Sari la conținut

Chiriaş sau proprietar?


dcp100168

Postare recomandata

Chiria locuinţei, egală cu salariul pe o lună

Chiria prea mare sau salariul prea mic? Intrebarea vine ca urmare a unui fenomen observat de specialistii imobiliari, care au explicat ca s-a ajuns ca venitul lunar al unui chirias sa fie egal cu suma platita proprietarului in aceeasi perioada. In prezent, o locuinta in Galati se poate inchiria cu sume cuprinse intre 150 si 500 de euro.

Plata unui chirii a devenit in prezent o “piatra de moara” pentru cei mai multi dintre tineri, care, fortati de imprejurari, au ales aceasta varianta pentru a-si asigura o locuinta. In timp ce salariile au ramas neschimbate, sumele platite lunar proprietarilor au crescut considerabil. Asa se face ca, in prezent, salariul unuia dintre chiriasi, daca apartamentul este inchiriat de o familie, ajunge in fiecare luna in buzunarul proprietarului.

Gabriel Baicu, reprezentantul agentiei Retrocasa, ne-a spus ca, momentan, o garsoniera sau un apartament cu o camera se închiriaza cu 120-150 de euro pe luna, în functie de conditiile oferite. Pretul platit lunar pe chirie creste la 200 de euro, daca vorbim de un apartament cu doua camere, si chiar 250 pentru unul cu trei camere, în acest caz cel mai important lucru fiind modul în care este construita locuinta, cu camere decomandate, semidecomandate, dar si în functie de utilitati sau alte dotari.

Interesant este ca, daca în momentul cumpararii unui apartament, zona este printre cele mai importante criterii, la închirieri aceasta trece pe planul secund, solicitate fiind locuintele cu cât mai multe dotari.

Oferte de lux

În prezent, agentiile din Galati au pachete de oferte si pentru clientii pretentiosi, dar cu bani. Este vorba despre asa-numitele oferte de lux, interioarele apartamentelor avute in vedere fiind amenajate modern, cu toate utilitatile, mobila, telefon, cablu TV, internet, zona este una bine cotata, precum Mazepa, Centru, Tiglina, si, eventual, cu panorama. În acest caz pretul urca la 500 de euro pentru un apartament cu trei camere care îndeplineste conditiile de mai sus. Spre exemplu, potrivit agentiei Info Galati, un apartament cu doua camere decomandate, utilat si mobilat, totul nou, situat in zona IREG, poate fi inchiriat cu 300 de euro lunar. O oferta lansata pe piata de agentia Aris arata ca un imobil cu doar o camera, situat intr-unul dintre blocurile din zona Ultimul Leu, se inchiriaza cu 500 de euro lunar.

Una peste alta, specialistii imobiliari sunt de parere ca, cel putin pana la vara, cand se asteapta sa creasca cererea pentru chirii, acest segment din piata imobiliara nu va inregistra schimbari prea mari. Practic, preturile vor ramane aceleasi sau, in unele cazuri, chiar vor scadea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Analiză: Cumperi sau stai cu chirie?

In ultimii ani am vazut o multime de tineri prieteni imprumutand bani buni pentru a-si cumpara o casa. Motivarea a fost mereu aceeasi: de ce sa platesc chirie cuiva in loc sa platesc ratele la banca pentru casa mea? Sunt multe motive si le voi enumera mai jos. Cumpararea unei case este o decizie grea. Financiar vorbind, pentru multi este cea mai mare investitie a vietii. Tinerii se grabesc sa-si cumpere case, impinsi de sfaturile parintilor si de presiunea culturala si sociala. Esti nimeni fara casa ta! Lumea te va arata cu degetul, ca fiind incapabil de a avea o casa. Lucrurile se agraveaza cu atat mai mult atunci cand intemeiezi o familie si iti doresti copii.

Perioada speculei imobiliare a trecut pe zona apartamentelor de 2-3 camere. Cei care au cumparat cu 20.000$ au facut o afacere buna. Cei care cumpara anul acesta, se indeparteaza de castigul rapid din imobiliare, ramanand doar cu responsabilitatea financiara a achizitiei. Un apartament decent de doua camere, intr-un bloc nu foarte vechi (20 ani), costa 100.000 de euro. De dragul sumelor rotunde vom aproxima, desi de obicei costurile sunt mai mari. Avem, asadar, o suma serioasa. O decizie de 100.000+ de euro trebuie bazata pe un calcul atent, nu pe ce crede lumea sau "vocea poporului".

Dilema: Stam cu chirie sau cumparam? Nu spun ca trebuie sa faci intr-un fel sau altul, doar ca trebuie sa alegi foarte atent. Ai nevoie de o estimare a costurilor pentru 30 de ani de acum inainte!

Ce inseamna sa stai cu chirie? Sa platesti lunar o chirie fixa. Sa te muti din cand in cand. Sa ai totul de-a gata, pregatit. Sa folosesti un serviciu.

Ce avantaje ai daca stai in chirie? La intamplare, cele mai importante:

* Ai mobilitate - poti pleca oricand iti doresti.

* Poti sa cresti sau sa-ti reduci costurile cu chiria, in functie de situatia financiara de moment.

* Costurile sunt clare: platesti chiria si utilitatile. Nu platesti impozite, reparatii, utilare, interventii de urgenta samd.

* Nu trebuie sa-ti cumperi electrocasnice sau mobila (consumabile), le poti inchiria la pachet.

Dezavantajele inchirierii:

* Nu stai in casa ta. E un dezavantaj psihologic, deoarece lumea nu se schimba cu nimic daca stai intr-o casa proprietate personala sau nu.

* Nu ai libertate totala pentru reamenajare sau modificari.

* Nu esti proprietar, deci nu esti in pozitia de a avea o investitie imobiliara pe termen lung.

Se mai poate adauga continut la ambele capitole. Cu toate astea, tu vrei sa cumperi. Ok. Sa facem un calcul!

100.000 de euro. Va trebui sa-i imprumuti, cu 20% avans. Greu de crezut ca ai deja avansul de 20.000, deci il vei imprumuta mascat si pe acela sau poate, vei avea un credit cu avans 0%. Apartamentul de vis va fi al tau! Cat te costa? Presupunem ca imprumuti toti banii si ca dobanda efectiva este de 10%, fara alte taxe ascunse. Asta inseamna ca vei plati o rata lunara de 845 euro. Dupa 30 de ani, vei fi platit 304.200 euro. Cumpararea efectiva presupune plata unui comision de 3% catre agentia imobiliara si a altor ~2% catre stat/notar. Asta inseamna inca 5.000 de euro bani de care ai nevoie cash, la inceput. Impozit si asigurare pentru locuinta? Desi in momentul acesta impozitele sunt inca mici, e de asteptat ca acestea sa ajunga undeva la 1% din valoarea cladirii, anual, fiind astfel sub nivelul international de impozitare. Cum Romania este foarte dornica de aliniere si depasire a nivelului european de impozitare, inseamna ca in medie, vei mai cheltui inca 1.000 de euro pe an cu asigurarea si impozitul. Nici nu luam in calcul asigurarea de viata de care ai nevoie sa faci imprumutul. Asadar, plus 30.000. Amenjarea interioara, mobila, electrocasnicele. Toate astea dureaza 5 ani in medie. Dupa trebuie schimbate. Costul initial de amenajare, minim 15.000. Inca 5.000 la fiecare 5 ani. Plus 40.000. Tevi, dus, usa, televizor, incalzire, bucatarie. Aparent nu au cum sa coste atat de mult. In practica, cu acesti bani se poate pastra un nivel de decent, nimic extravagant. Ignor multe alte mici cheltuieli. Pastram investitia la minim. Costuri: 304.200 + 5.000 + 30.000 + 40.000 = 379.200 euro. Pentru ce? Pentru un umil apartament de 2 camere, amenajat binisor. Investitie? Consolarea tuturor este ca peste 30 de ani, cand deja ai vreo 60 de ani, ai apartamentul tau, pe care-l poti vinde. Sa vedem … un apartament de 50 de ani, in blocuri care noi au garantie 50 de ani. Destul de bine intretinut, dar incomparabil ca si comoditate sau calitate cu restul apartamentelor construite in anul …. 2035. Cu cat il poti vinde? Eu zic ca esti norocos daca mai iei 150.000 de euro pe el. Asadar, vei fi cheltuit 379.200 - 150.000 = 229.000, adica 636 euro pe luna. Nu putem prevedea evolutia inflatiei, evolutia constructiilor in 30 de ani, cutremure. Ce putem afla statisic, este ca vom avea cel putin 4 perioade de recesiune. Ce inseamna asta? Ca in 30 de ani vor fi sigur 4 perioade in care iti va fi foarte greu sa-ti platesti cei 1.000 de euro lunar, costul de a sta in propria casa! Tot in acele perioade apartamentele ca al tau se vor vinde la preturi foarte mici …

Ce mai stim:

* Ca daca 30 de ani de acum inainte nu ai 845 de euro lunar, vei ramane fara casa.

* Ca tu nu esti proprietarul casei, ci banca. Tu esti proprietarul unui imprumut.

* Ca in primii 15 ani vei plati mai mult de 636 de euro doar dobanda lunara la imprumut.

* Ca daca platesti imprumut mai rapid, vei mai achita cateva mii in comisioane.

* Ca in fiecare luna cumperi valuta, in ultima zi, la cel mai prost curs, sa-ti platesti imprumutul (cam 2% din 304.200 + comisioane de transfer).

* Ca daca ai vecini care nu-ti plac, bloc cu probleme, vedere la ghena, sobolani … ramai cu ele.

* Ca nu mai poti face alte imprumuturi mari, deorece ai o ipoteca imensa.

* Ca s-ar putea sa-ti vinzi apartamentul invechit cu mai putin decat l-ai cumparat, ignorand inflatia.

Ce poti face cu 636 de euro pe luna?

* Poti inchiria un apartament utilat integral, ca cel cumparat.

* Te poti muta oricand vrei, oriunde vrei.

* Poti lasa proprietarul sa plateasca asigurare, impozite, reparatii, renovari.

* Iti poti deconta chiria pe firma, contabil mult mai avantajos decat o amortizare a unei cladiri.

* Poti sa te muti intr-o garsoniera cand nu ai bani

* Poti sa-i spui proprietarului ca e recesiune si daca nu vrea sa-ti reduca chiria te vei multa altundeva, unde ti se ofera aceleasi conditii cu mai putini bani.

Imprumutul ipotecar are o mare calitate: Te obliga sa platesti. Economisire fortata. Dar, decat sa cheltuiesti 1.000+ de euro pentru rate, mai bine stai in aceleasi conditii cu chirie si …

* Depui in banca in fiecare luna 400 de euro, cu 10% dobanda (pe langa banii dati pe chirie!).

* Poti sari din plati, nu te obliga nimeni sa depui banii in ultima zi sau in fiecare luna.

* In zece ani vei fi economisit 82.000 de euro, sau mai mult daca ii investesti la bursa (ex: 8% anual peste inflatie in USA in ultimii 30 de ani).

* Cu 82.000 de euro, intr-o perioada de recesiune, vei putea cumpara un apartament cu banii jos.

* Poti face un imprumut mult mai mic pentru un teren intr-o zona care se va dezvolta puternic peste 5-10 ani.

* Investesti in propria afacere, care poate avea cel mai mare nivel de castiguri.

* Ai 300 de euro lunar pentru o masina mereu noua in leasing si 1.200 de euro anual pentru o vacanta.

* samd …

Casa ta? Nu merci. De multe ori nu merita. Poate … daca o construiesti tu, daca o cumperi la un pret foarte bun, daca e o adevarata investitie (unii ar zice specula). Altfel, chiria e o solutie foarte buna.

NOTA: Am luat in calcul evolutiile pe termen lung din pietele straine, deoarece Romania nu are inca o perioada de capitalism relevanta. Se porneste de la situatia de anul acesta, nu cea din trecut, cand se putea cumpara pentru mult mai putin. Calculul e facut de azi inainte pentru Bucuresti. In provincie exista o proportie intre costurile de achizitie ale apartamentelor si chirii.

http://www.manac.ro/2008/05/19/cumperi- ... cu-chirie/

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Opinia mea e ca e mult mai bine sa-ti construiesti propria casa. Un metru patrat locuibil de constructie costa la jumatare din pretul unui metru patrat de apartament cumparat, plus ca te bucuri 365 de zile/an de o curte(gratis). De mentionat mai e si faptul ca in Romania se gasesc bisnitari care vand locuinte nesigure in caz de seism. Daca te gandesti sa strangi bani si sa astepti recesiunea economica, mai bine pleci in Australia, stai cu chirie in centrul Sydneyului(1300$/luna) si mai economisesti 1000, astfel incat in 20 de ani ai chiar ti-ai putea cumpara o garsoniera in Bucuresti ori un apartament cu 2-3 camere in Galati, sau optezi sa-ti cumperi o viluta intr-o zona rezidentiala din SUA, Australia, Marea Britanie(tarile lumii a III-a).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Oferta de locuinţe din România va ajunge să acopere cererea în 32 de ani

Oferta de locuinţe din România va ajunge să acopere cererea în termen de 32 de ani, piaţa locală fiind pe ultimul loc dintr-un total de nouă ţări din Europa Centrală şi de Est, după acest criteriu, potrivit unui studiu al UniCredit Ţiriac Bank. Spre comparaţie, Rusia va ajunge la saturaţie în 11 ani, piaţa din Croaţia în 13 ani, iar cele din Ungaria şi Polonia (cu o populaţie apropiată la număr ca România -n.r.) în 14 ani. În Ucraina, oferta va acoperi cererea de locuinţe într-o perioadă de 17 ani, în Bulgaria în 19 ani, în Slovacia în 21 de ani, iar în Cehia în 26 de ani. "Numărul de ani înainte de atingerea nivelului de saturaţie pe piaţa de proprietăţi este calculat ca fiind raportul dintre numărul persoanelor dispuse să-şi cumpere o casă şi ritmul de creştere al activităţii de construcţii, luând în considerare ipoteza extremă conform căreia toţi cumpărătorii potenţiali vor căuta locuinţe noi", se precizează în studiul prezentat miercuri.

În România, în perioada 2005-2007, au fost finalizate în medie 1,8 locuinţe la o mie de locuitori, în condiţiile în care aproape un sfert dintre români intenţionează să cumpere o proprietate imobiliară în următorii zece ani, iar în prezent doar 7,5%, dintre aceştia, adică puţin peste 400.000 de persoane, au şi potenţialul de finanţare necesar, pe baza venitului declarat, potrivit studiului UniCredit Ţiriac Bank. "Deficitul din sectorul locuinţelor se manifestă pe toate pieţele din regiune, iar dacă luăm în calcul şi standardele de calitate, nivelul acestuia este şi mai mare. În ţările din Europa Centrală, cum ar fi Ungaria şi Cehia, standardele de calitate prezintă mai multe similarităţi cu cele occidentale, iar problemele în acest domeniu sunt cel mai relevante în unele state din Comunitatea Statelor Independente", a declarat, la prezentarea studiului, Fabio Mucci, economist în cadrul grupului UniCredit Ţiriac.

Standardele de calitate se referă, printre altele la suprafaţa utilizabilă medie a unei locuinţe şi la numărul mediu de camere al unei unităţi locative, capitole la care România se situează la jumătatea clasamentului. Astfel, suprafaţa utilă medie a unei locuinţe este în România de 62 de metri pătraţi, faţă de media din Europa Centrală şi de Est de 63 de metri pătraţi şi de 87 de metri pătraţi în Uniunea Europeană. De asemenea, în România locuinţele au în medie 2,6 camere, la fel ca în Ungaria, nivel care este însă, sub media din regiune, de 2,8 şi din UE de 4,2 camere.

Deficitul dintre cerere şi ofertă a alimentat creşterea preţurilor locuinţelor pe toate pieţele, dar diferit de la ţară la ţară.Astfel, cele mai mari majorări de preţuri au fost înregistrate în România, Ucraina şi Rusia, unde creşterea medie anuală a costului de achiziţie a unei locuinţe în perioada 2002-2007 a fost de peste 40%. În celelate state, precum Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, preţurile au crescut, în aceeaşi perioadă, în medie cu 20-40% pe an.

În aceste condiţii, România înregistra la nivelul anului 2007 cele mai mari preţuri din regiune, acestea ajungând la peste 2.100 de euro pe metru pătrat, la un venit mediu brut de 407 euro/lună. În alte state, unde veniturile medii brute sunt superioare celor din România, respectiv Polonia, Ungaria, Croaţia, preţurile locuinţelor sunt mai mici decât pe piaţa românească. Astfel, în Polonia, la un venit de 766 euro/lună, preţurile sunt de 1.968 euro/mp, în Ungaria câştigul mediu brut este de 527 euro/lună, iar locuinţele se vând la jumătatea preţurilor din România, iar în Croaţia unde remuneraţia lunară este în medie de peste 1.000 de euro, apartamentele au preţuri de 1.693 euro/mp. Nivelul ridicat al preţurilor, în comparaţie cu venitul mediu brut redus, plasează România pe ultima poziţie în regiune în funcţie de indicele capacităţii de achiziţie a unei locuinţe, calculat ca raport între cei doi indicatori. Acest indice arată că pentru achiziţia unui metru pătrat de locuinţă în România sunt necesare şapte salarii medii brute lunare. În celelate state din regiune indicele este cuprins între un salariu în Cehia şi 4,8 salarii în Ucraina.

7,5% dintre români îşi permit să-şi cumpere o locuinţă în următorii 10 ani

Aproape un sfert dintre români intenţionează să cumpere o proprietate imobiliară în următorii zece ani, dar în prezent doar 7,5%, dintre aceştia, adică puţin peste 400.000 de persoane, au şi potenţialul de finanţare necesar, pe baza venitului declarat, potrivit unui studiu UniCredit Ţiriac Bank. "Numărul mare de cumpărători potenţiali, respectiv 50% este reprezentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectivă de creştere", se precizează în studiu. Studiul a fost realizat pe 1.000 de persoane, cu vârsta de peste 15 ani, care locuiesc în marile oraşe.

Potrivit calculelor băncii, bazate pe datele Institutului Naţional de Statistică privind nivelul veniturilor lunare, 10% din populaţie îşi permite să cumpere o locuinţă, din surse proprii sau credit, au precizat reprezentanţii UniCredit, la prezentarea studiului.

Principalul scop al achiziţiei unei locuinţe este uzul personal, în timp ce alte opţiuni, dar cu ponderi foarte mici, sunt închirierea, pentru copii, pentru investiţie şi pentru a avea o a doua locuinţă. Achiziţia unei a doua locuinţe şi cumpărarea unei case ca formă de investiţie sunt luate în calcul mai ales de persoanele în vârstă şi cu venituri mari.

Potrivit studiului UniCredit, piaţa imobiliară rezidenţială din România se adresează în prezent populaţiei cu venituri superioare, în condiţiile în care suprafaţa utilă medie depăşeşte 100 de metri pătraţi la apartamentele noi. În Bucureşti, de exemplu, media preţului locuinţelor noi este de 2.475 euro pe metru pătrat, iar al celui vechi este de 2.177 euro. "Preţurile apartamentelor au crescut de 4-5 ori faţă de nivelul din 2000, cu un ritm superior al creşterii veniturilor. Oferta este încă scăzută, mult sub nivelul din Uniunea Europeană, de 7 unităţi la 1.000 de locuitori, dar în continuă creştere. Creşterea numărului locuinţelor finalizate este de aşteptat (...). Proiectele existente doar în Bucureşti ar putea aduce 35.000 de unităţi noi, în următorii 7-10 ani", se precizează în studiu.

Numărul persoanelor care îşi permit să achiziţioneze o locuinţă ar putea să fie însă afectat în perioada următoare, având în vedere creşterea costului de finanţare care va tempera cererea. "Majorarea costurilor de refinanţare ale băncilor combinată cu creşterea nevoii de finanţare externă şi deprecierea monedei naţionale pot conduce la un risc mai ridicat şi la o deteriorare gradată a capacităţii de finanţare a populaţiei", a declarat economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal.

Pe de altă parte, analiştii UniCredit apreciază că ritmul de creştere economică şi a veniturilor vor alimenta îndatorarea populaţiei. "Ritmul de creştere a creditelor ipotecare se va mai pondera, dar cu toate acestea împrumuturile pentru achiziţia de case vor reprezenta circa 5,2% din PIB în 2010, în condiţiile în care previziunile pentru acest an indică un nivel de 4,3% din PIB, iar în 2007 ponderea a fost de 3,7%", a precizat Pal.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

La Galaţi

Chirii de speriat Vestul

* Un apartament nemobilat poate fi închiriat cu 100 de euro pe lună, dar, la cele mobilate, preţurile urcă până la 400 * Chiriaşii spun că tarifele au crescut cel puţin cu 15 la sută de anul trecut

Că durerea cea mai mare a tinerilor până în 40 de ani este găsirea unei locuinţe nu mai este un secret pentru nimeni. Deşi ofertele abundă, iar băncile se întrec să acorde credite pentru cumpărarea unui apartament sau construcţia unei case, realitatea, despre care noi am mai scris, este că majoritatea nu‑şi permit să plătească ratele. Practic, orice venit sub 2000 de euro pe lună este prea mic pentru ca o familie să plătească rata şi să mai şi trăiască. Decent. De aceea, mulţi se orientează către locuinţele cu chirie. Cei cu venituri mici şi foarte mici au doar două soluţii: locuiesc împreună cu părinţii sau închiriază cu sume mai modeste o încăpere sau două la curte, de cele mai multe ori fără contract, la mica înţelegere cu proprietarul. Dacă însă vor independenţă şi condiţii mai civilizate de trai, singura soluţie este un apartament cu chirie. Evident, este o soluţie scumpă, deoarece, la Galaţi, chiriile sunt destul de mari, "de speriat Vestul", cum spunea, făcând haz de necaz, un cititor. Dar să vedem cam cât de mari.

Pe chiriaşi îi omoară nesiguranţa

Un cititor, exasperat de situaţie, ne scria zilele trecute: "Am 37 de ani, soţia mea 28 şi avem un băieţel de doi ani şi jumătate. Amândoi lucrăm şi avem venituri medii, cam 3.000 de lei pe lună. Nu e puţin, sunt conştient că alţii trăiesc şi cu mai puţin, dar, la nivelul actual al preţurilor la apartamente şi cu o rată la un credit contactat anterior pentru plata unor servicii medicale, nu am reuşit să ne cumpărăm o casă. Stăm cu chirie, iar creşterea ei o aduce pe soţia mea în pragul isteriei. Nici eu nu ştiu ce să mai fac: din ianuarie 2007, preţul a crescut de la 150 la 170, apoi la 200 de euro. Deja este foarte mult, avem chirii de speriat Vestul! Departe de mine gândul de a spune că proprietarii nu au dreptul să ceară cât vor, în fond, casele le aparţin, dar ar trebui ca Primăria să construiască mai multe case pentru închiriat. Nu peste Siret, în pustietate, ci în oraş. Şi nu neapărat cu chiria pe care o plătesc locatarii ANL‑urilor, unde sunt şi cazuri sociale. Poate fi şi mai mare, dar să existe un control şi să se poată închiria pe termen mai lung. Ne‑am săturat de nesiguranţă şi de teama că mâine n‑o să avem cu ce ne hrăni copilul!".

"Zona şi utilităţile fac diferenţa"

Să vedem însă ce spun specialiştii în tranzacţii imobiliare. Chiriile la apartamentele din Galaţi variază, în general, de la 200 până la 500 de euro. N‑au dispărut nici chiriile de 150‑170 de euro, preţuri la care trebuie să� vii cu mobila de acasă. Există locuinţe chiar şi mai ieftine, de sub 100 de euro, adică în jur de 270‑300 de lei pe lună, însă e vorba de căminele de nefamilişti, cum ar fi cele de la viaduct sau din port.

"Zona şi utilităţile fac diferenţa", ne‑a spus Marian Gache, administratorul agenţiei imobiliare Dacomari, care a continuat: "De exemplu, pentru un apartament cu două camere, mobilat şi utilat, se cere peste 250 de euro, chiar şi 300‑400, indiferent dacă e vorba de cartierul Dunărea. Preţul e în funcţie de dotări, dar şi de zonă, pentru că, în Mazepa, chiria pentru un apartament identic este mai mare. Cele mai scumpe chirii sunt în zona centrală, unde există şi apartamente cu jacuzzi, plasmă în loc de televizor obişnuit, centrală termică, aer condiţionat etc. Nu se poate spune că valoarea chiriilor a crescut foarte mult, pentru că şi anul trecut se închiria la preţuri mărişoare".

Închirieri în regim hotelier

Încep să fie din ce în ce mai mult căutate închirierile în regim hotelier, am aflat de la Daniela Nisip, administrator al agenţiei imobiliare Mediaplus. "Sunt tot mai solicitate locuinţe de închiriat pentru câteva zile, în general mai puţin de o săptămână. Vorbim aici de chirii de 75 până la 100 de lei pe zi, pentru care, bineînţeles, se cere un anumit confort: acces la un cuptor cu microunde, centrală (apă caldă) etc., iar cea mai căutată este zona de centru. E un segment nou pe piaţă şi Galaţiul nu este încă foarte bine pregătit din acest punct de vedere. În rest, vorbind de chiriile Ťnormaleť, un apartament mobilat poate fi închiriat şi cu 400 de euro lunar, dacă oferă un oarecare confort: aer condiţionat, centrală � utilităţi care până acum un an nu prea se cereau în mod expres. Cele mai mici chirii din Galaţi sunt cele din garsoniere şi fostele cămine de nefamilişti, lângă viaduct, în zona portului, la care grupul sanitar e pe hol, la comun. Aici se cer cam 300 de lei pe lună şi se oferă în jur de 250‑270 de lei", ne‑a mai spus administratorul Mediaplus.

Soluţii nu prea sunt

După câte se vede, situaţia nu e deloc roz. Cele mai mici tarife la chirii sunt la blocurile de la marginea Galaţiului sau la cele de nefamilişti, departe de staţiile mijloacelor de transport în comun. Sunt de obicei nemobilate, necesită uneori reparaţii la instalaţia de apă, căldură sau cea electrică. Chiar şi aşa, preţul e între 70 şi 100 de euro pe lună. În plus, chiar dacă există contract în regulă, puţini sunt proprietarii care vor să închirieze pe termen mai mare de şase luni. Condamnate la nesiguranţă şi cheltuieli din ce în ce mai mari, tinerele familii de gălăţeni continuă să strângă din dinţi şi să plătească din ce în ce mai mult. Între timp, oraşul e plin de reclame la diferite vile, blocuri cu 4, 10 sau 17 etaje pe care cineva le construieşte, altcineva le cumpără, pentru ca apoi să le închirieze, la categoria lux, cu 400 de euro pe lună.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25251

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...

Primarul a desluşit "enigma" chiriilor la locuinţele de la stat

* La început de an, primarul a ţinut morţiş să aducă la cunoştinţa gălăţenilor preţul chiriei la locuinţele de stat. Mulţi oamenii aşteaptă, mai degrabă, veşti că se dau în folosinţă locuinţe noi.

După ce multă vreme a omis să facă o centralizare a costurilor chiriilor în apartamentele date de stat, iată că edilul şef a venit, încă de la început de an, cu o situaţie clară a acestora. Astfel, edilul şef spune că la ora actuală chiriile la locuinţele date de stat sunt stabilite prin lege, în funcţie de numărul de camere, iar familiile cu venituri mici au facilităţi care să le asigure un trai decent. "Chiriile apartamentelor de stat sunt fixate prin lege. Astfel, chiriile la apartementele ANL din zona Micro 13 sunt: la apartamentele cu o cameră chiria este 57 de lei, la cele cu două camere este de 88 de lei, iar la cele cu trei camere este de 128 de lei. La ANL Dimitrie Cantemir o cameră este 35 de lei, două camere - 53 de lei, iar la trei camere chiria este de 70 de lei. Pentru familiile cu venituri mici, unde este socotit venitul net pe membru de familie, chiria nu are voie să reprezinte mai mult de 25% din venitul net pe membru de familie. Deci, de exemplu, dacă o familie stă într-un apartament cu trei camere şi trebuie să plătească 128 de lei, dacă 25% din venitul net lunar al acestora nu depăşeşte cifra respectivă, se corectează până la maxim 25% din venitul net", a precizat Dumitru Nicolae.

Locuinţele sociale, aproape la fel

Dacă la ANL sunt anumite cote de chirie, nici locuinţele sociale individuale nu sunt prea departe de acestea, singura diferenţă fiind reprezentată de cartierul în care se află casa. "Mai avem şi alte soiuri de locuinţe: locuinţe sociale în cele patru zone ale oraşului. Chiria variază de la 92 de lei până la 195 în cartierul cel mai sofisticat, dacă putem să-i zicem aşa, iar în cartierul din zona de mai puţin lux o cameră este 39 de lei, iar la trei camere este 70 de lei. Şi aici se aplică acelaşi principiu: dacă venitul net pe membru de familie este sub chirie, atunci nu se plăteşte mai mult de 25% din acest venit".

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Chiriile, mai mari decât pot duce buzunarele gălăţenilor

După ce piaţa vânzărilor de apartamente a fost limitată de normele de creditare, cel mai activ segment imobiliar din prezent este cel al chiriilor de locuinţe. Cu toate acestea, nici aici lucrurile nu stau foarte bine. Şi asta pentru că deşi preţurile cu care sunt închiriate locuinţele sunt la fel ca cele de anul trecut, gălăţenii nu mai sunt dispuşi să scoată din buzunare sume de până la 250 de euro pentru doar o lună de chirie pentru un apartament cu două camere. În acest context, reprezentantul unei agenţii imobiliare din Galaţi ne-a explicat că nu mai există posibilitate de plată a chiriei, motiv pentru care şi cererea din acest segment imobiliar a scăzut cu circa 30%. Aceeaşi sursă ne-a mai spus că, în general, cei care stau cu chirie în Galaţi sunt familiile de tineri fără copii, elevii, studenţii dar şi oamenii de afaceri care închiriază doar pentru o perioadă scurtă de timp. Nici pentru viitor experţii imobiliari din Galaţi nu sunt foarte optimişti. Aceştia spun că în maxim şase luni preţul chiriilor va mai scădea cu un maxim de 25%. Aceştia mai spun că e nefiresc să crească, în condiţiile în care euro creşte iar în prezent un apartament cu o cameră se închiriază cu minim de 120 de euro, iar unul cu două camere cu minim de 200 de euro.

Chiria, stabilită în funcţie de suprafaţa locuinţei

Având în vedere că cei care caută să închirieze un apartament sunt interesaţi mai mult de suprafaţa locuinţei şi dacă aceasta este mobilată şi utilată, şi mai puţin de zona în care este situat blocul, preţurile chiriilor din Galaţi sunt aproximativ la fel în fiecare cartier al oraşului, fiind diferenţiat doar de numărul de camere al apartamentului. "Preţurile se stabilesc funcţie de camere, astfel încât avem pentru o garsonieră/apartament cu o cameră, nemobilat - 150 euro, iar mobilat - 200 euro. Apartamentul cu două camere (nu contează dacă este decomandat dau semidecomandat ) nemobilat 200 euro, iar mobilat 250-300 euro. Cele cu trei şi patru camere nemobilate 250- 350 euro şi mobilate 350 euro-500 euro", a explicat reprezentantul unei agenţii din Galaţi.

Chiriile de lux, contractate pe termen scurt

Clienţii chiriilor ce depăşesc 300 de euro şi se încadreză în segmentul "de lux" sunt, în general, angajaţii cărora le decontează firma banii cheltuiţi pentru locuinţă. Potrivit experţilor imobiliari şi cei care sunt de acord să plătească lunar sume de până la 700 de euro pentru un apartament o fac pe termen scurt, de maxim şase luni. Segmentul chiriilor de lux din municipiul Galaţi nu dispune de o ofertă foarte bogată, tocmai pentru că nici cererea nu este foarte mare. Practic, pentru sume curpinse între 400 şi 700 de euro, proprietarii oferă un apartament cu două sau trei camere, mobilat, utilat chiar şi cu jacuzzi, situat fie într-un bloc vechi, fie într-unul construit în ultimii doi-trei ani, pe Faleză, Inelul de Rocadă sau în Mazepa. "Pentru o chirie de 400 de euro pe lună se poate închiria un apartament cu două sau trei camere într-unul din blocurile construite la Inelul de Rocadă, la etajul zece, sau chiar la unul din imobilele mai vechi din centrul oraşului", ne-a declarat Vasilica Bosna, agent imobiliar al agenţiei Casa Bia.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 11 months later...

Criza a redus drastic profitul din chirii. Proprietarii au redus chiriile la jumătate

* O garsonieră mobilată din Ţiglina se închiriază cu 200 de lei mai puţin

Proprietarii apartamentelor închiriate primesc cu până la 400 de lei mai puţini bani în fiecare lună decât încasau în aceeaşi perioadă a lui 2008. Chiriaşii nu-şi mai permit să plătească sume care depăşesc 500-600 de lei nici pentru apartamentele cu trei camere.

Criza economică a determinat o ieftinire a chiriilor, cu până la 50 %. Experţii imobiliari vorbesc despre un fenomen normal, despre care se poate spune că i-a adus pe proprietari cu „picioarele pe pământ". Practic, au trecut vremurile când gălăţenii cereau sute de euro pentru închirierea unui apartament cu două camere dotat cu un pat, mobilă de bucătărie şi un frigider vechi. În prezent, cele mai mari chirii depăşesc arareori 500-600 de lei. Şi asta deoarece, în condiiile scăderii veniturilor personale, chiriaşii nu mai sunt dispuşi să scoată din buzunar la fel de mulţi bani pentru a avea un acoperiş deasupra capului, iar proprietarii sunt nevoiţi să accepte. În caz contrar, rămân cu apartamentele goale pentru că oricum oferta este de cel puţin două ori mai mare decât cererea. „Un răspuns pe care-l primim din ce, în ce, mai des la proprietari când întrebăm ce chirie vor este << Nici nu mai ştiu cât să cer, negociem >>, a declarat Dănuţ Onofrei, reprezentantul agenţiei Lazaris 2003.

Cu cât închiriem o locuinţă?

Evident, pentru garsoniere se cer cele mai mici chirii. De exemplu, garsonierele din Micro 19 se pot închiria şi cu 150 de lei pe lună. În schimb, pentru mai mult confort, într-un apartament cu o cameră, nemobilat, gălăţenii plătesc dublu. Oricum suma este cu 200 de lei mică faţă de cât se plătea în urmă cu un an pentru aceleaşi condiţii. Familiştii care au nevoie de un apartanent cu două camere mobilate vor scoate din portofele sume cuprinse între 400 şi 600 de lei, cu 400 de lei mai puţin decât ar fi plătit la începutul anului trecut.

Vestea bună pentru chiriaşi este că, potrivit experţilor imobiliari, reducerea chiriilor nu se va opri la nivelul actual. "În 2010, se prefigurează continuarea tendinţei de scădere a chiriilor cu încă aproximativ 15%", afirmă Marian Chiosa Rotaru, reprezentantul Centrului de Investiţii Imobiliare (CII) Galaţi.

Chiariaşii pot renegocia cu proprietarii

Renegocierea contractelor se face cu acceptarea condiţiilor impuse de către chiriaş, chiar şi în timpul derulării contractelor deja incheiate. „Conştienţi că pot rămâne cu imobilul liber, propietarii vor accepta chirii mai mici cu până la 10-15 procente, în schimbul siguranţei unui venit lunar constant", a mai spus Marian Chiosa Rotaru.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Criza_a_redus_drastic_profitul_din_chiriile_imobiliare_0_200379991.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Au scăzut şi chiriile de lux

Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, cu vedere la Dunăre, de pe Faleza Superioară.Cazarea salariaţilor străini costă, în medie, 400 de lei pe lună, adică aproape la jumătate faţă de cât plăteau pentru aceleaşi condiţii în urmă cu doi ani.

Chiar dacă nu o duc rău cu banii, nici plătitorii chiriilor de lux nu mai scot din buzunare sute de euro pentru o lună de cazare. Cel puţin la această concluzie au ajuns experţii imobiliari, care, prin comparaţie cu situaţia de anul trecut, vorbesc despre o înjumătăţire a tarifelor de închiriere a apartamentelor de lux din Galaţi. „Cu toate că închirierile rezidenţiale au fost printre ultimele segmente de activitate care au susţinut piaţa imobiliară în 2009, finalmente, şi acestea au capitulat în faţa scăderii preţurilor imobilelor", a declarat Marian Rotaru, reprezentantul Centrului de Investiţii Imobiliare. Astfel, în prezent, cazarea costă lunar între 350 şi 400 de euro, în condiţiile în care, anul trecut, un apartament mobilat şi utilat modern se închiria şi cu 700 de euro pe lună.

Directorii marilor companii locuiesc în condiţii de lux

Majoritatea celor care îşi permit să se cazeze într-un apartament de lux sunt străinii detaşaţi la marile companii din Galaţi. Practic, este vorba despre staful tehnic sau de management al firmelor cu capital străin, precum Damen şi ArcelorMittal. Potrivit declaraţiilor experţilor imobiliari, aceştia preferă apartamentele cu două camere situate pe Faleza Superioară a Dunării.

Pe viitor, se aşteaptă o creştere a chiriilor de lux

În ciuda scăderilor înregistrate, în ultimul an, pe piaţa imobiliară, experţii se aşteaptă la o revenire, cel puţin pe segmentul chiriilor de lux. „Într-o proiecţie a ofertei pe anul 2010, aceasta va înregistra o uşoară creştere, limitată fiind doar de portofoliul redus al apartamentelor. Cererea, în schimb, considerăm că se va reduce sub aspectul înrăutăţirii situaţiei financiare individuale, dar şi la nivel corporatist", a mai spus Rotaru.

Chirii în regim hotelier

Un alt serviciu cu căutare în rândul oamenilor de afaceri gălăţeni este cel al închirierii în regim hotelier. Este vorba despre apartamente care pot fi închiriate cu sume cuprinse între 80 şi 85 de lei. Imobilele vizate în acest scop sunt situate în zone centrale ale oraşului, iar clienţii au la dispoziţie condiţii de lux.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Strainii_detasati_la_firmele_galatene_platesc_chirii_de_lux_0_201579905.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Chiriaş sau proprietar?

* Pentru acelaşi apartament, o chirie ajunge la maximum 700 de lei, iar o rată lunară la bancă se ridică la circa 1.000 de lei pe lună * Există, însă, o serie de alte avantaje pe care ţi le oferă proprietatea

În Galaţi, în acest moment, încă este mai rentabil să stai cu chirie decât să plăteşti lunar o rată la bancă. Aceasta este concluzia la care ajungi dacă faci o comparaţie între preţurile chiriilor din piaţă şi costurile unui credit prin programul "Prima Casă". Dacă proprietarii de apartamente cu două camere cer aproximativ 600-700 de lei pe lună chirie, rata la un credit pe 30 de ani ajunge la aproximativ 1.000 de lei pe lună. Fiecare dintre variante prezintă avantaje şi dezavantaje, clienţii fiind singurii în măsură să decidă care dintre cele două soluţii este mai potrivită pentru buzunarele şi planurile lor de viitor.
600-700 de lei pe lună pentru două camere
Pentru un apartament cu două camere situat în Centru, mobilat, utilat şi dotat cu aer condiţionat, un proprietar cere o chirie lunară de 650 de lei. De asemenea, un apartament similar, situat în Micro 16, costă 600 de lei pe lună pentru a fi închiriat. Sunt două dintre anunţurile publicate la rubrica de Mică Publicitate din "Viaţa liberă" de săptămâna aceasta. Preţurile cerute de proprietari cresc în funcţie de numărul de camere, dotări şi localizarea apartamentului, însă media chiriilor în Galaţi nu trece de 650 de lei. Lucian C. deţine un apartament cu două camere situat în Micro 18, pe care l-a scos la închiriat. Cere în jur de 700 de lei, însă recunoaşte că ar lăsa din preţ. "Actualii chiriaşi m-au anunţat că vor pleca pe 1 iunie. L-am scos la închiriat din nou şi am cerut 700 de lei, însă am ajuns la concluzia că dacă îl las la 600 de lei pe lună, în jumătate de an pierd doar chiria pe o lună de zile. Mai bine îl dau mai ieftin decât să stau două luni cu el liber, caz în care aş pierde 1.200 de lei", ne-a declarat Lucian C., proprietarul apartamentului. Aşadar, în Galaţi un apartament cu două camere poate fi lejer închiriat cu 600 de lei.
Plăteşti mai mult, dar e apartamentul tău
Preţul unui apartament care poate fi închiriat cu 600 de lei pe lună în Galaţi este de aproximativ 150.000 de lei. Un calcul simplu ne arată că, pentru un credit la această valoare, rata lunară ajunge undeva la 1.000 de lei pe lună. "Pentru un credit în valoare totală de 150.000 lei, pe 30 de ani, DAE = 7,55 la sută dobândă variabilă: 7,21 la sută / an (ROBOR 6 luni + 1,3 la sută), rata lunară este de 1.019,2 lei. Valoarea totală plătibilă este de 368.201,26, cost total credit 218.201,3 lei", se arată într-o informaţie de presă a BCR. Cu alte cuvinte, în acest moment, în Galaţi este mai ieftin să stai cu chirie decât să îţi cumperi o locuinţă. Desigur, avantajele unei achiziţii sunt şi de altă natură.
În alte oraşe e mai convenabil să cumperi
Lucrurile nu stau aşa în toată ţara. Sunt localităţi în care deja a devenit mai profitabil să cumperi un apartament în rate decât să stai cu chirie. "Ultimii cinci ani, marcaţi de recesiunea economică mondială, au dus la o reconfigurare majoră a datelor acestei probleme. Pe de o parte, preţurile locuinţelor din marile oraşe au înregistrat o scădere mai alertă comparativ cu segmentul închirierilor. Pe de altă parte, indicele Euribor, acea componentă variabilă a dobânzii la creditele în euro, se situează astăzi la un minimum de sub 1 la sută, faţă de peste 4 la sută în 2008. Aceşti doi factori sunt cei care susţin astăzi varianta achiziţiei unei locuinţe, în detrimentul închirierii, spre deosebire de anul 2008", se arată într-un articol semnat de Adriana Lefter, pe site-ul de specialitate imobiliare.ro.
În acelaşi articol se fac o serie de calcule pentru mai multe oraşe mari din ţară. "În cartierul Dristor din Bucureşti, proprietarul unui apartament cu două camere situat în apropiere de metrou solicită azi 50.500 de euro. Potrivit conso.ro, rata lunară pentru un credit în valoare de circa 48.000 de euro (preţul de achiziţie minus avansul minim de 5 la sută) variază între 232 şi 244 de euro. Spre comparaţie, chiria minimă cerută pentru un apartament similar este de 250 de euro, dar ajunge şi la 300 de euro - sau chiar mai mult. (...) În Timişoara, o locuinţă bicamerală, cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, poate fi achiziţionată cu circa 40.000 de euro, ceea ce echivalează cu o rată cuprinsă între 183 şi 193 euro pe lună, pentru un credit de 38.000 de euro. Chiria cerută pentru o locuinţă similară porneşte de la aproximativ 240 de euro pe lună", se mai arată în articolul citat.

Trei avantaje ale achiziţiei unei locuinţe

* banii plătiţi lunar sunt de fapt o investiţie într-o proprietate;
* nu depinzi de proprietarul apartamentului, care ar putea să te anunţe că vrea să îl vândă, iar tu eşti nevoit să îţi cauţi altă locuinţă;
* poţi face amenajări după bunul tău plac şi, evident, după buget.

Trei avantaje ale chiriei

* flexibilitatea este marele avantaj al chiriaşilor; dacă îţi schimbi locul de muncă într-un alt oraş deranjul este minim; de asemenea, dacă apare un copil, poţi oricând să te decizi să închiriezi ceva mai spaţios, la fel cum dacă, de exemplu, îţi scad veniturile, poţi găsi o chirie mai ieftină;
* responsabilitatea deţinerii unei proprietăţi nu îţi aparţine; taxele şi impozitele trebuie plătite de proprietar;
* uzura apartamentului nu te afectează, nu tu eşti cel care trebuie să investească într-o renovare.

viata-libera.ro

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un articol imbecil scris (daca ar fi sa dau credit cat de cat autorului) dintr-un interes. Altfel ar trebui sa cred ca cei de la viata libera sunt un pic dusi cu capul.

Cum naiba sa te angajezi sa cumperi cu credit (deci sa te inhami la plata/lunara pe min 20 ani) intr-un oras muribund. Cine sa cumpere pe credit? Tot pensionarii, singurii care au un venit cert dar nu se stie cata ata mai au pe mosor?

Cand se apuca astia de scris articole de astea se intereseaza care ar fi numarul persoanelor care ar putea accesa un credit imobiliar: adica au varsta pana in 35 ani, un venit cert minim si sigur pe o perioada de minim cativa ani si mai ales nu sunt cocosati de altfel de credite? Si-au pus intrebarea care este numarul tinerilor, in general, nascuti si ramasi in urbe dupa finalizarea studiilor si care au un loc de munca care sa le permita fantezii cu cumparare apartamente?

Chiar asa: nu am vazut niciodata o raportare/statistica ceva care sa ne arate in evolutie (pe ultimii 10 ani): numar tineri nativi galateni (absolventi) ramasi in oras vs tineri nascuti galatani dar plecati din oras. Banuiesc ca situatia este catastrofala si cu repercursiuni foarte grave pentru viitor.

Sunt din generatia  35-40 ani. O clasa paralela de liceu (din generatia mea) face intalirea de 20 ani de la absolvire. Si s-au apucat sa se caute si sa se numere: din 36 cati erau la absolvire vreo 10 sunt stabiliti in strainatate, tot pe atatia (daca nu mai multi) sunt plecati din Galati (dar in tara), despre cativa nu se stiu prea multe iar cert ramasi in Galati in jur de 10. Si vorbim de absolventi de studii economice. La cei cu studii tehnice cred ca raportul este si mai grav.

Dar cine sa gandeasca, cine sa vada realitatea asa cum e ea?!

Editat de gelu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Cât te costă să stai cu chirie la Galaţi în 2016

  • După buget, vă puteţi alege şi o casă în care să locuiţi temporar
  • Vă ajung 500 lei pe lună, pentru o garsonieră
  • Nu vă sunt însă suficienţi nici 1.000 lei lunar, dacă vreţi mai mult spaţiu şi condiţii mai bune

Fără bani pentru apartament - mai ales acum, că s-au cam tulburat apele pentru acordarea de credite imobiliare, odată cu apariţia legii dării în plată - altă soluţie decât să locuieşti cu chirie, n-ai. Din fericire, apartamente de închiriat mai sunt, în oraş, chiar dacă nu atât de multe pe cât şi-ar dori gălăţenii. Problema este că nu tot timpul le găsiţi pe cele care să şi merite banii. Vă spunem astăzi cât cer proprietarii de apartamente, la închiriere. Dar nu vă închipuiţi că, negociind dur, o să vi se lase cine ştie cât din preţul chiriei. Nu e cazul, din cauză că sunt mulţi chiriaşi în oraş, dar nu la fel de multe apartamente accesibile. În plus, are şi proprietarul partea lui de dreptate. Neştiind pe cine bagă în casă, omul va vrea întotdeauna să îşi ia măsuri de precauţie, aşa că o să vă tot ceară bani: ba chirie în avans, ba garanţie pe ce e în casă sau cine ştie ce alt gaj i se mai pare necesar.

Garsoniera: în medie 500-550 lei, lunar

De chiria la garsonieră o să vă lipiţi mai uşor decât de cea de la apartament, pentru că e mai ieftină. Un exemplu: la I-urile de pe strada Saturn, la etajele I şi II, proprietarii cer chirii de circa 550 lei pe luna, pe o garsonieră cu o suprafaţă cuprinsă în 20 metri pătraţi şi 22 metri pătraţi. E spaţiu puţin, dar e aproape de Faleză, de Kaufland şi de staţia de autobuz şi maxi-taxi din Ţiglina. Şi dacă nu v-aţi propus să îmbătrâniţi în garsoniera aia… merge! Cam aceleaşi preţuri cer şi proprietarii de garsoniere de la A-uri, de pe de pe strada Brăilei, sau cei de la I, de pe strada Siderurgiştilor. Până şi în Micro 40 dacă v-aţi duce, proprietarul tot o să vă ceară 450-500 lei pe chiria unei garsoniere. Chiar ieri se închiria una, în spatele Mall-ului Carrefour, cu preţ fix: 500 lei pe lună. E amplasată aproape de un mare magazin, dar mult mai departe de Centru şi într-o zonă în care vă expuneţi unor riscuri mai mari. Dar, dacă lucraţi prin zona Aviaţiei, altele vă sunt priorităţile… Aţi putea avea noroc. Sunt şi proprietari gălăţeni de garsoniere care, după ce şi-au făcut casa lună, au constat că n-au vreme să se ocupe de închiriere în regim hotelier şi dau apartamentul la închiriere pe termen lung. La G-urile de pe strada Roşiori, înspre Faleză, erau vreo câteva, la 600 lei pe lună. Dar… trebuie să fiţi pe fază. Chiriaşul care are noroc să prindă una, nu se dă dus cu una, cu două. Dacă însă vă mulţumiţi cu condiţii modeste de trai, ieşiţi chiar un pic mai ieftin. Pe la case, prin zona Liceului Radu Negru, am găsit cameră cu baie proprie şi bucătărie (deschisă, amenajată pe peretele camerei) la 400 lei lunar. Totuşi, împărţiţi casa şi curtea cu alte familii.

Apartament acceptabil: de la 800 lei în sus

Avantajele apartamentului cu o cameră, faţă de garsoniere, sunt multiple. E posibil (ba chiar şi probabil) să aveţi gaze. Scăpaţi, deci, de chinuiala cu butelia. Apoi, aveţi baie care poate să aibă şi geam de aerisire. Nu în ultimul rând, bucătăria e tot mică, dar nu mai e nici pe departe doar o nişă în perete, ca la garsonieră. Merită, deci, să vă mutaţi la apartament cu o cameră. Dacă vă permiteţi. Chiriile sunt cu până la sută la sută mai mari, faţă de garsoniere. Sau poate chiar şi mai mari de atât. Contează şi zona în care e apartamentul, dar mult mai mult preţ pun (proprietarii, cel puţin) pe condiţiile din casă. Sunt proprietari în Galaţi care închiriază apartament cu o cameră cu preţuri puţin mai mari decât în cazul garsonierelor. Dar sunt foarte puţini.

Astfel, pentru un apartament cu o cameră în Mazepa 1 (40 metri pătraţi, curat, cu finisaje noi, mobilă în stare bună şi boiler), proprietarii cer cam 800 lei pe lună. Şi nu zona dă preţul. În Micro 20, proprietarul unui apartament cu o cameră mai bine finisat, de 43 metri pătraţi, cu centrală termică, vrea 200 euro lunar (adică 894 lei). Iar în Centru, tot sub eticheta „lux” am găsit chiar un apartament cu o cameră în care cazarea v-ar costa, lunar, 250 euro (adică 1.117 lei). Primiţi dreptul de a stat într-un apartament bine finisat, cu centrală termică şi mobilă modernă. Dar, la banii ăştia, deja vă permiteţi chirie la apartament cu două camere, de 64 de metri pătraţi sau chiar rată la propriul apartament! Mai ales dacă apartamentul sau garsoniera arată bine, proprietarul v-ar putea cere garanţie (pe care v-o va returna când plecaţi, dacă îi lăsaţi casa în aceeaşi stare în care v-a predat-o). S-ar putea şi să vă ceară o lună de chirie în avans. Sau să vă plătească din buzunar datoriile la întreţinere şi să se prezinte la uşă cu chitanţa, ca să-i daţi banii. Asta depinde de fiecare proprietar. Chiar dacă mulţi dintre ei par lacomi din calea afară, să ne gândim totuşi că nici nu-i plăcut să te trezeşti că din garsonieră ţi-a plecat chiriaşul cu tot cu televizor sau cu întreţinerea neplătită!

Un pont: proprietarii se feresc să închirieze pe termen scurt. Aşa că, dacă le cereţi casa, în chirie, pentru două sau trei luni, s-ar putea să vă refuze. În consecinţă, ori închiriaţi pe şase luni măcar, ori căutaţi altceva, ca să ştiţi cum vă faceţi planurile de mutare.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Dacă vrei confort la Galaţi, plăteşti chirie ca în Bucureşti sau Cluj

Gălăţeanul şi-ar permite să stea, cu chirie, doar într-o garsonieră îngrămădită şi urât mobilată, judecând după salariul mediu din judeţ. Pentru o locuinţă decentă, ar trebui să plătească la fel ca un bucureştean, cu toate că banii care se câştigă la noi în oraş sunt, în medie, mult mai puţini.

Chiria lunară pentru o garsonieră din Galaţi în care să ai cât de cât spaţiu de locuit - adică măcar 25-28 metri pătraţi - costă cam 165-175 de euro pe lună, echivalentul a 750-800 de lei. Destul de mult, în condiţiile în care, în 2012-2013, cu aceeaşi sumă îţi puteai închiria, în Galaţi, un apartament cu două camere, mobilat şi utilat.

Problema nu este însă doar creşterea de preţ, ci faptul că, pentru 700-800 de lei, mobila din garsonieră este, de regulă, veche sau de proastă calitate, bucătăria e doar o nişă cu electrocasnice îngălbenite, iar în baie cu mare greutate ar încăpea două persoane în acelaşi timp. Dacă vrei condiţii puţin mai bune, trebuie să plăteşti mai mult. Iar pe acest segment, de garsoniere mai bine mobilate şi utilate, preţurile din Galaţi concurează cu cele din marile oraşe ale ţării. Şi n-ar trebui, de vreme ce gălăţeanul câştigă, în medie, mult mai puţin decât bucureşteanul sau clujeanul.

Iată câteva exemple. În blocul I de la Tribunal, un proprietar cere pe o garsonieră cu suprafaţă utilă de doar 25 metri pătraţi o chirie de 230 de euro pe lună. La cursul zilei, înseamnă cam 1.050 de lei. E adevărat că garsoniera respectivă e "open space", fără geamul şi uşa care despart camera de micul balcon şi la fel de adevărat e că spaţiul este renovat, mobilat şi utilat cu plită pe inducţie, cu televizor LCD, cu aer condiţionat şi cu maşină de spălat. Se vede că proprietarul a investit nişte bani ca să poată oferi o cazare cât de cât confortabilă, într-un spaţiu atât de mic. Cu toate astea, preţul e greu de plătit într-un oraş  în care salariul mediu, la nivelul lunii aorilie, era de 2.192 lei pe lună, sensibil sub media naţională.

Cu 1.000 lei pe lună, am găsit în Sectorul 5 din Bucureşti o garsonieră de 34 metri pătraţi, renovată şi utilată, cu baie dotată cu cadă. În plus, prin Sectorul 4, în zona Piaţa Reşiţa, am găsit, de închiriat, o garsonieră cu baie şi bucătărie relativ spaţioasă, la 197 de euro (circa 900 de lei) pe lună. Sigur, niciuna dintre aceste garsoniere nu se află în zona de Centru, ci spre periferia Capitalei. Merită, însă, menţionat că sunt la periferia unui oraş în care salariu mediu lunar este de 3.106 lei pe lună.

La 230 de euro pe lună, am găsit, în Cluj, o garsonieră de 28 de metri pătraţi, în Union, spre Mănăştur. Arată cam ca garsoniera din Galaţi. Costă, pe lună, cât cea din Galaţi. Nu e în centrul Clujului, dar e, totuşi, în oraş. Iar salariul mediu, în Cluj, a ajuns la 2.626 de lei.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Chirie sunt din ce in ce mai scumpe.. din punctul meu de vedere e ok sa iti achizitionezi un apartament, atatata timp cat ai un sprijin financiar din partea parintilor/ iubitului. Este foarte greu sa reusesti ceva de unul singur la noi, tinand cont cat de mici sunt salariile.. plus ca stabilitatea la un loc de munca lipseste cu desavarsire.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.