Jump to content

Detaliile din spatele datoriilor pe care Oţelul le are către Ionel Codoban


dcp100168

Recommended Posts

Detaliile din spatele datoriilor pe care Oţelul le are către Ionel Codoban

* Clubul gălăţean a răcit relaţiile cu impresarul cu care a colaborat în cea mai bună perioadă din istoria sa, având datorii de sute de mii de euro către acesta

Unul dintre oamenii de bază din echipa de conducere a Oţelului în perioada câştigării campionatului a fost Ionel Codoban, cel care a dat cele mai mari lovituri pe piaţa transferurilor împreună cu gruparea roş-alb-albastră în ultimii ani, de genul Szekely, Giurgiu sau Jula, aduşi gratis sau pe sume foarte mici şi vânduţi pe bani buni pentru a asigura bugetul clubului. Totuşi, în urmă cu un an, Oţelul a primit o sancţiune de două puncte din cauza unor datorii către acelaşi agent de jucători.
Impresarul Ionel Tătar Codoban, licenţiat de Federaţia Română de Fotbal, a depus în instanţă, pe 25 iunie, cererea de intrare în insolvenţă a Oţelului din cauza datoriilor de 1.107.791 lei „cu titlul de comisioane decurgând din contractele de reprezentare încheiate cu clubul”.
Despre banii pe care îi are de primit de la Oţelul, Codoban a spus că şi-a luat gândul momentan, având în vedere situaţia actuală a clubului, care a intrat recent în insolvenţă. „Prostia şi domnia se plătesc. Ar fi trebuit să depun memoriu în ianuarie şi nu mai existau problemele astea. Credeţi că mai pot scoate banii? Vedem cu toţii în ce stadiu se află clubul”, a spus Codoban.
Potrivit actelor depuse la dosar, Adrian Sălăgeanu a plecat la FC Vaslui pentru 200.000 de euro plus TVA, pe 12 iunie anul trecut, iar din 13 iunie au început să curgă prevederile contractuale, conform cărora Codoban are de primit 50% din suma de transfer. Oţelul i-ar fi achitat deja 62.000 de euro, respectiv 8.060, rămânând 53.940 de euro de primit.
Tot de la a doua zi au început să curgă prevederile contractuale şi după plecarea lui Milan Perendija la Mordovia Saransk, de pe 24 ianuarie, pentru 250.000 de dolari. Astfel că impresarul are de încasat 93.000 de dolari, ceea ce înseamnă 30% din suma de transfer.

Bani de pe urma lui Joao Felipe

Cea mai mare parte din datoria Oţelului către Codoban provine de pe urma achiziţionării lui Joao Felipe Antunes de la Flamengo. Impresarul are de primit 300.000 de euro plus TVA din partea clubului roş-alb-albastru de pe urma acestui transfer. Comisionul trebuia plătit în două tranşe, primul termen fiind 15 martie, iar al doilea chiar ieri, 15 iulie.
Referitor la Joao Felipe, care a apucat să bifeze doar patru prezenţe în tricoul Oţelului în ediţia precedentă de campionat, impresarul Codoban ne-a declarat că poate fi vândut pe bani mulţi. „E un jucător care se va vinde pe bani foarte mulţi. Nu e o simplă părere, ci o convingere. Ca să vedeţi ce înseamnă Joao Felipe, la Flamengo avea clauză de şase milioane de euro pentru a pleca în Brazilia şi de trei milioane pentru Europa. Lucescu, de exemplu, transferă jucători de acolo pe bandă rulantă şi abia după un an-doi se văd roadele. Poate juca orice pe banda dreaptă şi chiar la închidere. Depune efort extraordinar, nu e deloc străin de minge, doar că în Brazilia nu există acelaşi nivel tacticizat, deci trebuie răbdare”, ne-a spus Codoban.
Contractele sale cu Oţelul prevăd încasarea sumelor în lei de pe urma comisioanelor.

Relaţii răcite cu Oţelul

Impresarul Ionel Codoban a fost unul dintre cei care a pus umărul la câştigarea campionatului din 2011, perioadă de care îşi aduce aminte cu mare plăcere, dar când a venit vorba de relaţia actuală cu Oţelul, agentul a dat înapoi. „Am un respect deosebit pentru vechea conducere, de la primul om de la poartă până la cel mai înalt nivel. Am trăit timp de şase ani ani şi jumătate, cât am colaborat cu Oţelul, cele mai fericite clipe din viaţa mea. Nu cred că putea exista vreo ceva mai frumos pentru jucătorii pe care i-am reprezentat, momente mai frumoase decât câştigarea campionatului şi participarea în Champions League. Nu vorbesc de partea financiară, ci strict de rezultate sportive. Momentan relaţiile sunt cam reci, ca sa nu folosesc termeni mai duri”, a spus Codoban.
Actualul manager sportiv al FC Oţelul, Narcis Răducan, cel care a semnat în numele clubului pentru transferul lui Joao Felipe, a declarat că poate exista colaborare în continuare, în cazul în care vor fi propuşi fotbalişti interesanţi pentru club. „Nu există nicio înţelegere scrisă, dar orice impresar poate propune jucători şi dacă ne interesează putem colabora”, a spus Răducan.
FC Oţelul a intrat în insolvenţă, conform cererii acceptate de Tribunalul Bucureşti, în urmă cu aproape o săptămână.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
1.000.000 de euro comisioane pe zi!

Oţelul Galaţi, campioana României din sezonul 2010 - 2011, a cîştigat aproape 17 milioane de euro după experienţa din grupele Ligii Campionilor, dar a ajuns în buza prăpastiei în timp-record. Toată lumea s-a întrebat cum s-a întîmplat, cine a devalizat conturile şi de ce echipa a ajuns în insolvenţă.

FANATIK a intrat în posesia unor documente care arată că la gruparea moldoveană s-au întîmplat cu mult timp înainte, încă din 2006, lucruri cel puţin ciudate cu banii. Într-o notă de Administratorul Special Lucian Ciofoaia către FRF se arată că preşedintele Marius Stan şi impresarul Ionel Tătar Codoban redactau şi semnau împreună tot felul de acte şi nimeni altcineva din club nu avea acces la ele. Ba, mai mult, contrar regulamentelor, acestea nici nu ajungeau în evidenţa clubului. FANATIK vă prezintă circuitul banilor în curtea fostei campioane, ce comisioane URIAȘE încasa Ionel Codoban pentru jucători despre care nici motorul de căutare google n-a auzit – (dacă nu e vorba de o greşeală de redactare) – sau care au trecut meteoric pe la gruparea dunăreană.

“Persoanele abilitate din cadrul clubului nu aveau acces la informaţii”

Scrisoarea Administratorului Special către FRF arată clar că Ionel Codoban avea “intrare” direct la Marius Stan şi actele semnate între cei doi erau subiect - tabu pentru restul angajaţilor clubului.
“Discuţiile privind transferul jucătorilor se purtau numai între Directorul General de atunci, domnul Marius Stan şi agentul de jucători. În legătură cu contractile încheiate între club şi agentul de jucători, sumele de bani sau alte clause, persoanele abilitate din cadrul clubului nu aveau cunoştinţă şi nici acces la informaţii”, notează Lucian Ciofoaia.

A luat 550.000 de euro pe Jula, după ce plecase!

Ban la Codoban trage. Chiar dacă lucrează cu cluburi medii, n-are foarte mulţi jucători importanţi, agentul orădean a strîns aproape 4 milioane de euro numai din tranzacţiile făcute cu Oţelul în numai patru ani, ceea ce înseamnă o medie de 1 milion de euro pe an, în condițiile în care bugetul anual al clubului de la Dunăre nu depășește 2 milioane de euro pe an! Practic, jumătate din buget intra în buzunarul lui Codoban, cu acordul nemijlocit al lui Marius Stan, actualul primar al Galațiului și fost director general al clubului la acea vreme.

Din hîrtiile trimise chiar de Oţelul Galaţi la FRF rezultă că agentul a cîştigat următoarele sume:

1.650.000 de euro, în perioada 2008-2009,

911.000 de euro în 2011 (ce comisioane a plătit Oţelul în anul în care a luat titlul!)

1.400.000 de euro în 2012.

Halal criză! Cel mai ciudat este că agentul ardelean a luat comisioane şi pentru jucători plecaţi cu mulţi ani înainte! De exemplu, Emil Jula, jucător transferat în 2008 la Energie Cottbus, a continuat să-i îngroaşe conturile impresarului şi după 3-4 ani. O factură din 15 iulie 2011 arată că agentul a primit un comision de 275.000 de euro, iar peste un an, pe 25 iulie 2012, a mai primit, tot pe factură, alţi 275.000 de euro, plus TVA, de 4.639 de euro.

Cum să cîştigi 1.000.000 de euro într-o singură zi!

Oţelul a prezentat la FRF o serie de acte care arată ce comisioane fabuloase încasa Ionel Codoban pentru jucători, chiar dacă mulţi dintre ei nu valorau probabil nici jumătate din partea impresarului.

În perioada 2008-2009, Codoban a luat 643.046 lei comision (circa 25.000 de euro) pentru bosniacul Stevo Nikolici, care a jucat doar 7 meciuri la Oţelul. Pentru Frane Vitaici s-a plătit un comision la fel de gras, 375,110 lei.
Pe 25 mai 2008, Ionel Codoban a dat lovitura. Clubul Oţelul i-a tăiat şapte chitanţe, dintre care trei cu comisioane pentru acelaşi jucător, Gabriel Giurgiu – 36.000 de euro, 100.000 de euro şi 61.000 de euro??!!

Oţelul a mai semnat în aceeaşi dată alte două chitanţe pentru un singur jucător, Janos Szekely: 375.000 de euro şi 85.000 de euro. În aceeaşi zi magică pentru bugetul lui Codoban a mai primit chitanţe de 90.000 de euro pentru Vîtcă şi 40.000 de euro pentru Emil Jula.

În total, pe 25 mai 2008, Codoban a primit de la Oţelul Galaţi 787.000 de euro!!!

Jobu Ibeek sau John Ibeh?

Actele prezentate de Oţelul la federaţie conţin şi multe gafe. Nu mai conta numele „mărfii” vîndute atît timp cît numele lui Codoban şi conturile lui nu conţineau nici o eroare. Adrian Sălăgeanu a devenit pe cîteva facturi Sălăjanu. Şi pentru el s-au emis două facturi cu comisioane eliberate în aceeaşi zi, pe 29 iulie 2011, ambele de cîte 60.000 de euro. Pe 15 iulie 2011, clubul a mai dat 75.000 de euro comision pentru transferul lui Jobu Ibeek. Cine e Jobu Ibeek? Nimeni nu-şi aduce aminte de un jucător cu acest nume. Nici motorul de căutare “google” n-a auzit de el. Dacă nu a fost pocit numele lui John Ibeh, această factură are chiar o latură penală.

A cerut penalităţi, a luat la schimb chiar şi avansuri!

Orădeanul Ionel Codoban i-a fost recunoscător clubului care l-a îmbogăţit. Chiar dacă la un moment dat relaţiile n-au fost chiar cordiale între părţi. Cel puţin asta spune hîrtia care arată că echipa moldoveană i-a plătit şi penalităţi de 219.948 de euro, nu se ştie pentru cine sau pentru ce. În schimb, clubul a plătit acestuia chiar avansuri, chit că nu este specificat pentru ce, în baza cărui contract se plăteşte acel avans! Mai mult, Codoban a sărit în ajutorul clubului cu două împrumuturi de cite 200.000 de lei în 2012!

Oțelul LTD! Comisioane pe care doar Premier League le plătește!

Oțelul Galați a bătut toate recordurile cu aceste comisioane plătite agentului Ioan Codoban! Sumele fabuloase de 1,65 milioane de euro  plătite pot intra în topul plăților făcute de cluburile din Premier League agenților pentru transferurile realizate! Și nu, după cum se poate observa, nu a sosit la Galați niciun jucător de clasă mondială. Culmea este că, în comparație cu sumele pe care clubul le plătește jucătorilor ca salarii sînt infinit mai mari decît comisioanele plătite pentru transferul lor! 

Titlul contestat de toată România!

Toate aceste plăţi care sfidează orice logică s-au petrecut inclusiv în perioada în care Oţelul Galaţi a devenit campioană, 2011. Nu puţine au fost acuzele venite dinspre Vaslui şi Timişoara la adresa Oţelului Galaţi, după victorii contestate ale moldovenilor, în urma unor greşeli flagrante ale arbitrilor. Presa vremii a notat că Oțelul a fost campioană nu doar în Liga I ci și la greșeli pro de arbitraj, cîștigînd nu mai puțin de 15 puncte în urma unor astfel de erori!“Au furat, ne-au păcălit, acum au început să vorbească. Normal că sîntem loseri, că n-am vrut să facem aceleaşi măgării ca şi ei. Mai are şi neobrăzarea să iasă în faţă cu asemenea declaraţii. Du-te Doamne şi vezi-ţi de treaba ta, Stane! S-a văzut în Ligă cum aţi luat titlul. Credeţi că erorile alea împotriva noastră au fost întîmplătoare? Am fost luaţi de fraieri, şi noi şi Timişoara! Noi, aştia looserii, am avut onoare, noi nu am fraudat campionatul!”, spunea Porumboiu, în 2011, după ce Marius Stan îi făcea “loseri” pe cei de la Vaslui.

Vasluiul i-a făcut plîngere penală lui Codoban. FRF i-a depunctat!

FC Vaslui i-a făcut plîngere penală lui Codoban, după ce acesta a fost într-un conflict de interese în tranzacția ce privea Vasluiul, însă FRF a depunctat Vasluiul, fără să ţină cont de plîngerea penală. Ba mai mult, FRF spunea, la acea vreme, că nu s-a făcut nicio plîngere penală, sfidînd realitatea!

Porumboiu a tunat în urmă cu cîteva zile: “Mi-e greu să cred că într-o lume normală pot apărea asemenea grave derapaje de la noţiuni de bun-simţ. Să dai crezare unui escroc. Unii se întreabă cine e mai important, oul sau găina? Acum văd că mai important e găinaţul! Comisia care ne-a depunctat s-a grăbit ciudat. Am depus la Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor o întîmpinare în care am povestit că acest impresar a reprezentat mai multe părţi, împotriva legii. Speta se judecă şi la Comisia pentru Statutul Impresarilor. În schimb, ei s-au grăbit ca să împartă banii. Ne-au păcălit destul cu 3-0 în Oţelul – Pandurii pentru că era Marius Stan în Comitetul Executiv şi trebuia să iasă campion. Trebuiau să fure cu arbitrii, cum mi-a spus chiar acest Codoban, care voia să vină la Vaslui şi chiar el mi-a spus clar. Chemaţi-l în emisiune şi sînt gata să merg la orice detector de minciuni. Mi-a spus cu martori că el a cîştigat campionatul pentru Oţelul cu arbitrii şi cu Adalbert Kassai!”

Codoban: “Am plătit taxele! Îmi merit banii!“

FANATIK a încercat să ia legătura cu agentul Ioan Codoban, joi, în jurul orei 22:00, și să își spună punctul de vedere față de aceste plăți, însă nu a răspuns la telefon. A făcut-o în schimb fiul său, care a precizat că “tati doarme”.

Vineri dimineață, Ionel Codoban și-a exprimat punctul de vedere: “Pot să vă spun despre toți banii care i-am încasat că am plătit taxe și impozite pentru tot ce am încasat, era normal să iau bani pentru munca pe care am făcut-o, am adus clubului jucători care au cîștigat titlul și care au băgat în conturile Oțelului peste 20 de milioane de euro numai din Liga Campionilor și care au fost transferați pe sume mari. Atunci cînd sînt mai multe facturi într-o zi, e pentru că atunci a avut clubul bani să mi-i dea. Am făcut o greșeală pentru că am facturat și a trebuit să plătesc taxe și impozite din banii mei, chiar și de 200.000 de euro, iar clubul mi-a plătit la ani distanță. La fiecare transfer mi-am luat comision, e logic! Să stea toată lumea liniștită, am totul în ordine din punct de vedere fiscal. Așa cum ați făcut dumneavoastră de acte, așa pot s-o facă și organele statului”

fanatik.ro
Link to comment
Share on other sites

Codoban: “Am încasat comisioane de 2.2 milioane de euro de la Oţelul”

Impresarul Ionel Codoban a dezvăluit la FANATIK SHOW felul în care a ajuns să încaseze de la Oţelul Galaţi comisioane de peste două milioane de euro. “Am încasat aproape 2.2 milioane de euro de la Oţelul în perioada respectivă. Activitatea la Oţelul a început cu mulţi ani în urmă. În acea perioadă era sărăcie, foamete. Am venit acolo, alături de Marius Stan, cînd echipa era pe ultimul loc. Am vîndut jucători de aproape patru milioane de euro şi am încasat comisioane de peste două milioane de euro. Era normal să-mi iau comision, era şi munca mea. Pentru Stromajer am încasat un comision de 200.000 de euro, pentru Jula de 275.000. Eu mi-am luat banii cînd au intrat cei 20 de milioane de euro din Ligă. Asta pentru că banii care intrau de la cluburile care cumpărau fotbaliştii, îi opreau băncile. Oţelul mai trebuie să-mi mai dea peste 300.000 de euro pentru transferurile lui Felipe şi Perendija”, a spus Codoban la FANATIK SHOW.

fanatik.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.