Jump to content

Sute de gospodării inundate în comuna Corod

dcp100168

Recommended Posts

Sute de gospodării inundate în comuna Corod

Circa 450 de gospodării - curţi cu culturi legumicole, anexe, fântâni etc - din cele patru sate ale comunei gălăţene Corod au fost inundate după ce, în urma ploii torenţiale de aseară, pârâul Corod a spart digul de protecţie şi a intrat în localitate.

Deşi inundaţiile s-au produs ieri după amiază, când deja judeţul Galaţi se afla sub cod portocaliu de furtună, nici până la 9.30 Prefectura Galaţi sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi nu au trimis niciun comunicat de presă cu privire la situaţia din judeţ.

Primarul cere ajutor de la Galaţi

Potrivit declaraţiilor primarului localităţii Corod, Vasile Cârjeu, apa a intrat şi în 20 de locuinţe din satele Corod, Cărăpceşti şi Brătuleşti, a afectat peste 4 ha de teren agricol în câmp, dar a şi afectat, în proporţie de 40% şi 8 km de drumuri săteşti. Din cauza torenţilor formaţi pe versanţi, pe drumurile săteşti s-au format făgaşe adânci, accesul cu autovehiculul fiind acum imposibil în acele zone, a mai precizat primarul. Acesta a solicitat ajutor din partea Prefecturii Galaţi, instituţie care până la această oră nu a comunicat nicio informaţie de presă cu privire la inundaţiile produse aseară în judeţ. Localnicii din Corod au fost ajutaţi doar de un echipaj ISU Galaţi, care s-a deplasat aseară în localitate, cu o pompă, care a lucrat toată noaptea la evacuarea apelor, în special din casele oamenilor. „Avem nevoie de ajutor de la Prefectură, situaţia ne depăşeşte”, a declarat primarul comunei Corod.

ISU comunică cu întârziere

Spre deosebire de datele furnizate de primarul comunei Corod, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat, la telefon, că revărsarea pârâului Corod a inundat doar 200 de gospodării şi 20 de „curţi, case şi anexe” , dar şi că „Secţia ISU Tecuci acţionează la Corod cu trei motopompe”.

presagalati.ro

Au fost inundate 200 de grădini şi 20 de gospodării

La aproape 20 de ore după ploaia torenţială care a căzut ieri după amiază (la Corod a plouat în jurul orei 16.30, potrivit localnicilor), Prefectura Galaţi informează despre pagubele produse de inundaţii. Conform unui comunicat de presă remis de directorul de Cancelarie, Petrica Paţilea Crângan, „potrivit datelor centralizate la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, precipitaţiile abundente căzute local în cursul serii de ieri (40 l/mp în 40 de minute), au produs o serie de inundaţii, cea mai afectată fiind comuna Corod. Datele preliminare arată că au fost inundate aproximativ 200 de grădini şi terenuri şi 20 de gospodării - în trei cazuri apa a pătruns în locuinţe, restul fiind anexe gospodăreşti (magazii şi grajduri).

15 lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă acţionează pentru evacuarea apei, cu două autospeciale şi trei motopompe, cărora li se alătură cei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, cu două motopompe. De asemenea, la Drăguşeni au fost afectate de torenţi drumurile săteşti aflate în pantă, iar la Tecuci au fost inundate mai multe segmente de carosabil datorită refulării apei din canalizări, dar nu s-au înregistrat pagube. Echipele din teren lucrează acum la evaluarea exactă a pagubelor produse la Corod”.

presagalati.ro

Potopul de 30 de minute de la Corod a devastat 550 de gospodării

O ploaie torenţială a distrus 550 de gospodării din comuna Corod. În doar 30 de minute, perioadă în care nu se vedea nici măcar cerul, apa a pătruns în curţile corodenilor, le-a devastat culturile şi, în 20 de cazuri, a intrat şi în case. Cei care nu au fost foarte curajoşi să iasă să înfrunte torentul au rămas şi fără păsările din curte. „Am reuşit să scăpăm animalele mari. Le-am dus pe la vecini. Păsările, însă, nu am reuşit să le mai salvăm. Am rămas şi fără ele, şi fără legumele din curte”, ne-a povestit Ştefan Nica.
Ploaia de miercuri seară a prins-o pe Profira Zărnescu în vizită la părinţi. Femeia, însărcinată în şapte luni, s-a speriat foarte tare când a venit apa. „Ne-a inundat tot. Apa încă pluteşte în beci. Proviziile pe care le aveam acolo au fost acoperite de apă. Fântâna s-a lăsat în pământ din cauza viiturii. Nu mai avem nimic aici. Eu plec la Tecuci, dar părinţii mei vor rămâne aici şi îmi e teamă pentru ei”, ne-a mărturisit femeia.

Pompierii nu ştiau unde să intervină mai repede

Pe uliţa din apropierea pârâului Corozel, pompierii s-au luptat ore în şir să scoată apa din casele şi din curţile oamenilor. Înarmaţi cu pompe, aceştia nu ştiau unde să intervină mai repede, astfel încât să îi ajute pe toţi cei afectaţi. Unii însă nu au mai aşteptat ajutorul, ci s-au apucat de dărâmat gardurile, cu picamărul, pentru a evacua apa din grădini. „Sunt mulţi oameni afectaţi, cărora le-a intrat apa în case. La noi e bine, avem apă doar în grădină. Ne descurcăm singuri. Să îi ajute pe cei năpăstuiţi”, ne-au spus unele dintre victimele viiturii.
Şi aveau dreptate. Consătenii lor erau afectaţi mult mai tare. În unele cazuri, apa a distrus deja tencuiala, iar pereţii caselor s-au îmbibat serios, fiind în pericol să cedeze. Apele nu au iertat nici biserica veche din comună. Apa a intrat cu putere în încăpere şi a lăsat în urmă foarte mult noroi, ca şi în casele afectate.

Demersuri pentru ajutoare guvernamentale

Toate pagubele au fost evaluate de comisiile de la primărie. Primarul Vasile Cârjeu a luat la pas comuna, pentru a vedea cu ochii lui pagubele. „Am mers la oameni să văd ce pagube au. Momentan ştiu că sunt afectate 550 de gospodării, dintre care 20 sunt case. Am convocat o adunare la Căminul Cultural, unde îi aştept pe toţi cei care au avut probleme. Am început demersurile pentru ajutoare guvernamentale. Am trimis deja la Prefectură toate datele pe care le am şi aştept de acolo o echipă de evaluare. Încerc să îi ajut pe oameni pentru că am primit înştiinţare că vor mai fi ploi şi în această noapte”, ne-a declarat Vasile Cârjeu.
Corodenii privesc resemnaţi spre cer şi cer îndurare. Speranţa că nu va mai ploua este singura care le mai alină suferinţa. Cu toate acestea, meteorologii anunţă în continuare veşti proaste pentru jumătatea de nord a judeţului.

viata-libera.ro