Jump to content

Ziua Imnului Naţional, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Deşteaptă-te, române!

Astăzi, de la ora 10.00, gălăţenii sunt invitaţi la manifestările prilejuite de Ziua Imnului Naţional al României, în Piaţa Tricolorului, din Grădina Publică. După primirea onorului, o scurtă prezentare a simbolurilor Imnului Naţional şi alocuţiunile oficialităţilor, va fi intonat Imnul Naţional. Manifestările se vor încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... ectiune=51

Link to comment
Share on other sites

Imnul de stat al României

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,

În care te-adânciră barbarii de tirani

Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă,

La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani.

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume

Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,

Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume

Triumfător în lupte, un nume de Traian.

Înalţă-ţi lata frunte şi cată-n giur de tine,

Cum stau ca brazi în munte voinicii sute de mii;

Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,

Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii.

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,

Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,

Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,

"Viaţă-n libertate ori moarte" strigă toţi.

Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate

Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi

Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,

Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi.

O mamă văduvită de la Mihai cel Mare

Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,

Şi blastămă cu lacrămi în ochi pe orişicare,

În astfel de pericul s-ar face vânzători.

De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,

Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,

Când patria sau mama, cu inima duioasă,

Va cere ca să trecem prin sabie şi foc.

N-ajunge iataganul barbarei semilune,

A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;

Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,

Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim.

N-ajunge despotismul cu-ntreaga lui orbie,

Al cărui jug de seculi ca vitele-l purtăm;

Acum se-ncearcă cruzii, cu oarba lor trufie,

Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm.

Români din patru unghiuri, acum ori niciodată

Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri.

Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată

Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri.

Preoţi, cu crucea-n frunte căci oastea e creştină,

Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.

Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,

Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost'pământ.

Imnul este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.

Link to comment
Share on other sites

Oamenii nu mai dau doi bani pe valorile naţionale

Ziua Imnului Naţional al României a trecut aproape neobservată la Galaţi. Doar câţiva reprezentanţi ai autorităţilor locale, militari şi câţiva trecători au luat parte la manifestările prilejuite de Ziua Imnului care s-au desfăşurat, ieri, în Piaţa Tricolorului din Grădina Publică. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, Marcela Sighinaş, subprefect, Nicuşor Ciumacenco, viceprimar, şi preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, care au rostit scurte alocuţiuni privind însemnătatea acestei zile pentru români. A urmat intonarea Imnului Naţional al României şi defilarea militarilor, care nu au reuşit să strângă însă prea mulţi gălăţeni. Manifestările au început la ora 10.00 şi nu au durat mai mult de jumătate de oră.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

Pai normal ca nu au reusit sa adune galatenii ca nu au oferit aproape NIMIC! Cum ar trebui sa arate o zi a imnului national? Raspunsul il voi da eu. In primul rand sa fie ZI LIBERA! Dimineata intre ora 6.00 si ora 7.00 fanfarele sa cante pe bulevardele principale ale oraselor, in cazul Galatiului ar fi: o fanfara sa vina de pe Prelungirea Brailei, Bulevardul Brailei, Piata Siderurgistilor iar a 2-a fanfara sa vina din Micro 40 pe Bd 1 Decembrie 1918-Piata Energiei-Bd siderurgistilor. Cele 2 fanfare se vor uni in Piata Siderurgistilor si vor merge pe traseul Bd brailei-Strada Domneasca-Mihai Bravu-Gradina Publica. De la ora 7.00 la ora 9.00 un concert cu muzica de fanfara in Gradina Publica. De la ora 9.00 la ora 12.00 se vor organiza ceva: Ar putea sa fie ceva actiuni la care sa participe elevi, si liceeni. La orele pranzului sa ie ceva masa in aer liber oferita de catre primarie, bineinteles pe fondul muzical al Imnului Natinal care se va repeta de vreo cateva or pana la ora 13.00. Apoi o pauza pana pe la orele 17.00 iar atunci sa fie un concert in ar liber cu cateva formatii de muzica usoara pana la ora 20.00. Apoi iar pauza. Iar la 22.30 un spectacol de 30 minute de artificii. Si ce e mai important ar fi ca in fata primariei sa fie un sistem de sonorizare care macar in acea zi sa cante imnul national la fiecare ORA FIXA iar in rest sa fie difuzata muzica de fanfara.

Daca ar fi sa arate asa o zi a imnului natioanal la Galati sa vedeti ce galateni s-ar mai aduna. Si probabil ca veti reusi macar pentru o zi sa mutati jumate din Braileni in Galati.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Ziua Imnului – la Grădina Publică

Ziua Imnului Naţional al României va fi marcată mâine, 29 iulie, şi la Galaţi, în Piaţa Tricolorului din Grădina Publică, începând cu ora 10,00. După primirea onorului de către oficialităţi, prefectul judeţului şi comandantul Garnizoanei vor trece în revistă Garda de Onoare. O scurtă prezentare a semnificaţiei versurilor Imnului Naţional va fi prezentată de prof. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului Judeţean de Istorie. Vor urma alocuţiunile prefectului, preşedintelui Consiliului Judeţului şi primarului Galaţiului. Imnul Naţional al României va fi intonat de corul Teatrului Muzical “Nae Leonard” şi de participanţii la eveniment. Totul se va termina în 30 de minute, cu defilarea Gărzii de Onoare.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ziua ... ica_2.html

Link to comment
Share on other sites

Ziua Imnului, în 30 de minute

Scurtă, însorită, beneficiind şi de un vânticel potrivit, Ziua Imnului a trecut ieri plăcut prin Galaţi, precum barca pe valuri din valsul lui Ivanovici. La ora 10,00, în Piaţa Tricolorului din Grădina Publică, oficialităţile, parte-n parte cu publicul venit de fapt la relaxare, au fost parcă luaţi prizonieri de Armată şi de Fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, mai numeroase. Ce-a fost ieri am scris de fapt marţi, nu mai revenim, că nu au fost adaosuri şi se întâmplă cam la fel de mai mulţi ani.

Într-adevăr, a vorbit prefectul Claudiu Brânzan despre importanţa momentului, directorul Muzeului de Istorie, profesorul Cristian Căldăraru, a făcut istoricul imnului/imnurilor României. Au fost de faţă, vorba lui Ştefan în piesa „Apus de soare”, „ostaşi, boieri, curteni”: deputatul Florin Pâslaru, ofiţeri, ofiţeri în retragere, directori de instituţii – nu prea mulţi, cam cât pentru arca lui Noe, unde se luau doar câte doi… Ieri, oficialităţile au primit onorul, s-a vorbit scurt, s-a intonat Imnul, a avut loc defilarea militarilor, fanfara a cântat… Cam atât.

Bine primit a fost discursul prea puţin spilcuit al viceprimarului Nicuşor Ciuacenco, care a contribuit la normalitatea zilei. De aceea l-am şi lăsat mai la urmă, să vorbim mai mult despre cuvintele sale de bun-simţ. Dacă faci un sondaj printre tineri, mai mult de două strofe ale Imnului nu ştie nimeni, a spus ieri, poate prea optimist, credem, viceprimarul. Sunt unii care nu ştiu nici măcar care-i Imnul, să-i recunoască melodia! În loc de manele, ar trebui ca oamenii să-şi personalizeze telefonul mobil şi prin Imnul Naţional, propune vicele. Un îndemn frumos, poate se prinde cineva. Poate chiar viceprimarul, care are, desigur, telefon mobil.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ziua ... ute_2.html

Link to comment
Share on other sites

Generatiile de azi nu au crescut cu el la matineu.

Pai de ce, ca inca se mai cinta la deschiderea programului la TVR1, 2 si cred ca si 3. :d

Daca ma nimeresc, il ascult intotdeauna, imi place si melodia si imi plac si versurile.

În loc de manele, ar trebui ca oamenii să-şi personalizeze telefonul mobil şi prin Imnul Naţional, propune vicele

Sau sa il cinte in stil manea ca la ProTV? Ca sa se danseze ei din buric si sa creada ca e romani?

Faceti-i intii pe tineri sa fie mindri ca s-au nascut in Romania, si vor invata ei si imnul...

Sau bagati din nou armata obligatorie :d

Link to comment
Share on other sites

Pe vremea lui Dej, cântecul ăsta a fost pus la index.

Mi-aduc aminte că pe 22 decembrie 1989, când la radio s-a difuzat „Deșteaptă-te române”, am început să-l cântăm cu toții...

Oare ce motive mai au azi oamenii să-l cânte?

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Manifestări de Ziua Imnului Naţional

Maine, 29 iulie 2010, se desfasoara manifestari de cinstire a Imnului National, cu prilejul Zilei Imnului National. Manifestarile se vor desfasura in Piata Tricolorului din Gradina Publica, cu incepere de la ora 10.00, si vor cuprinde ceremonialul militar, scurta prezentare a semnificatiei versurilor, precum si momentul solemn de intonare integrala a imnului de catre corul Teatrului Muzical "Nae Leonard".

Cu prilejul Zilei Imnului National, Prefectura Galati si structurile Ministerului Administratiei si Internelor vor distribui in mai multe zone ale orasului pliante cu imnul si semnificatia acestei zile, pentru a constientiza opinia publica asupra importantei cinstirii insemnelor nationale. Maine, cu incepere de la ora 8.30, echipe ale Inspectoratului Judetean de Politie, ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratului de Jandarmi se vor afla in urmatoarele puncte: Prefectura, Potcoava de Aur, Ţiglina I (staţie), Micro 19 (statie Spitalul de urgenţă), Micro 39 – Piaţă, Piaţa Centrală, Catedrala Arhiepiscopală, Grădina Publică, Strada Brăilei – Bănci.

Prefectura Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Cinstirea Imnului Naţional

Instituţia Prefectului – judeţul Galaţi, în colaborare cu Garnizoana Galaţi şi structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, a organizat astăzi o serie de acţiuni cu prilejul Zilei Imnului Naţional – 29 Iulie. Astfel, cadre ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului de Jandarmi au distribuit peste 1.000 de pliante cu Imnul României, „Deşteaptă-te, române!”, cu semnificaţia acestei zile şi importanţa cinstirii însemnelor naţionale.

A urmat apoi ceremonialul militar din Piaţa Tricolorului – Grădina Publică, prilej cu care au fost evocate istoricul şi semnificaţia versurilor imnului, iar corul Teatrului Muzical „Nae Leonard” a intonat integral Imnul Naţional al României şi imnul Uniunii Europene.

Alături de gălăţeni, la ceremonial a participat şi o delegaţie de artişti plastici ucrainieni, aflaţi la Galaţi într-un schimb cultural iniţiat de Instituţia Prefectului.

Prefectura Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ziua Imnului Naţional 2012

INVITAŢIE

Stimată Doamnă,

Stimate Domnule,

Pe 29 iulie, potrivit prevederilor Legii nr. 99/1998, se va sărbători Ziua Imnului Naţional al României.

Instituţia Prefectului – judeţul Galaţi are onoarea de a vă invita să participaţi la manifestările de cinstire a acestui însemn naţional, ceremonia publică urmând a se desfăşura la Casa „Cuza Vodă”, strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 80.

În acest spaţiu cu profunde semnificaţii istorice, cu începere de la ora 12.00, se vor evoca însemnătatea Imnului Naţional şi a zilei de 29 Iulie, se va intona integral imnul de stat al României, iar autorităţile locale vor susţine scurte alocuţiuni.

În speranţa că veţi da curs invitaţiei noastre, vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie.

P R E F E C T,

Emanoil Cătălin Bocăneanu

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Ziua Imnului Naţional 2013

Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în fiecare an, pe 29 iulie, va fi marcată, luni, la Galaţi, la Cercul Militar Judeţean (Casa Armatei, str. Eroilor nr. 40), printr-o serie de manifestări organizate de Garnizoana Galaţi şi Instituţia Prefectului.

Potrivit unui comunicat de presă din partea Prefecturii Galaţi, „manifestările  vor începe la ora 11.00 şi cuprind binecuvântarea şi rugăciunea pentru poporul român, prezentarea simbolisticii versurilor imnului, un scurt moment artistic şi intonarea imnului de către întreaga asistenţă.

Prin Legea 99/1998, 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Naţional al României, Deşteaptă-te, române! fiind  un simbol al Revoluţiei Române din anul 1848”.
presagalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Mesaj pentru români, de Ziua Imnului: "Ţara are nevoie de voi!"

Manifestările dedicate Zilei Imnului Naţional, găzduite de Casa Armatei, au reunit, luni, cadre militare active, generali în rezervă, reprezentanţi ai Prefecturii, dar şi ai altor instituţii gălăţene, care au ţinut să cinstească, chiar şi prin simpla prezenţă, imnul de stat al României. Aşa cum ne-au obişnuit, politicienii Galaţiului au absentat de la eveniment. De asemenea, niciun reprezentant de seamă al Primăriei sau al Consiliului Judeţului nu şi-a făcut timp pentru a participa la manifestări.

Apel la unitate, dragoste de patrie şi demnitate

Prezent, şi în acest an, la manifestările dedicate Zilei Imnului, generalul maior în retragere Neculai Staicu Buciumeni, preşedintele de onoare al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război Galaţi, a făcut un apel către românii aflaţi peste hotare, cărora le-a transmis să se întoarcă acasă, deoarece România are nevoie de capacităţile lor. „În prezent, "Deşteaptă-te, române" are o întreită misiune, după părerea mea: să trezească interesul conducătorilor pentru crearea unei vieţi demne, să le spună celor care părăsesc ţara, în căutarea unor foloase materiale, că România are nevoie de capacităţile lor şi să le solicite celor două milioane de români să se întoarcă în patrie!”, a afirmat generalul maior.
Prefectul de Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, le-a transmis gălăţenilor să fie „uniţi în jurul valorilor naţionale”, să fie solidari, demni şi să îşi preţuiască patria: „De aproape două secole, drapelul şi imnul au fost simboluri sub care românii au fost uniţi, în vremuri de restrişte, când ţara avea nevoie de unitate şi tărie, dar şi în vreme de pace, când poporul român s-a bucurat de tot ce avea mai bun, de libertate şi demnitate naţională, de independenţă şi solidaritate. Să nu uităm că trăim vremuri de pace, pe care trebuie să le preţuim la adevărata valoare şi în care trebuie să ne aducem aminte cât este de important este să fim uniţi în jurul valorilor naţionale (…) La mulţi ani, România! La mulţi ani, gălăţeni!”.
Manifestările dedicate Zilei Imnului au fost organizate de Instituţia Prefectului şi Garnizoana Galaţi, iar ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului de stat al României.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Ziua Imnului se sărbătoreşte la Casa Armatei

Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie - conform Legii 99/1998 - va fi sărbătorită, marţi, la Galaţi, cu începere de la ora 10.00, la Casa Armatei, de pe strada Eroilor, nr. 40.

Potrivit informaţiilor primite de la Prefectura Galaţi, programul va cuprinde binecuvântarea şi rugăciunea pentru poporul român, prezentarea simbolisticii versurilor Imnului Naţional, un scurt moment artistic, înălţarea drapelului şi intonarea Imnului.

La 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

„Deşteaptă-te române” a fost interzis în perioada comunistă şi ales imediat după 1989 drept Imn de Stat al României.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ziua Imnului 2018, sărbătorită în Grădina Publică

Primăria municipiului Galaţi, în colaborare cu Centrul Cultural "Dunărea de Jos", îi invită pe gălăţeni să participe, cu ocazia zilei de 29 iulie, ziua în care se sărbătoreşte Imnul României, la evenimentul "Galaţi - un imn, un glas". Evenimentul are loc duminică, 29 iulie 2018, în Grădina Publică, la Fântâna arteziană, începând cu ora 19:00. Astfel, gălăţenii sunt aşteptaţi să cinstească şi să cânte alături de artiştii de la Ansamblul "Doina Covurluiului", Imnul României, unul dintre cele mai importante simboluri naţionale.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Luni, în Grădina Publică, celebrăm Ziua Imnului

Gălățenii sunt așteptați în Grădina Publică luni, 29 iulie, pentru a li se alătura oficialităților și militarilor din Garnizoana Galați, care vor sărbători Ziua Imnului.

Manifestările se vor desfășura pe platoul central a parcului  - Piața Tricolorului - și vor începe la orele 10,00, când va avea loc întâmpinarea oficialităților. Vor urma o binecuvântare și o rugăciune pentru poporul român, citirea mesajului din partea Guvernului României, o alocuțiune privind simbolistica versurilor Imnului Național și un scurt moment artistic. Festivitatea se va încheia în jurul orelor 10,45, cu intonarea Imnului de Stat. 

Versurile Imnului Naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet, ziarist, traducător, tribun al Revoluţiei de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

Poemul „Un răsunet" al lui Andrei Mureşanu, publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile, fiind cântat pentru prima oară pe 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea (în Ţara Românească, revoluţia a izbucnit pe 11 iunie). Poemul va deveni imn sub titlul „Deşteaptă-te, române!", câştigându-şi instantaneu gloria recunoscută. Din 1848, „Deşteaptă-te, române!" a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj în momentele cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în cele două războaie mondiale.

Interzis după 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, „Deşteaptă-te, române!" s-a înălţat pe străzi, pe 22 Decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, instituirea sa ca imn naţional venind de la sine.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.