Jump to content

Primăria pune taxe pe animalele de companie ale gălăţenilor


dcp100168

Recommended Posts

Primăria pune taxe pe animalele de companie ale gălăţenilor

Sub sancţiunea unei amenzi contravenţionale cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, Primăria Galaţi vrea să-i oblige pe proprietarii sau deţinătorii de câini sau pisici de companie să-şi declare prietenii blănoşi, în vederea înregistrării lor. De asemenea, stăpânii sau deţinătorii vor trebui, sub ameninţarea sancţiunii, să-şi identifice animalul prin microcipare, crotaliere sau tatuare. Iar dacă nu vor accepta să-şi sterilizeze animalul de companie, vor plăti o taxă de montă stabilită de Consiliul Local pentru fiecare generaţie de pui şi tip de animal de companie!
Regulile cu pricina sunt cuprinse în regulamentul de gestionare a populaţiei canine şi feline cu stăpân din municipiul Galaţi, supus dezbaterii pubice.

Intenţii bune, dar cu lipsuri

Primăria Galaţi şi-a propus un recensământ al pisicilor şi câinilor de companie prin înregistrarea lor, stoparea înmulţirii nedorite a animalelor de pe domeniul public sau privat, prevenirea abandonului, dar şi educaţia şi responsabilizarea cetăţenilor. Va exista chiar un registru al animalelor de companie, în care pisicile şi câinii vor fi înregistraţi pe baza declaraţiei scrise a proprietarului sau deţinătorului acestora, creându-se astfel o baza de date informatizată. Tot stăpânul va trebui să comunice orice schimbare survenită în situaţia juridică şi starea de sănătate a animalului în termen de 30 de zile de la apariţia evenimentului.

Reguli corecte

Prin regulament, Primăria impune ca deţinătorii de câini şi pisici de companie să aibă vârsta minimă de 14 ani şi să-i asigure prietenului sănătatea şi bunăstarea, respectând normele sanitar-veterinare, de curăţenie şi igienă, fără a aduce atingere liniştii şi ordinii publice, precum şi drepturilor vecinilor. De asemenea, se interzice accesul câinilor si pisicilor de companie în locurile de joacă pentru copii. E de la sine înţeles că însoţitorii câinilor şi pisicilor de companie trebuie să cureţe excrementele lăsate de animal în spaţiile publice.

Castrare sau taxă

Regulamentul prevede că proprietarii sau deţinătorii câinilor sau pisicilor de companie au obligaţia sterilizării acestora. Sunt exceptaţi câinii cu valoare ai ministerelor Apărării sau de Interne, câinii utilitari şi cei înregistraţi de către Asociaţia Chinologică (cu pedigree) sau pisicile de companie înregistrate de către asociaţiile de profil, animalele din rasele româneşti recunoscute de Federaţiile Internaţionale (cu sau fără pedigree), precum şi animalele a căror stare de sănătate nu permite intervenţia chirurgicală. În acest caz, spune regulamentul, deţinătorul va trebui să prezinte o adeverinţă de la medicul veterinar. Costurile sterilizării vor fi suportate de către proprietari, care vor trebui să prezinte adeverinţa eliberată de medicul veterinar care să ateste castrarea.

Lecţia Primăriei Oradea

Autorităţile gălăţene ar putea să ia lecţii de la Primăria Oradea care a demarat din 15 iulie recensământul populaţiei canine şi microciparea câinilor. Dar asta n-a impus ca stăpânii să bată drumul la Primărie şi nici să dea bani pe cipare. Delegaţii Direcţiei Tehnice şi ai Poliţiei Locale au pornit din casă în casă, împreuna cu medicii veterinari. Au fost colectate datele privind rasa, talia, sexul, culoarea, vârsta şi situaţia câinelui (microcipat, sterilizat), iar microciparea, adică întroducerea sub piele a unui cip cât un bob de orez, ce conţine numele şi adresa proprietarului a fost gratuită. Şi Primăria Oradea a impus ca toţi stăpânii să-şi sterilizeze câinii, cu excepţia animalelor bolnave ori a celor cu certificat pedigree, care demonstrează că se înmulţesc controlat. Orădenii ai căror câini nu se încadrează în aceste categorii, dar nici nu doresc sa-si opereze animalele, vor plăti anual o taxă specială de 100 de lei. În paralel, zilnic, trei echipe de hingheri adună câinii comunitari, tratând cu prioritate sesizările. Câinii sunt duşi în adăpost, unde sunt cipati şi sterilizaţi, în aşteptarea adopţiei. Toate pentru că, scrie presa locală, primarul Ilie Bolojan, vrea ca, la 1 ianuarie 2016, Oradea să fie un oraş fără câini comunitari.
Cât despre regulamentul supus dezbaterii publice de Primăria Galaţi puteţi transmite sugestii, comentarii, reclamaţii pe adresa de mail tehnic@primaria.galati.ro

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ma intreb cum au reusit cei din Oradea si cei din Tulcea sa scape de comunitari. Am stat o luna in Tulcea si am numarat 5 (CINCI) patrupezi.... 3-4 intr-un parc / Piata Noua si 1-2 in Santierul Naval VARD. Poate mi-a slabit vederea si memoria dar mai multi n-am vazut. O fi din cauza ca ei nu au un Bacalbasa in CL....

Link to comment
Share on other sites

Scuze, CJ...CL...SJ....Bacalbasa ii pupa sub coada oriunde ar fi...

Am mai numarat patru caini in Tulcea acum, in week-end....deci, 4+3+2=9 (NOUA, da??) patrupezi de talie mare vazuti (de mine) in Tulcea.....pe aia mici de latra mult, cu domiciliu stabil la curti nu-i mai numar ca e plin pe stradute....

In Galati vad noua caini din Tiglina pana la Ultimul Leu... 8-}

Ori e mare Galatiul, ori e prea mica Tulcea :-?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Auzi, dar eu de ce trebuie sa sterilizez cainele sau pisica de rasa? Daca e de rasa, trebuie sa ducem rasa respectiva la disparitie? Sa eutanasieze Primaria toti maidanezii din Galati si pe cuvantul meu ca daca apuc sa traiesc ziua fara nici un caine maidanez in Galati, o sa sterilizez animalul de companie. Singura conditie este aceasta: sa dispara in primul rand TOTI maidanezii din Galati.

 

Cum asa ceva nu va fi posibil niciodata, nu cred ca are dreptul Mariusica sa imi ceara mie sa imi sterilizez animalul de rasa. Animalul de rasa este proprietatea mea, pentru care am platit si voi plati pana va inchide ochii (otravit de vecini, cum a fost si cazul cainelui meu care a apucat sa traiasca 13 ani ingrijit de mine). Adica vecinii au hotarat sa otraveasca un caine de rasa, dar au crutat viata cainilor maidanezi din cartier pe care, probabil ii hranesc in continuare.

 

Ca mi-au otravit cainele e una, dar sa mai vad la stiri ca un copil de 4 ani a fost ucis de cainii maidanezi, in mijlocul zilei, in mijlocul Bucurestiului, mi-a pus capac. Daca va aduceti aminte cat tam-tam s-a facut cand s-a tras cu arcul intr-un caine maidanez....Urlau televizoarele, curgea cerneala, se faceau talk-show-uri..... Nu e bine nici asa, trebuia sa tinteasca intre ochi.....Lu' ala i-a tremurat mana...Mie nu o sa-mi tremure. Incep curatenia in Mazepa imediat cum vin acasa. Am copil in varsta de 3 ani si 7 luni si vreau sa-l vad in siguranta.... Mariusica Stanica.....ai sa auzi de caini omorati in masa in Mazepa. Si pe unde ii mai prind. Legea imi da dreptul sa am arma cu aer comprimat, nu-i asa? Auzi la el....Taxe si sterilizari pentru caini de rasa.... Vedea-te-as taxat de maidanezii lu' Spiderman....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.