Jump to content

Vali Ştefan face performanţă ca antrenor în Cipru


dcp100168

Recommended Posts

Vali Ştefan face performanţă ca antrenor în Cipru

* Fosta glorie a fotbalului gălăţean s-a stabilit din 2006 în Nicosia * Unul dintre cele două joburi ale sale este cel de antrenor al juniorilor de 17 ani de la Omonia, echipă cu care recent a câştigat campionatul Ciprului

Pe fostul căpitan al Oţelului din anii ’90 l-am găsit destul greu, fie doar şi pentru o conversaţie telefonică. A rupt legătura cu aproape toţi cei care i-au fost apropiaţi în Galaţi, până şi numărul de telefon l-am aflat după multe încercări, dând de el pe o reţea de socializare de pe internet. “Nu mă mai leagă de Galaţi decât amintirile şi mormântul mamei”, a mărturisit Vali Ştefan, care s-a stabilit în Cipru în urmă cu şapte ani, “acolo unde am fost şi sunt respectat”.
A plecat dezamăgit de felul în care fost tratat de cei din conducerea de atunci a clubului unde a cunoscut gloria fotbalistică. Printre motive, faptul că s-a trezit fără a avea plătite de către club dările la stat pentru anii în care jucase la echipa gălăţeană, dar şi pentru că nu a fost păstrat în conducerea administrativă sau măcar tehnică a clubului. Despre asta acum nu prea are chef să mai vorbească: “Aţi atins un subiect delicat pe care nu vreau să-l dezbat prea mult. Îmi pare rău de Oţelul, că nu am putut s-o ajut mai mult, dar a fost atunci acel conflict şi rana a rămas vie în inima mea. Sunt un pic dezamăgit de felul cum am fost înlăturat, dar nu întotdeauna e cu vrem noi”.
Dimineaţa brutar, seara antrenor
La începuturile întoarcerii în Cipru, ţară care i-a rămas în suflet de pe vremea când a jucat la Omonia Nicosia, a lucrat trei ani pe o maşină de distribuit ziare. Nu s-a rupt total de fotbal, a antrenat o echipă din liga a V-a şi juca la Omonia, în campionatul de old-boys. Apoi s-a reprofilat, lucrând într-o brutărie. Dimineaţa face pâine, apoi tot el o distribuie şi a doua parte a zilei şi-o dedică marii sale pasiuni, fotbalul, ca antrenor al echipei de juniori Under 17 de la Omonia. „Nu mi-e ruşine cu ce fac, cui îi este ruşine să muncească… În Cipru nu e ca în România, aici majoritatea oamenilor au două joburi. Aşa şi eu, dimineaţa muncesc în acelaşi loc în care mă ştiţi, adică la brutărie, iar după amiază la antrenamente. Păi la ce vremuri grele trăim, credeţi că îmi permit să nu mă descurc cu ambele? Cum ziceam, dimineaţa fac pâine, apoi o livrez, iar după amiază plec la copii”, explică fostul mijlocaş. Singura sa părere de rău este că-i rămâne foarte puţin timp pentru familie. „Soţia s-a obişnuit să fiu mai mereu plecat. S-a învăţat să fie pe locul al doilea, din păcate la capitolul familie am cam pierdut, pentru că am stat mai mereu pe drumuri. Chiar şi copiii au crescut neavându-mă clipă de clipă lângă ei”.
Şi-a făcut puştii lideri!
Cu puţine zile în urmă şi-a trecut în palmares şi primul succes notabil ca antrenor, a devenit campion al Ciprului cu echipa de juniori Under 17 a Omoniei Nicosia. „Felicitări leilor mei verzi, minunatei mele echipe” a fost mesajul cu care şi-a anunţat triumful pe facebook. „Sunt foarte încântat de acest succes, am muncit mult şi acum începem să culegem roadele acestei trude. În ultimele patru etape am fost neînvinşi şi am luat titlul cu două etape înainte. Omonia este un club minunat, mi-e ca o familie pentru că este echipa oamenilor simpli şi muncitori de aici din Cipru. Mă bucur că am putut să le ofer bucuria de a fi campioni şi sper să ajungem şi mai sus de atât”, a detaliat antrenorul campion. Firesc, visează să ajungă într-o zi să antreneze echipa mare a Omoniei: „Nu zic că nu mă gândesc, pentru că aş minţi. Da, aş vrea să fac asta, dar e mult până acolo”.
Nu cred că am să mă mai întorc
Mulţumit de viaţa pe care o duce la Nicosia, Vali Ştefan mărturişeşte că nu se mai gândeşte să se întoarcă în România. „Nu cred că am să mă mai întorc, asta şi pentru că am plecat cu un gust amar din cauza celor întâmplate cu Oţelul. M-am stabilit aici pentru totdeauna, îmi merge bine şi la Omonia, n-am cum să mă despart de tot ce am aici acum”. Totuşi, deşi pare că încearcă să nu lase să se vadă, dorul de ţară îl macină, postând mai mereu pe pagina sa de facebook fotografii cu superbe peisaje din România, grupate sub titlul „Frumoasa mea ţară - România”.
Deplânge soarta echipei căreia i-a fost killer
Fostul căpitan al Oţelului şi jucător al echipei naţionale spune că urmăreşte ce se întâmplă în fotbalul românesc, atât cât îi permite timpul. Cel mai tare l-a marcat necazul care s-a abătut asupra Rapidului, echipa împotriva căreia a marcat unul dintre cele mai răsunătoare goluri ale carierei, golul victorie înscris în ultimele secunde ale prelungirilor meciului din Giuleşti, din septembrie 1996 (scor 3-4). „Ce s-a întâmplat cu Rapid e absolut incredibil, e inadmisibil. Rapidul e un simbol al României, nu e normal să dispară astfel în liga secundă”, a comentat Vali Ştefan.

Carte de vizită - Valentin Ştefan

Data şi locul naşterii: 25.06.1967 (Galaţi)
Post: mijlocaş defensiv
Echipe la care a evoluat: Dunărea Galaţi, Oţelul Galaţi (1991-1995 şi 1996-1998), Omonia Nicosia (1995-1996), CSM Reşiţa (1999), Anagennisi Derynia (1999-2000)
Meciuri / goluri în Liga I: 186 / 49
Debut în Liga I: 24.05.1992, FC Bacău - Oţelul 1-0
Meciuri / goluri în naţională: 2 / Liechtenstein - România 1-8, Macedonia – România 0-3
Cu Oţelul a avut două participări în Cupa UEFA, ediţiile 1997-1998 şi 1998-1999
A fost în conducerea clubului Oţelul (2000 – 2003), în ultima parte a acestei perioade ocupând postul de vicepreşedinte

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Căpitanul Oţelului din anii ‘90 face performanţă ca antrenor. Vali Ştefan a câştigat al treilea campionat, în Cipru

* Fosta glorie a fotbalului gălăţean s-a stabilit din 2006 în Nicosia * A obţinut titlul naţional cu juniorii de 17 ani de la Olympiakos Nicosia, iar pentru sezonul următor se întoarce la Omonia, de data aceasta ca antrenor al echipei de tineret

 

Fostul căpitan al Oţelului din anii ’90, Valentin Ştefan, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi antrenori din Cipru la nivel de echipe de juniori, reuşind şi în acest an, al treilea la rând, în postura de câştigător al campionatului. Prima astfel de performanţă o reuşea în 2013, ca antrenor al juniorilor Under 17 de la Omonia Nicosia, câştigând titlul de campioană a Ciprului. A preluat peste puţin timp o altă echipă de juniori cu vârsta până-n 17 ani, cea a clubului Olympiakos, cu care a câştigat din nou campionatul (ediţia 2013-2014), de data aceasta în eşalonul secund - sistemul competiţional în Cipru e cu două eşaloane şi la juniori. A promovat în Premier League, iar recent a încheiat sezonul, tot la Under 17, cu o perfomanţă maximă, identică celei din 2013: campion cu Olympiakos. „Cu jucători de 15 şi 16 ani, în faţa altora de 17 ani”, a precizat cu mândrie fostul mijlocaş.

Din sezonul următor, va reveni la Omonia, club la care a activat ca jucător, la un nivel superior de vârstă, urmând să antreneze echipa de tineret (Under 21), unde-şi va reîntâlni o parte din jucătorii pe care i-a dus în 2013 până la titlul de campioni. 

Vali Ştefan s-a stabilit în Cipru în urmă cu nouă ani: „Acolo am fost şi sunt respectat”. A plecat dezamăgit de felul în care fost tratat de cei din conducerea de atunci a clubului unde a cunoscut gloria fotbalistică, Oţelul. Printre motive se află faptul că s-a trezit fără a avea plătite de către club dările la stat pentru anii în care jucase la echipa gălăţeană, dar şi pentru că nu a fost păstrat în conducerea administrativă sau măcar tehnică a clubului. Despre acest aspect, nu prea are chef să mai vorbească: „Este un subiect delicat, pe care nu vreau să-l dezbat prea mult. Îmi pare rău de Oţelul, că nu am putut s-o ajut mai mult, dar a fost atunci acel conflict şi rana a rămas vie în inima mea. Sunt un pic dezamăgit de felul cum am fost înlăturat, dar nu întotdeauna e cum vrem noi”.

Dimineaţa brutar, seara antrenor

La începuturile întoarcerii în Cipru, ţară care i-a rămas în suflet de pe vremea când a jucat la Omonia Nicosia, a lucrat trei ani pe o maşină de distribuit ziare. Apoi s-a reprofilat, lucrând într-o brutărie. Dimineaţa face pâine, apoi tot el o distribuie şi a doua parte a zilei şi-o dedică marii sale pasiuni, fotbalul, ca antrenor, împletind de ani buni cele două activităţi. „Şi acum mai am job la brutăria Sifounas. Nu mi-e ruşine cu ce fac, cui îi este ruşine să muncească… În Cipru majoritatea oamenilor au două joburi. Aşa şi eu, dimineaţa muncesc în acelaşi loc în care mă ştiţi, adică la brutărie, iar după-amiază la antrenamente”, spune Vali Ştefan.

Desigur, trăieşte în Cipru şi cu gândul mereu la Oţelul, este la curent cu tot ce se întâmplă în viaţa echipei şi ţine legătura destul de strâns cu suporterii, prin intermediul reţelelor de socializare de pe internet. În opinia sa, poate ar fi fost mai bine ca cei din conducere să se împace mai devreme cu gândul retrogradării şi să înceapă din timpul sezonului recent încheiat construcţia unei noi echipe, bazată pe jucători gălăţeni: „Sunt copiii noştri şi trebuie să le dăm şansa să joace. Să venim la stadion cu drag, să mă bucur că văd gălățeni jucând”.

Concluzia sa, după ultimele evenimente din jurul echipei, este tranşantă şi dureroasă pentru suporteri: „Se dorește desfiinţarea clubului istoric Oţelul Galaţi şi înfiinţarea altuia, pentru că acolo e loc de noi «imense» investiţii, de unde apoi să se câştige bani”.

Carte de vizită - Valentin Ştefan

Data şi locul naşterii: 25.06.1967 (Galaţi)

Post: mijlocaş defensiv
Echipe la care a evoluat: Dunărea Galaţi, Oţelul Galaţi (1991-1995 şi 1996-1998), Omonia Nicosia (1995-1996), CSM Reşiţa (1999), Anagennisi Derynia - Cipru (1999-2000)
Meciuri / goluri în Liga I: 186 / 49
Debut în Liga I: 24.05.1992, FC Bacău - Oţelul 1-0
Meciuri / goluri în naţională: 2 / Liechtenstein - România 1-8, Macedonia – România 0-3
Cu Oţelul a avut două participări în Cupa UEFA, ediţiile 1997-1998 şi 1998-1999
A fost în conducerea clubului Oţelul (2000 – 2003), în ultima parte a acestei perioade ocupând postul de vicepreşedinte

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.