Jump to content

Centru de instruire pentru marinari la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Centru de instruire pentru marinari la Galaţi
Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV va începe la Galaţi lucrările pentru un sediu destinat instruirii personalului navigant fluvial, se arată într-un comunicat de presă.
Ovidiu Cupşa, directorul general al CERONAV, a declarat: "Construirea unui nou sediu la Galaţi este de o importanţă capitală, având în vedere că de mulţi ani de zile subunitatea îşi desfăşoară activitatea în spaţii închiriate. CERONAV instruieşte aproximativ 6.000 de navigatori fluviali anual, care merită să beneficieze de cele mai bune condiţii de studiu. Noul sediu va fi dotat cu simulatoare de navigaţie pe ape interioare de ultimă generaţie, demarând astfel proiectul de parteneriat cu Academia Maritimă din Harlingen, Olanda care are ca principal scop înfiinţarea a două centre de instruire de prestigiu la capetele Coridorului VII pan-european".
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ceronav are un nou sediu la Galaţi

Subunitatea Ceronav din Galaţi are un sedu nou şi astfel îşi extinde, dezvoltă şi îmbunătăţeşte calitativ activitatea de instruire a personalului navigant, într-un sediu care corespunde standardelor internaţionale privind formarea profesională continuă în domeniul transportului pe căile navigabile interioare. Acest sediu urmează a fi dotat cu echipamente de simulare prin intermediul cărora se va putea diversifica paleta de cursuri din domeniul transportului pe ape interioare, facilitându-se organizarea de cursuri de formare profesională bazate pe competenţe în conformitate cu noua directivă europeană privind recunoaşterea calificărilor profesionale ale personalului din transportul pe ape interioare. Sediul Subunităţii din Galaţi a fost construit pe un teren aparţinând domeniului public al statului aflat în administrarea Ceronav şi are următoarele caracteristici principale: aria construită la sol: 436,26 mp; aria desfăşurată construită: 1.905,44 mp; regim de înălţime: P + 3 nivele, parţial 4. Valoarea totală a investiţiei a fost de 8.400.000 lei, aprobată în  CTE  al Ministerului Transporturilor în anul 2009. Această clădire, incluzând facilităţi de instruire conforme cu standardele europene atât pentru pregătirea teoretică cât şi pentru cea practică (săli de clasă adecvate cerinţelor fiecărui program de instruire, echipamente şi materiale didactice specifice şi echipamente de simulare) va contribui la creşterea calităţii activităţii de instruire bazată pe competenţe, conform reglementărilor Europene şi  va conduce la îndeplinirea cerinţelor de pe piaţa muncii  şi creşterea mobilităţii forţei de muncă din sectorul de transport pe ape interioare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

25 iulie

Investiție de amploare pentru modernizarea Ceronav Galați

Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV a inaugurat obiectivele de investiții realizate pentru dezvoltarea Subunității CERONAV Galați, necesare activității de instruire a personalului navigant fluvial.

Investiția în valoare de 20 milioane de lei reprezintă cel mai modern Centru de pregătire profesională pentru personalul din sectorul de transport pe ape interioare. Centrul deține facilități de instruire atât pentru pregătirea teoretică, cât și pentru cea practică și echipamente moderne și inovative, care vor contribui la creșterea calității activității de instruire bazată pe competențe, conform reglementărilor Europene.

Prezent la eveniment, Ionel Minea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor a subliniat faptul că „România are aproximativ 10.000 de navigatori pe ape interioare. În acest sens, Ministerul Transporturilor susține demersul constant al CERONAV de a oferi personalului navigant fluvial formare profesională la standarde înalte.”

„Obiectivul de la Galați este esențial în strategia de dezvoltare a infrastructurii CERONAV privind activitatea de instruire din sectorul navigației pe ape interioare, având impact asupra creșterii mobilității personalului navigant român”, a declarat în cadrul întâlnirii Ovidiu Sorin Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

curierulnational.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

CERONAV aniversează 44 de ani de la înfiinţare

Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV aniversează, în luna mai, 44 de ani de la înfiinţare şi a devenit lider pe piaţa serviciilor educaţionale de profil din Europa, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul general, Ovidiu Cupşa.

Înfiinţat în anul 1976, la Constanţa, sub denumirea Centrul de Perfecţionare a Lucrătorilor din Marina Civilă (CPLMC), cu scopul de a asigura pregătirea şi perfecţionare continuă a personalului navigant maritim, instituţia publică din subordinea Ministerului Transporturilor şi-a schimbat denumirea pe parcurs, devenind, în anul 2003, Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV, în urma fuziunii cu Centrul de Perfecţionare a Personalului din Navigaţia Fluvială, din Galaţi.

Potrivit lui Ovidiu Cupşa, încă de la înfiinţare, CERONAV a evoluat constant în tandem cu dezvoltarea transportului maritim şi în conformitate cu standardele legislaţiei mondiale şi cerinţele pieţei transporturilor navale internaţionale, asigurând servicii de instruire şi certificare profesională tuturor generaţiilor de marinari români, acreditate în conformitate cu standardele Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO).

"După intrarea României pe lista albă a Organizaţiei Maritime Internaţionale, ca urmare a ratificării Convenţiei STCW 1978, ritmul de dezvoltare s-a accelerat, CERONAV devenind un centru de excelenţă în Europa, astfel că acum, la aniversare, putem să ne mândrim că în cei 44 de ani de existenţă am asigurat formarea şi pregătirea a peste 100.000 de marinari, dintre care peste 30.000 maritim şi peste 10.000 fluviali activi. În prezent, CERONAV are cea mai mare ofertă de servicii educaţionale de profil din Europa, cu peste 200 de tipuri de cursuri maritime, fluviale, off-shore şi portuare, noi organizând anual peste 20.000 de sesiuni de pregătire şi certificare, la toate nivelurile", a precizat Ovidiu Cupşa.

În ultimii 10 ani, CERONAV a atras peste 10 milioane de euro prin derularea a 15 proiecte educaţionale finanţate cu fonduri europene şi, în prezent, are mobilizat în active şi investiţii curente un buget de peste 40 de milioane de euro.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Centru pentru instruirea marinarilor fluviali, la Galați

Baza de instruire practică a Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV a fost recepţionată, proiect ce completează seria de lucrări de investiţii în valoare de aproximativ 6 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă al CERONAV, transmis marţi AGERPRES, facilităţile de instruire practică ce se vor realiza vor duce la asigurarea standardelor de calitate, securitate şi siguranţă a activităţilor ce vor fi prestate la bordul navelor fluviale, de către absolvenţii programelor de instruire organizate de centrul de specialitate.

"Obiectivul de investiţii care cuprinde un poligon de instruire şi o bază de instruire practică, face parte din strategia de dezvoltare a infrastructurii CERONAV, privind activitatea de instruire din sectorul navigaţiei pe ape interioare. Este primul centru din Uniunea Europeană complet dotat cu facilităţi conforme de instruire, atât pentru pregătirea teoretică, cât şi pentru cea practică. CERONAV oferă personalului navigant fluvial training la cele mai înalte standarde", a declarat Ovidiu Sorin Cupşa, director general al CERONAV şi ambasador maritim IMO.

Baza de instruire practică Galaţi, cu facilităţile specifice necesare desfăşurării aplicaţiilor practice din cadrul cursurilor organizate de CERONAV, este necesară în vederea respectării cerinţelor legale ale Uniunii Europene (UE). De asemenea, instruirea practică, precum şi facilităţile de instruire practică specifice, sunt impuse de Comisia Europeană prin Directiva 2017/2397 pentru recunoaşterea calificărilor profesionale în domeniul navigaţiei interioare şi standardele CESNI de competenţe profesionale - ES-QIN, adoptate prin act delegat şi care sunt parte integrantă a acestei Directive.

Programele de instruire organizate de Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale respectă toate standardele de competenţe profesionale impuse de organismele de reglementare în domeniu, precizează sursa citată.

agerpres.ro

Deși din flota de 301 de nave maritime ale României au mai rămas doar ferry-boat-urile „Mangalia“ şi „Eforie”, care ruginesc la cheu, iar în navigația fluvială de la Dunăre mai avem câteva companii cu un număr redus de nave, iar asta sugerează că în țara noastră nu prea ar mai fi nevoie de marinari, pregătirea profesională a navigatorilor a rămas totuși la un nivel ridicat, în momentul de față România fiind printre primii 10 „furnizori” de ofițeri de marină la nivel mondial.
Instruirea personalului navigant este realizată în cadrul Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor și are două centre, la Constanța pentru pregătirea marinarilor din navigația maritimă și la Galați, pentru instruirea marinarilor din navigația costieră și fluvială.
Evident, se pune întrebarea de ce statul român cheltuie bani pentru școlirea viitorilor marinari în condițiile în care nu mai are flotă și pregătește navigatori pentru alte țări? Răspunsul este că statul nu cheltuie bani pentru instruirea navigatorilor deoarece toate aceste cursuri sunt contracost, iar investițiile în dotările CERONAV sunt din banii încasați din aceste taxe.
Pe mările și pe fluviile din întreaga lume navigă 40.000 de români, 30.000 de marinari clasici, „de mare” și peste 10.000 care fac parte din personalul navigant fluvial, care aduc anual în țară aproximativ un miliard de euro, bani care sunt investiți și cheltuiți în România.

puterea.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.