dcp100168 Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 Un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentariPreşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009."În această după amiază am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca Parlamentul să revină la respectarea voinţei poporului, există şi posibilitatea ca Curtea Constituţională să respingă o lege de revizuire care nu ţine cont de voinţa poporului. Dar am declanşat procedura şi voi emite decretul în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională. Dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă doresc Parlament unicameral şi Parlament cu 300 de parlamentari", a spus preşedintele."Voi emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului. Dacă Legea referendumului va fi modificată cu prezenţa de 30%, o să beneficieze şi acest referendum de avantajul privind o prezenţă de 30%. Vreau să subliniez, sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor. A fost un referendum, este obligaţia Parlamentului să respecte acest referendum", a afirmat Traian Băsescu. Întrebat ce are însemna dacă nu s-ar ţine cont de nici de rezultatul celui de al doilea referendum pe această temă, Băsescu a răspuns: "Atunci s-ar desfiinţa alineatul 3 din art. 1 din Constituţie, care spune că România este stat de drept". El a adăugat că ar fi de neconceput acest lucru în toate ţările europene, ca să existe un referendum valid şi clasa politică să refuze să-l pună în aplicare. Băsescu a mai spus că un al doilea referendum pe acelaşi subiect care fi din nou validat de popor ar fi echivalentul respingerii totale a clasei politice, inclusiv a celor care au câştigat cu 70%.mediafax.ro
dcp100168 Posted June 18, 2013 Author Posted June 18, 2013 Parlamentul respinge referendumul iniţiat de Traian BăsescuSenatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.Avizul Parlamentului este consultativ.
George Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Se vede ca ii doare undeva de vointa poporului. Acel parlament care ar trebui sa reprezinte interesele poporului care l-au ales ii intereseaza doar fotoliile calde si conturile grase.
Mikka Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Da, George, poate ai dreptate.Dar referendumul anterior a fost in 2009 - oraganizat tot de Basescu si compania. Din 2009 pana in 2012 a fost Boc, Udrea, Videanu, Blaga si restul gastii la putere, inclusiv MRU si alti tristi... De ce trei ani i-a durut in hemoroizi de referendum?
George Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Tu confunzi guvernul cu parlamentul. Era de datoria PARLAMENTULUI sa respecte vointa poporuluiSi sa se organizeze alte alegeri de data asta cu mai putini pe lista incat sa ramana maxim 300. Iar cei pe care i-ai enumerat tu sunt in GUVERN cu alte indatoriri.
Mikka Posted June 19, 2013 Posted June 19, 2013 Cred ca tu nu intelegi: in acea perioada ai' de ti i-am amintit aveau si majoritatea in parlament... Obtinuta intr-un mod dubios, ce-i drept, dar o aveau. PS1: Parlamentul nu organizeaza alegeri.PS2: Slava Domnului, AU FOST in guvern.
Legumix Posted June 19, 2013 Posted June 19, 2013 mikka - 100% corect. Ar trebui sa avem un referendum pentru aprobarea referendumului anterior
toto Posted June 19, 2013 Posted June 19, 2013 Habar n-am, de aceea intreb. Care sunt conditiile ca un referendum ca cel cu unicameralul sa fie pus in practica? Reglementarea trebuie trecuta in constitutie? Ca sa fie modificata constitutia e necesar 2/3 din voturile parlamentarilor? Intreb ca parca am auzit explicatia asta mai demult, cum ca din cauza asta nu s-a putut face nimic, ca vechea majoritate PDL-UNPR-UDMR era o majoritate mai fragila (dovada ca s-a frant usor) si nu atingea 2/3.Stie cineva care-i regula?
Mikka Posted June 19, 2013 Posted June 19, 2013 1. Daca declansezi o procedura fara a fi convins ca o duci pana la capat (2/3 din Parlament sau 150% sau 5000%...) tot golanie se cheama.2. Daca tot ai facut un referendum era aproape la mintea pdl-istilor modest mobilati 'telectual ca trebuie sa verifici marea smecherie facuta in Parlament - nu sa o lasi moarta-n cotet vreme de vreo patru ani.Parerea mea.
toto Posted June 19, 2013 Posted June 19, 2013 Aha... Am inteles.Deci referendumurile trebuie facute cam ca in situatia actuala, cu actuala majoritate... sau cam cum a fost majoritatea FSN-ista din '90. Altfel, nicio sansa, banuiesc.
Mikka Posted June 19, 2013 Posted June 19, 2013 Nu, nu asta vroiam sa spun. Dar atata vreme cat ceri reducere numarului de parlamentari (in cazul asta) si, binenteles, lumea e de acord, ce faci mai tarziu? O lasi balta, asteptand sa dai la gioale altora? PS Daca maine, Basescu sau altul ar propune reducera impozitelor (eventual la zero), cam care ar trebui sa fie rezultatul?
toto Posted June 20, 2013 Posted June 20, 2013 PS Daca maine, Basescu sau altul ar propune reducera impozitelor (eventual la zero), cam care ar trebui sa fie rezultatul?Prezenta de 100%. Dupa care Potopul... Ca o paranteza:A mai fost o lege populista in debut de criza economica - cu marirea salariilor cadrelor didactice, votata in parlament de toate partidele inclusiv PNL-ul (doar Tariceanu ca prim-ministru s-a opus, cu argumente) ceilalti neavand curajul sa voteze impotriva, chestie de imagine, de voturi. E vorba si de responsabilitate. Legea nu s-a aplicat vreodata. Exista precedente, orice e posibil. Revenind...Totusi care e solutia ca sa se puna in practica un referendum validat avand in vedere situatia de mai sus cu majoritatea parlamentara actuala sau cum a fost perioada FSN-ista - majoritate care rar se atinge? In felul asta sunt sanse mici sa se intample ceva, vreodata.Repet, nu sunt sigur ca asa stau lucrurile dpdv legal, fac doar supozitii.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now