Jump to content

Eroarea unui angajat de la Casa de Pensii îl costă pe un gălăţean 65.000 de lei

Recommended Posts

Posted

Eroarea unui angajat de la Casa de Pensii îl costă pe un gălăţean 65.000 de lei

O eroare a unui angajat de la Casa de Pensii Galaţi, îl costă pe un bărbat de 55 de ani, paralizat, peste 65.000 de lei. Ionel Cazacu a aflat în anul 2006 că are o tumoră la coloana vertebrală. De atunci, bărbatul a rămas paralizat de la brâu în jos. S-a pensionat pe caz de boala, dar într-o zi a citit într-un ziar că persoanele care nu au cotizat timp de 15 ani la Casa de pensii şi au handicap, pot beneficia de pensie de drept. Aşa că Ionel Cazacu a făcut în urmă cu trei ani o adresă către Ministerul Muncii.

„Am făcut o scrisoare la Ministerul Muncii şi, spre surpriza mea, mi-a venit un răspuns care mă şi avantaja. Mi-au scris cei de la Ministerul Muncii că beneficiez de pensie de drept ca persoană cu dizabilităţi şi să mă duc la Casa de Pensii din Galaţi pentru întocmirea dosarului şi pentru a mă pune în drepturi”, a declarat Ionel Cazacu. Bărbatul nu a mai stat mult pe gânduri şi a mers la sediul Casei de Pensii unde şi-a făcut dosarul. Din 2010 şi până anul trecut, Ionel Cazacu a încasat lunar 1.800 de lei, din care 1.200 de lei pensia de drept, iar diferenţa de şase milioane, reprezentând pensia pentru însoţitor. „Mi-a venit o scrisoare de la Casa de Pensii, prin care să mă prezint la sediul Casei unde am fost înştiinţat că trebuie să dau banii înapoi pe motiv că nu trebuia să ies la pensie de drept din cauză că până să am handicapul nu am cotizat cel puţin 15 ani la Casa de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale. În total, am de dat înapoi peste 65.000 de lei. Păi eu nu mai am banii ăştia, de unde să-i dau înapoi?”, spune Ionel Cazacu.
Reprezentanţii Casei de Pensii Galaţi recunosc că a fost eroarea unei angajate, dar banii trebuie recuperaţi. „Dl. Ionel Cazacu a beneficiat de această pensie, stabilită eronat de către Casa de Pensii. În august 2012, în urma verificărilor noastre de rutină, am constatat că certificatul de handicap nu avea toate elementele care ne-ar fi permis să acordăm aceste drepturi. Vom face o anchetă internă, dar sancţiunile administrative nu vor duce la recuperarea prejudiciului. Prejudiciul se încasează tot de la cel care l-a încasat necuvenit”, a precizat Neculai Zburlea, şef serviciu stabiliri drepturi pensii al Casei de Pensii Galaţi. Ionel Cazacu spune că a acţionat deja în instanţă proces Casei de Pensii Galaţi.