Jump to content

Credite bancare pentru românii din străinătate


dcp100168

Recommended Posts

Prin bănci,

Credite fără frontiere

* Instituţiile financiare au pregătit oferte speciale pentru românii plecaţi la muncă în străinătate * "Busola" bancară se orientează cu predilecţie spre Italia şi Spania * În top sunt creditele imobiliare * Ratele pot fi plătite şi direct din străinătate * Credite mari, garanţii pe măsură

În calculele făcute de bănci nu putea fi trecut cu vederea faptul că un număr foarte mare de români, adică de potenţiali clienţi, preferă să plece la muncă în străinătate. E vorba de peste 1,5 milioane de persoane, cu venituri ce depăşesc lejer baremurile impuse în ţară pentru acordarea unui credit. Ce‑i drept, există şi o serie de riscuri: durata contractului de muncă, posibile încercări de fraudă, eventuale accidente. Profiturile pot fi însă importante, aşa că deja unele dintre bănci au conceput oferte special dedicate românilor care lucrează în străinătate.

Credite via Italia

Primul reflex al băncilor a fost de a răspunde dorinţei celor care lucrează în străinătate de a obţine bani pentru construirea sau cumpărarea, în ţară, a unei locuinţe. Aşa au apărut o serie de credite ipotecare, avantajoase şi prin faptul că oferă o garanţie consistentă. Sistemul a fost completat prin orientarea spre ţările în care sunt comunităţi mari de români, fiind puse la dispoziţie şi mecanisme de plată mai flexibile. Tonul a fost dat iniţial de Banca Italo Romena, care a propus "Creditul fără frontiere". Acest tip de produs este destinat achiziţiei sau reamenajării de locuinţe, beneficiari putând fi cetăţenii români cu permise de şedere şi contracte de muncă în Italia. Banca oferă până la 100.000 euro, pe o durată maximă de 15 ani, cu garanţie imobiliară. Analiza de credit este făcută de către Veneto Banca (Italia), iar plata ratelor se poate face direct din străinătate.

Pe un sistem asemănător, tot pentru românii din Italia, însă în condiţii ceva mai stricte, s‑a lansat pe piaţă şi Intesa Sanpaolo Bank. Oferta cuprinde însă atât credite pentru construire sau cumpărare de locuinţe, cât şi credite de uz personal, acestea din urmă având, totuşi, nevoie şi de garanţii materiale. Astfel, pentru creditele de uz personal se pot obţine sume în lei sau valută, pe o perioadă de până la 30 ani. În acelaşi timp, rata maximă nu poate depăşi 30 la sută din venitul net al solicitantului şi al familiei sale. În ce priveşte creditele pentru locuinţe, banca solicită un avans minim de 25 la sută, iar rata maximă nu poate depăşi 35 la sută din veniturile nete. Se menţionează, de asemenea, că, în cazul construcţiei unei locuinţe, ipoteca solicitată drept garanţie se poate face doar pe alte proprietăţi imobiliare decât cea pentru care se derulează lucrările.

Pe termen lung

Cu oferte destul de consistente vin şi unele din băncile cu o cotă mai mare pe piaţa românească. De exemplu, BRD propune Creditul Habitat Plus dedicat românilor din străinătate. Pentru o investiţie imobiliară se acceptă un grad de îndatorare de până la 70 la sută, incluse fiind atât veniturile solicitantului cât şi ale familiei. Finanţarea se face în euro şi poate acoperi chiar şi în totalitate valoarea investiţiei. În funcţie de durata creditului - între 10 şi 30 ani - dobânzile pleacă de la 5,75 la sută pe an, acestea fiind fixe în primul an şi, ulterior, indexabile pe baza indicelui EURIBOR (indice de referinţă interbacar - n.r.). Printre atuurile pe care mizează banca se numără faptul că, pentru încheierea contractului şi derularea creditului, nu este neapărată nevoie de deplasarea în România a solicitantului, pentru aceasta putând fi desemnat drept împuternicit o persoană de încredere. Pentru plăţile din străinătate, banca are încheiate convenţii speciale. Astfel, românii din Spania îşi pot plăti ratele prin "La Caixa", iar cei din Franţa pot face operaţiuni "i‑Transfert". La rândul ei, Banca Transilvania oferă celor care lucrează în străinătate credite imobiliare pe o perioadă de până la 30 ani. Împrumutul nu trebuie însă să depăşească 250.000 euro. Pentru a uşura relaţia cu clienţii, banca pune la dispoziţie, pentru plata ratelor direct din străinătate, serviciul Quick Pay.

Documente la dosar

Trebuie ştiut că, pentru obţinerea unui credit, documentele pe care o bancă le solicită unei persoane care lucrează în străinătate sunt ceva mai complexe. Mai toate băncile solicită contractul de muncă legalizat în ţara de provenienţă a veniturilor la un notar/avocat cu apostila, document ce trebuie tradus şi legalizat şi în România. Dosarul ar mai putea include adeverinţe de venit eliberate de angajator, dar şi fişa fiscală a angajatului din ţara în care acesta lucrează, document ce de asemenea trebuie tradus şi legalizat. Că măsură suplimentară de prevedere, banca poate solicita inclusiv o recomandare din partea angajatorului. După cum se vede, formalităţile nu sunt foarte uşoare, dar obţinerea unui împrumut poate facilita realizarea obiectivelor pe care românii plecaţi departe de ţară şi le‑au propus. Că băncile vin în întâmpinarea acestor aspiraţii este, de asemenea, un lucru bun. Identificarea celei mai bune oferte depinde însă de dorinţele şi calculele fiecăruia.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24375

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.