Jump to content

"Avântul" se dărâmă, "Progresul" rezistă eroic


 Share

Recommended Posts

"Avântul" se dărâmă, "Progresul" rezistă eroic

În cadrul campaniei de susţinere a monumentelor Galaţiului, ne oprim astăzi la două coloane monumentale, intitulate „Avântul” şi respectiv „Progresul”. „Ambele lucrări sunt monumente de for public, deoarece au caracter decorativ şi sunt amplasate în spaţii publice”, ne spune consilierul Marius Mitrof, de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu. „Fiind pe domeniul public sau privat al municipiului Galaţi, ele se află în administrarea Primăriei Galaţi, care, potrivit art.10, alin.(1) din Legea nr.120 din 2006, are obligaţia să asigure protejarea şi punerea lor în valoare. Din nefericire, obligaţia, prin prevederile legii menţionate, a rămas fără substanţă, atâta timp cât însuşi actul normativ nu conţine şi elementele de coerciţie în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a acestei obligaţii”, mai afirmă consilierul.

 

bcf79a1ed91e105da6a63f128fc9da7b_L.jpg

 

„Avântul”, uitat la Complexul Francezi

Coloana „Avântul” este amplasată pe strada Regiment 11 Siret, în faţa fostului Complex Francezi, fiind realizată, în 1966, de sculptorul  Dorio Lazăr (n.20 aprilie 1922 la San Remo, Italia, d.2004). În volumul „Muzee şi monumente gălăţene”, semnat de Corneliu Stoica, Ion T. Dragomir şi Mihalache Brudiu, coloana monumentală „Avântul” este descrisă astfel: „Concepută ca o imensă coloană, desfăşurată în spaţiu sub forma unei  spirale alcătuită din volume geometrice, atât prin dinamismul liniei, cât şi prin materialul în care este realizată, ea se încadrează perfect în arhitectura modernă a cartierului, armonizându-se plăcut cu construcţiile din ambianţa sa”.

Lucrarea s-a degradat odată cu Complexul Francezi, fiind acum doar o tristă amintire a ceea ce era acum 47 de ani, când a fost ridicată. L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, dacă municipalitatea se va implica în refacerea ei. „Problema ţine şi de faptul că terenul fostului complex Francezi este acum privat. Noi am încercat să igienizăm zona, cu ajutorul Ecosal, şi ne-am lovit de acest aspect. Anul acesta s-au alocat fonduri pentru reabilitarea unui alt monument, aflat în suferinţă mai mare, cel al Eroilor, de lângă Teatrul Dramatic. Este posibil că până la finele lui 2013, cu sprijinul unor specialişti în domeniu, să refacem şi „Avântul”, însă, din păcate, la câţiva metri de el se află complexul despre care spuneam şi care arată jalnic”.
„Progresul” şi-a redobândit vizibilitatea
Cealaltă coloană monumentală, „Progresul”, amplasată în faţa fostului cinematograf „Ţiglina” (Acum Disco VIP 2000) a fost ridicată în 1966, de sculptorul Peter Balogh (n.1920), fiind concepută sub forma unei imense coloane care se înalţă pe verticală, având laturile placate cu travertin. Soarta ei a fost un pic mai bună, în sensul că prin recenta demolare a magazinelor ce-i obturau vizibilitatea, lucrarea este acum mai bine pusă în valoare. Însă o igienizare făcută profesionist tot se impune.

coloana.jpg

 

Am stat de vorbă cu câţiva gălăţeni întrebându-i dacă ştiu cum se numesc cele două lucrări şi ce părerea au despre ele. Când au auzit numele, tinerii au făcut ochii mari: „Poate că privindu-le, ar trebui să ne amintim prin ce am trecut şi să vedem unde am ajuns. Agricultura şi economia sunt la pământ acum”, declară Daniela, de 17 ani, care-şi bea cafeaua pe o bancă, lângă „Progresul”.
Un grup de elevi de la Emil Racoviţă” au recunoscut că, deşi trec zi de zi pe lângă „Avântul”, niciodată nu l-au privit cu atenţie: „Poate că atunci când a fost ridicat monumentul însemna ceva, însă la felul cum arată acum, nu mai înseamnă nimic”, spune Andreea, de 16 ani. 
„Protejarea unui monument de for public presupune adoptarea măsurilor de păstrare nealterată a operei de artă prin: conservare, întreţinerea periodică, repararea, restaurarea, asigurarea unui spaţiu adecvat de jur împrejurul monumentului care să nu permită publicului să îi aducă vreun prejudiciu”, mai afirmă consilierul Marius Mitrof. Or, în cazul „Avântului”, numai despre aşa ceva nu se poate vorbi…

viata-libera.ro

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Coloana monumentală „Progresul”, din parcul Ţiglina, a fost transformată în felinar!
* Fapta constituie infracţiune, pedepsită de Codul Penal

În iureşul reabilitării parcului din zona complexului comercial Ţiglina 1, reprezentanţii primăriei şi-au spus că ar fi bine să introducă şi iluminatul ornamental prin care să pună în valoare coloana monumentală „Progresul”, amplasată în parc. Mai întâi au fost instalaţi patru stâlpi cu spoturi cu lumină albă, care o luminau de la distanţă, dar ulterior reprezentanţilor primăriei le-a venit ideea de a monta spoturile chiar pe lucrarea de artă monumentală. Aşa că oamenii primăriei au pus mâna pe bormaşină şi au găurit opera de artă la partea superioară, pentru montarea celor patru corpuri de iluminat. Au pus şi becuri verzi, pentru ca iluminatul ornamental să fie armonizat cromatic cu zona parcului. Astfel, pentru coloana monumentală „Progresul” a fost găsită şi o utilitate publică, aceea de felinar pentru iluminatul public al zonei, pentru că iluminatul fiind orientat de sus în jos, cam asta e. Potrivit DEX, felinarul este o „sursă de lumină instalată pe un suport fix, destinată iluminării”.

 Una-i în DEX, alta în Codul Penal

 Iniţiativa oamenilor primăriei intră în coliziune  cu prevederile Legii 422/2001, Legea Protejării Monumentelor Istorice. „Este un element de noutate pentru care vă mulţumim. O să mergem acolo să vedem ce s-a întâmplat, pentru că nu e normal. Chiar dacă scopul este unul generos, nu se intervine pe o lucrare de artă monumentală atât de brutal”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Galaţi.

Potrivit articolului 11, aliniatul 2, al Legii 422/2001, „desfiinţarea, distrugerea parţială sau totală, profanarea, precum şi degradarea monumentelor sunt interzise şi se sanctioneaza conform legii”. Potrivit articolului 54 al aceleiaşi legi, „distrugerea parţială sau totală (…) constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii”.

În articolul 54 din Legea 422/2001, referirea „conform legii” vizează prevederile Codului Penal, care impun pedepse cu închisoarea: „Distrugerea sub orice formă, fără necesitate militară, de monumente sau construcţii care au o valoare artistică, istorică ori arheologică, de muzee, mari biblioteci, arhive de valoare istorică sau ştiintifică, opere de artă, manuscrise, cărţi de valoare, colecţii ştiinţifice sau colecţii importante de cărţi, de arhive, ori de reproduceri ale bunurilor de mai sus şi în general a oricăror valori culturale ale popoarelor, se pedepşeste cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi”, se spune în articolul 360 al Codului Penal.

Dat fiind faptul că distrugerile sunt minime, în cazul din Ţiglina nu se va ajunge probabil la pedepse cu închisoarea pentru cei care au găurit cu bormaşina opera de artă şi nici pentru cel sau cei care au dat dispoziţia şi care ar putea fi încadraţi la instigare la distrugerea de opere de artă dar, cel puţin, cei ce conduc Galaţiul vor trebui să înţeleagă că trebuie să respecte patrimoniul cultural al oraşului, măcar pentru simplul motiv că la asta îi obligă legea. Coloana monumentală, „Progresul” a fost realizată în 1966, fiind opera sculptorului Peter Balogh.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Gălăţenilor le cade „Progresul” în cap. Monument de for public în degradare accentuată

"Progresul" este coloana monumentală amplasată în faţa fostului cinematograf "Ţiglina" şi riscă să le cadă gălăţenilor în cap, la propriu. În partea de sus, monumentul are deja o gaură, iar cetăţenii ne-au reclamat că lucrarea se macină, iar bucăţile care se desprind riscă să accidenteze pe cineva.

Potrivit unor gălăţeni, într-o vreme, monumentul amplasat în faţa fostului cinema "Ţiglina" a fost delimitat cu o banda de protecţie, dar ulterior aceasta a dispărut. Tocmai de aceea am solicitat Primăriei să ne transmită ce măsuri de protejare a monumentului a luat, în ce constau acestea şi dacă este prevăzută vreo intervenţie de punere în siguranţă a lucrării. Cu atât mai mult cu cât şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a semnalat Primăriei situaţia acestei lucrări.
"A fost securizată zona monumentului din cartierul Țiglina 1, pentru prevenirea unor accidente cauzate de desprinderea unor elemente. Totodată, vom solicita Muzeului de Artă Vizuală să elaboreze documentația în vederea efectuării lucrărilor de conservare-restaurare a monumentului", ne-a transmis Primăria.

Chiar dacă este o lucrare realizată în perioada comunismului, "Progresul" este un monument de for public, având caracter decorativ şi fiind amplasat într-un spaţiu public.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Direcţia pentru Cultură, "Progresul" este o lucrare realizată de sculptorul Peter Balogh, în anul 1966. Lucrarea este concepută sub forma unei imense coloane, care se înalţă pe verticală, simbolizând ritmul dinamic de dezvoltare a oraşului, în plan economic şi socio-cultural. Cele patru laturi ale coloanei sunt placate cu travertin. De jur-împrejurul lucrării, sculptorul înscrie volume compoziţionale, repartizate în două registre inelare, suprapuse distanţat pe miezul coloanei, cioplite în piatră, ale căror imagini simbolizează scene de muncă din industrie şi agricultură. Personajele au chipuri robuste, subliniind capacitatea constructivă a gălăţenilor.

Rămâne de văzut dacă această capacitate constructivă se va manifesta înainte ca "Progresul" să se macine şi mai mult.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.