Jump to content

Hânţeştiul va avea apă


dcp100168

Recommended Posts

De la 1 iunie,

Satul ars de sete va avea apă

* Lucrarea de alimentare cu apă a satului Hânţeşti va fi finalizată ăn câteva zile * Până acum, apa era procurată cu greu, din două fântâni de 50 de metri adâncime

Povestea satului Hânţeşti este una aparte. În urmă cu cinci‑şase decenii era o aşezare mare şi prosperă care număra peste 1.500 de locuitori. Hânţeştiul erau de fapt una dintre cele mai mari localităţi din partea de nord a judeţului, dovadă şi faptul că avea, încă înainte de al doilea război, o şcoală mare şi frumoasă, că aici a funcţionat, o lungă perioadă, centrul administrativ zonal, că aici au existat prăvălii, crame şi chiar o postăvărie. Însă toate acestea au fost cândva... La ora când citiţi aceste rânduri, Hânţeştiul este un sat ars de sete, în decadenţă. Nimic din gloria de altă dată nu mai există...

Cum a decăzut satul?

Declinul satului Hânţeşti a început, după câte povestesc sătenii (nu mai sunt mai mult de 200 acum), în urmă cu circa patru decenii. Din cauze încă neelucidate, apa fântânilor a început să sece. Oamenii au săpat tot mai adânc după ea. Zece metri... Douăzeci... Apoi au început să migreze către satele vecine, pentru că atât de necesara apă era tot mai greu de obţinut. Unii au dat vina pe prospecţiunile geologice pe care le‑au făcut în zonă cei de compania de petrol, alţii au spus că alunecările de teren ar fi de vină, în vreme cei cei mai mulţi doar s‑au resemnat şi s‑au mutat în alte sate.

Din 1.500 de oameni au mai rămas doar vreo 200. Cei mai mulţi sunt bătrâni. Acum, casele sunt răsfirate pe vatra vechiului sat, în funcţie de cum s‑au demolat cele părăsite. Au rămas vreo cinci grupuri de case, pe fostele mahalale, iar în rest e teren arabil. Doar două fântâni mai au apă, dar adâncimea lor este de 50 de metri. Câte doi oameni, dacă nu trei, trebuie să învârtă minute în şir la roată pentru a scoate o găleată de apă. Zece litri. Iar întreţinerea fântânii, mai ales cablul, costă. Peste puterile lor financiare de pensionari de CAP.

Cum cererea creează ofertă, prin sat au apărut şi cărăuşii de apă: cinci lei bidonul de 50 de litri. Iar afacerea pare să mergă bine. Însă, vă spunem un "secret": va falimenta curând.

Gata, de la 1 iunie va fi "apă la ştuţ"

Zilele trecute, de la primăria Buciumeni, de care ţine Hânţeştiul, am aflat o veste bună: la 1 iunie se inaugurează reţeaua de apă în sat. Lucrările au durat cam doi ani şi au presupus realizarea de puţuri forate, a 8,5 kilometri de conducte şi a unei staţii de tratare a apei. Totul a costat aproape un milion de euro (bani veniţi de la Guvernul României), dar credem că a meritat şi ultimul cent. Bieţii săteni meritau măcar atâta de la secolul 21: să aibă cu ce‑şi potoli setea.

Mai mult decât atât, primarul comunei a promis că va găsi o soluţie pentru ca racordările la reţea să se facă la un cost cât mai mic. "Le vom permite să‑şi tragă ţeava prin curte în regie proprie. Doar racordarea propriu‑zisă va fi făcută de un instalator angajat", ne‑a spus primarul.

Aşadar, starea de sete a locuitorilor satului Hânţeşti se apropie de sfârşit. Însă problema apei potabile este departe de a fi rezolvată în judeţul nostru. Mai sunt, după estimările noastre, încă vreo 20 de sate care îşi potolesc setea din fântâni prea adânci sau foarte poluate...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24349

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.