Jump to content

Câtă carne conţin în realitate crenvurştii de pui


Recommended Posts

Posted

Câtă carne conţin în realitate crenvurştii de pui

Faptul că mezelurile nu reprezintă o alegere pentru o alimentaţie sănătoasă este cunoscut de toată lumea. La modul general vorbind este înţelept să le evităm atât cât putem. Însă nu le putem ocoli în mod constat o viaţă întreagă. Crenvurştii, mai ales cei de pui, reprezintă în cazul multor români o opţiune pentru micul dejun. Cât de sănătoşi sunt şi dacă este bine să îi consumăm am aflat de la medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Un sfert carne, restul adaosuri

„Aceşti crenvuşti conţin 38 la sută carne de pui, foarte puţin de altfel. Şi în compoziţia acestui preparat găsim slănină, despre care am mai discutat că nu este un produs sănătos. Eticheta nu poate fi uşor citită foarte bine şi sunt, din păcate, foarte mulţi consumatori care nu dau importanţă la acest aspect. Din punctul meu de vedere, chiar dacă am consemnat procentul de carne, foarte puţin din acest produs conţine o ingrediente sănătoase. Un sfert dintr-un crenvuşti este carne de pui, restul fiind adaosuri, ba slănină, ba proteină din soia etc.  Aşadar, nici crenvuştii nu reprezintă o sursă de alimentaţie sănătoasă. Eu îi pun întotdeauna pe aceeaşi treaptă cu salamurile. Orice produs alimentar preparat din cărnuri tocate la care se adaugă diverse este nesănătos. Foarte multe persoane, când citesc pe etichetă crenvuşti sau parizer de pui, spun că acestea nu conţin untură şi consideră că sunt preparate slabe. Aceste persoane se întreabă de ce preparatele respective nu sunt recomandate. Eu spun că sunt doar aparent slabe.  Şi în sprijinul afirmaţiei vine eticheta, pe care, dacă o citim cu atenţie, vedem toţi compuşii nesănătoşi conţinuţi. Prin urmare, conţinutul foarte redus în principii nutritive sănătoase este cel care mă reţine să spun că sunt alimente care ar putea fi recomandate într-o alimentaţie sănătoasă”, ne-a explicat medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu, şefa secţiei Diabet, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Spitalul Judeţean Galaţi.
Pui şi porc în acelaşi preparat
Medicul nutriţionist a ţinut să menţioneze şi faptul că, tot de pe etichetă, putem afla faptul că un crenvuşti de pui conţine chiar şi carne de porc. „Am avut surpriza să văd un pateu din ficat de raţă, care este foarte căutat, care conţinea doar 1, 5 la sută, o cantitate infină, de ficat de raţă. În rest conţinea carne de porc, de pui, soia etc. Numai ceea ce ar trebui să conţină nu avea. Aşa se întâmplă şi cu crenvurştii. Conţin foarte puţină carne de pui şi, în completare, aditivi şi alte ingrediente nesănătoase. Dacă suntem atenţi la etichetă, vom observa că şi crenvurştii de pui, o parte dintre ei, conţin şi alte tipuri de carne, cum ar fi cea de porc. Şi mai trebuie menţionat un aspect foarte important. Toate aceste preparate au un conţinut foarte mare de sare. Orice bolnav de rinichi sau de inimă, dacă consumă astfel de produse, asimilează foarte multă sare, ceea ce nu face decât să îi agraveze boala”, a completat Magdalena Moroşanu.
Aşadar, ar trebui să limitaţi pe cât posibil consumul de crenvuşti. Specialistul nostru în nutriţie vă recomandă, ca şi în cazul salamurilor, să consumaţi astfel de preparate cel mult o dată pe lună. Asta pentru a avea o viaţă sănătoasă şi pentru a evita riscul îmbolnăvirilor la vârste fragede.

E-urile, pe înţelesul tuturor

Toţi crenvurştii conţin E-uri, aşa că ar trebui să ştim exact care sunt aceştia.
E250 – nitrit de sodiu. Nitritul de sodiu este adăugat pentru a împiedica schimbarea culorii preparatului, însă se crede că determină creşterea riscului de cancer. Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi au un risc crescut cu 20 la sută de a se îmbolnăvi de cancer.
E451 – trifosfaţi de potasiu şi sodiu. Trifosfaţii sunt săruri produse sintetic, ce acţionează ca stabilizatori. Dau o textură fermă preparatului şi permit uleiurilor şi grăsimilor să se amestece cu apa. E451 este folosit şi în detergenţi, pentru dedurizarea apei.
E452 – polifosfaţi. Sunt emulsificatori şi stabilizatori, care îmbunătăţesc textura crenvurştilor şi împiedică râncezirea. Deocamdată, nu a fost găsită nicio evidenţă a riscului pentru sănătate.
E301 – ascorbat de sodiu. Este o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.

Atenţie la etichetă

Daily Mail a publicat, în urma unor studii, o listă cu ingredientele conţinute de crenvurşti. Chiar dacă fiecare ingredient în parte nu sperie foarte mult, combinaţia lor duce la un aliment nu foarte sănătos.
Carne. De obicei, crenvurştii sunt preparaţi din resturi de carne de porc (bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase), la care se adaugă pui sau curcan. Însă unele varietăţi conţin foarte puţină carne. În schimb, au până la 64 la sută carne recuperată mecanic (pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi rezultatul amestecat cu apă).
Amidon. De obicei, crenvurştii conţin amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul conferă mai mult volum şi leagă compoziţia şi face ca aceasta să arate “a carne” şi să fie mai gustoasă.
Sare. Crenvurştii conţin aproximativ 2 la sută sare, ceea ce înseamnă că intră în categoria alimentelor cu nivel ridicat. Un crenvurşti de 35 de grame conţine până la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandată zilnic pentru un adult.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.