Jump to content

Se reface un monument al Primului Război Mondial


Recommended Posts

Se reface un monument al Primului Război Mondial

Un monument, acum dispărut, a cărui reconstrucţie ar repune Galaţiul, măcar vizual, oraş-martir al Primului Război Mondial, care a primit recunoştinţa Europei, pe un loc meritat! Istorie glorioasă, ştearsă de sovietici, apoi uitată de gălăţeni! Iată că minunea se întâmplă: Monumentul eroilor marinari de la 1918 se va reconstrui în zona Stirex, unde a şi fost până când sovieticii  ne-au pus să-l distrugem în '44.

Evocator al unui eveniment crucial pentru întreg viitorul României, chiar al Europei, monumentul amintea de momentul când, în 12-23 ianuarie 1918, scăldaţi în sânge, doar 400 de marinari, militari şi civili, inclusiv elevi de la şcolile gălăţene, doar cu sprijinul câtorva vedete militare, au dezarmat 12.000 de dezertori ruşi bolşevizaţi din faimosul Corp Siberian, o elită militară, care, înarmaţi până în dinţi, urmau să măture Basarabia spre o viitoare joncţiune cu Armata roşie! Ocupată de dezertorii bolşevizaţi, Basarabia nu s-ar mai fi putut uni cu România, începând astfel seria care a dus la constituirea României Mari, cine ştie cu ce implicaţii pentru întreaga Europă! Nu degeaba oraşul-martir Galaţi, bombardat, plin de refugiaţi, lovit de molime şi de foametea războiului, a primit marea decoraţie Croix de la Guerre de la francezi (numai Iaşiul şi Giurgiul au mai fost astfel recompensate), din mâna generalului Henri Berthelot, şi La Croce di Guerra de la italieni.

Anul acesta vom avea monumentul

Iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţului, dr. Nicolae Bacalbaşa, proiectul a primit undă verde. Am aflat de la directorul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, prof. Cristian Căldăraru: „Monumentul este în lucru la proiectare. Nota de fundamentare a fost făcută în luna noiembrie anul trecut, banii ne-au fost aprobaţi pe investiţii, pentru proiect şi pentru partea de execuţie. Lucrarea va fi făcută după fotografiile rămase; una dintre ele este o fotografie a lui Maksay şi cu detalii pe care [colecţionarul cartofil] Costel Gheorghiu le-a extras de pe fotografia lui. Credem că locul va fi exact acelaşi. De o săptămână a început procedura licitaţiilor şi probabil că la sfârşitul lunii iunie va fi gata proiectul, în septembrie urmând să înceapă execuţia monumentului.”

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.