Jump to content

Ce instalaţii mai funcţionează şi ce nu la Combinat


dcp100168

Recommended Posts

La Combinat mai funcţionează doar o treime din instalaţii

* Mai puţin de jumătate din instalaţiile din combinatul siderurgic gălăţean mai pot fi pornite * Ultimii ani au adus nenumărate închideri şi demolări de furnale, cocserii şi oţelării * Cel mai recent exemplu este Furnalul 2, aflat în curs de demolare

Harta funcţionării instalaţiilor de pe platforma siderurgică Galaţi poate uşor alimenta teoriile conform cărora Combinatul se află la un pas de desfiinţare. Practic, în acest moment, doar o treime din numărul total al instalaţiilor mai sunt în funcţiune, conducerea ArcelorMittal şi statul român (înainte de privatizare) închizând şi chiar dărâmând multe dintre obiectivele de pe platformă. Dacă mai adăugăm şi problemele privind sustenabilitatea, avem imaginea unei afaceri care nu numai că nu duduie, ci se află undeva în anticamera desfiinţării.
"Viaţa liberă" face astăzi o analiză a fluxurilor de producţie care se mai află în funcţiune şi inventariază instalaţiile care au fost deja dărâmate, sunt pe cale să fie desfiinţate, ori sunt doar oprite.

Ce a fost, ce a rămas

Potrivit unei prezentări oficiale a conducerii ArcelorMittal Galaţi, doar 9 din cele 28 de instalaţii de pe platforma siderurgică Galaţi mai sunt astăzi în funcţiune, ceea ce reprezintă, ca număr (care nu e neapărat similar cu capacitatea de producţie) un procent de 32 la sută. La cele nouă instalaţii se mai adaugă alte trei aflate în stand-by, care asigură flexibilitatea producţiei în cazul în care există comenzi, rezultând că doar 43 la sută din capacităţi sunt funcţionale.
Restul de 16 instalaţii sunt închise, în curs de desfiinţare sau chiar desfiinţate. Practic asta înseamnă că, din cauza tehnologiei depăşite sau din cauza scăderii treptate a cererii de pe piaţă, conducerea ArcelorMittal Galaţi a renunţat la mai bine de jumătate din numărul total de instalaţii aflate în proprietatea sa.
Dacă analizăm mai departe cele 16 instalaţii la care s-a renunţat, observăm că nouă sunt doar oprite, trei sunt în curs de desfiinţare, iar patru deja au fost dărâmate. Lista instalaţiilor desfiinţate cuprinde un furnal (Furnalul 1) şi trei unităţi care intră la categoria oţelării (Oţelăria Electrică, OLD 2 şi Slebing). Urmează a fi desfiinţate o cocserie (UCC2), o maşină de aglomerare (MA 7) şi un furnal (Furnalul 2).

Furnalul 2, cea mai recentă demolare

De altfel, Furnalul 2 este o unitate aflată în curs de demolare, motivele fiind cam aceleaşi ca şi la celelalte patru unităţi dărâmate deja. "Furnalul nr. 2 nu mai face parte din actuala structură industrială, din cauza capacităţii sale mici de producţie, performanţelor tehnice reduse, nivelului scăzut de automatizare şi a impactului mare asupra mediului, comparativ cu furnalele aflate în operare, Furnalul nr. 5 şi Furnalul nr. 3, cel din urmă oprit temporar în acest moment. Asemenea Furnalului 1 şi Furnalului nr. 6, starea Furnalului nr. 2 prezintă ameninţări deopotrivă pentru siguranţa angajaţilor cât şi pentru mediu, pe care compania nu doreşte să le ignore", se arată într-un comunicat de presă al ArcelorMittal Galaţi.
În prezent, din cele şase furnale care au existat la un moment-dat pe platforma siderurgică, doar la Furnalul 5 se lucrează, Furnalul 3 este ţinut de rezervă, Furnalele 4 şi 6 sunt oprite, Furnalul 1 este dărâmat, iar Furnalul 2 este în curs de dărâmare.

Situaţia actuală, pe flux de producţie

Cele două cocserii nu mai funcţionează: UCC 1 este oprită, iar UCC 2 este în curs de desfiinţare. Din cele şapte maşini de aglomerare mai sunt în funcţiune două (MA 5 şi MA 6), una asigură flexibilitatea (MA 4), trei sunt oprite (MA 1, MA 2 şi MA 3), iar una este în curs de desfiinţare (MA 7). Din şase furnale, două sunt viable (dar se lucrează numai la unul), două sunt oprite, iar două practic nu mai există. La oţelării se mai lucrează doar cu două (OLD 1 şi TC 1), alte două sunt oprite (OLD 3 şi TC 3), iar trei unităţi au fost deja desfiinţate (Oţelăria Electrică, OLD 2 şi Slebing). Doar laminoarele par să mai reziste eroic (ne referim aici la numărul lor): patru funcţionează (LTG 2, LBC, LBR şi Zincare), unul este folosit doar pentru "asigurarea flexibilităţii producţiei" (LTG 1), iar al şaselea este oprit (LSF). Practic, în acest moment, cele nouă instalaţii aflate în funcţiune asigură doar un singur flux de producţie pe platforma siderurgică Galaţi: două maşini de aglomerare, un furnal, două oţelării şi patru laminoare.

Explicaţii ale conducerii companiei

"Oţelăria 2, Oţelăria Electrică şi Slebingul au fost primele trei obiective, primul flux, care era inutil pentru combinat: tehnologie clar depăşită. Aşa că au fost primele introduse pe lista de desfiinţare. Apoi, Furnalul 1, un furnal mic, născut în 1968, un furnal care deja, ca tehnologie, în ceea ce priveşte capacitatea de producţie, era complet depăşit. Nu mai putea face parte din strategia de funcţionare a Combinatului. Maşina de Aglomerare 7 a fost construită în 1984 pentru Furnalul 6. Furnalul 6, ştiţi ce s-a întâmplat cu el, a fost oprit de foarte multă vreme. UCC 2 este oprit de foarte multă vreme pentru că a fost făcut tot pentru lanţul acesta, care cuprinde Maşina de Aglomerare 7, Furnalul 6. Acesta a fost un alt flux pe care a trebuit să îl oprim, MA 7 şi UCC 2 fiind acum în curs de demolare", a declarat Vespasian Popescu, director de mediu în cadrul ArcelorMittal Galaţi. Acesta susţine că toate unităţile închise erau ori depăşite tehnologic, ori cererea din acest moment de pe piaţă nu reclamă folosirea lor. "Cauzele principale care duc la oprirea unor fluxuri şi chiar desfiinţarea unor instalaţii o reprezintă în primul rând tehnologia depăşită şi în al doilea rând situaţia de pe piaţă. Unele sunt ţinute în stand-by, pentru că în momentul în care se vede luminiţa de la capătul tunelului se dă foc. Asta e strategia", a mai spus Vespasian Popescu.

Se vede o rază de speranţă?

În ciuda problemelor cu care se confruntă ArcelorMittal Galaţi şi siderurgia în general, directorul Combinatului, Bruno Ribo, rămâne optimist. Conducerea companiei susţine că, în ultimele luni, s-a simţit o dezmorţire a pieţei. "Preţurile au fost foarte scăzute în ultimele luni în comparaţie cu preţurile la materiile prime, dar în ultimul timp se vede că lucrurile încep să se schimbe şi că acest nivel al preţurilor la produse versus cele la materii prime nu este sustenabil. Credem că nivelul preţurilor a ajuns la nivelul cel mai de jos posibil şi de acum încolo vor începe uşor, uşor să crească. Vedem unele mişcări de acest tip în Turcia, în România, în sud-estul Europei în general", a declarat Bruno Ribo.

 

Lista instalaţiilor care şi-au dat obştescul sfârşit

Iată lista unităţilor de pe platforma Combinatului care deja au fost desfiinţate. Lista trebuie completată cu Furnalul 2, a cărui demolare abia a început:
Slebing
* Pusă în funcţiune în 1968, oprită în 2000
* Capacitate proiectată: 4,3 milioane tone / an oţel lingou
* Cauza opririi: tehnologie depăşită - consum mare de energie
* Demolat: 2009 - 2011
* Noua destinaţie: instalaţie de procesare a zgurilor - Phoenix
Fabrica de cărămizi
* Pusă în funcţiune în 1990, oprită în 2007
* Cauza opririi: ineficienţa economică
* Demolată: 2010
* Situaţia actuală: suprafaţă împădurită
Oţelăria 2
* Pusă în funcţiune în 1968, oprită în 2000
* Capacitate proiectată: 3,1 milioane tone / an
* Cauza opririi: tehnologie depăşită, reducerea activităţii de producţie
* Demolată: 2010 - 2013
* Noua destinaţie: amenajare noua bază de fier vechi
Oţelăria electrică
* Pusă în funcţiune 1974, oprită în 1999
* Capacitate proiectată: 250.000 de tone / an
* Cauza opririi: tehnologie depăşită, scăderea cererii de oţel, oprirea slebingului
* Demolată: 2011 - 2012
* Noua destinaţie: depozit intermediar de fier vechi
Furnalul 1
* Pus în funcţiune în 1968, oprit în 2006
* Capacitate proiectată: 1.100.000 de tone / an
* Cauza opririi: tehnologie depăşită
* Demolat: 2012 - 2013
Maşina nr. 7 Aglomerare
* Pusă în funcţiune 1984, oprită 1994
* Capacitate proiectată: 5,6 milioane tone / an
* Cauza opririi: fluxul de aprovizionare F6 oprit
* Demolare: Acţiune începută în septembrie 2012 - în derulare

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

o Doamne -ce ma bucur ca am scapat de Arcelor Mittal!!!!!!!!!!!!!!!

13 ani practic am stat pe loc , am fost inghetat ,m-am plafonat , mediocritizat...! AM SCAPAT ACUM ..sunt liber , si sunt trist ptr toti muncitoriI care lucreaza LA aceasta companie ,  in ultimele 4 luni de zile am castigat cat intr-un an jumate la compania lu peste!!!

intrebare retorica; de ce nu am facut asta acum 3,4,5 ..10 ani!!!! OF

Va doresc multa sanatate !!! si multa putere ...sincer va spun -eu acum sunt intr-o continua vindecare psihologica..sunt bolnav psihic dupa 13 ani petrecuti in Arcelor Mittal ..sunt departe de combinat , de galati -de Romania!!!!  si  DA -SUNT CEL MAI BINE,SI AM FACUT BINE!

TOACE CELE BUNE!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Apelul siderurgiştilor: Guvernul să stopeze închiderea de obiective în ArcelorMittal

* După 35 de ani de muncă, salariul de 1.000, 1.100 de lei pe lună e insuficient, spun sindicaliştii

Vasile Crişan, secretarul executiv al Sindicatului Siderurgistul AMG, din cadrul ArcelorMittal, a făcut, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de marţi, un apel către prefectul Dorin Otrocol, căruia i-a solicitat să ceară sprijinul Guvernului. „Societatea se confruntă cu probleme din cauza creşterii preţului energiei şi gazelor, care determină patronatul să pună lacătul pe poartă. Cerem intervenţia dumneavoastră şi a Guvernului, care să impună acestui patron să stopeze închiderea şi demolarea de obiective, să continue investiţiile şi să ne păstrăm locurile de muncă. Trebuie să vă spun că toate acestea au adus boala secolului: stresul. Săptămâna trecută, doi salariaţi din această societate au decedat în întreprindere, factorul principal fiind chiar stresul. Au plecat peste 20.000 de salariaţi din întreprindere, după această privatizare pe care noi o considerăm un eşec. Aceşti 20.000 de oameni, din contribuabili ai bugetului statului, au devenit beneficiari de ajutoare de stat”, i-a spus Vasile Crişan reprezentantului Guvernului în teritoriu.
Sindicalistul şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că administraţia combinatului nu doreşte să majoreze salariile siderurgiştilor, pentru al patrulea an consecutiv. „Se doreşte îngheţarea salariilor. Trebuie să vă spun că un siderurgist, după 35 de ani de muncă, are 1.000-1.100 de lei pe lună. Este un măruţiş. Cerem intervenţia dumneavoastră pentru soluţionarea acestor probleme grave. Noi nu ne dorim mişcări sindicale, nu este o ameninţare, tocmai de aceea ne dorim să interveniţi”, a afirmat Crişan.

„Executivul are datoria de a crea un cadru adecvat şi competitiv”

Conducerea ArcelorMittal Galaţi ne-a declarat că „dacă Guvernul doreşte să supravieţuim, are datoria de a crea un cadru adecvat şi competitiv, care să ne permită dezvoltarea activităţii noastre. Toate soluţiile există şi sunt puse în practică în alte ţări europene. Rezolvarea acestei chestiuni este prioritară, pentru că toate creşterile de taxe nu pot fi transferate de noi mai departe, către consumatorul final”. În ceea ce priveşte demolările de obiective de pe platforma siderurgică, reprezentanţii companiei au transmis că ArcelorMittal a decis sa demoleze doar acele echipamente care nu mai fac parte din actuala structură industrială din cauza capacităţilor mici de producţie, performanţelor tehnice reduse, nivelului scăzut de automatizare şi a impactului mare asupra mediului, comparativ cu echipamentele aflate în operare. „Furnalele 1 şi 2 au prezentat ameninţări deopotrivă pentru siguranţa angajaţilor, cât şi pentru mediu, pe care Compania nu a dorit le ignore. Doar Furnalul nr. 5, recent modernizat şi retehnologizat ca urmare a unei investiţii de 80 de milioane de euro, poate produce nivelul actual cerut de piaţă, la calitate ridicată, având costuri variabile la un nivel competitiv şi parametri reduşi de emisii. După debutul crizei, în perioadele în care am înregistrat pierderi financiare, Grupul a investit la Galaţi peste 200 de milioane de euro, în special pentru fluxul primar. Însă, în total, de la momentul privatizării, ArcelorMittal a investit peste 800 milioane de euro în Combinatul din Galaţi”, a precizat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.
Reprezentanţii companiei susţin că salariul mediu brut al unui angajat de la Galaţi este cu şase la sută mai mare decât media înregistrată în România. „De asemenea, în afara salariului de bază, unitatea noastră oferă, adiţional, un pachet important de beneficii, care reprezintă - în medie - 30 la sută din salariul unui angajat”, a afirmat Dorian Dumitrescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.