Jump to content

Şcoli şi grădiniţe gălăţene fără autorizaţie sanitară


dcp100168

Recommended Posts

Din peste 500 de instituţii, 93 fără autorizaţie de funcţionare

Aproape o cincime dintre şcolile judeţului Galaţi nu sunt pregătite să-şi primească învăţăceii la începutul anului şcolar. Dintre cele 509 unităţi, 93 nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare. Dintre acestea, 21 sunt în urban şi 72 în mediul rural. Cele mai grave situaţii sunt la grădiniţele care funcţionează la parterul blocurilor şi 11 grădiniţe mici (cu câte o singură grupă) care nu au primit finanţare, pentru că aici situaţia nu se va schimba deloc în cursul anului şcolar. Tot neautorizate sunt 15 unităţi care sunt în şantier pentru dotarea cu utilităţi şi alte 59 de clădiri care se află în plin proces de reabilitare. "Există însă şi situaţii în care şcolile nu au fost autorizate din cauza primarilor indolenţi. De exemplu, la Smulţi, grădiniţa este nouă, dar are hidroforul defect. La Corni - puţul forat s-a nisipat, iar primarul nu l-a repus în funcţiune. Sunt şi cazuri unde primarii nu au reparat gardul şi terenurile din curtea şcolilor sau nu au vidanjat toaletele, la Tuluceşti, Vârlezi şi Măcişeni. Unde nu este bună-voinţă, nu putem face treabă", susţine inspectoarea generală Tania Bogdan. Aceasta ne-a mai declarat că a luat deja legătura cu primăriile de care aparţin şcolile cu probleme şi, până la începutul anului şcolar, numărul unităţilor neautorizate sanitar va fi mai mic decât în prezent. Mai trist e că, în comparaţie cu anul trecut, situaţia nu pare să se fi ameliorat prea mult. La începutul anului şcolar 2007-2008, erau 100 de instituţii fără autorizaţie sanitară, cu doar şapte mai multe decât anul acesta.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26418

Link to comment
Share on other sites

95 de şcoli şi grădiniţe fără autorizaţie sanitară

În 95 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi copiii îşi vor desfăşura activitatea în condiţii improprii şi în anul şcolar 2008-2009. 53 dintre acestea se află în reparaţii, 15 au încă probleme cu utilităţile, lipsindu-le cu desăvârşire apa curentă şi canalizarea, copiii fiind nevoiţi să meargă în curte pentru a-şi face nevoile şi neavând unde să se spele pe mâini, iar 11 unităţi de învăţământ nu au primit finanţare. Autorităţile incompetente se îngrijesc în schimb să pună termopane şi să schimbe lambriurile. Se pare că toate promisiunile din campania electorală s-au dus pe apa sâmbetei, învăţământul rămânând acelaşi domeniu ignorat de primarii demagogi, ignoranţi şi incompetenţi.

Deşi încă de anul trecut edilii-şef din judeţ şi nu numai au promis că învăţământul gălăţean se află pe lista de priorităţi în ceea ce priveşte renovarea, dotarea şi utilarea instituţiilor de învăţământ, pentru ca la începutul anului şcolar 2008-2009 să nu mai existe şcoli şi grădiniţe fără autorizaţii de funcţionare, pe 15 septembrie aproximativ 20% dintre şcolile şi grădiniţele din judeţul Galaţi îşi vor deschide uşile fără a avea autorizaţii de funcţionare, adolescenţii, micuţii, dar şi cadrele didactice fiind nevoite să-şi desfăşoare activitatea în condiţii improprii, chiar sub privirea ignorantă a autorităţilor care nu mişcă un deget pentru tot ceea ce înseamnă, cultură, educaţie şi tradiţie.

20% dintre şcolile şi grădiniţele din judeţul Galaţi nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, majoritatea pentru că nu au apă curentă şi toalete corespunzătoare, mulţi dintre primari preferând să folosească banii primiţi de la Minister pentru termopane, parchet sau să monteze lambriuri în unităţile de învăţământ, conştienţi fiind că toaletele sunt sub orice critică, iar apa curentă lipseşte cu desăvârşire.

În prezent, 95 din cele 509 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi nu deţin aviz sanitar. Potrivit declaraţiei inspectorului şcolar general, Iuliana Tania Bogdan, 53 dintre instituţiile de învăţământ se află în reparaţii, 15 au încă probleme cu utilităţile, iar 11 şcoli nu au primit finanţare. De asemenea, opt grădiniţe nu au primit autorizaţie, având în vedere faptul că sunt amplasate la parterul blocurilor, iar condiţiile în care ar trebui să îşi desfăşoare activitatea cei mici, sunt necorespunzătoare. Totodată, Tania Bogdan, a ţinut să precizeze că de cele mai multe ori, primarii responsabili de a reabilita o şcoală, pun accent mai mult pe frumuseţea instituţiei, şi nu pe dotările acesteia. “Procentul de autorizare al instituţiilor de învăţământ din Galaţi este de peste 80%. 95 de şcoli din cele 509 de la nivelul judeţului nostru nu au primit deocamdată autorizaţie sanitară de funcţionare. Dintre acestea, se află în reparaţie 53 de şcoli, acolo fiind în desfaşurare lucrări de reparaţii capitale, la 15 şcoli se lucrează la utilităţi, 11 sunt nefinanţate, iar opt grădiniţe sunt amplasate la parterul blocurilor şi din cauza condiţiilor necorespunzătoare nu au primit autorizaţie sanitară (...) Cred că nu întodeauna primarii au înţeles că a reabilita o şcoală şi a face o reparaţie capitală înseamnă să începi cu ceea ce condiţionează autorizarea sanitară. Autorizaţie sanitară obţii şi dacă ai o tâmplărie din lemn mai veche şi o repari, şi nu neapărat de termopan, dar nu obţii în nici într-un caz dacă nu ai toaletă sau nu ai alimentare cu apă“, a declarat Tania Bogdan.

În comuna Vârlezi, de exemplu, şcoala nu este alimentată cu apă deoarece nu a primit finanţare pentru un proiect de acest gen, în timp ce în comuna Nicoreşti nu se poate vorbi de o asemenea lucrare atâta vreme cât nici localitatea nu are apă curentă. Sunt şi şcoli unde există sisteme de alimentare, însă acestea nu sunt funcţionale deoarece nu au fost întreţinute. ”Mai sunt locuri în care noi am făcut alimentare cu apă, dar între timp s-au nisipat puţurile ori s-a stricat hidroforul, iar primăriile nu s-au sinchisit să-l facă, aşa cum e la Măcişeni sau la Smulţi”, a precizat Tania Bogdan.

Primarii incompetenţi au investit banii destinaţi alimentării cu apă, în termopane

În unele localităţi, precum Bereşti-Meria primarii incompetenţi au investit fondurile destinate realizării sistemelor de aducţiune a apei în şcoli, în termopane, parchet, tâmplărie sau cu totul alte lucruri decât ceea ce era cu adevărat prioritar şi care le-ar fi putut obţine avizul sanitar. ”La Bereşti-Meria, de exemplu, au făcut alte lucrări decât să facă alimentare cu apă, încălzire şi instalaţie electrică. Au făcut parchet, lambriu, plafoane, tâmplărie, deci altceva. Nu au respectat hotărârea de guvern”, a mai spus Tania Bogdan.

Cu astfel de probleme se confruntă şi conducerea grădiniţei din Smulţi, unde deşi grădiniţa este nou-nouţă, şcoala este reabilitată, se lucrează şi la o extindere, alimentarea cu apă nu funcţionează. ”O primărie asigură în primul rând utilităţile, asta e obligaţia autorităţii locale. Primarii n-au început aşa, au început de-a-ndoaselea şi n-au vrut să ne asculte, pentru că banii au fost la ei şi au avut puterea de decizie. Iar acum dăm peste faptul că nu au respectat hotărârea de guvern şi nu au avut în atenţie priorităţile şcolii. O şcoală are ca prioritate să-şi rezolve problemele care condiţionează autorizarea sanitară. Ei bine, primarii nu au înţeles lucrul acesta”, a declarat inspectorul şcolar general Tania Bogdan.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

60% dintre şcolile de la ţară nu au autorizaţie sanitară

Fie sunt încă "în şantier", fie au mari corigenţe, unele de ani buni, la capitole ca apă caldă, toalete, mobilier ori circuite, cert e că destule unităţi de învăţământ gălăţene nu sunt tocmai pregătite să facă faţă cu brio noului an şcolar. Şi sunt în situaţia asta cu doar câteva săptămâni înainte de deschiderea anului şcolar. Dacă la oraş mai e cum mai e, la ţară aproape 60% dintre unităţile de învăţământ nu au autorizaţie sanitară şi nici nu sunt şanse prea mari ca acestea să le aibă până la începutul anului. "Din cele 361 de unităţi de învăţământ din mediul rural, 149 sunt autorizate. Cele mai multe unităţi şcolare neautorizate fie funcţionează în localuri improprii, fie le lipseşte alimentarea cu apă, au grupuri sanitare degradate sau lipsă, ori probele de apă luate nu sunt corespunzătoare", a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Costinela Georgescu.

În mediul urban sunt autorizate 62% dintre grădiniţe. Patru grădiniţe din Galaţi nici măcar nu au solicitat autorizarea. Cele 38% neautorizate fie sunt la parterul blocurilor şi nu au circuitele şi cubajul de aer conforme cu legislaţia, fie blocurile alimentare sunt neconforme sau au şi ele deficit la capitolul mobilier sau unele sunt în prag de reabilitare, nefinalizată însă.

Dintre şcolile generale din mediul urban al judeţului, 78% sunt autorizate, iar dintre cele 29 de licee din mediul urban autorizate sunt 18, deci 62%. Strict pe municipiul Galaţi, conform Direcţiei de Sănătate Publică, din 52 de grădiniţe, 36 sunt autorizate. Tot în oraşul Galaţi, din 31 de şcoli generale, 26 sunt autorizate. Direcţia de Sănătate Publică va mai face încă o serie de verificări prin unităţile sanitare până la începutul anului şcolar. Nu se ştie însă dacă mai aproape de data de începere a cursurilor situaţia va sta mai bine. Asta mai ales pentru că există unităţi de învăţământ în proces de reabilitare, unde clopoţelul va suna chiar dacă şantierul din unitatea de învăţământ este departe de a fi terminat.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

Doar 251 de şcoli cu autorizaţie sanitară de funcţionare

Dr. Mihaela Debita, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, a vorbit despre situaţia autorizării sanitare a unităţilor de învăţământ. La această dată, 251 de şcoli au autorizaţie sanitară de funcţionare, 239 nu au, iar 20 sunt în curs de autorizare. Numărul mare al şcolilor neautorizate este cauzat de lipsa racordării la alimentarea cu apă curentă, dar şi de faptul că directorii unităţilor de învăţământ nu au cerut aceast aviz.

INSTITUŢIA PREFECTULUI Judeţul GALAŢI

Jumătate dintre şcolile gălăţene nu au autorizaţie sanitară

Aproape jumătate dintre grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţul Galaţi nu deţin autorizaţie de funcţionare din cauza condiţiilor precare de igienă, aşa că ele îşi vor deschide porţile pe răspunderea directorilor, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Dintre cele 517 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, 240 nu au primit autorizaţie sanitară, transmite corespondentul NewsIn. Cele mai multe dintre ele sunt în mediul rural, acolo unde 60% din unităţile şcolare nu sunt autorizate. "În mediul rural, avem 185 de grădiniţe, dintre care 59 sunt autorizate şi două parţial. La generală, avem 173 de şcoli, dintre care 89 sunt autorizate în întregime şi şase parţial. La liceu, din două licee şi un grup şcolar, doar grupul şcolar este autorizat. Nu autorizăm sub nicio formă dacă unitatea nu are sursă de apă, dacă nu corespunde localul şi dacă nu are instalaţii sanitare corespunzătoare, adică veceuri cu scurgere sau măcar veceuri tip latrină, dar să poată fi dezinfectabile, curăţabile şi să existe sursă de apă ca să se spele copilul pe mâini. Dacă nu, nu se autorizează. De aceea şi sunt foarte multe neautorizate", a declarat, marţi, directorul adjunct al DSP Galaţi, Mihaela Debita. În mediul urban, proporţia unităţilor şcolare neautorizate este mai redusă. "În urban, avem 71 de grădiniţe, dintre care 44 sunt autorizate, iar una e parţial autorizată. La şcolile generale, din 41 de unităţi, 32 sunt autorizate. La liceu, din 29 de licee şi grupuri şcolare, 18 sunt autorizate şi zece parţial autorizate", a spus dr. Mihaela Debita.

Directorul adjunct al DSP Galaţi a precizat că unităţile şcolare care nu deţin autorizaţie sanitară în momentul de faţă nu mai au timp să obţină acest aviz până la începutul anului şcolar. În aceste condiţii, jumătate dintre grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţ vor începe anul şcolar 2009-2010 pe răspunderea directorilor. "Ele funcţionează pe răspunderea directorului. Tot ceea ce înseamnă localuri degradate, cu probleme, fie sunt suspendate activităţile, fie sunt sancţionaţi directorii, în funcţie de gravitatea situaţiei care este găsită", a subliniat dr. Mihaela Debita.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Primele cereri de autorizare a şcolilor pe noua lege, respinse

18 directori ai unor unităţi de învăţământ neautorizate s-au grăbit să profite de noua lege a autorizării pe proprie răspundere şi au depus astfel de declaraţii, aşteptându-se să primească imediat şi autorizarea. Numai că nicio astfel de cerere nu a fost aprobată încă, deoarece şi declaraţiile date de managerii şcolilor pe proprie răspundere erau incomplete.

"Până în acest moment, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au fost depuse 18 documentaţii din partea unor unităţi de învăţământ ce nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare şi au solicitat aşa ceva pe baza noului ordin al Ministerului Sănătăţii, care a intrat în vigoarea de la 1 septembrie. Niciuna dintre aceste cereri făcute pe baza unor declaraţii pe propria răspundere a respectivilor directori de şcoli nu au fost soluţionate deoarece documentaţia era incompletă. De fapt aici apare marea problemă pe care o întâmpinăm acum. Este normal ca directorii de şcoli să nu cunoască exact care sunt toate criteriile de autorizare sanitară solicitate de noi. Este vorba aici de cubajul aerului din clase, de circuitele sanitare, de existenţa apei curente sau a toaletelor, asigurarea acestora din urmă fiind problematică mai ales în mediu rural, unde aproximativ trei sferturi dintre grădiniţe nu au această autorizare sanitară", a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Costinela Georgescu.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Şcoli gălăţene fără apă cu o lună înainte de începerea cursurilor

Şcoli lipsite de apă curentă, localuri cu apă nepotabilă, grădiniţe la parter de bloc, instituţii de învăţământ cu grupuri sanitare în paragină sau cu şantierul în sala de clasă. Pe 15 septembrie, zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi îi vor primi pe elevi în aceleaşi condiţii ca acum un an. Sau chiar şi mai proaste, pentru că diferite lucrări aşteaptă să fie terminate de luni bune. Aproape 90 dintre cele peste 500 de instituţii şcolare gălăţene nu vor reuşi să îndeplinească nici în acest an minimele condiţii pentru autorizaţia sanitară.

Apa curentă, eterna problemă

Nici în România anului 2010 autorităţile locale nu se pot lăuda că le asigură copiilor condiţiile minime de igienă, ca într-un stat european civilizat. Probleme au 20 de instituţii, însă, culmea, una dintre ele, Grădiniţa nr. 13 Tecuci, este situată în mediul urban, unde standardele ar trebui să fie cu totul altele. Celelalte 19 instituţii de învăţământ sunt în mediul rural. Este vorba despre şcolile şi grădiniţele din Hânţeşti, Poiana, Urleşti, grădiniţele din Tecucel, Vizureşti, Drăgăneşti, Ghingeşti, Fundeni, Priponeşti, Ciorăşti, Cişmele şi despre Grădiniţa nr. 2 Lieşti.

Unele instituţii sunt racordate la apă curentă, dar aceasta nu este potabilă. Este cazul şcolilor primare şi grădiniţelor din Vădeni şi Vârlezi, Şcoala Primară Crăieşti, Grădiniţa Vlădeşti, Grădiniţa nr. 2 Matca, Şcoala nr. 3 şi Grădiniţa nr. 3 din Matca.

Grădiniţe la parter de bloc

Invariabil, grădiniţele de la parterul blocurilor nu primesc autorizaţie sanitară din cauza spaţiului inadecvat lucrului cu prichindeii. Deşi desfiinţarea acestor instituţii a fost anunţată nu de puţine ori de către responsabilii Ministerului Educaţiei, ele, funcţionează totuşi pentru că restul grădiniţelor nu ar face faţă solicitărilor. În anul şcolar următor, la parterele blocurilor din municipiul Galaţi vor funcţiona 7 grădiniţe, în timp ce la Tecuci doar una va fi deschisă într-un asemenea loc.

Alte grădiniţe nu sunt autorizate sanitar pentru că au grupul sanitar în exteriorul clădirii (este cazul Grădiniţei Fileşti), nu au destule WC-uri raportat la numărul de copii (Grădiniţa nr. 15 Galaţii), sunt degradate (Priponeşti) sau nu sunt adecvate pentru preşcolari deoarece grădiniţa împarte acelaşi local cu şcoala (Vasile Alecsandri).

Şantierele din şcoli

Mai bine de 30 de unităţi şcolare au localuri improprii, care necesită reparaţii sau au lucrări în derulare. Nici într-un caz, nici în celălalt, elevii nu vor găsi condiţii optime pentru învăţat. În această situaţie sunt, de exemplu, grădiniţele din Pechea, Bălăbăneşti, Lungeşti, Brăhăşeşti, Cuza Vodă sau Buciumeni şi mai multe şcoli, printre care cele de la Gohor, Aldeşti, nr. 6 Tecuci, nr. 11 Tecuci, Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu” Tg. Bujor. Cum Ministerul Educaţiei a sistat robinetul investiţiilor, cel mai probabil, aceste unităţi şcolare nu vor avea cum să-şi finalizeze lucrările.

De altfel, inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă se declară optimist când spune că, dintre cele 86 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară, doar maxim 20 la sută vor reuşi să-şi remedieze problemele până la 15 septembrie. Şi, dacă tot vor funcţiona fără aviz, aşa cum se întâmplă de fapt de ani de zile, de ce ne mai încurcăm şi cu obţinerea lui?

http://www.viata-libera.ro/articol-Scoli_fara_apa_in_Romania_lui_2010___2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Inspectorii sanitari au început „vânătoarea” unităţilor de învăţământ cu probleme

Se apropie începerea noului an şcolar şi deşi au resurse mult mai puţine decât în anii anteriori, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au început de ieri controlul în unităţile de învăţământ ale judeţului. Se face practic verificarea veridicităţii celor declarate de conducerea unităţilor de învăţământ la obţinerea autorizaţiei sanitare. Din păcate, din datele pe care le are deocamdată la dispoziţie Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, circa 40% dintre unităţile de învăţământ ale judeţului nu au autorizaţii sanitare. Unele nici nu au cum, deoarece sunt încă în reparaţii capitale, iar altele sunt plasate fie la parter de bloc, fie la ţară şi nu au apă curentă ori canalizare.

„În ceea ce priveşte mediul urban, aici avem 144 unităţi de învăţământ, din care au autorizaţie sanitară 107. Cele care nu au obţinut această autorizaţie sanitară fie au dotări insuficiente, fie nu au circuitele aranjate în mod corespunzător, cum este situaţia grădiniţelor care funcţionează la parter de bloc, fie sunt cu totul în reparaţii capitale sau au anumite anexe în reparaţii capitale. Pot să dau şi unele exemple. De exemplu, avem liceele Metalurgic, CFR, de Marină, Radu Negru sau Seminarul, unde sunt fie în reparaţii internatul ori cantina, fie dotarea acestora lasă mult de dorit”, a precizat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Liliana Moise.

Din păcate, în mediul rural situaţia este la fel de dramatică ca şi acum câţiva ani. Din datele pe care le are deocamdată la dispoziţie Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, din 350 de unităţi sanitare doar 169 sunt autorizate, ceea ce înseamnă că procentul de neautorizare trece de 58%. Lipsa apei curente, wc-uri în curte, funcţionarea în spaţii improprii sau lipsa dotărilor sunt cauzele care atrag după sine imposibilitatea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare.

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/inspectorii-sanitari-au-inceput-vanatoarea-unitatilor-de-invatamant-cu-probleme.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Jumătate dintre şcolile gălăţene nu oferă condiţii minime de igienă

Din păcate, primul clopoţel este un coşmar pentru şcolarii gălăţeni: jumătate dintre şcoli "suferă" de măcar una dintre următoarele lipsuri: fără apă, fără toalete, fără materiale didactice, fără căldură, fără profesori, fără bani... Iată doar câteva, în cele ce urmează.

Autorizaţii sanitare lipsă

96 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. E adevărat, 13 dintre ele abia şi-au depus dosarele de autorizare şi încă aşteaptă o „sentinţă" din partea Inspecţiei Sanitare de Stat, dar celelalte vor începe anul şcolar fără avize de funcţionare.

Şi în acest an, cele mai multe şcoli sau grădiniţe (20) nu au primit autorizaţii de funcţionare pentru că nu au apă curentă. La Priponeşti, de pildă, cinci dintre unităţile şcolare nu au apă curentă, în vreme ce alte două şcoli au grupurile sanitare degradate. „La noi în comună tocmai se trage apă, printr-un program guvernamental. Sperăm ca la anul să avem apă şi în aceste unităţi de învăţământ", spune viceprimarul comunei Sebastian Lupu. Acesta a ţinut să accentueze faptul că în afara lipsei apei, şcolile arată destul de bine.

Autorităţile şcolare spun că răspunderea în cazul unor probleme nedorite aparţine în totalitate directorului, iar dacă acesta demonstrează că a cerut în nenumărate rânduri remedierea problemelor, atunci răspunderea este a primarului.

Din fericire, din acest an şcolile îşi asumă singure răspunderea în ceea ce priveşte condiţiile pe care le oferă. „Practic, directorii declară Inspecţiei de Stat pe proprie răspundere că totul este OK în şcoală şi apoi aşteaptă «contravizita» de la Inspecţia de Stat. Dacă aceasta constată nereguli, dispune directorilor remedierea lor. Este dacă vreţi un mod de asumare a răspunderii în cazul în care se întâmplă ceva nedorit", spune inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

Îngrămădiţi în sufragerie

De ani de zile, una dintre cele mai mari probleme ale autorităţilor sanitare, la debutul anului şcolar, o reprezintă grădiniţele care funcţionează la parter de bloc. Tot opt şi în acest an, acestea îşi deschid uşile pentru un nou an şcolar în aceleaşi apartamente modificate, improprii pentru învăţământ.

Deşi dotate şi mobilate corespunzător, cu săli de clasă cât dormitorul sau sufrageria unui apartament obişnuit, grădiniţele de la parter de bloc nu au volumul de aer necesar asigurării condiţiilor adecvate de microclimat. „Am fost nevoiţi să reducem drastic numărul de copii, astfel încât Direcţia de Sănătate Publică să ne lase să funcţionăm. Dacă în mod normal am fi putut aveaa grupe de 15-20 de copii, noi le-am redus la 12, 13, maximum 15 copii", declară directorul Grădiniţei 40 din Galaţi, Mirela Barcan.

Educatoarele de la această grădiniţă spun că, în afara problemei spaţiului, nu se confruntă cu alte greutăţi. „Spaţiile de învăţământ sunt foarte bine dotate, chiar dacă la asta au contribuit uneori şi părinţii copiilor. Pe noi, sincer, nu ne deranjează nici spaţiul mic pentru că ne-am adaptat acestor condiţii. Funcţionăm astfel dinainte de Revoluţie. În paranteză fie spus, atunci lucram cu 30-35 de copii într-o grupă şi nu s-a îmbolnăvit nimeni", afirmă una dintre învăţătoarele din Grădiniţa 40.

Un sfert din Liceul „Asachi” se mută la Metalurgic

Mutarea nu este definitivă, ci doar pe perioada lucrărilor de reabilitare care se termină în luna martie a anului viitor.

Grupul Şcolar Industrial „Gheorghe Asachi” a intrat de astăzi în reabilitare şi modernizare. Investiţia, care se ridică la aproape trei milioane de lei, vizează aproape toate spaţiile de învăţământ. „Va fi înlocuită instalaţia electrică, cea termică, dar şi instalaţiile sanitare. Vom lucra la arhitectura şcolii, vom înlocui toate reţelele din laboratoarele de informatică. De asemenea, vom moderniza cantina dinspre strada Aurel Vlaicu”, spune directorul liceului, Adrian Deacănu.

Cu toate acestea, anul şcolar viitor va începe în condiţii normale la 13 septembrie. „Mă rog, în limita condiţiilor normale. Adică vom păstra în sediul central 26 clase, vom muta 13 clase de gimnaziu într-unul dintre cămine şi încă 13 clase le vom trimite la Grupul Şcolar Industrial Metalurgic, la câteva sute de metri distanţă de noi. Le vom face acolo chiar şi o cancelarie”, mai spune directorul liceului.

Grădiniţă de oraş cu hazna în fundul curţii

La o aruncătură de băţ de vânzoleala din oraş, pe drumul care uneşte centura Galaţiului cu zona industrială din nordul combinatului Arcelor Mittal, se află cartierul Fileşti. Câteva sute de case, o mică zonă industrială şi o şcoală. De fapt nu mai este şcoală de câţiva ani, pentru că Inspectoratul Şcolar a decis să-i trimită pe elevii din ciclurile primar şi gimnazial la Şcoala 38 şi să păstreze acolo doar copiii din preşcolar.

Grădiniţa 29 este poate cea mai mică grădiniţă din oraş: are doar 25 de copii, comasaţi toţi într-o grupă. Din păcate, nu aceasta-i problema: Grădiniţa 29 este singura din oraş care are grupul sanitar în spatele curţii. „Acum este vară şi nu avem probleme, dar închipuiţi-vă iarna, la minus 20 de grade, cum stau copiii la rând la toaletă. Le îngheaţă tot în ei!" spune singura educatoare din grădiniţă, Florica Diacu Ghiorgachis.

Nevoia de adaptare la condiţiile existente a determinat-o pe educatoare să le formeze copiilor un reflex de a merge la toaletă la ore fixe. „Ei ştiu deja că la 9.30, la 10.15 şi la 11.00 trebuie să meargă la toaletă. Dacă este vreun caz izolat, în special dintre cei mici, pe care-l apucă nevoia, trebuie să las toată grupa şi să merg cu el la toaletă", povesteşte educatoarea.

Colegiul Naţional Cuza, pregătit pentru evacuare!

La aproape un an de la ultima reînnoire a contractului cu municipalitatea gălăţeană, Fundaţia „Caritatea", proprietara imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza" din Galaţi, a dat Primăriei încă cinci luni timp de gândire în privinţa variantei pe care o va alege. „Contractul existent a fost prelungit până la 31 decembrie 2010 pentru a permite Primăriei să se gândească dacă vrea sau nu să cumpere imobilul. Nu excludem însă nici posibilitatea continuării colaborării şi în regim de chirie", spune directorul general executiv al Fundaţiei, Samuel Izsak.

Cum şansele ca Primăria să scoată repede din vistierie 1,5 milioane de euro (acesta este preţul la care a fost evaluată clădirea), conducerea Inspectoratului Şcolar caută soluţii pentru a nu fi pusă în ipostaza de a rămâne cu elevii de la Cuza în stradă.

Restructurările lasă şcolile la mâna golanilor

Conducerile şcolilor din Galaţi de exemplu se chinuie să găsească soluţii pentru paza şcolilor, în timp ce părinţii sunt deja îngrijoraţi. „Dacă de la 15 septembrie nu vor mai fi oameni ai legii în curtea şcolii, chiar va fi o problemă, pentru că la noi există infracţionalitate. Minoră, e adevărat, dar care, în lipsa poliţiştilor comunitari, poate lua oricând amploare", spune directorul Grupului Şcolar Metalurgic din Galaţi, Mirela Onişor. Până acum cele două corpuri ale instutuţiei erau păzite de patru gardieni publici. De acum încolo conducerea liceului va trebui să găsească o soluţie şi încă una foarte ieftină pentru că banii din venituri extrabugetare sunt din ce în ce mai puţini. „Nu este exclus să trasăm sarcini în plus maiştrilor, membrilor Consiliului de Administraţie sau chiar profesorilor. De asemenea, vom solicita sprijin şi consiliului elevilor, dar şi celui al părinţilor", mai spune Mirela Onişor. Un alt liceu aflat în zona zero a infracţionalităţii este Colegiul de Industrie Alimentară şi Turism „Dumitru Moţoc".

Elevii de la Ion Creangă vor începe şcoala „în exil”

Peste 360 de elevi ai Şcolii 26 vor începe cursurile la Liceul de Marină şi la Şcoala Nr. 24. Vinovaţi sunt Proiect SA şi Primăria, prima instituţie pentru că a făcut o gravă eroare de proiectare a doua întrucât nu a sesizat-o. Dacă elevii de gimnaziu vor fi nevoiţi să meargă la cursuri la doar câteva sute de metri de clădirea în care au învăţat anul trecut, micuţii de la ciclul primar trebuie să străbată mai bine de doi kilometri, ori pe jos, ori cu mijloacele de transport în comun, până la Liceul de Marină. „Constructorul ne-a promis că, până la 1 octombrie, ne poate finaliza renovarea parterului şcolii, acolo unde avem şase clase. Dacă se ţine de cuvânt, după 1 octombrie, putem să aducem copiii la noi la şcoală. Din păcate, ei vor fi nevoiţi să înveţe în două schimburi, până când se termină şi etajul clădirii", ne-a precizat Nicoleta Maimon, proaspăt numită în funcţia de director al şcolii.

Reprezentanţii primăriei îi contrazic pe cei ai şcolii. „La Şcoala 26, este o investiţie mai de lungă durată, începută de anul trecut. Constructorul ne-a asigurat că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul anului. O parte din clase se vor muta la altă şcoală, iar o parte vor rămâne în imobil", ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Scoala_incepe_in_mizerie_si_degradare-_Jumatate_dintre_scolile_galatene_nu_ofera_conditiile_minime_de_igiena_si_dotare_0_334166625.html

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Şcoli gălăţene fără apă şi în 2011

Şcoli lipsite de apă curentă, localuri cu apă nepotabilă, grădiniţe la parter de bloc, instituţii de învăţământ cu grupuri sanitare în paragină sau cu şantierul în sala de clasă. Pe 12 septembrie, zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi îi vor primi pe elevi în aceleaşi condiţii ca şi acum un an. Sau chiar şi mai proaste, pentru că diferite lucrări aşteaptă să fie terminate de luni bune. Cu toate acestea, conducerea ISJ a raportat la Prefectură că la începutul cursurilor toate unităţile de învăţământ vor avea autorizaţie sanitară. Cum? Pe declaraţia de răspundere a directorilor.

Şi liceele au probleme

Conform raportului înaintat de conducerea ISJ la Prefectură, pe lângă grădiniţele care vor funcţiona în continuare la parterul blocurilor, în municipiul Galaţi mai sunt probleme chiar şi la unele licee.

Grupul Şcolar Industrial Căi Ferate aşteaptă autorizaţia sanitară pentru sala de sport, iar Seminarul Teologic pentru sala de mese. Colegiul Tehnic „Traian Vuia” nu are autorizaţie sanitară pentru cămin, ateliere şi sala de sport, din cauza infiltraţiilor şi din cauza lipsei apei calde. La cămin s-a rezolvat problema infiltraţiei prin executarea unei şarpante, astfel că există speranţe pentru obţinerea autorizaţiei sanitare.

Apa curentă, eterna problemă în mediul rural

Probleme sunt şi în şcolile rurale din zona Galaţiului. Grădiniţa Slobozia Conachi funcţionează într-un local vechi de 100 de ani, şi, pentru că noua construcţie nu a fost finalizată din lipsă de fonduri, copiii vor învăţa în continuare în condiţii improprii. Corpul vechi al Şcolii Gimnaziale Griviţa nu îndeplineşte condiţiile de igienă şi nici Grădiniţa Călmăţui, deoarece apa conţine nitriţi. Şcoala Gimnazială Smârdan nu are nici ea autorizaţie, pentru că grupurile sanitare nu sunt conforme cu cerinţele standard.

Zona Tecuciului, cea mai afectată

Cea mai afectată pare să fie zona Tecuci, atât în rural, cât şi în urban. În Tecuci, patru grădiniţe nu au primit autorizaţia sanitară din diverse motive: fie funcţionează în spaţii improprii (Grădiniţele Nr.1 şi Nr. 17), fie au un număr insuficient de grupuri sanitare (Grădiniţele Nr. 9 şi Nr. 12).

Mai rău este că în 13 localităţi din această zonă sunt numeroase unităţi de învăţământ care suferă la capitolul condiţiilor de igienă. Printre acestea se remarcă negativ comuna Brăhăşeşti, unde ambele şcoli (şi cea din Toflea) nu au autorizaţie, cum nu au nici grădiniţele.

Grupuri sanitare nefuncţionale, lipsa apei curente, faţadă deteriorată şi infiltraţii în pereţi sunt câteva motive pentru care nu s-a primit aviz.

11 unităţi cu probleme pe zona Tg. Bujor

Tot din datele raportului de la ISJ, reiese că în zona Tg. Bujor 11 unităţi nu-şi vor primi nici anul acesta elevii în bune condiţii. Sunt probleme cu apa potabilă în toate unităţile din comuna Corni, la Grădiniţa Nr. 2 Chiraftei, la Şcoala şi Grădiniţa din Vădeni, la Şcoala Oancea, la Şcoala şi Grădiniţa din Stoicani, la Smulţi şi la Grădiniţa din Fârţăneşti.

La grădiniţele din Frumuşiţa, Tămăoani şi Fântânele sunt diverse probleme legate de clădiri şi de curţile neamenajate corespunzător.

Pe ultima sută de metri, autorităţile şi directorii de şcoli trag tare să mai cârpească golurile pe ici, pe colo. Nu este nici primul şi nici ultimul an când lucrurile nu merg cum trebuie. Profesorii şi elevii trăiesc cu speranţa că vor ajunge să înveţe şi în condiţii civilizate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Şcolile din Sud-Est, pericol public

Sute de şcoli din Constanţa şi Galaţi îşi primesc luni elevii în spaţii insalubre.

...

În 160 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Galaţi anul şcolar va începe fără ca aceste unităţi şcolare să deţină autorizaţia emisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Din cele 450 de unităţi şcolare, numai 290 deţin o astfel de autorizaţie. În mediul rural, au fost autorizate numai 180 din cele 300 de şcoli, iar în mediul urban 118 din 147. Cauza principală este că în special primarii din mediul rural rezumă igienizarea şcolilor la o mână de var.

Totuşi, anul şcolar va începe pe 12 septembrie şi în şcolile şi grădiniţele fără autorizaţie, în baza declaraţiilor pe propria răspundere ale directorilor acestora, că situaţia ar fi în regulă din punct de vedere igienico-sanitar. Artificiul birocratic nu va rezolva situaţii complicate, precum cea a grădiniţei din satul Călmăţui, unde apa conţine nitriţi. Varianta declaraţiilor pe propria răspundere ale directorilor este respinsă de directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea, pentru că cei 20 de angajaţi ai inspecţiei nu pot controla toate şcolile neautorizate: „Nu dispunem de echipe de control ca să cercetăm veridicitatea celor spuse de directori. Ne străduim să verificăm cât mai multe unităţi de învăţământ".

Situaţia este mai complicată la cele 120 de unităţi şcolare neautorizate din mediul rural, unde sunt probleme în special la grupurile sanitare. Procentul de 35% de unităţi de învăţământ ¬fără autorizaţie indică o revenire la situaţia din 2006-2007, când 30% din şcoli nu aveau autorizaţie, dar şi o îmbunătăţire faţă de 2008-2009, când ponderea era de 50%.

Record: 70.000 euro pe un closet

Reabilitarea sanitară este şi o afacere bună pentru clientela politică. Acum trei-patru ani, la şcolile din satele Vizureşti şi Tecucel, din comuna Buciumeni, au fost construite două closete de 38.000, respectiv 48.000 de euro, în total 86.000 de euro, care nici măcar nu erau racordate la apa curentă şi canalizare. Lucrările au fost realizate de firma Building Style SRL, a fostului deputat PDL Constantin Petrea. Interesant este că, deşi s-au cheltuit 86.000 de euro, şcolile din Vizureşti şi Tecucel au rămas tot fără autorizaţie după inaugurarea celor două closete. Recordul este deţinut de o firmă din clientela PSD, Pro Inv Euro SRL, care a construit la şcoala din satul Siviţa, comuna Tuluceşti, un closet de 71.428 euro.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Nu toate şcolile din judeţ sunt pregătite

Cum anul şcolar începe în mai puţin de trei săptămâni - 10 septembrie, şcolile şi grădiniţele ar trebui de-acum să se pregătească să-i primească pe elevi. Prin unele instituţii de învăţământ se mătură deja, se spală şi se mai dă câte o mână de vopsea. Altele mai au încă aşternute la intrare covoare de coji de seminţe şi pahare din plastic. Totul ţine, până la urmă, de spiritul gospodăresc pe care îl au autorităţile dintr-o comună sau alta, dar şi de implicarea de care dau sau nu dovadă directorii şcolilor şi grădiniţelor.

La sat se mătură numai toamna

Am ajuns, pe la primele ore ale dimineţii, la fosta şcoală din satul Negrea, comuna Schela. Acum, în incită funcţionează o grădiniţă frecventată de 27 de copii din sat, elevii fiind transportaţi la şcoala din comună. Poate că ora matinală era de vină pentru faptul că uşa instituţiei rămăsese încuiată. N-am reuşit să vedem condiţiile în care copiii fac primii paşi pe calea educaţiei, dar ne-a impresionat neplăcut starea exteriorului clădirii. Pe uşă a rămas un afiş de la ultimul scrutin, care îţi dă impresia că aici se votează permanent. Pe scările de la intrare s-au adunat mormane de coji de seminţe, iar prin jur au rămas cutii goale de energizante şi pahare de plastic. Poate că personalul care ar trebui să ţină curtea curată va mătura măcar în ajunul deschiderii anului şcolar. Că tot s-ar mai putea aduna ceva gunoaie până la acel moment şi poate n-ar fi cazul să muncească de două ori!

Doi pe un loc în microbuzul şcolar

Primarul din Schela, Maricel Popa, spune că în fiecare dimineaţă, în timpul anului şcolar, microbuzul şcolar aduce din satul Negrea câteva zeci de elevi de ciclu primar şi alte câteva zeci de gimnaziu, care fac ore la şcoala din vecinătatea Primăriei. Aici, spaţiile sunt renovate şi igienizate atât la interior, cât şi la exterior. „Probleme cu maşina, în sine, nu avem. Iarna, când se înzăpezesc drumurile, se circulă greu, este adevărat. Dar principala problema este că microbuzul are un număr prea mic de locuri pentru nevoile noastre. Cu cele 16 scaune disponibile, trebuie acum să facem două drumuri de dimineaţă pentru a reuşi să aducem toţi copiii de ciclu primar la şcoală. Dacă ar fi să şi respectăm normele - un singur copil pe un scaun de microbuz - ar trebui să facem trei ture ori ar trebui să îi trezim de la 6,00 pe elevii din prima tură şi să îi aducem la şcoală, unde să aştepte începutul orelor, fie elevii care ar urma să fie transportaţi la al treilea drum nu ar ajunge la prima oră de dimineaţă”, a declarat Maricel Petrea.

În comunele din est se face curăţenie

Cele mai multe şcoli de pe linia Galaţi-Cavadineşti au intrat în lucrări de igienizare. Primarii care au prins în anii din urmă finanţări prin Banca Mondială au reuşit să renoveze şcolile, mai mari sau mai mici, aşa că acum nu mai trebuie decât să le întreţină. La Tuluceşti, de exemplu, şcoala a fost renovată de curând, iar terenul de fotbal şi sala de sport vor fi şi ele gata pentru a-i primi în toamnă pe elevi. Şcoală recondiţionată au şi elevii din Frumuşiţa. La Măstăcani, în clădirea nouă a şcolii gimnaziale se mai dădea o mână de vopsea şi se igieniza.

Şcoală renovată, dar profesori sărăciţi de navetă

Şcoala din Oancea este veche de peste 100 de ani şi a fost supusă unui proces serios de reabilitare în 2008. Viceprimarul comunei, Pericle Avădanei, spune că a fost elev aici şi că banii de la Banca Mondială veniţi pentru renovarea şcolii au făcut ca instituţia să capete o cu totul altă faţă. „N-a fost foarte bine nici la noi, până când am renovat. Era şi porţiuni de podea unde atingeai pământul cu picioarele, iar sălile de clasă erau învechite. Cancelaria cred că era o odaie şi nu ocupa nici jumătate din spaţiul de acum”, spune viceprimarul. Probleme care apar în timpul anului şcolar, spune primarul comunei, Victor Chiriloaie, nu sunt legate de infrastructură, ci de faptul că profesorii din Galaţi se supără atunci când primăria nu le plăteşte naveta. „Am mai avut probleme în acest sens, atunci când cadrele didactice care vin din Galaţi s-au supărat că nu le plătim naveta. Este adevărat că legea spune că primăria este cea care trebuie să plătească naveta profesorilor, dar eu cred că această prevedere se aplică în cazul în care ne şi vin bani pentru aşa ceva. În cazul în care banii nu vin, suma este prea mare pentru bugetul Primăriei”, mai spune primarul din Oancea.

Cu sau fără bani de la nivel central pentru navetă, soluţia nu este nici împovărarea profesorului cu aceste cheltuieli care s-ar putea să îl oblige să mai aducă şi bani de acasă, numai ca să poată lucra.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Apa curentă lipseşte în mai multe unităţi de învăţământ de la ţară

Nu toate unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi sunt pregătite să-i întâmpine pe elevi în condiţii corespunzătoare. Cele mai mari probleme sunt, ca de obicei, în mediul rural, unde apa curentă reprezintă un lux la care copii nu pot avea acces.

Şi în acest an elevii mai multor şcoli din mediul rural vor fi nevoiţi să studieze în condiţii care nu au nimic în comun cu secolul în care trăim. ”Aproximativ 90 la sută dintre unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru noul an şcolar. În 10% sunt probleme legate de asigurarea apei curente, la cele din mediul rural. Sunt comune în care nu există alimentare cu apă şi implicit şcolile nu pot avea apă curentă”, a declarat inspectorul şef al ISJ Galaţi, Laura Marin.

În lipsa unui sistem centralizat pentru furnizarea apei curente din comună, soluţia o reprezintă punerea în funcţiune a hidroafoarelor, la care au apelat unii. Problema se rezolvă însă numai în parte, întrucât la grupurile sanitare tot nu se poate asigura apa necesară.

Sarcina rezolvării problemelor cu care se confruntă şcolile revine primăriilor, spune inspectorul. „S-au mai atras fonduri, s-au mai făcut investiţii, mobilier, reparaţii curente, s-au adus lemne de foc”, a spus Laura Marin. În această perioadă se fac controale de la nivel de inspectorat în fiecare şcoală.

Anul acesta în unităţile şcolare din judeţul Galaţi sunt aşteptaţi peste 70.000 de elevi, circa 25.000 la învăţământul primar, 23.000 la cel gimnazial şi tot cam atâţi la cel liceal. La nivelul judeţului sunt circa 440 de locaţii unde se desfăşoară activităţi de învăţământ.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Autorizări „pe cuvânt de onoare” şi şcoli postliceale fără autorizare sanitară

67,15% dintre unităţile de învăţământ de la nivelul judeţului Galaţi au autorizaţie sanitară şi, cel puţin teoretic, sunt gata să îşi primească elevii în noul an şcolar. Cel puţin aşa arată datele preluate de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, care a realizat o evaluare a situaţiei privind autorizarea sanitară a unităţilor şcolare când nu mai este mult şi sună clopoţelul. Potrivit datelor furnizate de către DSP Galaţi în mediul urban, dintre cele 148 de unităţi de învăţământ 117 sunt autorizate, 9 doar parţial autorizate şi 22 lipsite total de autorizaţie sanitară. În mediul rural, dintre cele 229 de unităţii şcolare, 115 sunt neautorizate.

Şcoli postliceale care nici nu au cerut autorizare sanitară

„Procentul de autorizare al unităţilor de învăţământ gălăţene este de peste 67%. Dar să nu uităm că acest lucru nu înseamnă că toate s-au autorizat anul acesta. Autorizarea sanitară se face încă pe baza unei legislaţii prevăzute de Ordonanţa 1030 din 2009, care arată că autorizarea sanitară se face pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere dată de către directorii unităţilor de învăţământ, iar reautorizarea nu mai e necesară decât dacă au apărut modificări în structura unităţii. Adică o unitate de învăţământ care a solicitat, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a directorului, autorizare sanitară în 2009 nu va mai cere şi în acest an sau în următorul dacă nu au intervenit modificări în structura unităţii. Dacă de exemplu nu a transformat un spaţiu cu destinaţie de laborator sau sală de sport în sală de clasă sau dacă nu a construit grupuri sanitare în plus. Cum avem doar 10 angajaţi în partea de inspecţie sanitară nu putem să verificăm tot judeţul în timp scurt pentru a stabili dacă cele declarate se regăsesc şi în situaţia de pe teren. În oraş avem probleme, de exemplu, cu şcolile postliceale care funcţionează în spaţiile închiriate în cadrul altor unităţi de învăţământ. Ele nu mai solicită autorizare sanitară pe motiv că funcţionează în cadrul altei unităţi de învăţământ şcolar care este deja autorizată sanitar. Dar nu este corect. Şi în acest caz este necesară autorizarea sanitară proprie”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Cauzele neautorizării sau autorizării parţiale în urban

Conform raportului DSP, în oraşe, grădiniţele de exemplu au fost respinse la autorizare deoarece erau unităţi amplasate la parter de bloc şi în localuri improprii, care nu au circuite funcţionale corespunzătoare. În aceste cazuri inspectorii sanitari au constatat că nu se asigura cubajul de aer necesar funcţionării în condiţii normale pentru minim 10-15 copii la grupă şi nu se asigura iluminat natural corespunzător. În alte cazuri era vorba de dotări sanitare insuficiente, cum ar fi lavoare şi scaune WC, sau nu aveau circuite funcţionale corespunzătoare la blocul alimentar.

Există în oraşe nouă licee parţial autorizate. Între acestea se regăseşte Seminarul Teologic, a cărui cantină se află în construcţie. În aceeaşi situaţie este şi Grupul Şcolar Metalurgic, unde atelierele necesită lucrări de reabilitare, corpul V are instalaţii sanitare nefuncţionale, tâmplărie şi pardoseală deteriorată, iar instalaţia electrică e defectă sau incompletă. Colegiul Traian Vuia este parţial autorizat deoarece internatul, sala de sport şi atelierele sunt în localuri degradate cu hidroizolaţia, tâmplăria, instalaţia electrică deteriorată.

La Colegiul Tehnic Radu Negru, la fel, autorizarea sanitară este parţială deoarece spălătoria este fără circuite corespunzătoare, există porţiuni aflate în reabilitare, cantina are hidroizolaţia deteriorată, dar lipseşte şi lavoarul şi hota. La Colegiul Elena Doamna, spălătoria nu are circuite funcţionale corespunzătoare şi spaţiile necesare funcţionării. Grupul Şcolar Eremia Grigorescu din Tg. Bujor este parţial autorizat deoarece corpul C, sala de sport şi atelierele sunt degradate, iar la Liceul Sportiv spălătoria nu are circuite funcţionale corespunzătoare.

La ţară, aceleaşi vechi probleme

115 dintre cele 229 de unităţi de învăţământ rurale nu sunt autorizate sanitar deoarece au localuri improprii, degradate, lipseşte apa curentă, sau acolo unde este apă probele de apă sunt necorespunzătoare. Grupuri sanitare degradate, situate în afara unităţii de învăţământ sau insuficiente ori pur şi simplu care lipsesc cu totul sunt alte cauze de neautorizare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cât sunt de pregătite şcolile cu o săptămână înainte de a suna clopoţelul

Puţin peste jumătate din unităţile şcolare gălăţene au în prezent autorizaţii sanitare de funcţionare, în ciuda faptului că legislaţia a devenit atât de permisivă, încât autorizarea a devenit o simplă formalitate. Astfel, directorii de şcoli nu au altceva de făcut decât să declare pe propria răspundere că unitatea pe care o conduc respectă toate prevederile legale în domeniu. O declaraţie care, teoretic, implică răspundere penală dacă se dovedeşte că este falsă, dar care, practic, în lipsa personalului DSP care să verifice situaţia din teren, este pur şi simplu o simplă hârtie scrisă.

Doar 67% din unităţile şcolare, autorizate

Din totalul celor 447 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi, 300 (67%) au autorizaţie sanitară de funcţionare, a declarat pentru PresaGalati.ro directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea. Cele mai multe unităţi şcolare fără autorizaţie se află în mediul rural – 115, din care 77 de grădiniţe, 36 de şcoli şi un liceu. Din cele 115 unităţi neautorizate, 55 au fost respinse de la autorizare, iar 60 nu au solicitat autorizaţii.

În general, unităţile nu au primit autorizaţie din cauza grupurilor sanitare degradate, a clădirilor improprii, fără gard sau a lipsei apei curente.

În mediul urban, din totalul celor 148 de unităţi şcolare, sunt autorizate 117 (79,05%), 22 (6,08%) sunt neautorizate, din care 12 au fost respinse de la autorizare şi alte 10 nu au solicitat autorizarea. Alte 9 unităţi şcolare sunt autorizate parţial, fiind vorba despre o grădiniţă, şapte licee şi o unitate adiacentă.

Cele şapte licee autorizate parţial sunt: Seminarul Teologic (unde cantina se află în construcţie), Grupul Şcolar Metalurgic, (atelierele trebuie reabilitate, corpul V are grupurile sanitare nefuncţionale, instalaţia electrică este defectă etc.), Colegiul T. Vuia (unde sunt deteriorate internatul, sala de sport şi atelierele), Colegiul Tehnic Radu Negru (spălătoria şi cantina sunt necorespunzătoare), Colegiul Elena Doamna şi Liceul Sportiv (la ambele spălătoria nu are circuite funcţionale corespunzătoare) şi Grupul Şcolar Eremia Grigorescu din Tg. Bujor, unde corpul C, sala de sport şi atelierele sunt degradate.

Cine să îi verifice în lipsă de personal ?

Deşi oficial 300 de unităţi şcolare au autorizaţie de funcţionare, în realitate, numărul şcolilor care întrunesc toate condiţiile legale de funcţionare ar putea fi mai mic, având în vedere că legislaţia în vigoare prevede autorizarea pe baza declaraţiei pe propria răspundere a directorilor. «Conform ordinului ministrului nr. 1030-2009, autorizarea sanitară se face pe propria răspundere a directorilor şcolilor şi ea este valabilă cât nu survin modificări în structura şcolii. Din păcate însă avem şcoli autorizate în 2009 care de atunci nu au mai cerut reautorizarea, pentru că legea nu obligă reactualizarea în fiecare an», a declarat directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, în jur de 80 de unităţi şcolare din cele 300 care figurează cu autorizaţie au obţinut acest aviz în 2009 şi de atunci nu s-au mai prezentat la reevaluare. «Cu cei 10 angajaţi pe care îi avem este greu să putem verifica toate cele aproape 450 de unităţi şcolare. Ne ajută însă compartimentului de medicină şcolară care ştie situaţiile din teren şi face recomandări. Datorită lor avem unităţi şcolare pe care le-am refuzat autorizarea, deşi directorii au cerut-o», a mai declarat Valentin Boldea.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

15 autorizaţii sanitare de funcţionare pentru clasa pregătitoare

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a primit din partea mai multor unităţi de învăţământ solicitări de reînnoire a autorizaţiilor sanitare de funcţionare, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre şcoli care amenajează săli de studiu pentru clasa zero. „Autorizaţia sanitară de funcţionare a unei unităţi de învăţământ se modifică în condiţiile în care apar schimbări în structura unităţii. Prin apariţia clasei zero, multe şcoli îşi modifică structura de funcţionare, transformând un laborator sau o sală de sport, şi în aceste condiţii ei trebuie să obţină o nouă autorizaţie. Până în momentul de faţă 15 unităţi sanitare au depus la Direcţia de Sănătate Publică solicitare pentru o nouă autorizaţie în baza noii structuri de funcţionare”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Un sfert dintre şcolile gălăţene nu au autorizaţii sanitare de funcţionare

Din cele 447 de şcoli şi grădiniţe existente în judeţul Galaţi, în momentul de faţă nu sunt autorizate sanitar decât 333, restul de 113 unităţi şcolare funcţionând, deşi nu îndeplinesc condiţiile impuse de lege. Situaţia este oarecum paradoxală pentru că, deşi există reglementări clare privind condiţiile sanitare pe care trebuie să le îndeplinească o şcoală pentru a fi autorizată, acestea se bat cap în cap cu prevederile legale, conform cărora învăţământul este obligatoriu până la finalizarea clasei a X-a. „Nu putem ţine aceste şcoli închise pentru că învăţămîntul este obligatoriu. Din informaţiile pe care le am, 15 şcoli şi grădiniţe au depus cereri pentru autorizare sanitară”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Laura Marin.

Principalele nereguli descoperite de inspectorii sanitari sunt lipsa apei curente şi grupurile sanitare realizate în curtea şcolilor, în special în mediul rural, ce nu îndeplinesc condiţiile sanitare cerute de lege.

Ca să împace şi capra şi varza, autorităţile au venit cu o soluţie de compromis. Directorii şcolilor şi grădiniţelor semnează o declaraţie de conformitate, prin care declară pe proprie răspundere că unitatea de învăţământ îşi desfăşoară activitatea în condiţii optime. Lucrurile sunt însă departe de a fi aşa, declaraţiile în cauză fiind mai mult formale, pentru că, spre exemplu, la anumite şcoli din judeţ apa de la grupurile sanitare nu corespunde din punct de vedere microbiologic, iar conducerea instituţiei de învăţământ nu poate face altceva decât să afişeze că apa nu este potabilă. La grădiniţele de bloc problema este cunoscută de ani de zile, fiind vorba de nerespectarea cubajului de aer minim cerut de lege pentru un copil, în condiţiile în care aceste unităţi sunt supradimensionate. „Singura soluţie este reabilitarea acestor şcoli sau construcţia altora noi, însă efortul financiar este foarte mare. Acest lucru se poate face acum doar cu fonduri europene”, precizează inspectorul şcolar general Laura Marin.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Şcoli şi grădiniţe gălăţene fără autorizaţie sanitară

Toate unităţile şcolare de învăţământ particular din Galaţi au autorizaţie sanitară de funcţionare, se afirmă într-un raport întocmit de Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru Colegiul Prefectural.

În schimb, la data de 24 mai 2013, din cele 568 de spaţii de învăţământ de stat, 127 nu aveau autorizaţie sanitară. Motivele sunt diverse, conform raportului ISJ:

- apă nepotabilă: 34 spaţii;

- lipsa apei curente: 29 spaţii;

- locaţie la parter bloc: 6 spaţii;

- clădire inadecvată: 6 spaţii;

- dotări insuficiente la grupurile sanitare, nu se respectă normele impuse: 21 spaţii;

- alte motive, cum ar fi lipsa autorizaţiei PSI, infiltraţii sau iluminat natural insuficient: 3 spaţii.

14 dosare abia au fost depuse, iar alte 14 sunt în curs de întocmire sau de autorizare, se mai arată în raport.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Condiţii de evul mediu în şcoli

Un număr de 94 de şcoli şi grădiniţe din cele 568 unităţi şcolare de stat existente în judeţul Galaţi, nu deţin autorizaţie sanitară, pentru că le oferă elevilor şi profesorilor condiţii specifice Evului Mediu. În total, 127 de unităţi şcolare de stat nu au obţinut autorizaţia sanitară, din diferite motive. Statistica este total diferită în ceea ce priveşte unităţile şcolare de învăţământ particular, toate şcolile şi grădiniţele particulare din judeţul Galaţi având autorizaţie sanitară.

Potrivit statisticii prezentate de Inspectoratul Şcolar (IŞJ) Galaţi la recenta şedinţă a Colegiului Prefectural, principalele motive pentru care cele 94 de şcoli de stat, 16,5% din total, nu au obţinut autorizaţia sanitară este lipsa condiţiilor elementare de igienă. Astfel, 34 de spaţii şcolare nu au fost autorizate din cauza lipsei unei surse de apă potabilă, alte 29 din cauza lipsei apei curente, iar în cazurile altor 21 de unităţi şcolare de stat nu a fost acordată autorizaţia sanitară din cauza unor dotări insuficiente la grupurile sanitare sau din cauză că nu se respectă normele elementare de igienă.

La cele 94 de şcoli cu condiţii medievale se adaugă alte 40 de şcoli neautorizate, pentru că funcţionează la parter de bloc (6) sau în clădiri inadecvate pentru activitatea didactică (6), care abia şi-au depus dosarul pentru obţinerea autorizaţiei (14) sau care sunt în curs de autorizare (14).

Alte trei unităţi şcolare nu au obţinut autorizaţia din cauza lipsei autorizaţiei PSI, a infiltraţiilor prin tavane şi pereţi sau din cauza iluminatului natural insuficient.

Reparaţiile de şcoli, subfinanţate sistematic de primării

Principala cauză a situaţiei dezastruoase în care se află aproximativ 20% din şcolile gălăţene este subfinanţarea de care „beneficiază” infrastructura şcolară din partea primăriilor. Potrivit situaţiei prezentate de inspectorul general al IŞJ Galaţi, prof. Laura Marin, în cadrul Colegiului Prefectural, cu privire la „modul de asigurare la nivelul bugetelor locale a sumelor privind lucrările de investiţii şi reparaţii în unităţile de învăţământ“, reabilitarea infrastructurii şcolare este finanţată doar în procent de 16-20% faţă de necesar. Din totalul sumelor solicitate de unităţile şcolare pentru investiţii au fost alocate doar 16%, iar la capitolul reparaţiilor curente, din totalul sumelor solicitate au fost alocate numai 20%.

Evident, situaţia cea mai gravă este la şcolile din mediul rural: „Ca o caracteristică generală se observă că, în mediul rural, alocaţiile pentru reparaţii curente şi igienizări sunt foarte mici sau chiar nule, unităţile de învăţământ trebuind să efectueze aceste lucrări cu personalul existent în şcoală.

Tot în mediul rural, o serie de unităţi şcolare afirmă că nu au făcut propuneri de sume pentru lucrări de reparaţii întrucât cei de la primărie refuză astfel de adrese, pe motiv că oricum nu sunt bani, (Priponeşti, Tuluceşti, Nicoreşti). În municipiul Galaţi, lucrările de reparaţii şi investiţii nu mai sunt evidenţiate în bugetele unităţilor şcolare. Aceste cheltuieli intră doar în grija primăriei. Unele unităţi şcolare reclamă faptul că nu sunt înştiinţate asupra lucrărilor ce urmează a se efectua şi nici asupra sumelor alocate. Totuşi, în acest an bugetar, în municipiul Galaţi au fost alocate sume importante pentru reparaţii şi investiţii”, se spune în raportul IŞJ Galaţi.

Ruine şcolare, în aşteptarea HG-urilor

O situaţie aparte este cea a unităţilor şcolare de stat la care reabilitările sau modernizările au fost începute în baza unor finanţări guvernamentale acordate prin hotărâri de guvern. În cazurile a 11 unităţi şcolare la care au fost alocate sume pentru obiective de investiţii, fie începute în anii precedenţi cu finanţare iniţială prin HG, fie obiective noi, au fost alocate fonduri pentru continuarea investiţiilor. În cazurile altor 8 unităţi şcolare, din Tecuci, Bălăbăneşti, Balinteşti, Puricani, Aldeşti şi Pechea, la care au fost demarate investiţi în baza alocărilor financiare pe bază de HG vor ajunge în ruină, pentru că nu au mai fost alocaţi banii necesari pentru continuarea investiţiilor.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Elevi în şcoli neautorizate sanitar

Există posibilitatea ca şi în acest an să avem, în judeţul Galaţi, elevi care să înceapă prima zi de şcoală în unităţi care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, a avertizat, astăzi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea. „Cu siguranţă că nici în acest an nu vom avea un procent de 100% în privinţa autorizaţiilor, deşi procedura este o simplă formalitate. Dosarul pentru autorizare cuprinde o declaraţie pe propria răspundere a managerului unităţii, iar autorizaţia nu se reînnoieşte anual, aşa cum ar trebui, pentru a exista un control asupra şcolilor. Noi am trimis o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru modificarea procedurii de autorizare sanitară, în sensul că această autorizare treuie reavizată anual, pentru că de la an la an, s-a mai stricat o toaletă, s-a mai rupt un gard, deşi anul trecut, când au obţinut autorizarea, nu aveau astfel de probleme….Acum, 90% din unităţile de învăţământ au autorizaţie de funcţionare, în baza dosarelor aprobate anul trecut”, a spus Valentin Boldea. Totuşi, procentul este mai bun decât cel de anul trecut, când cu doar câteva zile înainte de a începe şcoala, doar 67% din unităţile şcolare din judeţ depuseseră şi obţinuseră autorizaţiile de funcţionare.

În prezent DSP Galaţi desfăşoară acţiuni de control în unităţile de învăţământ şi „unde vom depista deficienţe vom stabili termene de remediere iar acolo unde constatăm rea voinţă, vom aplica şi sancţiuni care pot merge până la suspendarea autorizaţiei şi chiar la închiderea unităţii de învăţământ. Nu ne dorim asta, dar trebuie să sensibilizăm autorităţile locale să aloce fonduri pentru rezolvarea deficienţelor”, a spus Valentin Boldea.

Control la Suhurlui!

Un caz care se afă deja în atenţia DSP este cel al şcolilor din comuna Suhurlui, unde de mai multe săptămâni alimentarea cu apă potabilă a fost întreruptă, din cauza neînţelegerilor cu societatea de distribuţie a apei, aflată în comuna vecină, Rediu. „Ştim problema de acolo, operatorul de apă nu asigură nici măcar necesarul de apă pentru populaţie, noi am atras atenţia şi vom aplica sancţiunile care se impun. Şcolile cu siguranţă că vor fi verificate, iar dacă apa nu curge, vom da termene de remediere, după care trecem la sancţiuni”, a mai adăugat Valentin Boldea. Acesta a mai spus că anul trecut, 15 şcoli, majoritatea din mediul rural, au rămas fără autorizaţie de funcţionare, motivele fiind „lipsa apei curente, un număr insuficient de toatele, grupuri sanitare situate în curte etc”.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Reparaţii pe ultima sută de metri, la unităţile şcolare gălăţene

Cu puţin timp înainte de începerea noului an de învăţământ, Primăria Municipiului Galați informează că în 83 de unități de învățământ public preșcolar și școlar se desfășoară lucrări de reparații. Este vorba despre 35 de grădinițe cu program normal și prelungit, 27 de școli gimnaziale și 21 de licee.

Reprezenranţii municipalităţii gălăţene susţin că bugetul aprobat inițial, de 3.200.000 lei, a fost suplimentat cu  50%, astfel încât valoarea lucrărilor de reparații desfășurate în această vară este de 4.798.000 lei.

Sumele alocate lucrărilor efectuate în fiecare unitate de invățământ public din Galați se situează între 15.000 lei ( lucrări de reparații la fațadă și la aleile de acces la Grădinița „Arlechino” ) și 390.000 lei (Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”)

Alte bugete peste media de 60.000 de lei alocată fiecarei unități școlare, au mai revenit: Grădiniţei nr. 7, Grădiniţei nr. 45, Şcolii Gimnaziale nr. 7, Şcolii Gimnaziale nr. 3, Şcolii Gimnaziale nr. 16, Şcolii Gimnaziale nr. 18, Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, Colegiul Naţional „Costache Negri”, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Liceul cu Program Sportiv, etc.

În comunicatul de presă al Primăriei Municipiului Galaţi se mai arată că suplimentările de bugete de peste 20.000 de lei fiecare, au fost alocate după cum urmează: + 100.000 lei Grădinița nr. 7 și Grădinița nr. 45,+ 25.000 lei Grădinița nr.23, + 23.000 lei Grădinița nr. 49 și Grădinița Nr. 51 + 95.000 lei Școala Gimnazială nr. 18, + 46.000 lei Școala Gimnazială „Sf Grigorie Teologul”,+ 360.000 lei Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, etc

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

18% din şcoli nu au autorizaţie sanitară!

Deși au trecut două săptămâni de la începerea școlii, aproximativ 18% din unitățile de învățământ gălățene nu au autorizație sanitară. În plus, există și un deficit de personal didactic, cauzat de blocarea posturilor care s-au vacanţat. Potrivit reprezentantului Inspectoratului Școlar Județean Galați, Mioara Enache, 17,21% din școlile din județ nu au reușit să obțină autorizație sanitară.

La această situație se adaugă un alt inconvenient: pentru anul scolar 2013-2014, există un deficit de personal didactic, în număr de 117, din cauza blocarii posturilor care s-au vacantat. Datele au fost prezentate, astăzi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Un sfert din unităţile de învăţământ gălăţene nu sunt autorizate sanitar

La oraş, unii preşcolari vor începe anul şcolar în grădiniţele de la parter de bloc, chiar dacă aici nu au nici lumină naturală, nici aerul necesar, în timp ce la ţară, şcolarii vor mai merge la şcoli cu toalete moderne, dar fără apă sau construite tradiţional „în fundul curţii”. Sunt doar câteva dintre cauzele pentru care cel puţin în 108 unităţi de învăţământ din mediul urban şi rural gălăţean, anul nou şcolar va începe, din nou, fără autorizaţie sanitară.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, din cele 440 de unităţi de învăţământ aflate acum în evidenţă, 334 au autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce restul nu au nici cea mai mică şansă să o obţină până la începerea anului şcolar. Situţia cea mai gravă este evident în mediul rural. „Avem în evidenţă în mediul rural 160 de grădiniţe, iar din acestea 61 sunt neautorizate. Tot în mediul rural avem 130 de şcoli, din care 27 sunt neautorizate. Cele cinci licee situate la ţară sunt însă toate autorizate sanitar. Lipsa apei curente ca şi funcţionarea unităţilor de învăţământ în localuri improprii, degradate, sunt câteva din cauzele de neautorizare. Aici se mai adaugă şi faptul că rezultatele probelor de apă din anumite unităţi de învăţământ sunt necorespunzătoare. Grupurile sanitare degradate sau chiar şi lipsa grupurilor sanitare proprii au fost tot cauze de neautorizare sanitară”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

În mediul urban, din cele 68 de grădiniţe, 53 sunt autorizate, în timp ce restul de 15 nu sunt autorizate. La capitolul şcoli, în mediul urban, din cele 40 de unităţi din oraşele judeţului, 38 sunt autorizate şi doar două neautorizate. Cele 29 de licee din mediul urban sunt toate autorizate. Principala cauză de neautorizare pentru grădiniţele de la oraş o reprezintă plasarea la parter de bloc, în locuri unde cubajul de aer pentru 10-15 copii nu se respectă, la fel cum nici lumina naturală nu bate peste tot şi nici circuitele nu sunt cele clasice. În alte cazuri şi la grădiniţe şi la şcoli avem de a face cu localuri degradate, cu mobilier insuficient sau care se află în reabilitare.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Şcoli şi grădiniţe fără autorizaţii sanitare

Numeroşi elevi din judeţul nostru vor începe noul an şcolar în unităţi de învăţământ fără autorizaţii sanitare. Ca de obicei, cele mai mari probleme sunt în mediul rural, unde multe şcoli sau grădiniţe nu dispun de apă curentă şi sisteme de canalizare.
Foarte multe spaţii care aparţin unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi nu dispun de autorizaţii sanitare, astfel încât mii de elevi vor fi primiţi pe 15 septembrie în condiţii improprii. Cifra exactă a unităţilor de învăţământ este greu de spus date fiind informaţiile prezentate pe de o parte de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar pe de alta de Direcţia de Sănătate Publică.

Potrivit declaraţiilor inspectorului şcolar general-adjunct al ISJ Galaţi, Diamanta Bulai, în cele 432 de unităţi şcolare există 61 de spaţii care nu au autorizaţii. Totuşi, conform datelor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, în municipiul Galaţi 18 unităţi de învăţământ nu au primit autorizaţiile sanitare, iar în mediul rural 88.

Diferenţele între aceste cifre sunt explicate de inspectorul general al ISJ, Mioara Enache, prin faptul că instituţia pe care o reprezintă a efectuat o actualizare a situaţiei autorizaţiilor.
Principalele motive pentru care unităţile de învăţământ nu au autorizaţiile necesare pornesc de la lipsa grupurilor sanitare sau existenţa unui număr insuficient raportat la cel al elevilor, lipsa apei potabile ori cu parametri nocivi sănătăţii, lipsa unor sisteme de canalizare, până la nerespectatea unor norme elementare de igienă. În plus, sunt destule săli de curs deteriorate sau de dimensiuni prea mici. O altă problemă o reprezintă grădiniţele aflate la parterul blocurilor şi care nu dispun de un iluminat natural suficient, aşa cum prevede legea.
Pe de altă parte, în multe unităţi de învăţământ încă se mai execută lucrări de reparaţii. Spre exemplu, potrivit declaraţiilor inspectorului şcolar general al ISJ Galaţi, Mioara Enache, la Şcoala nr. 9 „Calistrat Hogaş” din municipiul Galaţi conducerea face eforturi pentru ca aceste reparaţii să nu afecteze elevi, în timp ce la Colegiul National „Spiru Haret” din Tecuci lucrările se vor finaliza până pe 1 octombrie, iar la Şcoala Gimnazială Nr. 40 „Iulia Hasdeu” din Galaţi şi la Grupul Şcolar „Udrea Băleanu” din Băleni se preconizează că lucrările vor fi finalizate până pe 1 noiembrie. O situaţie deosebită este la la Şcoala Gimnazială „Gheorghe şi Maria Tască” din Bălăbăneşti unde nu există nici măcar sursă de apă potabilă şi nici canalizare. Pentru a remedia aceasta problemă, Primăria ar trebui să investească aproximativ 1 miliard de lei, bani pe care nu-i deţine. Şi nu este singura situaţie de acest fel. Alte 58 de unităţi din mediul rural se confruntă cu probleme similare.
În ciuda acestor probleme, inspectorul şef al ISJ Galaţi, Mioara Enache, a declarat că toate şcolile şi grădiniţele din Galaţi îşi vor deschide porţile pe 15 septembrie, precizând că directorii unităţilor de învăţământ cu probleme pot face declaraţii pe proprie răspundere acolo unde s-au constatat deficienţe. În perioada imediat următoare inspectorii din cadrul DSP vor efectua noi controale în şcoli şi grădiniţe. „Făcând controalele, noi vom constata necorelarea faţă de legislaţie, de ce nu au autorizaţie şi care sunt impedimentele. Acestea vor fi consemnate în procesul verbal, cu termenele de remediere şi, dacă acestea vor putea fi remediate cu sprijinul autorităţlor locale, vom reveni şi vom da autorizaţie de funcţionare. Dacă situaţia nu va putea fi remediată este răspunderea conducătorului autorităţii pentru că autorizaţia sanitară se face pe baza declaraţiei pe propria răspundere a conducătorului unităţii”, a spus Valentin Boldea, de la DSP Galaţi.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Aproape 17 la sută dintre şcolile din judeţul Galaţi nu au autorizaţie sanitară

Deşi luni începe anul şcolar, 73 dintre cele 432 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi vor funcţiona fără autorizaţie sanitară, ne-a informat inspectoarea generală Mioara Enache. Dintre acestea 59 sunt în mediul rural şi nici nu au şanse prea curând să obţină autorizaţia de funcţionare, deoarece nu au apă curentă sau potabilă.

O altă problemă care trenează de ani de zile este cea a grădiniţelor din municipiul Galaţi de la parter de bloc, care funcţionează în spaţii improprii, de ani de zile. De altfel, lipsa locurilor suficiente în grădiniţe e o situaţie care trenează de mult timp, fără ca autorităţile locale să facă vreun demers pentru remedierea acestui neajuns. În cei 25 de ani cât s-au scurs de la Revoluţie, s-au construit doar două grădiniţe.

Tot în municipiul Galaţi nu au autorizaţie de funcţionare din cauza degradării sala de sport şi atelierele de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”. Nici Palatul Copiilor şi Elevilor nu deţine autorizaţie, din cauza infiltraţiilor pluviale. Clădirea arată ca după război, deşi a fost renovată doar în urmă cu câţiva ani.  

Deşi abia a fost renovat, Palatul Copiilor din Galaţi şi-a pierdut autorizaţia sanitară de funcţionare din cauza infiltraţiilor apei de ploaie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

100 de unităţi şcolare nu au autorizare sanitară

Nu mai este mult până la începutul şcolii dar în judeţul Galaţi sunt încă o sută de unităţi de învăţămînt care nu au niciun fel de autorizare sanitară. Cel puţin asta era la data de 24 august situaţia autorizării unităţilor de învăţământ din Galaţi.

"În mediul urban, din 144 de unităţi de învăţământ, doar 126 sunt autorizate, în timp ce 18 nu sunt autorizate. Nu s-a dat autorizare sanitară pentru unităţile de învăţământ situate la parter de bloc, este vorba aici în continuare în special de grădiniţe. Nu au circuite corespunzătoare, nu asigură cubajul de aer necesar pentru un minim de 10-15 copii sau nu au iluminat natural corespunzător. Mai există şi alte unităţi, în afara acestor grădiniţe, unde nu există autorizare sanitară din alte cauze, cum ar fi că nu au circuite corespunzătoare la blocul alimentar sau nu au dotările necesare. În mediul rural, dintr-un total de 292 de unităţi de învăţământ, autorizate sunt 210. Din cele 82 de unităţi de învăţămînt neautorizate, 48 nu au această autorizare deoarece nu au apă curentă sau au probe de apă necorespunzătoare. Alte cauze din pricina cărora nu s-au autorizat unităţile de învăţământ din mediul rural sunt faptul că funcţionează în localuri improprii, degradate, au grupuri sanitare degradate sau nu au dotări suficiente sau nu le au deloc”, a  precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Instituţia va începe să facă verificările la unităţile şcolare imediat după începerea anului şcolar. Asta deoarece în procedura de autorizare sanitară a unităţilor de învăţământ se arată că aceasta trebuie făcută iniţial de către managerii unităţii, care vin cu actele la sediul direcţiei şi depun şi declaraţii pe propria răspundere. Abia apoi echipele de control ale Direcţiei de Sănătate Publică verifică dacă datele de autorizatre depuse corespund cu realitatea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.