Jump to content

Sute de clădiri ilegale vor primi „intrarea în legalitate“


Recommended Posts

Sute de clădiri ilegale vor primi „intrarea în legalitate“
* Edilii Galaţiului legiferează dezmăţul urbanistic care a urâţit oraşul de pe malul Dunării

Haosul urbanistic din ultimii 20 de ani, care a făcut ca Galaţiul să arate ca un bazar oriental, este pe punctul de a fi legiferat de edili, prin aprobarea construcţiilor ridicate ilegal. Dezmăţul urbanistic care a urâţit oraşul este greu de descris în câteva cuvinte. În oraş există 10.500 de garaje construite pe spaţiile verzi din jurul blocurilor, dar şi 6.000 de chioşcuri, ridicate pe trotuare sau spaţiile verzi.

Mai există şi câteva sute de construcţii masive, cu câte 2-3 etaje, ridicate ilegal pe terenuri ale primăriei. Spre exemplu, chiar în axa centrală a şoselei de centură, a fost construită o benzinărie, dublată de o spălătorie auto. Acestea aparţin firmei senatorului PC Eugen Durbacă. La intersecţia bulevardului Coşbuc cu str Brăilei, a fost ridicat un bloc cu două etaje, „crescut” din chioşcul care în 1990 era sediul unei agenţii de turism. După ce a fost ridicată ilegal, construcţiei respective i-a fost acordată intrarea în legalitate. Mai sunt sute de astfel de clădiri ilegale. După ani de promisiuni că se va face ordine şi vor fi demolate clădirile ilegale, a fost demolată doar o pizzerie ridicată la doi metri de altarul Bisericii Mavromol.

Edilii vor legi împotriva haosului

Acum, edilii vor să legifereze haosul urbanistic. Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Municipal (CLM) Galaţi s-a aflat şi un „proiect de hotărâre privind intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire”. Iniţiativa i-a aparţinut primarului Galaţiului, Marius Stan, care îşi pune problema doar din punct de vedere financiar, pentru că prin legalizarea construcţiilor-fantomă ar obţine plata chiriilor pe ultimii 5 ani: „Avem sute de construcţii edificate pe domeniul public. Avem două soluţii: prima, să aplicăm legea, să băgăm buldozerul, am demolat şi avem terenul liber de construcţii, ca să îl folosim pentru alte proiecte. Mă întreb dacă ne putem permite lucrul acesta. Ţinând cont de faptul că aceste clădiri ilegale ocupă domeniul public fără să plătească nimic. Aceste măsuri, pe care vrem să le promovăm, vin în ideea de a-i obliga ca măcar pe ultimii cinci ani să plătească chiria acelui teren şi după aceea să le dăm posibilitatea să intre în legalitate. În felul acesta, obţinem nişte bani la buget. Astăzi avem domeniul public ocupat şi bani ioc. Din păcate, sunt sute de astfel de construcţii sănătoase şi nu ştiu dacă, exceptând chioşcurile şi garajele, ne putem permite să intrăm cu buldozerele în construcţii sănătoase”, a declarat primarul Galaţiului.

Soluţia universală: se înfiinţează o comisie

Potrivit arhitectei şefe din Primăria Galaţi, Teodora Voicilă, în principiu este posibilă intrarea în legalitate cu respectarea normelor de urbanism prevăzute de Legea 50, respectiv existenţa unui certificat de urbanism, investitorul trebuind să deţină un drept de creanţă asupra terenului. În ceea ce priveşte intrarea în legalitate pentru o construcţie ridicată pe un teren al municipalităţii, în absenţa unui titlu de proprietate asupra terenului, ar fi necesară înfiinţarea unei comisii care să analizeze fiecare caz în parte şi să verifice dacă există un contract de închiriere - în cazul construcţiilor provizorii sau o concesionare a terenului - în cazul construcţiilor definitive, comisie care să decidă dacă respectivele contracte au fost încheiate legal. În funcţie de îndeplinirea acestor condiţii prevăzute de lege, comisia poate decide intrarea în legalitate şi din punct de vedere juridic aceasta se poate realiza prin emiterea unei hotărâri a CLM Galaţi pentru fiecare caz în parte.

Nerespectarea legii poate fi rezolvată simplu, prin instituirea unui regulament al intrărilor în legalitare. Potrivit viceprimarului Florin Popa, e necesară întocmirea unui regulament pentru stabilirea condiţiilor în care se poate realiza intrarea în legalitate: „Cei care au mai făcut parte din structura consiliului local, îşi amintesc că în urmă cu trei ani a mai existat o astfel de procedură. La bază trebuie să existe un regulament iar analizarea dosarelor şi aplicarea regulamentului trebuie să se facă unitar, pentru toate cazurile”. Un astfel de proiect de regulament ar trebui să fie supus dezbaterii publice, timp de 30 de zile, după care forma finală a regulamentului va fi supusă aprobării CLM Galaţi.

Eterna întrebare: Ce facem?

Construcţiile ilegale au urâţit şi cea mai frumoasă zonă din oraş, Faleza inferioară a Dunării. După ce în zona „Valurile Dunării” a fost construit restaurantul „Libertatea”, un vapor de beton care din punct de vedere arhitectonic este un kitsch, în apropiere de trecere bac a fost construit un res­taurant, care apoi a fost extins ilegal pe spaţiul verde. Acum, edilii încearcă găsirea unei soluţii, cel mai probabil intrarea în legalitate: „Sutem strânşi cu uşa de Curtea de Conturi. Avem, de la precedentul control, o impunere în sensul luării măsurilor legale în cazul SC Rompesgal, mai precis restaurantul Pescăruşul, de pe faleza Dunării. Avem două variante: intrăm cu buldozerul sau îi acordăm şansa să intre în legalitate. El ocupă un teren pentru care, de ani de zile, nu plăteşte nimic. Trebuie să hotărâţi ce facem, pentru că eu, ca primar sunt răspunzător penal pentru neluarea măsurilor legale”, a spus primarul Marius Stan.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Liber la haos...

Pana acum erau promisiuni la greu: daramat garaje, daramat constructii ilegale, amenzi etc.

Mai tineti minte povestea cu imobilul din fata Centrului Cultural din piata?

Ca va fi darata imediat, ca se va largi strada la patru benzi ( =)) ) etc.

Pe scurt, trantiti-va un garaj sau orice altceva si se va ocupa primaria se va autorizeze. Ce-i drept, aveti obligatia ca ani de zile sa nu platiti, sa nu intereseze de PUZ, PUD si alte porcarii obligatorii de altfel si platite de prosti cu bani grei (privati sau publici).

Link to comment
Share on other sites

...

Mai tineti minte povestea cu imobilul din fata Centrului Cultural din piata?

Ca va fi darata imediat, ca se va largi strada la patru benzi ( =)) ) etc.

Asta da gogoritza... cum sa largeasca Traianul la 4 benzi?  Ar trebui darmate zeci de case vechi!  Cu toti credulii din Galati...greu sa se " puna botu' " la asa ceva.   :-?

Ca veni vorba de Traian... Strada Traian este o artera foarte importanta, o artera principala, dreapta, o poarta de intrare-iesire ideala din si catre nordul orasului/judetului.  Traficul intens de pe Domneasca si Cosbuc ar putea fi preluat in mare parte de strada Traian.  Are idee careva cand se va reabilita... in intregime Traianul?

Link to comment
Share on other sites

Primăria nu mai vrea demolarea!

Aprobarea unor măsuri de intrare în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire a stârnit discuţii aprinse la recenta şedinţă a Consiliului Local şi, în cele din urmă, a fost retrasă de pe ordinea de zi. „Pagubă colaterală” a fost proiectul de hotărâre privind încheierea unui contract de închiriere cu firma Rompesgal, care deţine restaurantul „Pescăruşul” de pe Faleză şi care a ridicat fără niciun fel de autorizaţie, pe spaţiul verde, o construcţie din lemn, care ocupă câteva zeci de metri, şi alte elemente decorative. Aleşii s-au arătat suspicioşi, deoarece proiectele nu aveau avizul Comisiei de Urbanism a CL.

Primarul Marius Stan le-a explicat consilierilor că sunt sute de construcţii edificate pe domeniul public pentru care există doar două soluţii: fie să le demoleze, fie să-i oblige pe deţinători la plata chiriei pe ultimii cinci ani, oferindu-li-se posibilitatea să intre în legalitate şi încasându-se bani la buget. „Suntem constrânşi de Curtea de Conturi să intrăm cu toate construcţiile în legalitate. Nu ştiu dacă ne putem permite, exceptând garajele şi chioşcurile, să intrăm cu buldozerul în toate. Parcă nici uman, nici economic nu e”, a spus Stan.

Deşi se vorbea despre măsuri generale de intrare în legalitate, consilierii s-au referit mai mult la proiectul dependent de aprobarea acestor măsuri: încheierea unui contract de închiriere cu SC Rompesgal SRL Galaţi, pentru terenul în suprafaţă de 2.948 mp, situat pe Faleza Inferioară a Dunării. Despre situaţia lui, sesizată şi de Camera de Conturi, aţi mai citit în ziarul „Viaţa liberă”, la acel moment Primăria părând hotărâtă să pună la pământ toate construcţiile realizate de patronul restaurantului, Aurel Trifan, cu de la sine putere. Mai ales că Poliţia Locală l-a tot sancţionat din 2008 încoace, ba i-a făcut, se pare, şi plângere penală.

Iată însă că, în doar trei luni, optica administraţiei locale s-a schimbat. În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre ajuns pe masa aleşilor scrie că „prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat în 2007, Rompesgal a devenit proprietarul fostei Cofetării Pescăruş, în suprafaţă construită de 55 mp. În locul construcţiei iniţiale, firma a realizat construcţii fără forme legale în suprafaţă de 1.362 mp, suprafaţa de teren efectiv împrejmuită fiind de 2.948 mp, iar terenul ocupat este proprietatea publică a municipiului Galaţi. Ca urmare a executării de lucrări de construcţii fără forme legale a fost aplicată, în 2008, amenda contravenţională de 3.000 lei şi dispusă măsura intrării în legalitate”. Raportul de specialitate susţinea că „Pescăruşul” îndeplineşte cerinţele urbanistice ale zonei şi se poate emite certificat de urbanism favorabil în scopul obţinerii autorizaţiei de construire pentru intrare în legalitate, motiv pentru care se dorea închirierea celor 2.948 mp. Condiţia era ca Rompesgal să plătească chiria pe ultimii cinci ani, în valoare de 663.453 de lei.

După discuţii contradictorii, Comisia de Urbanism a CL a cerut retragerea celor două proiecte de pe ordinea de zi. Primarul a acceptat situaţia, sperând că la o viitoare şedinţă de îndată va fi aprobat un regulament general, aplicabil tuturor celor care folosesc domeniul public fără să plătească. „Rompesgal este unul din sutele de cazuri care există. Încercăm să dregem ce s-a făcut. E uşor de spus: demolează! Acolo, dacă e să analizăm fără patimă, e chiar un obiectiv reuşit pe Faleză”, a declarat edilul la finalul şedinţei.
Contactat telefonic, Aurel Trifan, patronul Rompesgal a refuzat să comenteze situaţia din Consiliul Local.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pai sa dea domnu rahat dela Rompesgal vreo 2 milioane de euro, nu 150.000 cat ii cer astia chirie pe ultimii 5 ani, ca nu e-n Micro 20, in spatele cimitirului, ci pe faleza inferioara. Dup-aia sa-si tina bodega cat or mai tine buzunarele ciorilor care-o frecventeaza.

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.