dcp100168 Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 "Mi-e lehamite de Italia!"In timp ce guvernul italian adopta tot felul de legi impotriva imigratiei ilegale, romanii cu acte in regula si loc de munca isi vad in continuare de treaba. Insa unii dintre ei, chiar daca locuiesc de multi ani in Italia, au decis sa lase totul in urma si sa revina acasa.Galateanul Andrei Pascu, 42 ani, lucreaza de patru ani la o firma de constructii din Roma. „De anul trecut, in Italia nu se mai poate trai daca esti roman! Tensiuni din toate partile: politicienii ne ataca, oamenii de rand, la fel. In august imi iau familia si vin acasa. Definitiv!", spune Andrei.Nu este inca un fenomen, dar exista romani care vor sa paraseasca Peninsula din cauza atitudinii localnicilor. In timp ce guvernul incearca sa rezolve „problema rromilor si a romanilor", unii conationali din Italia cedeaza presiunii psihice si revin acasa definitiv. Pe fondul tensiunilor fara precedent din ultimele luni, tot mai multi romani isi incheie conturile cu Italia, lasand in urma totul. Sunt oameni onesti, care au muncit din greu, care acum traiesc o mare dezamagire.„In august ma intorc acasa"Andrei Pascu (42 ani), din Galati, lucreaza la o firma de constructii din Roma de patru ani. „M-am saturat de Italia. De anul trecut, aici nu se mai poate trai daca esti roman! Tensiuni din toate partile: politicienii ne ataca, oamenii de rand, la fel, am devenit dusmanul cel mai de temut al italienilor. M-am hotarat ca in august sa-mi iau familia si sa ma intorc acasa. Definitiv!", spune cu amaraciune galateanul.Sotii Codrin si Mihaela Paduraru (37 de ani, respectiv, 34 ), din Iasi, au venit in Italia acum 11 ani. Familia, perfect integrata si respectata de vecini si de patroni, a decis sa o ia de la capat in Romania. „Nu mai rezistam din doua motive: unul e cel al razboiului dus impotriva noastra, care ne afecteaza intr-atat ca suntem dispusi sa intoarcem spatele Italiei; al doilea este cel al incertitudinii viitorului - viata e scumpa, e din ce in ce mai greu sa traiesti. Apoi mi-e teama sa-mi las copiii singuri dupa atatea accidente si violente. In tara e mai bine, vreau sa le ofer copiilor mei siguranta si liniste!", afirma Codrin. Mihaela condamna atitudinea presei din Italia si a guvernului actual fata de romani: ,,Ne este rusine sa iesim in lume! Ce vina avem noi, majoritatea, care muncim cinstit si traim la un loc cu italienii, ca exista un Mailat sau un Rus? Mi-e lehamite de tara asta si de ignoranta lor!"Declin economic si socialO alta familie, din Piatra Neamt, isi face bagajele. Elena si Valentin locuiesc de 14 ani la Roma. Femeia a ingrijit batrani, iar sotul a lucrat la o firma de prelucrare a marmurei. Au ridicat o casa in Romania, si-au intemeiat o familie si acum, nemultumiti de declinul social si economic al Italiei, se intorc la Piatra Neamt. „Avem un copil mic si nu ne permitem sa-l crestem in acest mediu; de ce sa ne chinuim aici, cand putem deschide o firma de constructii in tara, la experienta acumulata aici?", sustine Elena.Madridul critica RomaItalia este singura tara membra UE in care taberele ilegale au fost tolerate si foarte putin controlate de catre autoritati. Dupa victoria lui Prodi in alegerile din 2006, atacurile politicienilor din opozitie si ale presei de dreapta au fost determinante in provocarea isteriei italienilor impotriva romanilor. In comparatie, consilierul pentru imigratie din Madrid, Javier Fernández-Lasquetty, intr-o intalnire cu ministrul muncii si imigrarii, Celestino Corbacho, si-a manifestat dezacordul cu privire la politica de imigrare practicata de Italia. Acesta a subliniat ca, in Spania, „romanii sunt un model de integrare sociala". In ceea ce priveste atitudinea fata de imigrantii romani, consilierul a declarat ca Italia este un exemplu de „unde se ajunge atunci cand se practica o politica bazata pe sloganuri".Imigratia ilegala, considerata infractiunePremierul italian, Silvio Berlusconi, a condus, ieri, la Napoli, prima sedinta a guvernului sau dupa victoria la alegerile legislative. In cadrul reuniunii a fost aprobat un pachet de masuri privind combaterea infractionalitatii si imigratiei ilegale. Potrivit proiectului, imigratia ilegala va fi inclusa in Codul Penal italian ca infractiune. Totodata, executivul a decis ca intrarea clandestina in Italia va constitui o circumstanta agravanta pentru cei care se fac vinovati de delicte, antrenand suplimentarea automata a pedepsei cu o treime.Amenzi de 150.000 €Persoanele care inchiriaza locuinte imigrantilor ilegali vor fi pasibile de pedepse de pana la trei ani de inchisoare si amenzi de 150.000 de euro. Guvernul a mai anuntat numirea unor comisari cu prerogative speciale, pentru a rezolva problema taberelor de romi din mai multe orase. Decretul, aplicabil imediat, este insotit de un proiect de lege care va fi adoptat de parlament pana in vara acestui an.Sedinta, organizata in mod simbolic la Napoli, a avut loc in conditiile in care, marti, a avut loc o dezbatere aprinsa in Parlamentul European pe tema romilor in Europa.http://www.infoportal.ro/articol~din-ac ... talia.html
gabriel Posted May 26, 2008 Posted May 26, 2008 si noi suntem aici de 7 ani,in afara faptului ca banul are o mai mare valoare ca in Ro. nu pot sa aduc nici o lauda acestei rase cu care pamantul este asa de darnic ca ii suporta:mincinosi,lasi ,prefacuti...e bine sa ma opresc ca altfel .... fara a supara pe altii ii sfatuiesc sa se gandeasca bine inainte sa vina aci . alegeti alte destinatii. un sfat pe care eu nu l-am primit!
juliag25 Posted May 26, 2008 Posted May 26, 2008 Pai,italienii se cred buricul Europei de parca ar fi stapanii ei ca in antichitate,cu siguranta de atunci au gena aia de ingamfati,superprefacuti.Prietena mea a stat in Italia 5 ani si acum s-a intors ca nivelul de trai s-a stricat probabil iremediabil
VicentiuA Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 Sa nu uitam ca Italia e o tara latina, si in acelasi timp are o economie printre ultimele din Europa.
Recommended Posts