Jump to content

Cod galben de caniculă la Galaţi

dcp100168

Recommended Posts

Cod galben de caniculă la Galaţi

Judeţul Galaţi se va afla marţi (30 iulie) sub avertizare cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, „valul de căldură va persista marţi în sudul şi sud-estul ţării. Temperaturile maxime vor înregistra valori de 36 - 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic”.

Meteorologii notează, însă, că începând din seara zilei de marţi instabilitatea atmosferică se va accentua treptat. Îndeosebi noaptea vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi se va semnala grindină.

viata-libera.ro

Pregătiri de cod galben: marţi, zece „puncte anti-caniculă”

Având în vedere avertizarea ANM de cod galben, valabilă, mâine, 30 iulie, pentru Galaţi, Primăria municipiului informează că marţi, în intervalul orar 11.00- 16.00, vor funcţiona în oraş zece centre de prim-ajutor în caz de disconfort termic cauzat de caniculă.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei Municipiului Galaţi, cele zece centre de prim-ajutor sunt amplasate în incinte aclimatizate, după cum urmează: Billa 4 (magazinul Winmarkt), Carrefour – Potcoava de Aur, Carrefour – Micro 19, Market XXL, Billa 2, Kaufland 2, Penny Market – Micro 17, Billa 3 – Micro 16 şi în halele de legume şi fructe din Piaţa Centrală şi cea din Ţiglina I.

presagalati.ro

Căldura a crescut numărul apelurilor la Ambulanţă

Ziua de duminică a fost una foarte călduroasă, iar mercurul din termometre a indicat peste 40 de grade la soare. La orele prânzului, aerul a devenit aproape irespirabil, dar cu toate acestea încă mai vedeai oameni pe stradă. Nici în apartamente nu era foarte răcoare. Pereţii încinşi de soarele dogoritor au făcut ca şi în case să fie extrem de cald. Cine nu are aer condiţionat sau ventilator, s-a topit.

Deşi meteorologii anunţă abia pentru azi temperaturi caniculare, cu 40 de grade la umbră, încă de ieri cei mai sensibili la căldură au apelat la Serviciul de Ambulanţă. „A crescut numărul solicitărilor cu circa 15% . Este vorba de persoane care au avut în general probleme cardiace, dar şi alte probleme pe fondul încălzirii intense din ultima zi”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Cum luni se anunţă temperaturi „de foc”, medicii le recomandă în special bătrânilor şi copiilor să evite ieşirile din casă. Chiar şi dacă staţi la umbră, beţi cel puţin doi litri de lichide şi evitaţi cafeaua şi alcoolul.

presagalati.ro

Caniculă afară, caniculă şi în Spitalul de Urgenţă

Numai în spitale să nu ajungi pe o astfel de vreme. Unele saloane parcă au luat foc, aşa este de cald, iar bieţii pacienţi îndură pe lângă suferinţa dată de boală, şi căldura care ajunge şi la 40 de grade. Doar în 30% din saloanele Spitalului de Urgenţă din Galaţi există instalaţii de aer condiţionat, în celelalte, ventilatorul, ziarul, prosopul şi sticla cu apă sunt la putere.

„E cald de ţi se pune pe inimă. Din zece în zece minute merg la baie şi îmi dau cu apă pe faţă şi pe cap să mă mai răcoresc, dar parcă îmi dau cu apă caldă. Beau apă încontinuu, dar şi transpir. Cred că în salon ajunge temperatura şi la 40 de grade, mai ales după-amiaza, după ce toată ziua bate soarele în geam”, a spus unul dintre pacienţii internaţi în secţia Chirurgie 1.

Cei mai norocoşi au nimerit în saloane cu draperii şi cu ventilator, iar aerul este cât de cât respirabil. „Noroc cu ventilatorul ăsta că îl mută de la un pat la altul, că altfel muream de cald. Eu sunt şi operat de hernie şi nu pot să mă deplasez, aşa că stau aici în pat. Simt că mi s-a lipit salteaua de spate, aşa de cald îmi este”, a spus Silviu Alexandru, un alt pacient internat în Spitalul de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”.  

Cum nu sunt bani pentru dotarea saloanelor cu aer condiţionat, pacienţilor nu le rămâne decât să se roage la Dumnezeu, să plouă.

presagalati.ro

Mai mulţi gălăţeni au leşinat astăzi din cauza caniculei

Şase persoane au leşinat în locuri publice astăzi, până la ora 14.00, din cauza caniculei. „Ambulanţa a intervenit în toate cazurile şi a acordat primul ajutor. O femeie de 35 de ani din comuna Tuluceşti a leşinat în faţa unui magazin. Pentru că pacienta avea şi probleme cardiace, a fost adusă la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi”, a declarat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Medicii ne recomandă să nu ieşim din casă între orele 11.00 şi 17.00. De asemenea, trebuie să purtăm haine cât mai lejere, deschise la culoare şi făcute din materiale naturale. Nu trebuie să uităm nici de consumul de lichide, precum şi de evitarea alcoolului şi a cafelei.

viata-libera.ro