dcp100168 Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Frizerie 3D la FrumuşiţaDupă o zi grea la prăşit, nimic nu merge mai bine decât o şamponare la salon sau eventual o manichiură. Cât aştepţi să-ţi vină rândul la scaunul frizerului, beneficiezi de wi-fi gratuit, internetul fiind, de altfel, un factor revoluţionar în comuna Frumuşiţa, din judeţul Galaţi. Este un loc unde mai nou tinerii, convinşi în urma unei simulări 3D pe laptopul din salon, au început să aibă tunsori ca Alex Velea sau Connect-r, iar tinerele să se remarce prin coafuri în stilul Rihannei."Provenim dintr-un mediu rural, unde nimeni nu era deschis la nou. Acum că a apărut internetul, am căpătat idei", spune Neculai Florea, frizerul de 27 de ani care a introdus simularea 3D pentru clienţii din Frumuşiţa care îi frecventrează salonul. Florea a terminat şcoala de mecanici auto, însă n-a avut nicio chemare pentru această meserie. Ideea de a începe o afacere i-a venit abia când în comuna lui s-a deschis un birou cu nume foarte complicat: "Proiectul Centre Comunitare de Resurse: Instrumente strategice în procesul de îmbunătăţire a situaţiei grupurilor vulnerabile din mediul rural".Practic, este vorba de un proiect finanţat prin programul european POSDRU, menit să ajute comunităţile sărace din mediul rural să se integreze în societate. Cei care nu au acte au fost ajutaţi să obţină un buletin, cei care nu au studii au fost ajutaţi să se califice într-o meserie, iar cei care nici măcar nu ştiau că sunt bolnavi au fost îndemnaţi să urmeze un tratament. Printre programele derulate s-au numărat şi cele de antreprenoriat, curajoşii dispuşi să-şi deschidă o afacere fiind ajutaţi să dezvolte un proiect şi să-l pună în aplicare. Proiectele cele mai bune au primit premii, în funcţie de planul de afaceri. Cei care s-au lansat în business ca persoane fizice autorizate au primit câte 7.800 de lei, cei care şi-au înfiinţat SRL-uri, au primit 10.000 de lei."Nici nu ştiam ce înseamnă cuvântul "antreprenoriat" înainte să intru în acest program. Am primit 10.000 de lei pentru înfiinţarea unui SRL, o frizerie. În plus, am avut şi ideea aceasta cu simulările 3D. Vii la mine şi dacă vrei o tunsoare modernă îţi fac câteva poze, iar cu un program special îţi ofer o simulare 3D în care poţi vedea din toate unghiurile cum îţi stau diferite tipuri de coafuri. Poţi să te tunzi cum vrei, numai să ai păr", spune Nicolai Florea, care a devenit deja stilistul preferat al sătenilor din Frumuşiţa."Tunsorile de fotbalişti sunt foarte căutate. Cea a lui Connect-r este cea mai cerută, la fel şi a lui Alex Velea. Fetelor le place tunsoarea Rihannei. Internetul ne-a dat idei. Vine omul de la prăşit, se spală la cap, poate să-şi facă şi manichiura. Încercăm să menţinem preţurile accesibile, suntem totuşi la ţară. Lumea dă la sapă ca să aibă bani să se tundă", spune Florea, care vrea ca termenul de "ţăran" să-şi schimbe conotaţia."Nu mai vrem să auzim vorba aia: "arată ca de la ţară". Vrem să avem o imagine mai bună despre noi înşine", spune Florea, pe care cursurile de antreprenoriat l-au transformat într-un optimist în căutare de oportunităţi."Toată viaţa mi-am dorit aşa ceva, dar cum apucam să visez, deveneam pesimist. Din start nu credeam că se poate întâmpla. Aşa gândeam înainte".Programul a fost implementat de trei asociaţii: "Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen", "Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună" şi "Centrul de Resurse şi Formare în Profesiuni Sociale PRO VOCAŢIE", care au accesat fonduri europene în valoare de 18.500.000 de lei din programul POSDRU. Programul s-a derulat timp de trei ani, având 11.034 de beneficiari.jurnalul.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts