Jump to content

Primăria Galaţi face bani din porumb în Cartierul Siret


Recommended Posts

Primăria Galaţi face bani din porumb în Cartierul Siret

Începând cu viitorul sezon agricol, mai mult de jumătate din cele 1.000 ha din Cartierul Siret, vor  fi închiriate, pentru o perioadă de 5 ani, unor societăţi agricole care vor să cultive terenul.

Licitaţia este programată după data de 1 octombrie 2013, dată până la care actualul arendaş, Agridelta Serv SRL Vădeni, îşi va recolta culturile din acest sezon agricol.

Sunt în discuţie 592 din cele 1.000 de hectare din judeţul Brăila transferate, prin H.G. nr. 512/23.05.2002, din proprietatea privată a statului şi din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a municipiului Galaţi şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului (CLM) Galaţi, pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale.

Cele 592 ha au fost cultivate până în acest an de Agridelta Serv SRL Vădeni, care este proprietara sistemului de irigaţii din zonă. Anual, Agridelta Serv SRL încheia cu Primăria Galaţi contracte de închiriere a terenului agricol. Pe fondul schimărilor intervenite la conducerea primăriei după alegerile locale de anul trecut, funcţionarii au uitat că trebuie reînnoit contractul pentru închirierea celor 592 ha de teren agricol. Încheierea unui act adiţional la contractul pentru perioada 2011-2012 a avut loc la iniţiativa firmei din Vădeni.

Luna trecută, prin adresa nr.79342/13.05.2013, Agridelta Serv SRL a solicitat prelungirea duratei de închiriere a terenului, care este ocupat de culturile agricole înfiinţate în toamna trecută şi în primăvara acestui an.

CLM Galaţi a aprobat prelungirea contractului, urmând ca pentru perioada 01.10.2012-30.09.2013, Agridelta Serv să plătească aceeaşi chirie anuală ca şi în perioada 2011-2012, de 367 lei/ha/an, actualizată cu indicele de inflaţie, ceea ce ar însemna o valoare totală de 217.447 încasată în acest an de primărie.

La propunerea primarului Marius Stan, CLM a aprobat ca în această toamnă să fie organizată o licitaţie pentru închirierea terenului agricol din Cartierul Siret pentru o perioadă de 5 ani, preţul de pornire a licitaţiei fiind o chirie anuală de 500 de lei pe hectar.

„Întrucât suprafaţa neafectată de lucrări de construcţii locuinţe este de 592,50 ha, se propune organizarea unei licitaţii publice privind închirierea terenului situat în extravilanul comunei Vădeni, Judeţul Brăila începând cu 01.10.2013. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit de Direcţia Economică, acesta fiind de 500 lei/ha/an, urmând ca sumele încasate din închirierea terenului agricol să constituie surse de venit la bugetul local”, se spune în expunerea de motive a hotărârii CLM.

La preţul de pornire a licitaţie, înseamnă că Primăria Galaţi va încasa aproximativ 300.000 de lei din închirierea terenului pe care nu vor fi construite prea curând nici cele 4.000 de locuinţe individuale promise de fostul primar Dumitru Nicolae, nici drumul expres promis de senatorul Marius Necula.

Primăria Galaţi s-a judecat cu arendaşul

Primăria Galaţi a deschis acţiune în instanţă după ce firma din Vădeni, care revendica terenul pe care se află instalat sistemul de irigaţii, obţinuse câştig de cauză la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Brăila. Pe 10 ianuarie 2013, Primăria a deschis acţiune în instanţă la Judecătoria Brăila, cerând anularea încheierii de carte funciară.

În dosarul 306/196/2013, instanţa Judecătoriei Brăila a emis sentinţa 3.116/10.04.2013, prin care a dispus „anularea încheierii 44809/12.10.2012 a OCPI Brăila” şi „respingerea cererii de notare formulată de intimata SC Agridelta Serv SRL, cu privire la existenţa sistemelor de irigaţii cu ţevi subterne în lungime de 2637 m, proprietatea Agridelta Serv”. Instanţa a mai dispus şi „radierea din cuprinsul cărţii funciare 74.382 UAT Vădeni a notării existenţei sistemelor de irigaţii cu ţevi subterne în lungime de 2637 m, proprietatea Agridelta Serv SRL”.

Asociatul unic al SC Agri Serv SRL Vădeni a fost, până în 2011, brăileanul Alexandru Rais. În septembrie 2011, acesta a cesionat părţile sociale lui Ion Badea şi Dorian Rais, fiecare dintre aceştia deţinând câte 50% din capitalul social de la acea vreme, de 141.000 lei.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.