Jump to content

Oficiu Consular al Kazahstanului la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Oficiu Consular al Kazahstanului la Galaţi

Joi, 4 iulie 2013, va avea loc în municipiul Galaţi inaugurarea Oficiului Consular Onorific al Republicii Kazahstan în România - zona Est, a cărui activitate se va concentra în judeţele Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea, Buzău şi Vrancea.

Prin intermediul Oficiului Consular Onorific al Republicii Kazahstan se va iniţia un schimb activ de studenţi între centrele universitare de prestigiu ale celor două state şi se va facilita contactul între companiile româneşti din estul României şi partnerii din Kazahstan. La inagurarea Oficiului Consular Onorific al Republicii Kazahstan din Galaţi vor lua cuvântul Excelenţa Sa Dl. Talgat Kaliev, Ambasadorul Republicii Kazahstan, Petru Lificiu, Consulul onorific al Republicii Kazahstan, precum şi alte înalte oficialităţi.

Cum de a fost ales Galaţiul pentru a găzdui Oficiul Consular Onorific al Republicii Kazahstan în România - zona Est? Evident, prin promovarea făcută Galaţiului de către Petru Lificiu, născut în judeţul Galaţi. Lificiu a fost ministru al Mediului şi Apelor în Guvernul Adrian Năstase (în perioada ianuarie 2002-iunie 2003), deputat PSD în legislatura 2004-2008 şi preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Petru Lificiu deţine în prezent funcţia de consul onorific, ceea ce înseamnă că nu este retribuit pentru activitatea desfăşurată, suportând din bugetul propriu toate cheltuielile ocazionate de exercitarea funcţiei lor oficiale.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Ambasadorul Kazahstanului se va afla, joi, în vizită la Galaţi

Excelenţa Sa, dl. Talgat Kaliev, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, va vizita, joi, Galaţiul, principalul scop al acestei vizite fiind inaugurarea Oficiului Consular Onorific al Republicii Kazahstan în România – zona Est, a cărui jurisdicţie cuprinde judeţele Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea, Buzău şi Vrancea.

După inaugurarea noului oficiu consular, ambasadorul Kazahstanului va avea prilejul să discute cu reprezentanţii principalelor instituţii ale administraţiei gălăţene despre oportunităţile dezvoltării relaţiilor economice şi a schimburilor culturale, la bordul navei Vega, cu care va fi efectuată o croazieră pe Dunăre.

Consul onorific la noul oficiu consular este Petru Lificiu, fost ministru al Mediului şi Apelor în perioada ianuarie 2002 – iunie 2003, fost deputat PSD de Galaţi în legislatura 2004-2008 şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Petru Lificiu este născut în judeţul Galaţi.

Aceasta este a patra vizită diplomatică efectuată la Galaţi în ultima lună şi jumătate.

Reamintim că, pe 20 şi 21 iunie, s-a aflat în vizită la Galaţi ambasadorul Bosniei şi Herţegovinei în România, Excelenţa Sa Dusko Kovacevic, care a discutat cu oficialităţile gălăţene despre stabilirea unor noi contacte care să constituie  premizele dezvoltării colaborării între companii şi instituţii dintre cele două ţări.

Pe 16 iunie, s-a aflat la Galaţi şi ambasadorul Canadei în România, Excelenţa Sa Philippe Beaulne, a cărui vizită nu a fost inclusă pe agenda întâlnirilor diplomatice, fiind prilejuită de participarea ambasadorului Canadei la nunta pugilistului Lucian Bute.

Pe 22 mai, Galaţiul a fost vizitat de ambasadorul Republicii Macedonia la Bucureşti, Excelenţa Sa Pande Lazarevski, care a avut o întrevedere protocolară cu reprezentanţii administraţiei locale.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Consulatul onorific al Kazahstanului în Galaţi, „născut” pe 4 iulie

Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Talgat Kaliev, a participat astăzi, 4 iulie, la inaugurarea Oficiului Consular Onorific al Republicii Kazahstan în România – zona Est, a cărui jurisdicţie cuprinde judeţele Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea, Buzău şi Vrancea. Faptul că oficiul consular a fost deschis chiar de Ziua Statelor Unite ale Americii este, evident, doar o coincidenţă.

Consul onorific este Petru Lificiu, gălăţean de origine, fost ministru al Mediului şi Apelor, fost deputat PSD de Galaţi şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Este pentru prima dată când vin la Galaţi şi este o mare onoare să fiu astăzi aici. Este o zi mare în relaţiile bilaterale dintre ţările noastre, excelente, aşa cum au fost confirmate cu câteva zile în urmă de preşedintele Nazarbaev şi premierul Victor Ponta. Sper ca acest oficiu consular onorific să reprezinte un punct de start în primul rând al schimburilor comerciale dintre România şi Republica Kazahstan”, a afirmat ambasadorul Talgat Kaliev.

„Practic, deschiderea acestui consulat este un indiciu referitor la calitatea relaţiilor dintre România şi Republica Kazahstan, un stat tânăr cu care avem relaţii încă de dinainte de a-şi câştiga independenţa”, a punctat Aurelia Zmeu, secretar 1 în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a prezentat apoi şi mesajul de felicitare adresat de ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Am fost cel mai european oraş din România

„În perioada interbelică, la Galaţi existau peste 20 de consulate, eram cel mai european oraş din România”, a spus părintele Lucian, reprezentant la evenimentul de astăzi al Arhiepiscopului Dunării de Jos.

„Suntem departe de ceea ce am fost în perioada dintre cele două războaie, dar suntem îndreptăţiţi să sperăm la cât mai multe consulate”, a venit replica primarului Marius Stan.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, a subliniat că „asistăm la un eveniment politic şi economic de primă importanţă. Asia Centrală este o zonă geostrategică importantă, iar Kazahstanul dispune de un uriaş potenţial economic, cu importante resurse naturale şi cu o politică realistă, proeuropeană”.

Au fost prezenţi şi numeroşi oameni de afaceri din Galaţi, al căror reprezentant, Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor, şi-a exprimat speranţa că „deschiderea consulatului nu poate fi decât benefică pentru mediul de afaceri din Regiunea Sud-Est”.

Constanţa, singura notă discordantă

Inaugurarea sediului oficiului consular, situat pe strada Domnească 62, vizavi de Teatrul Dramatic, a fost onorată de autorităţile locale din aproape toate cele 6 judeţe. Tulcea şi Vrancea au fost reprezentate la nivel de prefect, Constanţa – de subprefect, iar Brăila – la nivel de secretar de CJ.

Singurul al cărui discurs a făcut notă discordantă cu tonul evenimentului de astăzi a fost subprefectul Constanţei, care a afirmat că nu ştie de ce sediul oficiului consular a fost deschis la Galaţi.

„Interesul politic al alegerii Galaţiului pentru găzduirea acestui consulat onorific nu l-am înţeles încă. Probabil că numele dlui Lificiu, care este născut la Galaţi, a fost foarte important. Cea mai mare investiţie a Kazahstanului din România este la Constanţa”, a spus subprefectul oraşului de la mare, în murmurul dezaprobator al celor prezenţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Galaţiul poate deveni o verigă importantă pe "Drumul Mătăsii"

  • a declarat ambasadorul Kazahstanului, Excelenţa Sa Daulet Batrashev

Galaţiul are capacitatea de a deveni o verigă importantă în noile lanţuri logistice pe care Kazahstanul doreşte să le iniţieze pentru a stimula comerţului între Europa şi spaţiul asiatic. „În prezent, transportul mărfurilor între China şi Germania, de exemplu, durează cel puţin 15 zile. Prin programele de investiţii în infrastructura de transport, depozitare şi manipulare a mărfurilor, precum cele feroviare sau portuare din Kazahstan şi nu numai dorim să ajungem la un nou Drum al Mătăsii, mai eficient economic, în care timpul de transport, de exemplu, să fie mai scurt de zece zile. Galaţiul ar putea fi o poartă spre Europa pentru mărfurile care vin din Kazahstan, iar Kazahstanul ar putea fi o poartă a Galaţiului spre pieţele din regiunea Mării Caspice şi chiar mai departe”, a declarat, ieri, la Galaţi, Excelenţa Sa Daulet Batrashev, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Kazahstanului, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai administraţiei publice, facilitate de Oficiul Consular Onorific al Kazahstanului în Galaţi şi Patronatul IMM-urilor Galaţi.

Ambasadorul a ţinut să amintească şi faptul că relaţiile româno-kazahe au fost întotdeauna excelente, fapt ce ar putea contribui la dinamizarea relaţiilor economice, chiar şi în condiţiile unui context geopolitic mai complex. "România face parte din Uniunea Europeană, Kazahstanul este parte, din ianuarie a.c., din Uniunea Economică Euroasiatică (formată din Rusia, Belarus, Kazahstan şi Armenia - n.r.), iar acest lucru ar putea facilita schimburile comerciale dintre cele două zone economice. Este o oportunitate de a face afaceri şi sperăm ca, în câţiva ani, schimburile economice dintre România şi Kazahstan să depăşească 500 milioane de dolari”, a precizat Excelenţa Sa Daulet Batrashev.

Oamenii de afaceri gălăţeni interesaţi să încheie parteneriate cu oamenii de afaceri din Kazahstan au fost asiguraţi de sprijinul autorităţilor de la Astana în realizarea acestora, inclusiv prin acordarea unor facilităţi în derularea unor investiţii. Domenii precum cele ale construcţiilor, energiei, industriei şi agriculturii se numără printre cele mai ofertante, dar, dincolo de relaţiile economice, există şi numeroase oportunităţi de colaborare în cultură sau educaţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.