Jump to content

Cât costă şi ce poţi vedea în Grădina Botanică


Recommended Posts

Posted

Bilete mai scumpe la Grădina Botanică şi la Zoo

Cei care doresc să se plimbe prin Grădina Botanică, să admire Planeteriul sau animalele de la Zoo trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar. Consilierii judeţeni gălăţeni au decis joi ca un adult să plătească 4,5 lei, iar un copil 1,5 lei dacă vor să intre în Grădina Botanică, faţă de 2 lei, respectiv 1 leu, cât dădeau până acum. Pentru Planetariu se vor achita 1,5 lei, în loc de 1 leu, în timp ce la Zoo Gârboavele doar adulţii vor plăti mai mult, şi anume 4,5 lei, în loc de 3, copiii intrând tot cu 1,5 lei. Majorarea se face simţită şi în cazul celor care vor să-şi imortalizeze momentul nunţii în Grădina Botanică. Ceremonia civilă va costa 400 de lei, în loc de 250, iar taxa de filmat va fi de 200 de euro, în loc de 50.

  • 4 months later...
Posted

Expo Flora 2008 la Grădina Botanică

De vineri până duminică, la Grădina Botanică va fi deschisă cea mai aşteptată expoziţie, devenită o frumoasă tradiţie în oraşul nostru: Expo Flora - Flori la malul Dunării, care a ajuns la cea de‑a 13‑a ediţie. Vor fi prezentate noutăţi din domeniul horticulturii şi al botanicii, ultimele varietăţi vegetale obţinute de cercetătorii în domeniu, precum şi aranjamente florale. Exponatele sunt plante naturale şi naturalizate, goblenuri şi tablouri cu tematică florală, ustensile pentru grădinărit, dar şi mobilier de grădină, aparţinând unui număr de 35 de producători particulari şi firme participante din: Ploieşti, Piteşti, Târgovişte, Iaşi, Bârlad, Râmnicu Vâlcea, Lugoj, Fălticeni, Bucureşti, Piatra Neamţ, Tulcea, Arad, Craiova, Vaslui, Harghita, Cluj Napoca, Chişinău şi bineînţeles Galaţi. Deschiderea expoziţiei va avea loc vineri, la ora 13,00.

  • 1 year later...
Posted

Roadele Pământului vor fi expuse la Grădina Botanică

Muzeul de Ştiinţele Naturii vernisează mâine cea de a şasea ediţie a manifestării „Fructe şi Seminţe, Roadele Pământului”. Expozanţii din acest an vor fi meşteri populari gălăţeni cu experienţă, precum şi elevi de la patru clase de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Galaţi. Aceştia din urmă vor participa cu o expoziţie de desene inspirate din tematica manifestării: fructe şi seminţe. Vernisajul va avea loc la ora 12.00.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... anica.html

  • 10 months later...
Posted

Tocător de frunze superscump la Grădina Botanică

În plină criză, instituţiile din administraţia locală se lansează în achiziţii care par ciudate în raport cu măsurile drastice luate prin concedierile făcute şi reducerile salariale de 25%. Spre exemplu, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi a postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul 259.374/03.07.2010, conform căruia intenţionează să cumpere un tocător de crengi, valoarea estimată a utilajului fiind de 8.064.516 lei. CMSN este administratorul Grădinii Botanice din Galaţi, cu o suprafaţă de 17 ha, dar suprafaţa respectivă nu este ocupată în întregime de pădure.

Pe site-urile firmelor specializate, un tocător de frunze şi crengi, sau numai de crengi, costă cel mult 2.500 de lei. Unul alimentat la 400 V, cu puterea de 2.900 W, turaţia de 2.780 rot/min. şi care poate toca crengi de până la 35 mm costă 2.252 lei. Procedura de achiziţie a fost „cerere de ofertă", iar criteriul de desemnare a ofertei câştigătoare, preţul cel mai scăzut.

Au fost depuse trei oferte, iar câştigătoarea a fost cea a firmei Nicora Grup SRL, cu sediul într-un apartament din Bucureşti. A fost încheiat contractul nr. 39/27.07.2010, în baza căruia conducerea a plătit firmei bucureştene 61.500 lei. Directoarea CMSN Galaţi, Camelia Burluc ne-a explicat că cifra de 8 milioane este o greşeală a funcţionarei care a trimis anunţul la SEAP. Greşeala nu a fost corectată pentru că cei de la SEAP au spus că nu-s probleme, deoarece oricum cei interesaţi vor cumpăra caietul de sarcini şi vor vedea care sunt datele reale. „Toate crengile, toate resturile lemnoase le ducem la rampa de gunoi şi plătim întotdeauna pentru ele. Apoi, acest material rezultat în urma tocării noi îl folosim la compost, ceea ce trebuie să cumpărăm noi din altă parte ca să îmbunătăţim calitatea pământului. Avem nevoie de compost pentru tot ce înseamnă sere", a explicat directoarea. Tocătorul costă 61.500 pentru că taie crengi de până la 14 cm.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/indiferenta-si-risipa-in-achizitiile-bugetare-199484.html

  • 1 year later...
Posted

Lacul din Grădina Botanică a fost populat cu crapi japonezi

Lacul din Grădina Botanică a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a fost populat cu 17 exemplare de crap japonez, cu greutatea între 0,5 - 2 kilograme, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Florin Matei.

"Astfel, pe lângă binecunoscutele ţestoase de apă, crapii japonezi vor contribui din plin la crearea unui ambient frumos pentru vizitatori prin culorile vii pe care aceştia le au", a spus Matei.

Potrivit acestuia, crapul japonez (Nishikigo) este o varietate a crapului comun (Cyprinus carpio). Cel mai vechi strămoş a crapului japonez se numeşte Magoi (un peşte de culoare neagra) şi cele mai vechi dovezi cu privire la existenţa lui datează cu 2.500 de ani în urmă. Răspândirea crapului pe teritoriul Asiei îi este atribuită lui Genghis Khan. Crapul japonez a suferit în timp mai multe mutaţii coloristice - iniţial roşu, apoi alb - între anii 1804 şi 1830.

Pornind de la acestea, japonezii au crescut crapi japonezi coloraţi în alb şi roşu, cum sunt şi cei din lacul Grădinii Botanice de la Galaţi.

"Specialiştii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi monitorizează permanent cele 17 exemplare de crap japonez pe care le hrănesc cu furaj tip pelete de 4,5 milimetri, care conţine proteine şi lipide necesare unei dezvoltări adecvate acestora", a mai spus Matei.

antenasatelor.ro

  • 1 month later...
Posted

Grădina Botanică a fost distrusă de grindină

La Galaţi parcă a trecut uraganul aseară. După ploaia cu gheaţă, plantele din grădina botanică au fost distruse în proporţie de 95%. Flori exotice, dar şi copaci groşi au fost puşi la pământ de grindina care a căzut fără milă. „Avem plante de cana care anul acesta au fost semănate pentru prima dată la noi în grădina botanică şi în câteva luni, cam în jumătate de an au ajuns să înflorească şi arătau foarte bine. Acum vedem doar nişte beţe, nici nu ne putem da seama că este specia de cana. Doar varza ornamentală care este în jurul ei, este cât de cât salvată. Are şi ea frunzele ciuruite”, a declarat Sultana Arsenie, inginer horticol în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

Peste 10.000 de specii de flori au fost „nimicite” de gloanţele din gheaţă care au căzut din cer. Nici plantele exotice aflate în sere nu au scăpat de furia naturii. Geamurile groase au cedat sub grindina mare şi grea. „S-au spart toate geamurile din jurul cactuşilor, avem o pierdere foarte mare. Peste tot sunt geamuri sparte, ne este şi frică să mai intrăm să udăm şi să îngrijim plantele, de teamă să nu ne accidentăm. Ne întrebăm ce vom face la iarnă, pentru că sunt costuri extraordinar de mari de pus geamurile şi de refăcut toată structura acestei sere”, a mai adăugat Sultana Arsene. Valoarea pagubelor de la Grădina botanică din Galaţi se ridică la peste 100.000 de euro.

presagalati.ro

Posted

Distrugere fara margini in Gradina Botanica! De-abia peste doi ani o vom putea revedea in toata splendoarea

Ploaia torentiala si grindina de ieri dupa amiaza au facut prapad in Gradina Botanica. Florile au fost secerate de gheata, copacii smulsi din radacina, acoperisul serei distrus, iar toate de globurile de iluminat sparte. Deocamdata nu se cunosc pagubele, insa conducerea institutiei crede ca vor fi destul de mari.

Daca pana ieri Gradina Botanica din Galati oferea un peisaj de vis, astazi privelistea este dezolanta si trista! Gheata a distrus totul in jur. Cat vezi cu ochii numai flori secerate, frunze si crengi rupte, copaci smulsi din radacina. Inca de la primele ore ale diminetii ingrijitorii fac eforturi pentru a indeparta urmele potopului. Begoniile, salvia si gura leului au fost distruse in proportie de 100 la suta. Priveliste de cosmar si la Rosariul gradinii. Celebrele soiuri de trandafiri precum Don Juan, Sophia Loren, Red Corvet, Botticelli, Casanova sau Acapulco au fost facute una cu pamantul. Horticultorii spun ca nu vor mai exista muguri de rod si vor trebui sa cumpere seminte pentru anul viitor. Gheata a distrus si o parte din acoperisul serei de flori. Mai multe geamuri s-au spart si au cazut peste ghivecele cu flori. Deocamdata nu se cunosc pagubele, insa a inceput evaluarea pe fiecare sector in parte. Cert este ca distrugerea este in proportie de 90 la suta si abia peste doi–trei ani gradina va reusi sa-si recapete frumusetea de altadata.

a1galatibraila.ro

  • 2 months later...
Posted

Seră nouă la Grădina Botanică

* Sera veche de la Grădina Botanică reprezintă o capcană pentru plante şi oameni * Consiliul Judeţului va muta plantele în următoarele două săptămâni * Grindina a adus daune chiar şi în proporţie de 100 la sută la unele specii

Plantele din sera Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii vor avea, în maxim două săptămâni, casă nouă. Sera veche arată, în acest moment, ca după război, după grindina din iulie, dar şi din cauza tasării continue a terenului pe care e construită. Ea constituie un pericol atât pentru plante, cât şi pentru personalul care le îngrijeşte. Geamurile ori sunt lipsă, ori sunt sparte şi riscă în continuare să cadă. Mai mult decât atât, plantele de talie mare sunt îngrămădite de geamurile joase şi şi-au făcut loc printre crăpăturile geamurilor. În acest context, patrimoniul natural din serele Complexului ar fi fost compromis în totalitate, dacă, până la venirea frigului, CJ nu ar fi luat hotărârea să grăbească lucrările la noua seră. Platforma era construită, tot ce lipsea era acoperişul şi instalaţia termică. „Există o platformă de 850 de metri pătraţi. Urmează ca într-o săptămână, două, să o acoperim cu o folie specială, care are garanţie de 7-8 ani. Nu vom mai folosi geamuri. Deocamdată, vom avea o instalaţie provizorie pentru a asigura temperatura propice plantelor, iar la anul vom gândi un sistem mai performant”, ne-a declarat county-managerul CJ, Costel Fotea.

Daune iremediabile

Cum grindina abătută peste Galaţi în luna iulie nu a ocolit Grădina Botanică, a lăsat, în urma ei, numai vegetaţie făcută franjuri. Plantele cele mai afectate au fost flori ca petunia, salvia, begonia, dar şi arborii, arbuştii şi mai multe specii de trandafiri ca thea hybrida, floribunda şi speciile de trandafiri urcători. Potrivit procesului verbal de calamitate, vegetaţia ierboasă anuală de la Grădină a fost distrusă în proporţie de 100 la sută. Drept urmare fondul genetic de seminţe al plantelor anuale, care se recolta la maturitate fiziologică, atinsă în lunile august-noiembrie, a fost distrus iremediabil. Cele 12.000 de exemplare de trandafiri au fost desfrunzite sută la sută, iar arborii şi arbuştii au fost distruşi în proporţie de 70 la sută. „N-avem cum, acum, să cuantificăm ce pierderi valorice ne-a provocat grindina pe specii de vegetaţie. Putem să dăm anumite procente sau să spunem că sunt parţial afectate, dar cel mai apropiat termen când ne vom putea pronunţa este primăvara viitoare. Am făcut cel puţin două tratamente pe săptămână. Copacii s-ar putea ca, la rădăcină, să mai aibă resursele necesare să îşi revină parţial, pentru la anul, dar nu vom putea şti decât peste vreo doi-trei ani. Nu ştim cât sunt de afectate vasele conducătoare ale plantelor”, ne-a spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Camelia Moroianu. Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a cheltuit o sumă de 1.947 de lei pentru tratamentul plantelor afectate.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Sumă umflată pentru sistemul de securitate de la Grădina Botanică

* Proiectul a fost supraevaluat la 319.000 lei, dublu faţă de valoarea reală, susţin două firme de profil, care au obiectat oficial

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a scos la licitaţie pe SEAP, în 15 noiembrie, atribuirea contractului de lucrări pentru realizarea unui sistem de securitate pentru Grădina Botanică. La scurt timp, respectiv pe 22 noiembrie, directorul Complexului decide să suspende licitaţia din cauza unei contestaţii. Lucrarea, în valoare de aproape 319.000 lei şi proiectată de S.C. HELlOS SECURITY S.R.L., ar trebui să asigure, potrivit caietului de sarcini, supravegherea video în timp real a persoanelor sau evenimentelor din cadrul Grădinii, iar „pentru realizarea sistemului tehnic de securitate sunt necesare lucrări de construcţii, săpături de şanţuri, de betonare, montare stâlpi de susţinere a echipamentelor de supraveghere video, instalarea infrastructurii de cabluri”. Directoarea Complexului Muzeal, Camelia Moroianu, a subliniat că nevoia unui sistem de supraveghere este majoră, mai ales că personalul este foarte puţin. „Este un sistem cu 70 de camere, de supraveghere în timp real a persoanelor sau a evenimentelor. Din câte am înţeles, este vorba de nişte camere video deosebite, care au o rotaţie foarte mare. Avem nevoie de un astfel de sistem de supraveghere, tocmai ca să evităm tot felul de incidente. Nu avem decât cinci oameni de pază pe zi, iar acest sistem ar suplini lipsa personalului. Chiar în primăvară, de Ziua Europei, unul dintre vizitatori a aruncat probabil o ţigară şi s-a declanşat un mic foc în grădină”, a declarat directorul. Sistemul de supraveghere ar cuprinde, printre altele, camere video performante, server de înregistrare şi stocare, staţie de monitorizare şi prelucrare video.

Contract supraevaluat

Licitaţia trebuia încheiată pe 29 noiembrie, la ora 10,00, dar din cauza contestaţiei ea a fost suspendată. Obiecţiile au fost înregistrate la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în 16 noiembrie, adică la o zi după publicarea pe SEAP, de către S.C. ANROBMAR SRL şi S.C UNI GUARD SECURITY SRL, principala motivaţie fiind aceea că s-a făcut o supraevaluare a contractului. Potrivit celor două firme, valoarea aproximativă a lucrărilor ar fi de 150.000 lei fără TVA. Faptul că autoritatea contractantă a estimat valoarea contractului la 318.984,86 lei permite autorităţii contractante să solicite ca media de afaceri globală pe ultimii 3 ani trebuie să fie cel puţin egală cu 600.000 lei. Astfel printre primele nemulţumiri ale firmelor contestatoare ar fi că, „prin valoarea mult supraevaluată a lucrărilor autoritatea contractanta îngrădeşte in mod flagrant accesul operatorilor economici la procedură”. Camelia Moroianu, întrebată dacă nu cumva suma i se pare prea mare, aceasta a răspuns: „Nu ştiu dacă suma pentru realizarea sistemului e mică sau nu, este suma la care a ajuns proiectantul”. Totodată, cele două firme solicită eliminarea din caietul de sarcini cerinţa obligatorie a experienţei similare în lucrări de construcţii în spaţiu cu patrimoniu viu.

viata-libera.ro

  • 4 months later...
Posted

Grădina Botanică va avea sistem de supraveghere video

Lucrările de instalare a unui sistem tehnic de securitate au demarat, ieri, la Grădina Botanică.

În luna noiembrie 2012, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a scos la licitaţie lucrarea, în valoare de aproape 319.000 lei, care ar trebui să asigure supravegherea video în timp real a persoanelor sau evenimentelor din cadrul Grădinii, iar luna aceasta a fost atribuită firmei Romlotus Computers SRL. Potrivit directorului tehnic al societăţii Romlotus, Ovidiu Barbu, firma speră ca în trei luni, lucrarea să fie finalizată, dar depinde foarte mult şi de diferitele dificultăţi care ar putea apărea pe parcurs. „Este destul de dificil să estimăm, pentru că nu ştim ce dificultăţi ne aşteaptă, mai ales că este vorba de o Grădină botanică şi sunt tot felul de specii care trebuie protejate. Trebuie să avem grijă să ocolim acele specii. Ne-am propus ca în trei luni să terminăm, chiar dacă în contract este prevăzută o perioadă de 8 luni de zile pentru finalizare”, ne-a explicat directorului tehnic al societăţii Romlotus, Ovidiu Barbu.

Astfel, în trei luni de zile, Grădina botanică a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ar trebuie să fie echipată cu 21 de camere care să înregistreze tot ce mişcă.

viata-libera.ro
 

Posted

Mie cei de la UTI mi-au luat aproape 1000 de euro pe un sistem de supraveghere cu 5 camere video care filmeaza non-stop si care poate fi actionat inclusiv de la distanta. Iar ei vor, pentru cele 21 de camere, peste 70.000 euro. Bravo, baieti!

Posted

Zau? Pai o astfel de constatare o puteam face si eu, George :) Intrebarea fatala era "de ce", mai ales cand e vorba de banul public?

  • 3 months later...
Posted

Cât costă şi ce poţi vedea în Grădina Botanică

* Cei 10.000 de trandafiri din 350 de specii sunt vedetele incontestabile, dar nu e de ignorat nici splendida Grădină Japoneză

Pentru că este vară şi pentru că parcurile din Galaţi sunt în mare suferinţă, o alternativă pentru a găsi umbră şi posibilităţi de recreere pe bani puţini este să vizitaţi Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Căi de acces şi tarife

Sunt două porţi de acces: pe lângă Orăşelul Copiilor (dinspre strada Regiment 11 Siret), sau dinspre Trecere Bac, la intersecţia străzilor Saturn, Cloşca şi drumul care vine dinspre Uzina de Apă. Programul de vizitare este miercurea, joia şi vinerea de la 10,00 la 18,00, sâmbăta şi duminica de la 10,00 la 20,00 (lunea şi marţea închis). Accesul se face cu o jumătate de oră înainte de ora închiderii prin poarta dinspre Bac şi cu o oră înainte pe la poarta dinspre Orăşelul Copiilor. Preţul biletelor este de 6 lei pentru adulţi, 1,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari, gratuit pentru copiii sub 5 ani şi persoane cu dizabilităţi. În preţul biletului intră şi vizitarea acvariului şi a expoziţiilor deschise la sediul muzeului (excepţie fac Cinematograful 3D şi Planetariumul, cu bilete separat). Se mai percepe o taxă foto de 15 lei (iar în cazul nunţilor – 200 de lei).

Rosariumul – punctul forte

De la managerul instituţiei, Emil Strungă, aflăm structurata Grădinii Botanice: „Sunt şase sectoare mari: Flora şi vegetaţia României, Flora Globului, Flora utilă, Flora ornamentală, Rosariumul şi Sera. Punctele forte, de maximă atracţie, sunt Rosariumul şi Grădina Japoneză din cadrul sectorului Flora Globului. Rosariumul ocupă o suprafaţă de 3,5 hectare şi însumează peste 10.000 de exemplare de trandafiri cu 350 de soiuri ce pot încânta şi cel mai pretenţios vizitator. Cadrul natural este de asemenea deosebit, atât din punct de vedere al diversităţii rozelor, cât şi al prezenţei elementelor de decor: foişoare de lemn, bănci, alei". 

Echilibrul japonez, la noi acasă

Cele mai mari sectoare sunt Flora şi vegetaţia României (4,2 hectare) şi, respectiv, Flora Globului (4,3 hectare). Primul este situat pe partea dreaptă a aleii principale (intrând dinspre Orăşelul Copiilor). „Accesul se face pe o alee cu dale înierbate pe direcţia N-S şi cu legătură pe un podeţ către aleea principală. Configuraţia terenului dă posibilitatea  reprezentării etajelor de vegetaţie din România pornind de la stepă până la golul Alpin. Răşinoasele, din care fac parte molidul, bradul, laricele, bradul, pinii târâtori, ienuperii, oferă publicului vizitator imagini unice, asemănătoare zonelor montane din Munţii Carpaţi”, spune managerul instituţiei.

Flora Globului, situată pe partea stângă a aleii principale, este alcătuit din arii ce reprezintă flora Asiei, a Extremului Orient, Grădina Japoneză, cu un lac creat artificial şi o cascadă. "Prezenţa celor peste 60 de exemplare de crapi japonezi, formele special conduse de chiparoşi sau gutuiul japonez te conduc într-o atmosferă specifică extremului orient ce reprezintă un loc aparte de odihnă şi recreere”, spune managerul Complexului.    

Peste 100 de specii de plante medicinale

Flora utilă ocupă un hectar şi cuprinde peste 100 de specii de plante medicinale, aromatice şi utile, ce merită a fi admirate în primele ore ale dimineţii. Flora ornamentală (2,2 hectare) reprezintă „coloana vertebrală” a Grădinii botanice, fiind dispusă pe direcţia N-S, sub forma unei alei principale pe două sensuri, iar pe mijloc sunt conturate 15 pastile de dimensiuni şi forme diferite: "Petele de culoare sunt create cu ajutorul plantelor anuale obţinute în fiecare primăvară din producţia proprie de seminţe: peste 15.000 de răsaduri de petunia, crăiţe, varză ornamentală, sau din genurile Gazania, Begonia, Osteospermum dispuse artistic incită la cunoaştere, dezvoltă simţul artistic şi dorinţa de a iubi natura”, declară Emil Strungă.     
Sera ocupă 800 de metri pătraţi şi se află în proces de reorganizare: va fi deschisă publicului în toamnă. 
Aşadar, în planul de weekend, includeţi şi o vizită la Grădina Botanică.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Grădina Botanică - "jungla" în care a fost sfâşiat banul public

* „Regula de aur” a fostei conduceri a fost ignorarea totală a prevederilor ordonanţei 34, referitoare la achiziţiile publice

O grădină botanică nu pare să fie instituţia tipică pentru tocarea banului public, dar la noi se poate şi asta. Fosta directoare a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN), Camelia Moroianu, talonată de fosta directoare economică, Viorica Paţilea, au reuşit câteva „performanţe”.

Cheltuirea a aproape 70.000 de euro pe câteva zeci de minerale, achiziţie convenită prin negociere şi fără să existe un contract de vânzare-cumpărare, părea să fie excepţia care să întărească regula. Dar pe lângă această afacere, care le-ar putea oferi multe surprize inspectorilor de la Curtea de Conturi (dar numai în măsura în care ar fi interesaţi), la Grădina Botanică a existat un lung şir de afaceri mărunte, dar bănoase, pentru partenerii de afaceri ai CMSN. Am întâlnit şi situaţii inedite, pentru că, probabil în premieră mondială, la Galaţi, tocmai Grădina Botanică, ale cărei peluze şi sere sunt pline de flori, a cumpărat… flori!

Haos în cheltuirea banului public

Multă vreme, degringolada din achiziţiile publice ale CMSN Galaţi a trecut neobservată de către echipele de control de la Direcţia de Audit a CJ sau de la Curtea de Conturi. A existat însă şi un moment la care haosul nu mai putea fi trecut cu vederea. La un audit efectuat în vara anului trecut, la care a fost verificat modul în care conducerea CMSN respectă prevederile Ordonanţei 34 la achiziţiile publice, a fost descoperită degringolada. A fost sesizată Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) care, prin adresa nr. 4.468/06.09.2012, a comunicat CJ Galaţi că a demarat monitorizarea modului în care conducerea CMSN respectă prevederile Ordonanţei 34/2006. Abia la acel moment, directoarea Camelia Moroianu a desemnat angajaţii care să se ocupe de achiziţiile şi a stabilit un program de achiziţii, pe bază de priorităţi. „Cu privire la fundamentarea programului de achiziţii publice, vă comunicăm că a fost stabilit gradul de prioritate a necesităţilor achiziţiilor publice pentru anul următor şi s-au făcut estimări cu privire la fondurile ce urmează să fie alocate în bugetul anual, pe baza referatelor de necesitate şi de aprovizionare întocmite de angajaţi”, se spune în adresa nr. 9.069/20.12.2012, prin care şefa CMSN transmitea conducerii CJ că s-a intrat în legalitate.

O ascensiune rapidă

Cu siguranţă că, în derularea achiziţiilor publice, a avut un cuvânt greu de spus şi fosta directoare economică, Viorica Paţilea, căreia directoarea Moroianu i-a dat „mână liberă”, după ce i-a asigurat şi o ascensiune de invidiat, din funcţia de contabil în aceea de director economic. Paţilea a absolvit rapid cursurile de scurtă durată şi la fără frecvenţă ale filialei din Galaţi a Universităţii „Spiru Haret”. După concursul organizat în 2011, contabila Paţilea a fost promovată în funcţia de director economic, gradul IA, sărind peste gradele inferioare, care sunt obligatorii.

Grădină Botanică a cumpărat flori la greu. Pentru alţii!

Una dintre cele mai stranii achiziţii prin care au fost drenate sistematic fondurile CMSN Galaţi a fost achiziţia de flori tocmai de către Grădina Botanică, care are o mare parte din cele 17 ha acoperite cu straturi de flori, dar şi serele pline de ghivece cu flori. De fiecare dată când în ţară era organizată vreo expoziţie florală, din conturile muzeului mai zburau câte 50-60 de milioane de lei vechi, pentru cumpărarea de trandafiri, lalele, crizanteme, cu care Grădina Botanică să fie reprezentată la acea expoziţie. CMSN plătea sume mari şi pentru cumpărarea de flori pentru organizarea propriilor expoziţii, „ExpoFlora” şi „Regina Toamnei - Crizantema”. Apoi, deşi în „Rosarium”-ul Grădinii Botanice sunt 3.000 de tufe de trandafiri, multe din soiuri foarte rare, CMSN cumpăra şi trandafiri la greu.

„În fiecare an, în noiembrie, erau cumpăraţi trandafiri cu camionul, pentru plantări în sectorul Rosarium. Multe din aceste exemplare de trandafiri nu se mai regăsesc pe teren, după ˝plantare˝. Nu se regăsesc pe teren nici multe dintre plantele ornamentale care se tot achiziţionează, an de an”, ne-a relatat una dintre angajatele de la sere.

Achiziţiile de flori au fost făcute, aproape exclusiv, de la SC Floricultura SRL Galaţi, firmă specializată în horticultură şi amenajări peisagistice. Multe din florile cumpărate de Grădina Botanică şi dispărute după plantare pot fi găsite probabil prin curţile multor vile din cartierul Arcaşilor, dar acest lucru nu mai poate fi demonstrat. Dezastrul produs la Grădina Botanică de ploaia torenţială de la sfârşitul lui 2012 a şters urmele.

Cu „geana” pe sera din propilenă

În prezent, cei care sunt obligaţi, prin natura meseriei, să verifice legalitatea şi oportunitatea achiziţiilor din bani publici, se învârt în jurul celei mai noi „construcţii” apărute în curtea Grădinii Botanice: o seră din polipropilenă, pentru care, în 2012, directoarele Camelia Moroianu şi Viorica Paţilea au plătit peste 200.000 de euro. Achiziţia a fost făcută tot de la firma Floricultura SRL, administrată de Vasile Pălăşanu. În acest caz, cei care verifică achiziţia sunt interesaţi să afle de ce, la o valoare atât de mare a contractului, fosta conducere a CMSN nu a organizat o licitaţie. Altă achiziţie fără procedură este cumpărarea a 20 de bănci, care au costat 60.000 de lei.

Alt ciubuc: consum dublu de carburanţi

Un capitol cu totul aparte este cel banilor duşi pe consumul dublu de carburanţi al flotei auto a CMSN, care administrează Grădina Botanică dar şi Zoo Gârboavele. Potrivit facturilor proforma emise de Petrom, în 2011 au fost utilizate 1.375 de vouchere în valoare de 50 de lei, iar în 2012 au fost utilizate 1.125 de vouchere. CMSN consumă 12.000-14.000 de litri de carburant în condiţiile în care are în dotare doar trei autoturisme şi două tractoare. Vara mai sunt folosite două motoferăstraie şi patru motocositoare. Consumul calculat ar fi de maximum 600 de vouchere anual, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din carburanţii achiziţionaţi de CMSN era un „plus” pentru care sunt necesare explicaţii temeinice. Un  exemplu: pentru tractorul de la Zoo Gârboavele, care de ani de zile nu mai avea nici revizie tehnică nici rovignetă şi nu a fost urnit din loc, erau decontate vouchere în valoare de 60 de milioane de lei vechi.

Dorinţa neîmplinită: un tocător de crengi de 2 milioane euro!

Există şi trei-patru cazuri în care fosta conducere a CMSN a derulat proceduri de achiziţii prin intermediul SEAP. Majoritatea sunt contracte de cumpărare de carne de pasăre pentru animalele de la Zoo, dar avem şi un caz foarte straniu. În 2010, când Viorica Paţilea nu devenise încă directoare economică, a fost organizată o licitaţie pentru cumpărarea unui echipament. Ulterior nu s-a mai întâmplat acest lucru.

CMSN a postat pe SEAP anunţul 259.374/03.07.2010, conform căruia intenţiona să cumpere un tocător de crengi a cărui valoare estimată era de 8.064.516 lei! Adică aproape două milioane de euro! Cele 17 ha ale Grădinii Botanice nu sunt ocupate în întregime de pădure, aşa că nu se punea problema unei exploatări forestiere. Pe site-urile firmelor specializate, un tocător de crengi „normal” costă cel mult 2.500 de lei. Unul alimentat la 400 V, cu puterea de 2.900 W, turaţia de 2.780 rot/min şi care poate toca crengi de până la 35 mm, costă 2.252 lei. Bănuim că o sculă de 2 milioane de euro ar fi trebuit să toace copaci. După ce subiectul a apărut în presă, CMSN a cumpărat un tocător de crengi de la firma Nicora Grup SRL Bucureşti, pentru care a plătit numai 61.500 lei. Atunci, directoarea Camelia Moroianu ne-a explicat că cifra de 8 milioane lei ar fi fost o greşeală a funcţionarei care a trimis anunţul la SEAP. Greşeală care nu a fost corectată pentru că cei de la SEAP au spus că „nu-s probleme”. Ei, uite că sunt!

presagalati.ro

  • 3 months later...
Posted

Omul care a inventat Grădina Botanică din Galaţi

* Cel care a pus bazele minunăţiei dendrologice de astăzi este un ţăran cu patru clase, care avea o pasiune uriaşă pentru plante * El se numea Gheorghe Vanghele şi a murit în uitare

Istoria Grădinii Botanice din Galaţi este una cumplit de contorsionată. În 1959 se aproba demararea unui astfel de proiect în oraşul nostru, totul urmând să facă parte dintr-un complex de agrement numit - cum altfel? - „I. V. Stalin”.
De la inginerul Alexandru Perieţeanu, am aflat însă şi povestea altui început, a unui om-legendă, istorie care seamănă foarte mult cu atâtea poveşti americane de succes, cu câte un self-made-man, pornit de jos...

Moş Vanghele, altoitorul

Horticultorul Perieţeanu, diriginte de şantier pentru spaţii verzi la Primărie între 1984 şi 1994, apoi muzeograf la Grădina Botanică, unde s-a ocupat şi de înfiinţarea Rozariului, unul dintre rarii specialişti în ambient, ne-a spus povestea lui „moş Vanghele”, cel care a visat, în urmă cu cinci decenii, o grădină botanică şi s-a apucat, de unul singur, să o pună la cale.
A tot corespondat, într-o vreme în care Cortina de Fier făcea aproape imposibilă comunicarea peste graniţe, cu horticultori de peste tot din lume, mulţi i-au răspuns, unii chiar i-au trimis seminţe, el le-a plantat cu migală în pământul nou, aclimatizându-le. „Eu am fost cel care a predat unei comisii colecţiile de cataloage de seminţe, că existase un schimb internaţional de seminţe făcut de Vanghele - spune inginerul.
Grădina Botanică Galaţi, cu toate că oficial nu exista, apărea în acele corespondenţe. Omul acesta a inventat-o! Omul de la Măcin, cu numai patru clase, a venit la Galaţi şi s-a angajat în fabrică la „11 Iunie”. Ca oricărui dobrogean, lui moş Vanghele îi plăcea agricultura. Şi tare îi plăcea, printre altele, altoitul. A tot făcut combinaţii, până a ajuns să fie cunoscut şi l-au lăsat pe el să se ocupe de botanică. Ultima poză cu el o am din 1982. Era prieten cu un văr de-al meu, de la care am pozele”, povesteşte Alexandru Perieţeanu.

„Naţionalizarea” muncii

Gheorghe Vanghele locuia pe strada Săliştei, fostă Ortodoxă, nr. 20, pe unde e acum Parcul de Soft. Casa mai există. Ani de zile, Vanghele şi-a făcut în curte experienţele. „În 1964 s-a pornit Faleza. Atunci, au început nişte plantări dinspre Elice, iar Vanghele nu putea lipsi. Era un proiect făcut cu Bucureştiul, de arhitectură peisageră”, îşi aminteşte inginerul Perieţeanu.
„Lucrurile au luat amploare prin 1972, când a ajuns şefă peste Parcul dendrologic inginera Popescu. S-a pus piciorul mai tare în prag. S-a terminat de împrejmuit şi s-au creat nişte alei. Colega mea a preluat şi cataloagele de seminţe. Era un material botanic bine reprezentat, pus la punct de Vanghele, care a fost însă obligat să-l predea! El era un prăpădit cu patru clase, nu-i aşa? S-a făcut o comisie, din partea IJGCL Galaţi. Vanghele corespondase până şi cu specialişti din SUA, din Brazilia şi cu seminţele primite el obţinuse plante - colecţia de plante pe care a preluat-o muzeul”, povesteşte Alexandru Perieţeanu.
Culmea este că amintita comisie a luat în primire documentaţia şi a aruncat-o! „Director la EGO - Exploatare Gospodărie Orăşenească, unde erau şi Spaţiile Verzi, era un inginer silvicultor, bun meseriaş, Marinescu. Era el, dna Cadar, dna Floricică, o tehniciană jos pălăria, colega mea Lenuţa Popescu… Şi au făcut proces-verbal. Vanghele a fost obligat să predea tot ce-a avut… Dar în loc să aştepte să vadă dacă încolţesc seminţele, le-au lăsat la şoareci”, povesteşte Alexandru Perieţeanu, care a adunat cât a putut din materialul biologic care se arunca.

Entuziasm molipsitor

Vanghelie pare să fi fost, în ciuda faptului că nu avea şcoală, un specialist extraordinar în botanică. „Avea corespondenţe ştiinţifice în toată lumea. A făcut scrisorile şi le-a tradus cu ajutorul fetelor de la ICEPRONAV, în engleză, în rusă, şi aşa, cu numai patru clase, el s-a apucat să facă înregistrări - să dactilografieze datele. Am aflat mai multe despre viaţa lui citind hârtiile rămase de la el. Cum ar fi plângerea lui către onor judeţ, că a fost dat la o parte. Dar s-a lovit de un dezinteres total”, rememorează Perieţeanu.
Însă până să fie înlăturat, Gheorghe Vanghelie apucase că aclimatizeze la Galaţi câteva sute de specii, în seră. Era mai mereu subiect de presă şi era de fapt sufletului parcului dendrologic care avea să devină marea grădină botanică din zilele noastre.
Oriunde în lume, un astfel de personaj ar fi fost onorat, n-ar fi murit în uitare. Dar democraţia a venit prea târziu ca Gheorghe Vanghele să mai fie ţinut minte, să i se dea un colţ de muzeu, să intre în istorie…

viata-libera.ro

  • 7 years later...
Posted

Cireși japonezi înfloriți în inima Galațiului

Gălățenii care vizitează în aceste zile Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță” se vor putea bucura de spectacolul florilor de cireș din Grădina Japoneză, una dintre puținele de acest fel din țară.

Delicatele flori albe și roz – Sakura – oferă în fiecare primăvară un spectacol uluitor. Înflorirea cireşilor simbolizează în cultura japoneză deopotrivă frumusețea și fragilitatea vieţii, fiind un element central al civilizației nipone.

”Grădina Japoneză este un punct de interes apreciat al Grădinii Botanice din Galați, având plante cu flori în toate anotimpurile. Din anul 2008, când au fost plantați cireșii japonezi (Prunus serrulata), gălățenii și nu numai, au parte, timp de 2-3 săptămâni pe an, de mica lor sărbătoare sakura (a cireșilor înfloriți), care este imediat urmată de spectacolul oferit de colecția de bujori, iar în cursul toamnei, de superbele crizanteme”, ne-a explicat Mădălin Șerban, directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Rasvan Angheluță”.

Pentru a lua forma actuală, Grădina Japoneză din Galați a avut nevoie de peste două decenii de îngrijire atentă atât în ceea ce privește amenajările peisagistice, cât și în ceea ce privește îmbogățirea patrimoniului biologic.

Menită să recreeze atmosfera Extremului Orient, Grădina Japoneză, amenajată într-o microdepresiune naturală a Grădinii Botanice din Galați, reunește multe dintre elementele ambientale nipone, inclusiv un lac cu o suprafață de 610 mp. Puțini știu, însă, că piatra folosită pentru ”mica Japonie” a fost adusă din... Munții Măcin, iar lacul este placat cu piatră de râu adusă din munții Vrancei! Cert este că rezultatul este unul uluitor, fie că ne referim la locurile de contemplație, la cascadă, la mica insulă sau puntea decorativă a ”pașilor de pisică”.

În prezent, în Grădina Japoneză pot fi admirați în jur de 15 cireși japonezi, dar și alte specii din Asia – precum salcâmul japonez, arțarul de foc și pinul negru, dar și arbuști delicați precum gutuiul japonez, ”floarea de aur” (Forsythia) sau hibiscus.

Lampionul de piatră din mijlocul lacului întregește peisajul, iar într-un meandru, bambusul completează vegetația. Nu lipsesc crapii ornamentali (koi) și nici broaștele țestoase, deopotrivă simboluri ale tradiției nipone.

Grădina Japoneză din Galați este un loc de meditație, spiritualitate și liniște. Și ce moment poate fi mai bun pentru a ne bucura de toate astea, dacă nu acum, când florile de cireș ni se dăruiesc cu toată frumusețea lor înmugurită sub semnul efemerului.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Cea mai tânără grădină botanică din România

Grădina Botanică "Răsvan Angheluţă" din Galaţi este cea mai tânără grădină botanică din România şi are în patrimoniul său peste 260.000 de exemplare de arbori, arbuşti şi flori. Aici pot fi admirate numeroase soiuri de trandafiri, colecţii de plante din zonele tropicale, o replică a unei grădini japoneze, sera cu palmieri dar şi Grădina Senzorială, o zonă inedită unică în România. De asemenea, aici există un exemplar de aproximativ 20 de ani şi 2,5 metri, dintr-un arbust protejat prin lege, Paliurus spina-christi, despre care se spune că e specia din care a fost făcută coroana lui Iisus Hristos, atunci când a fost răstignit.

A fost înfiinţată în anul 1990, ca secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă". Primele încercări de înfiinţare a unei Grădini Botanice la Galaţi au fost consemnate în anul 1959 când autorităţile au aprobat construirea unui complex de agrement pe actualul amplasament al grădinii botanice, fiind sprijinite de un autodidact, Vanghelie Gheorghe, care a contribuit la plantarea, altoirea şi semănarea unor specii ornamentale, multe dintre ele fiind rezultatul unor corespondenţe (schimb de seminţe din SUA, Brazilia). Primele plantări au avut loc abia în anul 1995, pe baza unui proiect de arhitectură şi arhitectură peisagistică semnat de arhitectul şef Valentin Donose şi prof. dr. ing. Felicia Iliescu, potrivit https://cmsngl.ro, https://galaticityapp.ro.

Grădina domină malul stâng al Dunării la Galaţi, oferind vizitatorilor clipe de relaxare unice într-o oază de verdeaţă. Se întinde pe o suprafaţă de 18 hectare şi este structurată pe şase sectoare: ornamental, sere, plante utile, rosarium, flora şi vegetaţia României, flora Globului.

Flora şi vegetaţia României se impune de pe versantul sudic însorit al grădinii, prin cele peste 3.000 exemplare de arbori şi arbuşti din 170 specii, iar pădurea de conifere, cu 200 de molizi şi 40 de brazi, este unicat în România, la altitudinea de 46 de metri.

Sectorul Rosarium este unic în România din punct de vedere arhitectural şi al diversităţii soiurilor cultivate. Planul sectorului este armonizat cu sistematizarea pe verticală a Grădinii şi cu perspectiva sa în raport cu Dunărea. Amenajarea peisagistică s-a realizat în anul 1996, iar în prezent sunt plantate 6.200 exemplare din 250 soiuri trandafiri (acoperitori de peisaj, urcători şi semiurcători, miniroze).

Flora Globului este un sector compus din arii cu destinaţii pentru flora Asiei, Extremul Orient, Grădina Japoneză cu un lac creat artificial şi cascadă, flora Americii de Nord, Flora bazinului Mediteranean, cu circa 15.000 exemplare din 250 specii foioase, răşinoase şi plante ierboase.

Sera, construită în anul 2012, se desfăşoară pe o suprafaţă de 850 metri pătraţi şi adăposteşte peste 2.500 exemplare din circa 300 specii de plante din diferite zone geografice precum palmieri, plante suculente, bromelii, ferigi.

Sectorul Plante Utile ocupă o suprafaţă de 10.000 metri pătraţi pe care sunt prezentate peste 100 de specii de plante medicinale, aromatice, cu caracterul terapeutic, în timp ce Sectorul Ornamental reprezintă "coloana vertebrală" a grădinii botanice fiind dispus pe direcţia nord-sud, sub forma unei alei principale pe două sensuri iar pe mijloc sunt conturate 15 pastile de dimensiuni şi forme diferite.

Gradina Botanică din Galaţi bucură publicul vizitator printr-o zonă inedită, unică în România - Grădina Senzorială. Aceasta a fost inaugurată în 2014 şi constă în amenajarea unui spaţiu verde cu caracter tematic şi promovarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător prin derularea unor programe de educaţie ecologică-Terapia Naturii. Aici, pe o suprafaţă de 750 metri pătraţi s-au construit cinci grădini verticale, cinci alveole cu plante aromatice şi utile, dar şi o alee terapeutică cu mai multe suprafeţe - pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn - pe care vizitatorul poate păşi desculţ, experimentând o adevărată terapie de relaxare. Terapia continuă prin intermediul scaunelor de exterior din lemn, pe care iubitorii de natură se pot aşeza pentru a asculta natura sau a simţi mirosul plantelor aromatice din alveole.

Grădina Botanică Galaţi este membru fondator al Asociaţiei Grădinilor Botanice din România (AGBR), afiliată PlantLife International şi Planta Europa.

agerpres.ro

  • 1 month later...
Posted

Explozie de culoare şi parfum la Rosariumul Grădinii Botanice din Galaţi. Peste 300 de soiuri de trandafiri

Peste 4.000 de trandafiri din peste 300 de soiuri pot fi admiraţi în grădina Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi. Rosariumul este unul dintre cele mai mari din ţară, având o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi.

Rosariumul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă“ din Galaţi a fost înfiinţat în anul 1997, iar de atunci a reuşit să deţină printre cele mai renumite şi extinse colecţii publice de tradafiri din România. Este vorba de 312 soiuri de trandafiri, la care se adaugă 13 specii de trandafiri sălbatici.

„Structura Rosariumului a fost gândită pe o suprafaţă 30.000 de metri pătraţi. S-a dorit aclimatizarea unor soiuri de trandafiri care să fie adaptaţi pentru condiţiile climatice din zona Galaţi. Drept pentru care, achiziţiile s-au realizat din ţară, din Cluj. În special, de la domnul Ştefan Wagner, un renumit creator de soiuri de trandafiri, cunoscut la nivel naţional şi internaţional”, explică Paul Lupoae, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii şi unul dintre specialiştii Grădinii Botanice. 

Printre cele mai cunoscute soiuri de trandafiri care pot fi admiraţi în Grădina Botanică Galaţi amintim: Claude Monet, Chicago Peace, Blue Moon, Imperatrice Farah, Black Velvet, Las Vegas, Black Baccara, Belami,  Diana Princess of Wales, Monica, Queen Elizabeth, Forever Young, Leonardo da Vinci, Paul Scarlet, Nineta Amber etc.

Trandafirii se impart în mai multe categorii:

Thea Hybrida: trandafiri de talie medie, între 40 si 100 centimetri inălţime, cultivaţi pentru flori tăiate, dar şi din punct de vedere ornamental

-Trandafirii urcători sau semi-urcători, care ajung până la 2-3 metri înălţime

-Trandafirii de peisaj sau acoperitori Snow-Carpet, un soi care acoperă o suprafaţă mare de teren. „Noi avem pe o suprafaţă de circa patru metri pătraţi. Ei se formează asemeni unui munte în miniatură.  Sunt foarte frumoşi, decorativi, merg foarte bine în condiiţile noastre climatice”, spune Paul Lupoae. 

Trandafiri-pitici sau mini-roze. Aceşti trandafiri sunt foarte interesaţi deoarece talia lor nu depăşeşte 30 cm înălţime şi  dau o multitudine de flori, care asigură un aspect deosebit. 

Grădina Botanică din Galaţi se laudă şi cu o pepinieră în care se realizează, anual, altoiri de trandafiri.  

„Aceste soiuri sunt obţinute prin altoire, pe specii sălbatice. Puterea de a face faţă bolilor şi dăunătorilor creşte atăta vreme cât port-altoiul este sălbatic. Avem o colaborare foarte bună cu Grădina Botanică din Bucureşi, cu care realizăm schimbări de altoi.(...)În general, soiurile pe care le avem aici merg destul de bine. Au nevoie de multă lumină,  de un substrat în care pânza freatică să nu fie la suprafaţă, trandafirii nu trebuie udaţi zilnic, ci odată la 10 zile, De asemenea, trebuie efectuate în mod periodic tratamentele”, precizează Paul Lupoae.  

adevarul.ro

  • 5 weeks later...
Posted

Acord de 3,5 milioane de lei pentru oaze de vegetație, într-un Galați de betoane

Pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii a scos la licitație un acord-cadru pe 24 de luni, în valoare totală estimată de 3.531.060 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut, iar ofertele sunt așteptate până pe 18 august 2022.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii "Răsvan Angheluță" are nevoie de servicii de conservare şi întreţinere a spaţiului verde destinat publicului vizitator, de amenajare peisagistică, toaletare de arbori, tundere a gardurilor vii și aplicare de tratamente fitosanitare. Potrivit datelor procedurii lansate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, serviciile ar urma să fie prestate în cadrul a două secții ale complexului: Grădina Botanică și Grădina Zoologică.
În Grădina Botanică, suprafaţa totală de 18 hectare este structurată, conform tematicii ştiinţifice, în șase sectoare: Flora şi Vegetaţia României, Flora Globului, Flora Ornamentală, Rosariumul, Flora Utilă şi Sera. "Patrimoniul vegetal însumează peste 72.000 exemplare (plantate) din 1.270 specii şi soiuri reprezentate de: arbori şi arbuşti foioși, arbori şi arbuşti răşinoşi, garduri vii, subarbuşti, liane, plante tropicale şi subtropicale, plante suculente şi cactuşi etc", se arată în documentația licitației.
Grădina Zoologică, în suprafaţă totală de 14,69 hectare, deţine o vegetaţie mai restrânsă, preponderent lemnoasă, spontană. "Configurația terenului (diferențe de nivel) specifică amplasamentului pe care se desfăşoară spaţiul verde amenajat sau natural presupune o întreţinere specifică, după cum urmează: cosirea suprafeţelor gazonate şi/sau înierbate natural, administrarea periodică de îngrăşăminte pentru peluzele de gazon limitrofe aleilor vizitabile, colectarea resturilor vegetale ierboase și lemnoase, tunderea gardurilor vii, toaletarea trandafirilor și protecţia punctului de altoire în perioada sezonului rece, aplicarea tratamentelor fitosanitare preventiv sau în  funcție de atacul dăunătorilor, elagaj, întreținerea zonelor plantate cu răsaduri anuale și perene (plivit, prășit), acoperirea deficitului de umiditate din sol pe toată suprafaţa amenajată prin aspersie", se precizează în documentația licitației.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Proiect modernizare Grădina Botanică

Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Județean Galați, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru un proiect de aproape 90 de milioane de lei, prin care Grădina Botanică și Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” vor fi modernizate. Proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, imediat ce apelurile de finanțare vor fi deschise.

“Este un amplu proiect prin care, cu ajutorul fondurilor europene, vom moderniza și transforma major Grădina Botanică, unul dintre cele mai apreciate și vizitate locuri din Galați. Astfel, va fi prima Grădină Botanică din țară care va avea și alei cu pavaj solar. Energia obținută astfel va fi folosită, pe lângă partea de iluminat, și pentru funcționarea a zece bănci <inteligente>, dotate cu internet wireless, porturi USB și sisteme wireless de încărcare a telefonului. Mai mult, băncile sunt prevăzute și cu senzori pentru monitorizarea temperaturii, emisiilor de CO2, umidității și a presiunii atmosferice. De altfel, toate aceste date vor fi afișate și publicului vizitator. De asemenea, prin acest proiect vom dota Planetariul din cadrul muzeului cu cel mai performant sistem de proiecție din România, prevăzut cu panouri LED, având diametrul de 7 metri și o rezoluție de 8K”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Proiectul prevede lucrări majore și la spațiul verde, acolo unde, pe lângă noi soiuri de plante, vor fi create și diverse arii tematice, unde vor fi organizate activități educaționale și non-formale. În plus, va fi amenajat un sistem modern de irigații, se va moderniza și sistemul de iluminat exterior, vor fi montate 20 de panouri de informare cu touchscreen, va fi creat un amfiteatru înnierbat și va fi amenajat un nou luciu de apă. Grădina Botanică se întinde pe o suprafață de 18 hectare și are peste 1300 de specii și soiuri (arbori, arbuști, subarbuști, liane, plante ierboase anuale și perene).

Comunicare CJ Galati

  • 1 month later...
Posted

Ofertă de proiectare a reabilitării de la Grădina Botanică

În această perioadă, Consiliul Județean Galați are în evaluare unica ofertă depusă pentru etapa de proiectare a reabilitării Grădinii Botanice și crearea de facilități de turism pentru tineri în cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță". De această dată, discutăm despre asocierea suceveană Bonello Proiect SRL - ACSA Proiect SRL, împreună cu subcontractantul Bia Consproiect SRL, valoarea serviciilor fiind estimată la aproximativ 554.000 de lei.

viata-libera.ro

  • 4 months later...
Posted

Catalog de seminţe editat de Grădina Botanică

Ediția anuală a Catalogului de semințe, întocmit de Grădina Botanică din Galați, a apărut la începutul lunii ianuarie 2024 și cuprinde 933 de specii, de la care au fost recoltate semințe în ultimul sezon de vegetație.

"Majoritatea eșantioanelor aparțin speciilor de plante cultivate în cadrul Grădinii Botanice Galați, însă pe lângă acestea sunt incluse și semințe colectate de la plantele crescute spontan în Grădina Botanică, dar și în județele Galați și Constanța. Catalogul este distribuit către peste 500 de instituții internaționale de profil (grădini botanice, centre de cercetare, universități) de pe toate continentele. Realizarea schimbului internațional de material vegetal se face doar în scop științific, respectiv conservarea speciilor, îmbogățirea patrimoniului vegetal și educație", a declarat Paul Lupoae, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi.

Catalogul de semințe poate fi vizualizat pe site-ul oficial al complexului muzeal, www.cmsngl.ro, la rubrica "Publicații".

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Grădina Botanică din Galați, pe locul 5 în țară

Potrivit unui clasament întocmit de clubulcopiilor.ro, Grădina Botanică din Galați se află pe locul V în țară, printre grădinile botanice și parcurile dendrologice preferate de vizitatori. 

Potrivit unui comunicat primit la redacție și semnat de Corina Oneț, editor la clubulcopiilor.ro, luna aprilie este momentul ideal pentru a ne bucura de o plimbare în grădinile botanice și parcurile dendrologice ale țării și a ne delecta cu splendoarea florilor și a pomilor înfloriți.

Grădinile botanice reprezintă o oază de liniște și culoare, fiind o destinație populară atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Interacțiunea cu natura și cu „aerul liber” ajută la reducerea stresului, îmbunătățește nivelul de fericire și promovează starea generală de bine.

Clubulcopiilor.ro a întocmit un clasament cu cele mai bine cotate grădini botanice și parcuri dendrologice din România pe baza datelor disponibile în Google Maps. Aici s-au acumulat peste 75.000 de recenzii pentru grădinile și parcurile dendrologice din România. Clasamentul întocmit de Clubul Copiilor ia în calcul grădinile botanice și parcurile dendrologice care au acumulat cel puțin 100 de recenzii de-a lungul anilor și care au obținut cele mai mari evaluări medii ale recenziilor. Acolo unde mediile recenziilor au fost la egalitate, a fost prioritizată grădina sau parcul dendrologic cu cele mai multe recenzii.

Cele mai bine cotate grădini botanice se află în Iași, Craiova și Cluj. Grădina Botanică din Galați ocupă locul 5 în topul celor mai bine cotate grădini botanice și locul 9 în clasamentul general cu cele mai frumoase grădini și parcuri dendrologice.

Grădinile botanice din marile orașe, cum sunt Cluj-Napoca, București și Iași, sunt cele mai vizitate din România. Grădina Botanică din Galați are unul dintre cele mai accesibile prețuri de intrare din țară, biletul pentru un adult fiind de doar 7 lei.

Pe linkul de mai jos, găsiți lista completă a celor mai bine cotate grădini botanice și parcuri dendrologice din țară: https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-bine-cotate-gradini-botanice-si-parcuri-dendrologice-din-romania/

Clubulcopiilor.ro este un director web unde părinții pot găsi cu ușurința informații despre grădinițe și creșe, parcuri tematice, locuri de joacă, cursuri de perfecționare și inițiere, idei pentru excursii în natură, atracții turistice, restaurante prietenoase cu copiii, precum și diverse evenimente adresate familiilor din Romania.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.