Jump to content

Teze unice slabe la română


Recommended Posts

Posted

Astăzi,

Teza unică la Limba şi Literatura Română

* Peste 12.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a susţin, astăzi, teza unică la Limba şi Literatura Română.

După ce, vineri, elevii gălăţeni din clasa a VIII-a au susţinut teza unică la alegere, între istorie şi geografie, probă destinată doar acestora, astăzi, peste 12.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a vor susţine teza unică la Limba şi Literatura Română, începând cu ora 12:00. Potrivit declaraţiei lui Mitică Dudău, inspector şcolar general adjunct, 6.157 de elevi de clasa a VIII-a şi 6.345 de elevi din clasa a VII-a vor susţine, timp de două ore, examenul scris. Elevii mai au un obstacol. Astfel, în data de 16 mai este programat testul la Matematică.

Tezele vor fi corectate în 14 centre de evaluare, centre special desemnate în acest sens. Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori, alţii decât cei din unităţile de învăţământ de la care provin tezele. Profesorii au la dispoziţie trei zile pentru corectarea tuturor tezelor, în baza unui barem care va fi afişat, după examen, pe www.subiecte2008.edu.ro. După examenul la limbă şi literatură română, ultima probă din cadrul tezelor cu subiect unic, cea de matematică, este programată pentru vineri, 16 mai.

La sfârşitul acestei luni, elevii vor avea posibilitatea să depună contestaţii, respectiv pe data de 29 mai, în cazul în care nu sunt mulţumiţi de rezultatele pe care le-au obţinut. Cei care au fost amânaţi sau care, din motive foarte serioase, nu au participat la tezele care au început vineri, mai au o şansă, în perioada 23 mai - 4 iunie.

Rezultatele la tezele cu subiect unic, pe de o parte, şi media generală a anilor de gimnaziu, de cealaltă parte, vor conta în proporţii egale pentru admiterea la liceu.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=4

  • 2 weeks later...
Posted

Codaşi la română, aşi la matematică

Rezultate slabe la proba de limba şi literatura română a primei serii a tezelor cu subiect unic din semestrul al doilea. Atât elevii de clasa a VII-a, cât şi cei din clasele a VIII-a au înregistrat un procent de promovabilitate scăzut la acest obiect, în comparaţie cu procentul de la matematică, istorie şi geografie. Conducerea Inspectoratului Şcolar a impus o analiză, la nivelul fiecărei unităţi şcolare în parte, a motivelor care au dus la aceste rezultate.

Prima serie a tezelor cu subiect unic din acest semestru s-a încheiat cu rezultate îmbucurătoare la probele de matematică, istorie şi geografie. Dacă la aceste obiecte elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a au promovat cu brio, examenul de limba şi literatura română s-a dovedit a fi unul destul de dificil pentru elevi. ”Noi am analizat bilanţul primei runde a tezelor unice din semestrul al doilea şi am constatat rezultate surpriză. Şi îmbucurătoare în unele locuri, dar şi îngrijorătoare în altele”, a declarat Iuliana Tania Bogdan, inspector şcolar general. Potrivit declaraţiei sale, la clasa a VII-a, promovabilitatea a fost de 73,28%, elevii din mediul rural promovând în procent de 73,63%, iar cei din mediul urban promovând în procent de 72,92%. ”Este o diferenţă nesemnificativă între rural şi urban, ceea ce presupune faptul că interesul pentru aceste discipline, atât al profesorilor, cât şi al elevilor începe să se egalizeze. Au fost înregistrate rezultate mai slăbuţe la limba şi literatura română, în rândul elevilor de clasa a VII-a, respectiv 64,94%-promovare, iar în mediul rural din nou rezultate superioare - 70,34%, în timp ce, în mediul urban, doar 59,65%. Se pare că tentaţiile oferite de mediul urban mai tulbură copiii, cel puţin, de la studierea acestei discipline”, a precizat Iuliana Tania Bogdan.

Elevii de clasa a VIII-a, mai conştiincioşi

Rezultatele de la prima serie a tezelor cu subiect unic din semestrul al doilea pentru elevii de clasa a VIII-a sunt foarte bune. Potrivit declaraţiei inspectorului şcolar general, la matematică, istorie şi geografie procentele de promovare sunt de 90,77% (matematică), 97,65 (istorie), 92,52 (geografie). Ca şi colegii lor din clasa a VII-a, elevii de clasa a VIII-a au promovat examenul la limba română într-un procent scăzut, în comparaţie cu celelalte obiecte, procentul de promovabilitate la limba şi literatura română fiind de 66%. Analizând rezultatele primei serii a tezelor unice, conducerea ISJ Galaţi a dispus o analiză din partea fiecărei unităţi de învăţământ în parte, în special a catedrelor de limba română. ”Având în vedere rezultatele slabe la limba română, de pe semestrul acesta în raport cu celelalte discipline, se impune o analiză la nivelul fiecărei şcoli, la nivelul catedrei, a motivelor care au condus la aceste rezultate. Fie este vorba de un interes mai mic al elevilor, poate aceştia au avut teamă mai mare de matematică, istorie şi geografie şi atunci au dat atenţie mai mare acestor discipline, fie, poate, subiectele au fost mai dificile...Trebuie să vedem ce anume a condus la această diferenţă”, a mai spus Iuliana Tania Bogdan.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=13

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.