Jump to content

Ziua Dunării 2013, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Ziua Dunării 2013, la Galaţi

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Galaţi a dat, ieri, startul evenimentelor de celebrare a Zilei Internaţionale a Dunării, printr-o întâlnire de lucru cu tema „Fii activ pentru sturioni”.

De altfel, Agenţia pentru Protecţia Mediului va participa, în perioada 27-29 iunie, la Forumul de Mediu al Dunării, la Tulcea, unde vor fi dezbătute soluţii pentru armonizarea dezvoltării economice şi protecţia mediului în ariile naturale din bazinul fluviului Dunărea.

Sâmbătă, de la ora 10,00, la Şcoala Gimnazială nr. 26, instituţia de mediu va organiza în parteneriat cu Asociaţia „Tinerii şi viitorul” un concurs de desene pe categorii de vârstă şi de confecţionarea a unei plute din materiale reciclabile.

Expoziţii, concursuri şi filme la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

Vineri, începând de la ora 16,30, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, gălăţenii vor putea vizita expoziţia vie a acvariului instituţiei muzeale gălăţene, care expune toate cele patru specii de sturioni întâlnite în bazinul Dunării, expoziţia “Pescuit, prohibiţie şi conservarea ihtiodiversităţii”, dar vor putea fi vizionate şi o serie de imagini cu Dunărea veche. Vor fi anunţaţi premianţii la Concursul şcolar international “Fii un Artist al Dunării”, iar de la 17,00 vor fi organizate jocuri interactive cu participanţi de vârste mai mici. Programul de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii se va încheia cu prelegerea “Sturionii migratori din bazinul Mării Negre - relicte ponto-caspice periclitate”.

Cinematograf pe Faleza Superioară, canotaj cu brăilenii

Evenimentele de Ziua Dunării vor culmina cu cinematograful în aer liber organizat de Primăria Galaţi, care va fi amplasat pe Faleza Superioară, pe strada Prelungirea George Coşbuc, între intersecţia cu strada Regiment 11 Siret şi bulevardul Marea Unire. Vineri, de la ora 21, va rula “Flight”, cu Denzel Washington, sâmbătă, de la aceeaşi oră, va rula “Despre oameni şi melci”, cu Dorel Vişan, Andi Vasluianu şi Monica Bârlădeanu, iar duminică seara, tot de la ora 21,00, gălăţenii vor putea viziona ultimul film al lui Horaţiu Mălăele, “Funeralii fericite”. Vizionarea este gratuită şi vor fi amplasate scaune. De vineri, de la ora 18,00, până duminică noaptea, la ora 01,00, circulaţia autovehiculelor va fi restricţionată pe segmentul de stradă menţionat.

În plus, organizatorii le pregătesc gălăţenilor şi brăilenilor un concurs de canotaj. Evenimentul are loc sâmbătă (29 iunie), cu plecare din Brăila la ora 10,30. Pe traseu, participanţii vor avea şi două opriri, urmând ca în jur de ora 17,00 să ajungă la Trecerea Bac din Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sărbătoare cu fotografii, muzică rock şi film de Ziua Dunării la Galaţi

Expoziţie de fotografii, dar şi muzică rock cântată live de cea mai cunoscută trupă gălăţeană - „Over”, filme în aer liber, fluvii de copiii dezlănţuite pe străzi sunt câteva modalităţi prin care se va marca Ziua Internaţională a Dunării.
Sub genericul „Memoria Dunării la Galaţi”, se va deschide, în perioada 29-30 iunie, pe Faleza Inferioară, la Foişorul de lemn, o expoziţie de fotografii şi ilustrate, realizată din iniţiativa lui Bogdan Brînzan („Blocul Ţiglina” de pe Facebook), la care participă cu imagini colecţionarii: Alexandra Munteanu, Ilie Negrea, Costel V. Gheorghiu, George Milea, Iulian Panait, Florenţiu Tanascov, alături de fotografii Iulia Mihai, Alina Şerban, Ana Maria Mocanu, George Nica, Paul Coev, Doru Daniel, Nelu Jirebie, Nicu-Florin Tănasă.
„Expoziţia va cuprinde aproximativ 300 de fotografii, printate pe hârtie fotografică, în format A4. Printre ele vor fi şi seturi de câte 32 de fotografii din colecţiile unor gălăţeni pasionaţi de fotografie. Avem şi fotografii făcute în secolul trecut”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.
Organizatori sunt Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi, Primăria Municipiului şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.
Pe 29 iunie, de Ziua Dunării, la Foişorul unde va fi deschisă expoziţia vor concerta elevi de la Liceul de Artă „D. Cuclin”, iar seara, de la ora 21,00, trupa „Over”.

Dunărea va „curge” pe role până la Prefectură

La acţiunile dedicate Dunării se vor ralia şi copiii voluntari de la organizaţia „Tinerii şi viitorul”, condusă de profesoara Ştefania Cojocaru. Îmbrăcaţi în albastru şi pe role, câteva zeci de copii vor „curge” ca Dunărea pe străzile Galaţiului, de la Faleză, până la Prefectură, apoi pe strada Bălcescu până în Parcul Eminescu. Pe drum îi vor aştepta ştafete cu copii reprezentând cele 10 ţări prin care curge fluviul. În Parcul Eminescu se va face un puzzle cu toate hărţile respectivelor state. „În parc vom mai face un concurs de desene, vom construi o plută şi vom pune la dispoziţia trecătorilor un album în care să consemneze urări pentru bătrânul fluviu, dar şi sugestii pentru autorităţi în legătură cu valorificarea potenţialului acestuia”, mai spune inimoasa profesoară.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Regată pe Dunăre

În organizarea Primăriei Municipiului Galaţi, Clubului de Turism Montan și Nautic „Albatros”,  sâmbătă, 29 iunie, cu ocazia Zilei Dunării, va avea loc o regată nautică pe traseul Brăila - Galați, la care vor participa 5 caiace duble.

Plecarea va avea loc la ora 9.00, de la Gara Fluvială Brăila, iar sosirea, între orele 16.00 și 17.00 la Galați, în zona Portului de Ambarcațiuni de la Trecere bac, unde va avea loc un ceremonial de primire, care include acordarea de trofee. La eveniment va lua parte  și Fanfara „Valurile Dunării”.

Gălățenii care dețin ambarcațiuni cu motor pot însoți regata în condițiile în care vor naviga responsabil.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Zece caiace au parcurs pe apă distanţa dintre Brăila şi Galaţi în şapte ore

Zece caiace, aparţinând unei firme private de închiriat astfel de ambarcaţiuni, au pornit astăzi dimineaţă într-o cursă pe apă între Brăila şi Galaţi. Au fost câteva simple, dar cele mai multe erau duble. Printre cei care s-au încumetat la o astfel de aventură, mai ales că Dunărea nu era deloc în „toane bune” se află şi tineri care s-au urcat pentru prima dată într-o astfel de ambarcaţiune. „Am avut ceva emoţii, dar totul s-a terminat cu bine. Este o adevărată aventură, pe care o recomand tuturor celor dornici de senzaţii tari”, ne-a spus o tânără fericită că a avut şansa să urce într-un astfel de caiac. Chiar şi cei mai experimentaţi spun că n-au văzut Dunărea atât de învolburată de mult timp. „Mi-a fost teamă la un moment dat că ne vom răsturna, dar am scăpat. Am mers ca la carte, adică perpendicular pe valurile mari”, spune un caiacist mai experimentat.

În primă fază, au sosit la Galaţi şapte ambarcaţiuni, iar la o jumătate de oră distanţă au apărut şi celelalte trei. I-a aşteptat însuşi primarul Galaţiului Marius Stan. „Vă mărturisesc că sunt invidios pe curajul vostru, mai ales că eu nu ştiu să înot, în ciuda faptului că am făcut armata la Marină. Sper ca la anul, să organizăm o competiţie adevărată între cele două licee de Marină din cele două oraşe”, a precizat Marius Stan. Acesta le-a înmânat tuturor participanţilor câte o diplomă, iar primilor doi clasaţi şi câte un trofeu. „Bugetul a fost atât de mic pentru această acţiune încât, văd că organizatorii n-au mai avut bani şi pentru locul al treilea”, a glumit edilul. Lăsând la o parte gluma, toţi participanţii la această regată inedită le-au recomandat gălăţenilor, şi nu numai, să-şi ducă copiii la sport, dacă se poate la caiac-canoe.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.