Jump to content

Programul "Rabla", la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

"Rabla" 2008

Programul „Rabla" 2008 ar putea începe pe 25 aprilie. Debutul campaniei depinde însă de aprobarea modificărilor aduse programului, ce vor fi analizate de guvern în şedinţa din această săptămână sau de săptămâna viitoare. Principala modificare vizează majorarea primei de casare de la 3.000 la 4.000 de lei. În plus, guvernul va analiza şi propunerea APIA de majorare a numărului maşinilor casate până la aproape 30 de mii.

Anul trecut au fost plătite prime pentru 16.500 de maşini. O altă modificare vizează extinderea programului Rabla şi pentru tractoare. În acest an ar urma să fie casate peste 1.200 de vehicule de acest tip, mai vechi de 12 ani.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Guvernul intenţionează să elimine 40.000 de maşini vechi

* Prima de casare rămâne 3.000 de lei

Guvernul a decis, in sedinta de astazi, sa finanteze innoirea a 40.000 de autovehicule in cadrul programului "Rabla" si a decis pastrarea primei de casare la valoarea de 3.000 de lei pentru un autovehicul, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Ministerul Mediului intentioneaza sa elimine din trafic 40.000 de masini vechi, in 2008, fata de aproape 16.500, in 2007. Cu toate ca Executivul stabilise, initial, sa mareasca prima de casare la 4.000 de lei, cu o mie de lei in plus fata de 2007, Guvernul a decis, in sedinta de astazi, ca prima de casare sa ramana la nivelul celei de anul trecut, adica 3.000 de lei. "Am decis mentinerea nivelului actual al primei de casare, in conditiile in care am preferat sa extindem programul de innoire a parcului auto la 40.000 de unitati", a afirmat Attila Korodi, citat de NewsIn. Programul "Rabla" urmareste casarea masinilor mai vechi de 12 ani.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

22 producători şi importatori

Autoturismele incluse în programul de înnoire a parcului auto, în număr de 40.000, au fost distribuite către 22 de producători şi importatori, mai mult de jumătate dintre maşini, peste 25.000, revenind mărcilor Dacia, Daewoo, Renault-Nissan, Fiat, Hyundai, Suzuki, Opel şi Chevrolet. Astfel, din cele 40.000 de autovehicule vechi pe care autorităţile intenţionează să le scoată din uz prin programul "Rabla", 25.592 de unităţi vor fi furnizate de producătorii şi importatorii amintiţi, fiecare participând cu 3.199 de autovehicule. Alte mărci care participă la program sunt Skoda (2.879 automobile), Peugeot (2.529 autovehicule), Volkswagen (2.159 unităţi), Ford (2.010 maşini), Toyota (1.999 vehicule), Kia (1.045 unităţi), Seat (840 maşini), Mitsubishi (432 unităţi), Citroen (325 automobile), Mazda (199 autoturisme), Honda (40 maşini), Subaru (17 unităţi), Audi (8 autoturisme) şi Lada (6 automobile). Au fost validaţi 22 de producători şi importatori, prin peste 140 ce puncte de vânzare la nivel naţional, iar suma totală alocată programului este de 120 de milioane de lei, prima de casare pentru fiecare unitate fiind de 3.000 de lei.

În acest an, programul "Rabla" se va desfăşura în două etape: prima etapă, până la data de 25 septembrie şi cea de-a doua, începând cu 1 octombrie până la 12 decembrie 2008. De programul Rabla pot beneficia doar persoanele fizice, proprietari sau moştenitori ai unui autovehicul funcţional, înmatriculat în România şi a cărui vechime depăşeşte 12 ani de la data fabricaţiei.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

"Rabla" pentru tractoare

Agricultorii care vor să scape de vechile tractoare o pot face cumpărînd unul nou, din al cărui preţ vot fi scăzuţi aproximativ 2.600 de euro. Programul "Rabla", iniţiat de firma Master Lux, din Valea Lupului, este valabil numai pentru două tipuri de tractoare, importate din Belarus. Primul are 81 de cai putere şi costă 18.200 de euro, iar cel de‑al doilea are 105 cai putere şi costă aproape 21.000 de euro. Reprezentanţii societăţii recunosc totuşi că în Moldova puterea de cumpărare este mai mică decît în alte zone ale ţării. "Avem şi la Galaţio reprezentanţă şi acolo se vînd cam 30 de tractoare pe lună, în timp ce la Iaşi vindem în medie cam 5‑6 tractoare", a afirmat Marius Filip, consilier vînzări în cadrul firmei Master Lux. Ofertele importatorilor şi distribuitorilor de utilaje includ tractoare la preţuri minime de 33.300 de euro, dar preţul poate urca şi la 238.000 de euro. Este cazul unui tractor importat din SUA, care are 500 de cai putere şi poate ara peste 300 de hectare în 24 de ore.

http://www.evenimentul.ro/articol/tract ... rrari.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Programul Rabla incepe luni

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat, joi, ca proprietarii masinilor mai vechi de zece ani vor putea merge de luni la dealerii auto pentru a contracta o masina prin Programul Rabla, dupa ce, in cursul zilei de vineri, vor fi stabilite cotele pentru fiecare producator. Producatorii inscrisi in prima faza vor afla, practic, cate masini vor putea vinde prin programul Rabla in prima faza a acestuia din anul 2009, scrie Mediafax. Nemirschi a mai spus ca, pentru a evita situatia din 2008, atunci cand "aproape zece mii de masini noi nu au putut fi vandute", Executivul a decis sa modifice modul de desfasurare a programului, impartind totalul celor 60.000 de masini noi pentru care statul suporta o subventie in trei transe. "Am impartit programul in trei parti egale. Dupa primele 20.000 de masini, vedem cine si-a vandut integral masinile pe care le-a cerut ca si cota in program. Cine nu le-a vandut pe toate, pleaca acasa si nu mai participa la urmatoarele doua transe", a spus Nemirschi. "De luni, cei care vor sa participe la programul Rabla pot merge la dealeri sa-si rezerve masina", a anuntat Nemirschi.

Autoturismele mai vechi de zece ani vor putea intra in programul "Rabla", editia 2009, dupa ce, pana in acest an, erau casate doar masini de 12 ani vechime sau mai mult. Numarul total de locuri in anul 2009 a fost crescut la 60.000, fata de 40.000 in 2008. Si prima de casare primita de cei care-si dau la fier vechi masina a fost majorata la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei in 2008. Astfel, fondurile totale alocate pentru programul de innoire a parcului auto in 2009 vor fi de 228 de milioane de lei, conform ordonantei de Guvern privind reluarea programului. Potrivit actului normativ, in 2009 nu vor fi scoase din uz camioane prin programul Rabla, in pofida asteptarilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care a propus Ministerului Mediului si inlocuirea de autovehicule grele.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Firmele pot lua maşini prin programul Rabla, după apariţia modificării în Monitorul Oficial

Persoanele juridice vor putea să cumpere autoturisme şi autoutilitare uşoare noi prin intermediul programului Rabla, în condiţiile în care, luni, a fost publicată în Monitorul Oficial modificarea legislaţiei referitoare la acest program. "Obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă îl constituie diminuarea poluării prin scoaterea din uz a autoturismelor şi autoutilitarelor uşoare vechi, cu nivel de poluare ridicat, proprietate a persoanelor fizice şi juridice române", se precizează în textul publicat în MO 761. În actul normativ a fost introdusă şi noţiunea de tichet valoric, care reprezintă documentul a cărui valoare nominală reprezintă echivalentul primei de casare, iar modelul, procedura de confecţionare, eliberare şi valabilitatea tichetelor valorice vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului mediului şi ministrului finanţelor publice. Instrucţiunile de aplicare a ordonanţei privind programul Rabla vor fi modificate corespunzător, în termen de 10 zile de la apariţia acestei legi. Potrivit reglementărilor, persoanele fizice şi juridice pot să caseze cel mult trei maşini vechi şi, astfel, să primească până la 11.400 lei prin trei tichete valorice, cu care să-şi cumpere o maşină nouă.

În octombrie, românii au cumpărat 2.202 autoturisme noi, ceea ce ridică la 5.084 numărul maşinilor date până în prezent în etapa a treia a programului Rabla, potrivit datelor Administraţiei Fondului de Mediu (AFM). În prima etapă au fost scoase din uz 11.543 de autoturisme, iar în cea de-a doua 9.649 de autoturisme. Ultima fază a programului Rabla din acest an se va derula între 1 noiembrie şi 11 decembrie, perioadă în care sunt încă disponibile 23.445 de autoturisme.

http://www.money.ro/auto/firmele-pot-lu ... icial.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Premierul Emil Boc a anunţat, că "Programul Rabla" va debuta anul acesta pe data de 20 februarie.

Peste 32.000 de maşini mai vechi de zece ani au fost scoase din uz în 2009 prin programul de înlocuire a parcului auto naţional, denumit "Programul Rabla".

La începutul anului trecut, Guvernul a decis ca numărul total de maşini casate să fie majorat la 60.000 unităţi, de la 40.000 autovehicule în 2008, iar prima de casare a urcat de la 3.000 lei la 3.800 lei.

Fondurile pentru programul din acest an totalizează 228 milioane de lei.

http://www.libertatea.ro/stire/programul-rabla-va-fi-reluat-incepand-cu-20-februarie-275116.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cursa pentru „Rabla 2010” la Galaţi

* Noile prevederi ale programului i-au însufleţit serios pe posesorii de autoturisme vechi din Galaţi *

Imediat ce programul a demarat efectiv, sute de oameni au plecat către Remat pregătiţi să renunţe la sărmanele vechituri în schimbul celebrelor de-acum vouchere de 38 de milioane de lei vechi. Interesul este de această dată şi mai mare, asta pentru că la cumpărarea unei maşini noi pot fi părăsite sub presa de metal nu mai puţin de trei maşini vechi. Povestea este frumos ambalată şi, pe undeva, chiar reală. Există însă şi câteva chestiuni tehnice, care fac toată această treabă să devină una complicată, greoaie... românească!

De la vorbă la faptă...

Procedura pare una destul de simplă, atunci când vorbim despre felul în care a fost prezentat programul la televizor sau în ziare. Lucrurile se complică destul de mult când se trece la fapte.

În primul rând, cumpărătorul, cel care doreşte să ducă trei maşini la fier vechi pentru a obţine o parte din bani pentru una nouă, trebuie să îşi ia câteva zile libere.

O zi pentru predarea maşinilor vechi, încă o zi pentru hrănirea balaurului birocratic, iar dacă e ghinionist povestea se poate prelungi. Pentru ce este nevoie de atâta timp? Explicaţiile date de către unul dintre temerarii gălăţeni ai programului Rabla 2010 lămuresc problema complet: „În primul rând, trebuie făcute copii legalizate la notariat după certificatele de înmatriculare ale maşinilor vechi, înainte de predare. În al doilea rând, la Remat trebuie să se prezinte fiecare proprietar al maşinilor care merg la casat. Predarea se face destul de rapid, dar maşina veche trebuie să aibă cel puţin motorul întreg, roţi, radiator, baterie, să nu fie descompletată. De-abia de aici înainte apar problemele”, ne-a explicat beneficiarul programului.

Potrivit acestuia, urmează două cozi la birourile de la Remat, unde operează o singură angajată, care trebuie să înmâneze proprietarului maşinii actele cu care să poată face radierea fiscală şi care să demonstreze trecerea rablei în proprietatea Remat. „Este frustrant să stai la o coadă formată doar din 15 – 20 de persoane, dar la care rândul îţi vine după câteva ore”, ne-a mai povestit omul.

Nu acelaşi lucru ne-a spus şi Constantin Secară, directorul tehnic al Remat Galaţi, care a explicat că deşi, în ultimele trei zile, peste 220 de oameni au venit cu bătrânele maşini aici, predarea şi preluarea s-au făcut fără probleme.

Transport prevăzător

Un lucru la care trebuie să fie foarte atenţi gălăţenii care vor să beneficieze de „Rabla” este cel al modalităţi de transport al maşinii pe ultimul drum. Dacă la Remat se solicită doar ca maşina să aibă roţi, baterie, motor şi radiator, pentru circulaţia pe drumurile publice e nevoie de ceva mai mult. Şi nu poţi şti cum, ghinion, apare o maşină de poliţie sau ARR, cu oameni vigilenţi, gata să te îndemne la respectat legile. Bătaia de cap poate fi mai mare decât câştigul în acest caz. Tocmai de aceea, alegerea atentă a unei firme care să facă transportul vechiturii vă poate scuti de… probleme neprevăzute.

Cu datorii, fără datorii

Epopeea este însă abia la mijloc. Cu hârtiile de la Remat, un amator de intrare în program trebuie să meargă apoi la Direcţia de Fiscalitate, de unde va primi o fişă de radiere. Mare atenţie! Cei de aici nu vor elibera acest certificat dacă proprietarul maşinii predate deja are impozite restante. Dacă mai punem la socoteală faptul că şi aici e nevoie de nervi de fier pentru statul la coadă, atunci avem imaginea clară a unui român plimbat de la Ana la Caiafa pentru un oarece beneficiu.

Turnanta finală este serviciul de înmatriculări auto, acolo unde urmează a fi făcută radierea vechiturilor trimise deja la casat şi predarea numerelor de înmatriculare. Şi aici este nevoie de puţină răbdare, dar pentru că problema se află aproape de final tensiunea este mai uşor de suportat.

Numai după ce au fost parcurse toate aceste etape, bonurile valorice primite pentru vechituri pot ajunge pe masa unui dealer de maşini noi.

De aici înainte... drum bun!

Bursa fiarelor

După cum se ştie bine deja, bonurile valorice primite după predarea maşinii sunt transmisibile. Asta a făcut deja ca piaţa hârburilor să explodeze. În momentul de faţă, cel care nu îşi doreşte decât să scape de vechitură poate primi cam jumătate din valoarea tichetului. Asta dacă e norocos. Preţurile sunt undeva sub 16 milioane de lei vechi. Cumetrii, naşii, verii şi uneori vecinii sunt ceva mai norocoşi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cursa_pentru_%E2%80%9ERabla%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tichetele pentru Rabla se vand la negru cu aproximativ 1.700 de lei

Tichetele valorice de 3.800 de lei care se elibereaza in urma casarii masinilor pentru programul Rabla se tranzactioneaza la valori in jurul a 1.700 de lei, la 15 zile dupa startul programului de innoire a parcului auto, relateaza Mediafax.

Daca la startul Rabla, in 18 februarie, preturile solicitate variau de la 1.300 - 1.400 de lei pana la 2.000 de lei sau chiar mai mult, la 15 zile de la inceperea programului, "piata" voucerelor s-a asezat, pe baza cererii si a ofertei, la aproximativ 1.700 de lei pe tichet. Astfel, cei mai multi dintre vanzatori practica preturi fixe, de 1.700 de lei, si nu sunt dispusi sa coboare oferta mai jos de acest nivel "pentru ca se cumpara sigur la acest pret, chiar daca nu imediat". Cumparatorii incerca se negocieze preturi cuprinse intre 1.400 - 1.500 de lei, insa unii dintre acestia accepta oferta fixa, de 1.700 lei.

Proprietarii de masini vechi au dus la REMAT in cele doua saptamani de la momentul lansarii programului Rabla peste 20.000 de masini, reprezentand aproape doua treimi din numarul total al masinilor casate in intreg anul trecut.

De asemenea, in acest interval au fost facute 456 de achizitii de masini care au implicat folosirea a cel putin a unui voucher.

Link to comment
Share on other sites

S-au terminat tichetele pentru persoanele fizice în programul Rabla

Administratia Fondului de Mediu a epuizat toate cele 50.000 de tichete destinate persoanelor care-si caseaza masinile mai vechi de zece ani prin programul Rabla, ultimele vouchere fiind distribuite de institutie reprezentantilor REMAT-urilor din toata tara in cursul zilei de marti. "Astazi am dat ultimele tichete catre reprezentantii REMAT-urilor", a declarat Adriana Stroe, purtatorul de cuvant al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Stroe a precizat ca pana luni REMAT-urile din tara casasera circa 25.000 de masini mai vechi de zece ani de la persoane fizice care, la schimb, au primit bonul valoric de 3.800 de lei. "In intreaga tara sunt circa 240 de unitati REMAT, toate participante in program. Conform regulilor, fiecare primeste de la noi maximum o suta de vouchere, numar ce poate fi suplimentat doar dupa epuizarea a 80 dintre cele alocate anterior. In aceste conditii, fiecare unitate inca mai are cate o suta de astfel de bonuri si inca mai poate casa masini timp de cateva zile. Dupa aceea vom astepta decizia Cabinetului pentru a vedea ce se mai intampla cu acest program in 2010", a mai spus Stroe.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Voucherele suplimentare vor fi împărţite REMAT-urilor începând cu 7 aprilie

Administraţia Fondului pentru Mediu a primit cele 50.000 de tichete suplimentare pentru ediţia 2010 a programului "Rabla" şi urmează să le împartă unităţilor REMAT din întreaga ţară, pe judeţe, începând de miercuri, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii instituţiei.

Reprezentanţii REMAT Galaţi sunt aşteptaţi la Bucureşti marţii, 13 aprilie. Se vor împărţi tot câte maximum o sută de vouchere fiecărui REMAT, ele putând fi suplimentate doar după terminarea a 80 la sută dintre ele.

Ediţia 2010 a programului "Rabla" a început în 18 februarie, principalele modificări faţă de anii anteriori fiind faptul că în schimbul maşinii casate proprietarul primeşte un voucher care poate fi valorificat la liber, dar şi posibilitatea de a folosi maximum trei astfel de cupoane pentru cumpărarea unei maşini noi. Prima de casare a rămas la 3.800 de lei.

http://www.money.ro/intern-1/voucherele-suplimentare-pentru-rabla-2010-vor-fi-impartite-remat-urilor-de-miercuri.html

Link to comment
Share on other sites

Consiliul Judeţului profită de „Rabla”

Consiliul Judeţului Galaţi este prima instituţie publică din Galaţi care se va înscrie în Programul Rabla din acest an. Trei maşini vechi din parcul auto al instituţiei vor ajunge la Remat iar voucherele se vor folosi la achiziţionarea unui Logan break. Cele trei autovehicule, care vor fi casate, sunt foarte vechi. "Este vorba despre un Kia Claruss, din 1998, cu o valoare de gestiune de 19.148 de lei, un Saab din 1992, cu valoare de aproximativ 10.000 de lei şi un Rover 75 din 2001, care a costat la vremea achiziţionării peste 91.000 de lei", spune purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţului, Daniel Mihalaşcu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Consiliul_Judetului_profita_de_-Programul_Rabla_0_236976333.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Programul Rabla va fi suplimentat cu alte 50.000 de tichete

Guvernul va suplimenta programul "Rabla" cu încă 50.000 de vouchere, printr-o hotărâre ce va fi adoptată săptămâna viitoare, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax. El caracterizeaza editia din acest an ca fiind una "spectaculoasa", iar bugetul ajunge la 600 milioane lei, cat pentru casarea a 160.000 de masini vechi. Aproape toti cei care isi iau masina noua prin program vin cu trei tichete. Din cele 110.000 de vouchere tipărite până în prezent pentru programul "Rabla", ediţia 2010, 105.000 sunt destinate persoanelor fizice şi 5.000 firmelor.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), cea care împarte tichetele către REMAT-urile din întreaga ţară, alocase joi dimineaţă, 94.250 de bonuri, iar unităţile REMAT casaseră 67.182 de maşini. Prin programul "Rabla" 2010 au fost cumpărate, până joi, 11.693 de maşini noi, fiind trimise spre validare la AFM 33.914 bonuri.

http://economie.hotnews.ro/stiri-auto-7158555-programul-rabla-suplimentat-alte-50-000-tichete.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Programul Rabla a fost suplimentat cu 30.000 de tichete

In sedinta de Guvern de miercuri a fost adoptata prin hotarare de guvern suplimentarea programului Rabla cu inca 30.000 de tichete, a anuntat premierul Emil Boc. Este a treia suplimentare a programului Rabla in acest an, numarul total de vouchere urmand sa ajunga la 190.000, iar bugetul sa treaca de 700 milioane lei. Prima de casare este de 3.800 lei, iar prin program peste 60.000 de persoane isi vor lua masini noi.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunta saptamana trecuta ca programul ar putea fi suplimentat si spunea ca au fost casate peste 110.000 de masini vechi, mai mult decat s-a reusit in toti anii anteriori la un loc prin program. Circa 22.000 de persoane isi luasera masini noi prin programul Rabla, dar pana la finalul anului numarul va ajunge la 60.000.

Editia 2010 a programului Rabla a inceput in 18 februarie, cand au fost distribuite 60.000 de vouchere. Ulterior, numarul de vouchere a fost suplimentat de doua ori, de fiecare data cu cate 50.000, iar acum e oficiala a treia suplimentare, cu 30.000. Principalele modificari fata de editiile din anii anteriori tin de faptul ca in schimbul masinii casate proprietarul primeste un voucher care poate fi valorificat la liber, dar si posibilitatea de a folosi maximum trei astfel de cupoane pentru cumpararea unei masini noi.

http://economie.hotnews.ro/stiri-auto-7395701-programul-rabla-fost-suplimentat-30-000-tichete.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Programul "Rabla": Până în 3 septembrie au fost casate 164.752 de maşini

Peste 164.000 de maşini mai vechi de zece ani de la data fabricaţiei au fost casate, până în 3 septembrie, prin programul "Rabla", în timp ce numărul maşinilor noi achiziţionate a depăşit 38.000, informează, miercuri, Ministerul Mediului.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional a atins 87% din obiectivele stabilite, până la data de 3 septembrie 2010, subliniază sursa citată. "Până la data de 3 septembrie 2010, prin Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, au fost casate 164.752 autovehicule mai vechi de zece ani de la data fabricaţiei, iar 38.800 autoturisme noi au fost achiziţionate, dintre care, 17.215 unităţi sunt de provenienţă autohtonă", se arată într-un comunicat de marţi al Ministerul Mediului.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional din anul 2010 beneficiază de sesiune deschisă, începând cu data de 18 februarie, având un buget total de 722.000.000 lei, în scopul scoaterii din uz a 190.000 de autovehicule mai vechi de zece ani de la data fabricaţiei.

Conform noilor prevederi din anul 2010, valoarea primei de casare este exprimată printr-un tichet valoric, a cărei valoare nominală este de 3.800 lei.

Programul se adresează, atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, oferind persoanelor fizice, posibilitatea achiziţionării unui autovehicul nou prin cumularea până la trei tichete valorice. Sursa citată reaminteşte persoanelor fizice, care deţin tichete valorice şi nu au achiziţionat încă autoturisme că acestea sunt valabile până la data de 23 noiembrie 2010, iar neutilizarea acestora, în termenul menţionat, atrage anularea participării în Program.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Voucherele din programul "Rabla 2010", valabile până la 31 ianuarie 2011

Ministerul Mediului a decis ca valabilitatea voucherelor emise în programul "Rabla 2010" să fie prelungită până la 31 ianuarie 2011, având în vedere că iniţial ele ar fi devenit nule la 23 noiembrie iar în piaţă există în prezent aproape 31.000 care nu au fost valorificate. "În 23 noiembrie expiră valabilitatea tichetelor emise în acest an pentru programul «Rabla». La ora actuală se află în piaţă 30.909 tichete care nu au ajuns încă să fie valorificate. Având în vedere situaţia, venim în sprijinul cetăţenilor cu o măsură prin care prelungim valabilitatea voucherelor până la data de 31 ianuarie 2011, perioadă în care aceste tichete pot fi valorificate", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministrul a anunţat că în ediţia din anul viitor a programului Rabla, care va începe din 1 februarie, vor putea fi utilizate patru vouchere în loc de trei pentru cumpărarea unei maşini noi iar valoarea unui voucher va scădea de la 3.800 lei, cât a fost în 2010, la 3.000 de lei. "Sunt sigur că şi ediţia de anul viitor a programului va fi una de succes. Anul acesta au fost casate 181.403 de maşini din cele 190.000 pe care ni le-am propus şi au fost cumpărate 53.554 de maşini, dintre care 23.297 de producţie autohtonă", a spus Borbely.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Aproape 184.000 de autoturisme casate şi peste 56.000 maşini noi cumpărate

Numărul autoturismelor casate în Programul 'Rabla 2010', până la ora actuală, este de aproape 184.000, în timp ce peste 56.000 de maşini noi au fost cumpărate, dintre care puţin peste 24.000 sunt de producţie autohtonă, arată datele Ministerului Mediului şi Pădurilor /MMP/. Potrivit sursei citate, până la data de 18 noiembrie a.c, prin Programul 'Rabla' au fost casate 183.625 de autoturisme şi au fost achiziţionate 56.229 autoturisme noi, dintre care 24.095 sunt produse în România. Pentru achiziţionarea autoturismelor noi au fost utilizate 165.874 de tichete, iar, la această dată, pe piaţă se află 17.751 de tichete neutilizate încă, în scădere cu 42,7% faţă de săptămâna trecută, când erau consemnate 31.000 de astfel de instrumente de plată.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/38662-Rabla-2010-Aproape-184000-de-autoturisme-casate-si-peste-56000-masini-noi-cumparate.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Succesul ediţiei 2010 a Programului "Rabla" a determinat autorităţile să păstreze aceeaşi formulă - număr similar de tichete şi aceeaşi valoare - şi în 2011, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

"Am făcut o analiză şi am ajuns la concluzia că un sistem care funcţionează nu trebuie bulversat, dat peste cap. De aceea, şi în 2011 programul va funcţiona ca şi în acest an. Vor fi trei tichete valorice a câte 3.800 de lei", a declarat ministrul Mediului.

El a precizat că ediţia 2011 va demara conform planului, la începutul lunii februarie a anului viitor. Voucherele eliberate în 2010 şi încă nefolosite, aproximativ 13.000, conform statisticilor ministerului, vor fi valabile până în 31 ianuarie, după ce termenul de la care ele nu mai pot fi folosite a fost prelungit o dată.

Ministrul anunţa, în 9 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că ediţia 2011 a programului "Rabla" va permite utilizarea a patru vouchere în loc de trei pentru cumpărarea unei maşini noi iar valoarea unui voucher va scădea de la 3.800 lei, cât a fost în 2010, la 3.000 de lei.

"Permiteţi-mi şi mie să am dubii, să analizez, să studiez situaţia", a răspuns ministrul atunci când a fost întrebat despre renunţarea la modificarea despre care vorbea în urmă cu o lună şi jumătate.

Conform celor mai recente statistici ale ministerului, în 2010 au fost casate prin Programul "Rabla" 186.854 de maşini, fiind cumpărate aproape 60.000 de maşini noi cu ajutorul bonurilor valorice.

http://www.mediafax.ro/social/programul-rabla-va-functiona-si-in-2011-vezi-in-ce-conditii-7822819/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Prin Programul Rabla 2010 s-au cumpărat 63.000 de maşini noi

Media maşinilor noi care s-au cumpărat prin Programul 'Rabla 2010' a fost de 2,8, numărul total fiind de 63.000 dintre care 27.000 reprezintă mărci autohtone, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Mediaş, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. "Acest program a salvat, practic, vânzarea de maşini noi în 2010. Programul 'Rabla 2010' s-au cumpărat 63.000 de maşini noi, iar totalul de maşini noi vândute anul trecut a fost în jur de 93.000", a precizat Borbely.

http://www.money.ro/laszlo-borbely--prin-programul-rabla-2010-s-au-cumparat-63-000-de-masini-noi_831571.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Programul 'Rabla' 2011 a demarat miercuri

Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a lansat miercuri, 16 martie 2011, a şaptea sesiune a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2011, care se adresează persoanelor fizice, persoanelor juridice sau operatorilor economici fără personalitate juridică, care deţin în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său, informează MMP.

Începând de miercuri, persoanele fizice care deţin autoturisme mai vechi de 10 ani se pot se pot adresa firmelor colectoare, în vederea casării acestora. De asemenea, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale se pot înscrie în Programul 'Rabla' 2011, începând cu data de 21 martie.

Obiectivul acestui Program vizează diminuarea poluării prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi cu nivel de poluare ridicat. În anul 2011, pentru acest program este alocată suma de 228 milioane lei, sumă care asigură casarea a 60.000 de autoturisme.

Ca şi în 2010, cei care casează maşinile primesc un tichet cu valoarea de 3.800 lei. De asemenea, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se pot utiliza unul, două sau cel mult 3 tichete valorice.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/56399-Programul-Rabla-2011-a-demarat-miercuri.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

„Rabla 2012”, la Galaţi

Valoarea voucherului rămâne tot de 3.800 de lei chiar dacă euro s-a devalorizat, iar preţul maşinilor noi, pentru a căror achiziţionare se acordă prima de casare, este exprimat în această valută.

Guvernul a decis să nu majoreze valoarea primei de casare pentru maşinile mai vechi de 10 ani, acordată prin programul "Rabla". Aşadar, şi în 2012, aceasta va rămâne de 3.800 lei, iar bugetul total alocat va fi de doar 114 milioane lei, cu mult sub cel din 2011, care a fost de 456 de milioane lei.

O persoană nu poate beneficia de mai mult de trei vouchere chiar dacă are posibilitatea să predea la centrele de colectare autorizate mai multe autovehicule vechi

În ciuda austerităţii care loveşte şi Programul Rabla, Executivul speră să scoată din circulaţie 30.000 autovehicule uzate.

Noua etapă a programului este programată să înceapă la finele acestei luni.

La nivel naţional, anul trecut, au fost scoase din uz 116.641 de maşini vechi (în condiţiile în care ţinta pe care şi-o propusese Guvernul a fost de 120.000 de „rable") şi s-au vândut 39.500 de vehicule noi.

În judeţul Galaţi, au fost casate 9.800 de maşini vechi.

Unde puteţi preda maşinile vechi

Pentru acest an, la Galaţi, au fost autorizaţi şase agenţi economici pentru „activitatea de colectare şi tratare a autovehiculelor scoase din uz". Anul trecut au fost patru.

Iată lista firmelor care vă pot oferi vouchere cu valoarea de 3.800 de lei în schimbul fiecărei maşini uzate predate pentru casare:

SC REMAT SA, cu sediul pe strada Calea Prutului la numărul 53, telefon 0236/460750;

SC ATLAS SA, cu sediul pe Şoseaua Smârdan, numărul 2, telefon 0236/448114;

SC TANGO Scraps Recycling Company SRL, situată pe strada Stelei, numărul 44, telefon 0336/401372;

SC IRICAD SRL, al cărei sediu se află pe Drumul de Centură, la numărul 16, telefon 0236/415039;

S.C GILDA SRL, cu sediul pe strada Oţelarilor numărul 14, telefon 0744162031;

SC REMAT SCHOLTZ FILIALA MOLDOVA SRL, situată pe strada Bazinul Nou numărul 83, telefon.0236449055, 0746021074

Etapele casării unui autovehicul

Pasul 1: Trebuie să va prezentaţi cu autovehiculul uzat la una dintre societăţile comerciale sus menţionate care vă va elibera tichetul valoric şi certificatul de distrugere a autovehiculului uzat.

Pentru dovedirea calităţii de proprietar a persoanei care predă autovehiculul uzat spre casare se vor solicita actul de identitate şi documentul care o atestă.

După caz, acesta poate fi certificatul de moştenitor (iar atunci când există mai mulţi moştenitori, este necesară o procură notarială prin care persoana care se prezintă cu autovehiculului uzat dovedeşte că este imputernicită să îl caseze pentru obţinerea tichetului valoric, radierea din circulaţie a autovehiculului uzat din evidenta circulatiei şi înscrierea la un producător validat pentru achizitionarea unui autovehicul nou); certificatul de căsătorie.

Este important să păstraţi plăcutele cu numerele de înmatriculare!

Pasul 2: Mergeţi la un birou notarial pentru a legaliza copii ale certificatelor de înmatriculare şi de distrugere a autovehiculului uzat.

Pasul 3: Vă veţi prezenta la Serviciul comunitar regim permise de conducere şi inmatriculare a vehiculelor undese eliberează certificatul de radiere din evidenţa circulatiei a autovehiculului uzat, care se obţine după predarea Certificatului de înmatriculare şi a Certificatului de distrugere a autovehiculului uzat, ambele în original.

Certificatul de radiere din evidenţa circulaţiei trebuie conţină menţiunea că autovehiculul uzat a fost casat/predat în vederea dezmembrării.

Documentele necesare pentru obţinerea certificatului de radiere sunt următoarele:

- Cerere de radiere tipizată (de la un birou de copiat acte);

- Cartea de identitate a vehiculului, dacă există;

- Fişa de înmatriculare, cu viza circumscripşţiei financiare;

- Certificatul de distrugere a autoturismului uzat, în original (obţinut de la agentul economic autorizat);

- trei exemplare, completate, ale Certificatului de radiere;

- actul de identitate al proprietarului /mostenitorului, in original si copie xerox;

- Certificatul de înmatriculare în original;

- placuţele cu numerele de înmatriculare.

Pasul 4 : Alegerea mărcii autovehiculului care urmează a fi cumpărat şi vizita la dealer care va acorda nota (documentul) de intrare în program. Valabilitatea acesteia nu poate depaşi data-limită de utilizare a tichetului valoric.

Voucherul are aceeaşi valoare ca şi anul trecut

Tichetul valoric (în original) se poate vinde unei alte persoane numai dacă este însoţit de:

- certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în copie legalizată;

- certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, în copie legalizată ;

- certificatul de radiere din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat, în copie legalizată.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.