Jump to content

Parcul Cloşca, invadat de şobolani


dcp100168

Recommended Posts

Parcul "Corneliu Coposu"

Preşedintele organizaţiei judeţene PNŢCD Galaţi, Marian Popa, a anunţat joi, cu prilejul împlinirii a 96 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu (n. 20 mai 1914, d. 11 noiembrie 1995) că un parc din oraş poartă numele acestuia din această săptămână. Este vorba despre parcul cunoscut până acum de gălăţeni cu numele ”Cloşca”, din apropierea Inelului de rocadă. Marian Popa a ţinut să le mulţumească autorităţilor locale care şi-au dat acceptul pentru numirea acestui parc Corneliu Coposu. ”Pentru cinstirea şi recunoaşterea meritelor lui Corneliu Coposu filiala judeţeană a PNŢCD Galaţi s-a zbătut şi a obţinut prin amabilitatea, şi mulţumesc public cu tot respectul, domnului primar Dumitru Nicolae, viceprimarului Nicuşor Ciumacencu şi Consiliului Local pentru că într-o şedinţă de îndată, din 18 mai, s-a votat ca parcul de pe strada Cloşca să se numească parcul Corneliu Coposu. Mulţumesc şi comisiei de cultură, condusă de Cristian Căldăraru, care funcţionează pe lângă Prefectura Galaţi că şi-a dat acordul”, a spus Marian Popa. Acesta a precizat că ţărăniştii gălăţeni au început deja demersurile pentru realizarea unui bust al lui Corneliu Coposu care va fi amplasat în parcul care-i poartă numele. Potrivit lui Popa, bustul ar urma să fie dezvelit anul viitor, pe 20 mai.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Administratie&articol=3

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Parcul Cloşca, invadat de şobolani

Fostul Parc Cloşca nu e nici pe departe locul ideal unde să vii cu copilul, dar familiile nu prea au opţiuni. Deşi se află în grija unui investitor privat, cu care Primăria Galaţi a încheiat un contract de asociere, Parcul „Corneliu Coposu” nu a suferit, deocamdată, modernizări spectaculoase. Iar de starea neîngrijită în care se găseşte acesta se bucură, cel mai mult, şobolanii.

Când s-a făcut ultima deratizare?

Acest lucru am încercat să îl aflăm de la Primăria Galaţi, dar până la închiderea ediţiei, purtătorul de cuvânt nu ne-a furnizat un răspuns. Rozătoarele, care pot transmite leptospiroza, o boală infecţioasă periculoasă, sunt parteneri de distracţie obişnuiţi în parc. „Parcă nu mai sunt atât de mulţi ca vara trecută, dar chiar acum două-trei zile am văzut un şobolan şi arăta cam atât”, ne-a spus doamna Ceparu, bunica lui David, indicându-ne dimensiunea unei mingi de volei.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi ne-a declarat că e prima oară când aude de această problemă şi că instituţia va fi obligată să verifice (şi să ia eventuale măsuri) numai dacă va primi şi o sesizare scrisă. Drept urmare, am făcut noi respectiva sesizare şi aşteptăm să vedem rezultatele.

Distracţie, dar în beznă

În timp pe şobolanii se plimbă nestingheriţi de cei responsabili cu deratizarea, reprezentanţii PFA-ului îi invită pe copii să se relaxeze în spaţiul pe care îl amenajează cu încetinitorul. Într-o parte a parcului, ei au creat, într-adevăr, o oază distinctă de curăţenie: au nivelat o zonă şi acoperit-o cu pietriş şi cu ronduri de flori, au montat bănci din lemn şi coşuri de gunoi. Părinţii sunt mulţumiţi că au un minichioşc cu produse alimentare, dar le-ar plăcea să fie umbră în dreptul leagănelor. Copiii se pot plimba cu maşinuţele electrice şi pot sări cu trambulina, iar cei mai mari au la dispoziţie carturile, cu care nu toţi gălăţenii veniţi să se relaxeze în parc s-au declarat de acord.
În schimb, deşi contractul cu Primăria datează din luna aprilie, PFA-ul nu a schimbat, conform celor prevăzute în document, nici toboganul spart, nu a montat cauciuc sub leagăne şi sub căţărători şi, pe motiv că avizele se obţin greu, nu a finalizat nici reabilitarea sistemului de iluminat din parc. După spusele unui reprezentant al firmei, toate aceste probleme ar urma să fie rezolvate în maxim o lună. Restul prevederilor, adică montarea mai multor bănci pe aleea principală, refacerea parţială a pavajului, plantarea unor tuia în rondoul din parc, ar trebui realizate până în aprilie 2014, când municipalitatea ar urma să evalueze cum au decurs modernizările prevăzute în contract.

Pază până-n dinţi pentru rozătoare

Până la finalizarea amenajărilor la care s-a angajat PFA-ul (în schimbul exploatării, contra cost, a unor echipamente de joacă), un lucru este cert. De la 1 august, parcul va fi păzit nu doar de o persoană contractată de investitorul privat, ci şi de un angajat al Primăriei Galaţi. Cum modernizările la care s-a obligat prin contract societatea nu au fost încă realizate, agenţilor desemnaţi cu securitatea în zonă nu le rămâne, deocamdată, decât să păzească rozătoarele din parc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ultima deratizare în Parcul "Coposu", în noiembrie 2012

* Ţevile CET din zonă, posibila sursă a şobolanilor

Şobolanii văzuţi aproape zilnic în Parcul „Corneliu Coposu” nu au mai fost deranjaţi de luni bune de serviciul municipalităţii care se ocupă de deratizare. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, declară că ultima acţiune de deratizare în zonă s-a efectuat în noiembrie 2012, fiind aleasă o perioadă când este foarte puţină lume în acest loc de relaxare. Aplicarea soluţiei antirozătoare s-a făcut însă doar la conductele Apă-Canal, nu şi la ţevile CET aflate tot în zonă, societate cu care municipalitatea nu are o relaţie tocmai bună: „Deşi nu avem nimic împotrivă să dăm cu soluţie şi la ţevile CET, am preferat să nu ne atingem de ceea ce este proprietatea lor”, declară Costache.
La sesizarea scrisă a „Vieţii libere”, inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi vor face propriile constatări în parc şi vor propune măsurile care se impun.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Parcul de pe Cloşca, plin de şobolani

Situație periculoasă pentru sănătatea copiilor care se joacă în parcul Cloșca, dar și pentru adulții care îl tranzitează. Șobolani și șoareci au fost filmați recent chiar în zona de joacă pentru copii. Rozătoarele ies în plină zi să adune resturile alimentare scăpate de cei care vin în parc. "Am văzut șobolani și nu doar odată. Ne e frică. Trec așa șobolanii fără nicio teamă. Poate de vină sunt și unii dintre noi care lasă resturi alimentare sau semințe, dar ar trebui făcut ceva să se scape de ei. Din păcate, nici nu aveam unde să ducem copiii în altă parte”, spunea Ancuța Fuică, o gălățeancă care frecventează parcul.

Cei care merg des în parc, spun că din păcate au văzut șobolani, ziua în amiaza mare, chiar de acum două săptămâni. Alți oameni spun că în parc au văzut și șerpi, nu doar șobolani. "Acum câteva zile a trecut pe lângă mine un șarpe așa lung și mare. Era ziuă. A traversat parcul și a intrat în iarbă. De șobolani nu mai spun”, spunea și Olga Igescu.

Un grup de părinți a depus plângeri la Direcția de Sănătate Publică, iar alții au filmat rozătoarele și au pus imaginile pe o rețea de socializare. Oamenilor le este teamă nu doar de  mușcătura rozătoarelor, ci și în bolile pe care le pot răspândi acestea. Părinții spun că găsesc resturi de materii fecale de la rozătoare chiar în groapa cu nisip a locului de joacă. "Sunt riscuri mari pentru sănătate, deoarece în acel nisip se joacă și copii și după cum se știe șobolanii sunt vectori pentru anumite afecțiuni cum ar fi leptospiroza sau trichineloza, afecțiuni care au potențial letal dacă nu sunt depistate la timp. Problema aceasta cu șobolanii din parcul Cloșca este destul de veche. La Direcția de Sănătate Publică există și acum, au existat și în anul din urmă plângeri. Toate aceste plângeri au fost transmise spre competentă rezolvare Primăriei Galați, care ne-a transmis că va lua măsurile de deratizare, dar că încă nu are procedurile de achiziționare soluționate“, a precizat dr. Valentin Boldea, DSP Galați.

Primăria Galați spune că va lua măsuri să scape de șobolani, dar întâi curăță parcul și zona limitrofă de gunoaie. "În Parcul Cloșca este o situație specială, dată fiind proximitatea acestuia cu râpa și păduricea de acolo. Am început prin a face salubrizarea zonei, pentru că cetățenii aruncă acolo absolut orice, de la saltele până la cauciucuri și linoleum. Apoi vom trece la deratizare, când vom finaliza toate procedurile și vom avea toate avizele pentru această activitate”, a precizat Emanuela Turcu, Primăria Galați.

Reprezentanții Gărzii de Mediu vor lua în lucru sesizările și dacă acestea se verifică, vor cere tot Primăriei să rezolve problema. Dacă nu se va face asta, vor da amenzi între 500 milioane - un milliard de lei vechi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

A început deratizarea în Parcul Cloşca

A început acţiunea de deratizare în Parcul Cloşca din municipiul Galaţi. Operaţiunile de stârpire a şobolanilor vor dura două săptămâni şi se vor desfăşura zilnic, pentru eficacitate maximă. Substanţa folosită la deratizare este RATISTOP (pastă) şi se introduce în galeriile săpate de şobolani, după care galeriile de obturează. Substanţa se completează zilnic în galerii până la finalizarea operaţiunii de deratizare. Potrivit prospectului, acţiunea de deratizare se încheie în momentul în care se observă că momeala pentru şobolani rămâne intactă. După finalizarea operaţiunilor de deratizare, leşurile rozătoarelor vor fi adunate şi incinerate, în conformitate cu prevederile legale.

Pe timpul derulării acţiunii de deratizare, Parcul Cloşca nu va fi închis publicului. Populaţia care frecventează parcul a fost avertizată despre derularea operaţiunilor de stârpire a şobolanilor prin afişe postate în locuri vizibile, în special la porţile de acces în parc.

Pentru un plus de siguranţă, părinţii şi bunicii sunt sfătuiţi să nu îşi lase copiii nesupravegheaţi în parc, astfel încât să nu fie tentaţi să umble în galeriile săpate de şobolani, unde este pusă momeala. Aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru persoanele care merg în Parcul Cloşca cu animale de companie.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Când va fi reabilitat Parcul "Cloşca"

De-a lungul ultimilor ani, Parcul Cloşca a devenit cunoscut mai mult pentru canalizarea defectuoasă, care transforma parcul în hazna, dar şi într-un spaţiu relaxare pentru şobolani. Şobolani au fost acolo totdeauna, numai că la începutul lunii trecute au fost şi filmaţi. Să spunem că problema s-a rezolvat. Primăria a făcut deratizare, dar au rămas aceleaşi bănci ruginite, dale sparte, alei pline de denivelări şi gropi.

În 2013, Primăria semna un contract de asociere cu Persoana Fizică Autorizată Călin Lileana, prin care aceasta se angaja să reabiliteze întregul parc, în suprafaţă totală de 18.205 mp, în schimbul folosirii unei suprafeţe de teren de 527 mp, situată în incinta parcului. Pe această suprafaţă şi-ar fi instalat propriile echipamentele de joacă: tobogan gonflabil, trambulină, trenuleţ electric, carturi cu pedale şi maşinuţe electrice, pentru care va percepe o taxă de închiriere. Contractul s-a încheiat pentru o perioadă de cinci ani. Dar nici nu au trecut cinci ani şi Primăria a reziliat contractul, pentru că, în doi ani de la concesionare, PFA Călin Lileana nu a îmbunătăţit cu nimic parcul, apoi să îl reabiliteze.
"Parcul Cloşca a fost concesionat până acum şi nu s-a aflat în administrarea municipalităţii. Concesionarul avea obligaţia, prin contract, să întreţină întreaga suprafaţă a parcului, aleile, utilităţile şi zonele verzi. Pentru că obligaţiile contractuale nu au fost respectate şi Parcul Cloşca s-a degradat semnificativ, s-a decis rezilierea contractului. În prezent, Parcul Cloşca a fost dat spre administrare societăţii Gospodărire Urbană, care va interveni, în cel mai scurt timp posibil, pentru reabilitarea sa”, arată o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu.

Documentaţie din 2014, reabilitare până în 2020

Potrivit Primăriei Galaţi, pentru modernizarea Parcului Cloşca, a fost elaborată, în anul 2014, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, dar lucrările sunt prevăzute în programul de dezvoltare al municipiului Galaţi pentru perioada 2014 - 2020. Lucrările propuse sunt modernizarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare, reabilitarea aleilor, pasarelă nouă pentru accesul pietonilor, bicicliştilor şi a persoanelor cu dizabilităţi, reabilitarea instalaţiei electrice, modernizare peisagistică (montare hidranţi, gazonare, plantare de arbori şi arbuşti, dotare cu mobilier urban).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Reabilitare aşteptată de ani buni. Parcul ”Corneliu Coposu” se degradează pe zi ce trece

"S-au tăiat balustradele la trecerea peste râpa din Parcul Cloşca şi iluminatul în parc nu mai funcţionează aproape deloc" - aşa a sunat începutul sesizării pe care domnul Florin Aramă ne-a făcut-o pe adresa redacţiei zilele trecute, cu privire la parcul din zona Ultimul Leu. Deşi situat într-o zonă tranzitată de toţi gălăţenii, dar şi de cei care ne calcă oraşul ca vizitatori, parcul Corneliu Coposu (cunoscut şi sub numele de Cloşca, parcul Ultimul Leu sau Parcul lui Durbacă) arată de parcă ar fi părăsit de ani buni, nicidecum ca un loc de relaxare şi de joacă.

Buruienile înalte, băncile ruginite, monumentele mâzgâlite şi pline de mizerii, precum şi lipsa iluminatului nocturn contribuie la aspectul dezolant al unui parc prin care, cândva, se perindau sute de copii în fiecare zi. "Am făcut zeci de sesizări, şi pe la primărie, şi pe la Consiliul Local. Nu se mai poate. Noi, cei care locuim în zonă, nu putem ieşi la aer curat că parcul ăsta arată cum arată. Scările care duc în partea de jos, spre pădurice, mai au un pic şi se rup, ca să nu mai zic că ultima treaptă este lipsă, şi trebuie să faci un pas de vreo jumătate de metru, lucru foarte greu pentru cineva cu probleme la mers. Lumină este doar în partea dinspre stadion a parcului, acolo unde, paradoxal, nu există bănci. E posibil aşa ceva? În rest, e beznă. Cui să ne mai adresăm?", ne-a întrebat Florin Aramă, autorul sesizării către redacţia noastră.

De altfel, nu este prima dată când reporterii "Vieţii libere" ajung în parcul Corneliu Coposu. De la ultima noastră vizită, în iarna lui 2015, nu s-a schimbat nimic în bine. Ba mai mult, unele lucruri s-au mai şi stricat.

Podeţ fără balustradă, scări aproape rupte

În partea de jos a parcului, spre păduricea şi râpa care fac legătură între parcul Coposu şi strada Brăilei, este de ani buni un podeţ pe care oamenii din zonă îl folosesc ca scurtătură. Acum, însă, acesta a devenit teren cu pericole, dat fiind că scările de coborâre spre podeţ sunt vai de capul lor şi pe o parte, şi pe alta, dar şi din cauză că balustrada a fost tăiată şi pusă la pământ pe podeţ. "Nu ştiu cine a venit şi a tăiat-o. Bănuiesc că nişte hoţi de fier vechi. Nu m-ar mira, că na, balustrada e grea, şi se pot face bani frumoşi. Dacă administraţia locală nu vrea să facă nimic pentru înfrumuseţarea parcului, cum tot zice de ani buni, de ce nu îl dă unui privat? Are potenţial, la urma urmei. În păduricea de jos se poate face un parc tematic, iar sus o oază de relaxare şi de joacă. Idei ar fi, fonduri cred că se găsesc, aşa că de ce nu se vrea?", ne-a mai explicat domnul Aramă.

Monumente folosite pe post de tomberon

Dacă toate coşurile de gunoi din parc erau la locul lor şi destul de curate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre monumentele metalice. Mai exact, opinca de fier din mijlocul parcului Coposu era plină de gunoaie, aruncate acolo de oameni cărora, probabil, coşul de gunoi sau tomberonul le este total necunoscut. "E păcat de lipsa asta de simţ civic. Nici pază nu este în parc, aşa că fiecare face ce vrea. Eu vin aici, în parcul ăsta, de ani buni, zilnic. Mă plimb mereu şi văd cât de urât s-a făcut", ne-a explicat un cetăţean.

Prin comparaţie, păduricea din partea de jos a parcului era complet curată, cu doar câte un pet pe ici şi pe colo aruncat. 

Primăria ne spunea, iarna trecută, că vina aparţine Consiliului Local, care nu aprobase fondurile necesare reabilitării. Nici până acum nu au fost găsiţi banii necesari pentru reconstrucţia parcului, astfel că gălăţenii din zonă trebuie să se plimbe, în continuare, prin munţii de nepăsare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Podeţ fără balustradă, într-un parc gălăţean

Nu a trecut nicio lună de la ultima vizită a reporterilor "Vieţii libere" în Parcul Cloşca, iar situaţia s-a înrăutăţit, în loc să se îmbunătăţească. Dacă acum aproape o lună trăgeam un semnal de alarmă asupra podeţului care face legătura între parc şi zona fostei benzinării MHC, în data de marţi, 12 iulie, acea balustradă era aproape căzută în râpă. Sesizarea ne-a fost făcută de Florin Aramă, un cetăţean care, de luni bune, încearcă să sensibilizeze autorităţile competente cu privire la starea în care a ajuns parcul, cândva unul dintre principalele locuri de joacă şi promenadă din oraş.
"Sunt foarte mulţi cei care aleg să traverseze parcul pe aici, pe podeţul ăsta, pentru a ajunge mai repede la Spitalul Judeţean sau în Micro 19. Din păcate, e din ce în ce mai greu, dat fiind că starea podeţului este precară. Nu mai este nici balustrada, ori a mâncat-o rugina, ori au rupt-o binevoitorii, aşa că cine nu este atent poate să cadă în groapă, mai ales noaptea, când nu există iluminat. Chiar nu se pot lua măsuri?", a întrebat cetăţeanul.

Reabilitare promisă de ani buni

Acum mai bine de trei ani, în 2013, Primăria Galaţi a semnat un contract cu o Persoană Fizică Autorizată, pe nume Călin Liliana, prin care aceasta îşi lua angajamentul să reabiliteze întregul parc, în schimbul unei suprafeţe de 527 metri pătraţi, din incinta acestuia. La nici doi ani distanţă, însă, Primăria Galaţi a luat decizia rezilierii contractului, pentru nerespectarea termenelor şi condiţiilor. În 2014, reprezentanţii primăriei declarau pentru "Viaţa liberă" că documentaţia de avizare a lucrărilor a fost elaborată, dar că lucrările de reabilitare sunt incluse în programul de dezvoltare a municipiului pentru perioada 2014-2020. În decembrie 2015, vina era aruncată pe Consiliul Local de la acea vreme. "Când lucrările de reabilitare vor fi aprobate de Consiliul Local, atunci vor fi executate. Primăria l-a propus şi anul acesta, alături de Parcul CFR, însă nu au fost considerate priorităţi. Sperăm ca anul viitor să putem obţine finanţare pentru reabilitarea unuia dintre parcurile Eminescu, Cloşca sau CFR", ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut.
De această dată, reprezentanţii Primăriei Galaţi nu ne-au oferit nici un punct de vedere asupra datei la care ar putea începe reabilitarea Parcului Cloşca, cel puţin nu până la momentul redactării acestui material.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Hotărâre în urma articolului apărut în ”Viaţa liberă”. Ce se va întâmpla cu podeţul din Parcul Cloşca

Ca urmare a materialului publicat pe 14 iulie în "Viaţa liberă", despre podeţul care face legătura dintre parcul Corneliu Coposu (parcul de la Ultimul Leu) şi fosta benzinărie MHC, reprezentanţii primăriei au anunţat că, în curând, vor trece la reabilitarea zonei. "Podeţul va fi inclus în proiectul nostru de reabilitare a zonei, ceea ce înseamnă că, în curând, se vor lua toate măsurile necesare pentru ca traficul pietonal din zonă să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă", ne-au explicat reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi. 

Amintim că sesizarea iniţială ne-a fost făcută de Florin Aramă, un cetăţean cu un foarte bine dezvoltat simţ civic, care îşi doreşte să vadă parcul readus la gloria de altădată. "Sunt foarte mulţi cei care aleg să traverseze parcul pe aici, pe podeţul ăsta, pentru a ajunge mai repede la Spitalul Judeţean sau în Micro 19. Din păcate, e din ce în ce mai greu, dat fiind că starea podeţului este precară. Nu mai este nici balustrada, ori a mâncat-o rugina, ori au rupt-o binevoitorii, aşa că cine nu este atent poate să cadă în groapă, mai ales noaptea, când nu există iluminat", a semnalat cetăţeanul. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Parcul Cloşca, vandalizat şi plin de urme ale distrugerilor

Despre Parcul Cloşca, rebotezat "Corneliu Coposu", dar pe care gălăţenii, cu afecţiunea recunoscută pentru numele neoficiale, dar împământenite, îl numesc şi acum Parcul lui Durbacă, am scris în repetate rânduri, în ultimul deceniu, de fiecare dată fiind vorba, din păcate, de aspecte negative.

În 2013 şi 2015, scriam despre faptul că parcul, neîngrijit şi murdar, era plin de şobolani. După semnalele noastre, s-a făcut deratizare, dar problemele au continuat să apară în anii următori. Un podeţ pe care oamenii îl foloseau ca să scurteze drumul spre Micro 19 a devenit impracticabil, spaţiile verzi erau neîngrijite şi pline de gunoaie, aleile neîntreţinute şi pline de gropi, iar lucrările de artă monumentală create în cadrul Taberei de sculptură în metal, nevopsite, atacate de rugină, acoperite de graffiti sau sufocate de vegetaţie netunsă. Singurul spaţiu cât de cât întreţinut, fiindcă un agent economic îşi desfăşura aici activitatea, era locul de joacă pentru copii, care era mai mereu plin, în zonă lipsind aproape complet asemenea alte spaţii amenajate.

În ultimele câteva zile, mare parte din ceea ce mai exista la locul de joacă, închis, probabil, din cauza vremii nefavorabile, a fost vandalizat sistematic de persoane necunoscute, obişnuiţii parcului, mai ales stăpâni de câini care îi aduc aici la plimbare sau gălăţeni care mai fac aici mişcare, fiind doar martorii urmelor "atacului". 
Ceea ce se vede din imagini este, credem, grăitor. Cineva a făcut praf mini-carturile cu care se plimbau copiii şi chiar unele aparatele fixe din locul de joacă, în mai multe locuri din parc putând fi văzute bucăţi metalice şi din plastic ale acestora, ajunse în partea opusă a parcului, printre copaci. Chiar şi automatul de cafea, înalt cât un om, a fost distrus, făcut bucăţi, iar acestea aruncate peste tot. Sperăm ca poliţiştii să dea de urma vandalilor, nu de alta, dar e posibil să plece cu băncile din parc data viitoare.

Aşa cum "Viaţa liberă" deja a scris, municipalitatea vrea să modernizeze zona. Asocierea Expert Project Team SRL Iași - Arhideskvision SRL Galați - AMG Lorem Consult SRL Galați a câştigat contractele licitate de Primăria Galaţi pentru proiectele de modernizare a Falezei Dunării şi Văii Ţiglinei, având opt luni pentru realizarea proiectelor tehnice şi a documentaţiilor de avizare a lucrărilor necesare. În 2019, Primăria a organizat un concurs de idei şi soluţii urbanistice pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Văii Ţiglinei, premiind trei proiecte, care însă au rămas la stadiul de intenţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Valea Țiglinei, soartă europeană - Parcul de la Inelul de Rocadă

Ce pregătește municipalitatea pentru Parcul de la Inelul de Rocadă? Cele peste 16 hectare dintre străzile Cloșca și Brăilei, cu tot cu Parcul „Corneliu Coposu”, de la Ultimul Leu, vor fi transformate cu bani europeni. Aproximativ 13,6 milioane de euro vor fi atrase de Primăria Galați pentru reabilitarea Văii Țiglinei, un obiectiv cu mare potențial al orașului.

Ce este acum

Întinderea de verdeață din Valea Țiglinei, o combinație de parc, pădurice urbană și vegetație neîmblânzită demnă de o soartă mai bună, se va bucura de un alt statut, planurile Primăriei municipiului Galați fiind cel puțin îndrăznețe. Se vede treaba că zona este „generoasă" și din alt punct de vedere și, mai nou, este un subiect speculat electoral sub diverse forme. Dacă am fi fost mereu într-o atmosferă preelectorală, cu siguranță am fi savurat un foileton, dar actorii politici ai Galațiului își aduc aminte de urbe doar o dată la patru ani. Foarte mulți uită că în vara acestui an, chiar la solicitarea primarului Ionuț Pucheanu, s-au votat în Consiliul Local principalii indicatori tehnico-economici ai contractului „privind serviciile de proiectare pentru reabilitarea și refuncționalizarea terenului degradat Valea Țiglinei".

Ce planuri sunt

Cu alte cuvinte, cele aproximativ 16,5 hectare din Valea Țiglinei, arie cu un potențial enorm, se vor transforma într-un spațiu de relaxare modern, la standarde europene. „Ne dorim ca această zonă să fie pusă cu adevărat în valoare. E limpede că acest punct de atracție al orașului nostru va face legătura cu celelalte proiecte mari pe care le-am început deja. E vorba despre Faleza Dunării, care va fi modernizată, așa cum deja se știe, și de proiectul de regenerare urbană de la fosta uzină de apă unde avem acum Parcul de Aventură, precum și Plaja Dunărea care a fost modernizată", afirmă primarul Galațiului, el anunțând că pentru acest plan care ar schimba din temelii zona va atrage fonduri europene. „E o certitudine, vom primi bani comunitari pentru acest proiect, prin Programul Operațional Regional 2021-2027", adaugă Pucheanu.  

Ce va fi

Cum va arăta suprafața care va deveni un nou punct de atracție al municipiului chiar la poalele dealului care duce spre Cartierul Dunărea? Conform proiectului, Parcul „Corneliu Coposu” va fi refăcut, prin amenajarea peisagistică a întregului areal, vor fi create parcuri tematice, grădini recreative, foișoare, pavilioane, piste pentru alergare, circuite pentru bicicliști, trasee pentru role, amfiteatre în aer liber, locuri de joacă pentru cei mici, zone de fitness și de promenadă, spații pentru animalele de companie. Zona va fi iluminată și supravegheată video și va fi prietenoasă cu mediul, conform tendințelor europene. Valoarea totală a investiției va depăși 13,6 milioane de euro, o sumă deloc de neglijat, iar gălățenii merită să se bucure de această zonă într-o „zodie" nouă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.