi termenul în care trebuiau să ridice clădirea”, ne-a declarat Radu Cosca.

Crina Mihovici: este un abuz!

Nu este lipsit de interes nici faptul că în plină criză, Primăria Galaţi vrea să mai închidă o afacere, trimiţând în şomaj 43 de gălăţeni, majoritatea tineri, cu familii, cu dificultăţi inevitabile în perioadă de criză. Până acum, au fost strânse peste 500 de semnături, prin care clienţii cer ca pizzeria şi patiseria să nu fie demolate: „Nemulţumirea mea constă în faptul că nu sunt respectate legile în baza cărora funcţionează societatea noastră. Sunt nemulţumită şi de faptul că o instituţie a statutului, care trebuie să ne reprezinte pentru bunul mers al urbei, este indiferentă la situaţia celor 43 de persoane care depind de locurile de muncă de la cele două puncte de lucru. Sunt suprinsă de graba cu care se acţionează şi care ascunde un interes personal, nicidecum al urbei din care facem parte. Ne ascundem în spatele faptului că vrem să redăm parcul… Nu pot să dovedesc nimic până nu se va întâmpla, dar atunci ar putea fi prea târziu pentru angajaţii mei, care sunt concetăţenii noştri. Primăria ar trebui să fie interesată de concetăţenii noştri, de locurile de muncă, de taxele care se plătesc”, ne-a declarat Crina Mihovici.

Punctul de vedere oficial al primăriei: se vor face măsurători

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, ne-a declarat că situaţia clădirilor „Full House” din Ţiglina 1 depinde nu numai de tipul autorizaţiei pentru construcţie, provizorie sau definitivă, ci şi de modul în care a fost respectată autorizaţia: „Trebuie să corespundă ceea ce este prevăzut în autorizaţie, cu ceea ce este în teren. Dacă în autorizaţie este prevăzută o suprafaţă de 10 metri pătraţi şi pe teren este cu jumătate de metru mai mult sau jumătate de metru mai puţin, au fost încălcaţi termenii autorizaţiei. E offsaid. Probabil că se vor face nişte măsurători acolo şi se va constata cum stau lucrurile”. În aceste condiţii, este foarte simplu să se găsească o chichiţă în baza căreia autorizaţia să fie anulată şi clădirile demolate. Dar se va ajunge în justiţie.

Procedura legală e lungă şi costisitoare

Primăria poate să demoleze construcţiile care au fost ridicate în baza unei autorizaţii de construcţie definitivă, dar pentru asta ar fi  necesari următorii paşi prevăzuţi de lege. În primul rând, ar trebui să declare o situaţie de restructurare urbană, dar surpriză!, acest lucru nu ar fi posibil decât în cazul în care ar exista Planul de Urbanism General (PUG).

Dar cum se ştie, PUG-ul Galaţiului nu există, fiind în curs de realizare la Academia de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. De la „schimbarea de gardă” de la Primărie, adică de un an, nu am mai auzit vreun edil vorbind de PUG.

Apoi, este necesar ca situaţia de restructurare urbană să fie aprobată prin hotărâre a Consiliului Municipal. După ce a fost depăşită şi această etapă, trebuie ca o instanţă de judecată să aprobe emiterea unei autorizaţii de demolare.

Tot instanţa de judecată va stabili daunele care trebuie plătite proprietarului, costurile clădirilor, dar şi pierderile economice suportate din cauza închiderii activităţii de producţie. În cazul nostru ar fi putea vorba de sume de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de euro.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Si eu as semna, dar pentru demolarea totala: daca darama tot, sa continue si cu prostia aia inceputa si neterminata a lu` Durbaca.

 

subscriu si eu !

 

...si nci nu vreau sa ma gindesc cum -probabil - au obtinut cei de la FH autorizatia aia pentru constructie definitiva...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.