Jump to content

Comparaţie între arenele sportive din Galaţi şi Piatra Neamţ


Recommended Posts

Posted

Comparaţie între arenele sportive din Galaţi şi Piatra Neamţ

* În vreme ce „noul stadion” al Galaţiului se mută de pe "Dunărea" în Cantemir şi retur, Piatra Neamţ se laudă cu un stadion municipal de nivel european, cotat de UEFA cu trei stele * La Piatra Neamţ, realizarea sălii polivalente a durat aproape zece ani, dar investiţia oferă condiţii excelente pentru desfăşurarea competiţiilor sportive * Nemţenii au complex turistic cu bazine şi terenuri de fotbal, volei, baschet, piste de skateboard şi role, noi avem mizerie şi delăsare la Plaja Dunărea

„Noul stadion”, „noul mall” şi „noua Primărie”, au fost punctele cheie ale „noului Galaţi” promis în campania electorală de primarul Marius Stan. Dacă „noua Primărie” e în ceaţă, iar „noul mall” ar putea fi cel construit de NEPI, „noul stadion” ar fi trebuit să fie, conform ultimelor planuri prezentate de Marius Stan, mai mult decât un stadion! Un veritabil centru olimpic, cu stadion de ultimă generaţie, sală de sport performantă, bazine olimpice, construit fix în cartierul Cantemir, în colaborare cu Brăila. „Construcţia stadionului durează în jur de un an şi jumătate, astfel că în 2014, cel târziu în 2015, ar trebui să-l avem gata”, declara edilul urbei.
În condiţiile în care preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a dezlănţuit, recent, un atac dur la adresa autorităţilor gălăţene, iar „pactul” Asocierii de Dezvoltare Intercomunitară Galaţi - Brăila - Tulcea nu a fost votat nici acum de aleşii noştri, e greu de crezut că proiectul olimpic mai e în picioare! E posibil să se revină la proiectul iniţial, prin care noua arenă urma să fie construită în locul Stadionului „Dunărea”, unde trebuia să fie ridicată Primăria.
În vremea asta, Piatra Neamţ, condusă de primarul Ştefan Gheorghe - "Pinalty" se laudă cu un stadion municipal modernizat şi extins, şi spune cu mândrie că UEFA i-a cotat arena cu trei stele, fapt ce a permis intrarea în categoria „Elite”.

Lucrări fără „Glorie”

Până când se hotărâşte Primăria Galaţi unde pune noul stadion şi cu cel bani îl face, pe 24 octombrie ar trebui să fie gata prima etapă a proiectului de modernizare a Stadionului Municipal "Gloria", executată de firma Super A Plus K, cu 1.257.832 de lei, fără TVA. Conform contractului, este vorba de lucrări la reţele de apă şi canalizare, montare centrală termică, vestiare, alimentare cu gaze naturale, împrejmuiri şi spaţii verzi, dar şi lucrări de reparaţie şi de întreţinere a complexelor sportive. Proiectul general are în vedere: drenaj, colectare şi evacuare ape pluviale, gazon natural, parcare, drumuri, alei, tribune cu 672 de locuri, cabine de bilete, montare instalaţie sonorizare şi instalaţie de iluminat. În vreme ce lângă ei se lucrează, rugbiştii îşi văd de antrenamente şi de meciuri pe un teren ce seamănă mai degrabă cu un islaz comunal bun pentru o miuţă de duminică.

Investiţii constante

Primăria Piatra Neamţ ne-a informat că media anuală a investiţiilor la stadionul municipal, calculată pentru ultimii trei ani, a fost de 3.700.000 de lei. Arena echipei FC Ceahlăul Piatra Neamţ are o capacitate de aproximativ 18.000 locuri, instalaţie de nocturnă la terenul principal şi la terenurile de antrenament, pistă de atletism, teren pentru antrenament cu gazon sintetic, dotat cu un sistem propriu pentru captarea apelor din precipitaţii racordat la reţeaua de canalizare pluvială a oraşului şi cu un sistem pentru topirea zăpezii! Noi înghiţim în sec!

"Polivalenta - un vis devenit realitate"

Aşa mărturisea, pe blogul personal primarul municipiului Piatra Neamţ, anunţând că „după mulţi ani de lucrări, de momente de impas, de căutări ale fondurilor, în toamna anului 2011 Sala Polivalentă va putea găzdui primele competiţii”. E drept, realizarea a durat aproximativ zece ani, dar în prezent investiţia „oferă cele mai bune condiţii din ţară pentru desfăşurarea competiţiilor sportive”. Dacă sala mare are o capacitate de 4.000 de locuri, sala de antrenament poate găzdui 200 de spectatori. „Investiţia a fost realizată cu fonduri de la bugetul de stat, prin Compania Naţională de Investiţii, valoarea fiind de 27.312.779 de lei pentru sala mare şi 4.017.165 de lei pentru sala mică. Municipiul Piatra Neamţ a contribuit prin realizarea reţelei de utilităţi în valoare de 4.927.684 de lei, iar în jurul sălii au fost amenajate spaţii verzi”, ne-a comunicat primarul "Pinalty".
Polivalenta nemţenilor dispune de pardoseală hiperelastică, sală de forţă, săli de încălzire, vestiare dotate conform cerinţelor forurilor europene, tabelă de marcaj electronică şi un lift special pentru persoanele cu dizabilităţi, fapt ce a permis desfăşurarea unor competiţii sportive în scaun rulant.

Patinoar polivalent

La Galaţi, primarul Marius Stan a decis să transforme cu totul Patinoarul Artficial din Galaţi în sală polivalentă, după ce a schimbat numele instituţiei peste noapte, pentru prima gală de box a lui Cristian Ciocan. „Este un proiect pe care îl am pe masă, cu studiu de fezabilitate făcut, costă aproape 2 milioane de euro dacă ne raportăm doar la competiţii interne - baschet, handbal, volei, futsal, dans sportiv. Dacă dorim să îndeplinim criterii şi pentru competiţii europene, ar însemna peste 3 milioane de euro”, declara primarul oraşului, în faţa consilierilor locali, la începutul anului. Până la urmă, decât o sală veche şi neterminată, mai bine un patinoar bun la toate...

Bani, bani, bani

În vreme ce la Galaţi sportul, cultura, religia şi distracţia sunt finanţate la grămadă, la Piatra, primarul "Pinalty" a alocat în acest an 1,08 la sută din totalul cheltuielilor municipalităţii pentru susţinerea sportului. În bugetul general al municipiului Piatra Neamţ, cheltuielile anului 2013 sunt estimate la 216.899.000 de lei, ceea ce înseamnă 2.550 de lei pentru fiecare din cei 85.055 de cetăţeni ai oraşului. Galaţiul, care are o populaţie de aproape trei ori mai mare, are un buget de cheltuieli de 348.410.000 lei, adică 1.296 de lei pe cap de gălăţean.

Paradisul estival de la poalele Cernegurei
Deşi s-ar fi putut mulţumi să le ofere turiştilor şi propriilor localnici peisajul montan, zona istorică şi mănăstirile, Primăria Piatra Neamţ a investit peste 4 milioane de euro în Ştrandul Tineretului, inaugurat în 1968. Situat la poalele muntelui Cernegura şi în aval de barajul peste râul Bistriţa, complexul turistic şi de agrement este cel mai mare şi mai modern din nord-estul ţării. Atracţia turistică este imensă, dat fiind că ştrandul dispune de bazine de înot (dintre care unul cu dimensiuni olimpice), terenuri de tenis de câmp şi fotbal, tenis de masă, terenuri de volei pe nisip şi baschet, piste de skateboard şi role, spaţii de joacă pentru cei mici, teren de paintball, căsuţe cu baie şi tot confortul pentru cazare, spaţiu special amenajat şi dotat pentru grătare, terase, cluburi şi discoteci şi o instalaţie de tiroliană. La Ştrandul Tineretului se găseşte şi un patinoar de 648 de metri pătraţi, iluminat nocturn, care, pe timpul verii este transformat într-un teren de volei pe nisip.
Şi tot Primăria a investit într-o fântână arteziana muzicală, cu care se laudă că-i opreşte din drum pe trecători. Perdele de apă ţâşnesc din platoul de granit şi se înalţă până la doi metri, în diferite culori şi combinaţii, fac piruete, apoi se retrag încet la sfârşitul melodiei. Culorile proiectate de la baza tuburilor apar asemenea unui curcubeu…
Ei, lăsaţi, că noi rămânem cu Păpădia şi cu mizeria de la Plaja Dunărea!

Suntem mai bine plătiţi decât nemţenii

Judeţul Neamţ are o populaţie de 470.766 de persoane, cu 65.000 de suflete mai mică decât judeţul Galaţi. La poalele Pietricicăi, conform statisticilor oficiale, 77.880 de oameni aveau un loc de muncă în luna iunie a acestui an. În Galaţiul care numără 536.167 de persoane, în luna iunie, erau 109.646 de salariaţi.
Potrivit Direcţiei de Statistică, gălăţenii sunt mai bine plătiţi decât nemţenii. Astfel, dacă la Galaţi, în luna iunie, salariul mediu brut era de 1.921 de lei de persoană, iar cel net de 1.393 de lei de persoană, la Neamţ, salariul mediu brut nu depăşea, în aceeaşi perioadă, 1.575 de lei brut şi 1.139 de lei net.

Şomeri mai puţini la Piatra

Nu mai puţin de 9.874 de şomeri număra judeţul Neamţ în luna iunie, în vreme ce statisticienii din Galaţi contabilizau, în aceeaşi perioadă, 16.918 şomeri. Galaţiul conduce în topul sărăciei cu o rată a şomajului de 8,6 la sută, în vreme ce Neamţul are o rată cu trei procente mai mică - 5 la sută. La Neamţ, deşi valoarea produsului intern brut pe cap de locuitor este mai mică decât la Galaţi, ea este în creştere. Astfel, potrivit Econtext, la Neamţ, PIB-ul a crescut cu 3,8 procente, de la 3.664 de euro pe cap de locuitor (în 2008) la 3.803 de euro pe cap de locuitor (în 2013). Galaţiul este în regres, cu un PIB care a scăzut cu 1,7 la sută, de la 4.659 de euro pe cap de locuitor (în 2008), la 4.582 de euro pe cap de locuitor (în 2013).

Cât costă o casă în centru

Dacă e vorba de centrul municipiului Piatra Neamţ, un apartament cu trei camere poate costa între 43.000 şi 52.000 de euro. În centrul Galaţiului, un apartament cu trei camere sare de 50.000 de euro, ba poate ajunge chiar şi la 75.000 de euro, pentru un imobil din categoria "lux".

Portal pentru cetăţeni

Primăria Piatra Neamţ nu are un simplu site, ci un portal prin care cetăţenii pot beneficia de o serie de servicii publice din faţa calculatorului personal: programare de audienţe şi căsătorii, cereri de urbanism şi autorizaţii de construire. Investiţia s-a realizat prin proiectul "Inovaţie şi informatizare pentru cetăţeni şi mediul de afaceri", în valoare de 1.374.000 euro, cu finanţare europeană.

Fotbalul te face primar

Ce au în comun primarul Marius Stan şi edilul Neamţului, Ştefan Gheorghe? Fotbalul, desigur. Democrat-liberalul care şi-a transformat porecla "Pinalty" în brand este deja la al treilea mandat consecutiv. Şi nu e niciun secret că şi lui Stan i-ar fi plăcut să poarte, precum "Pinalty", titlul de preşedinte de onoare al clubului de fotbal pe care l-a condus.

viata-libera.ro


Unde-i mai scumpă viaţa, la Neamţ sau la Galaţi?

Nu numai nouă ni s-au scumpit apa şi canalizarea de la 1 iulie, ci şi nemţenilor, şi tot pe baza unui plan tarifar prestabilit de compania de distribuţie. Nemţenii plătesc 4,41 lei pentru un metru cub de apă potabilă, cu 12 bani mai mult decât noi. Canalizarea îi costă 3,77 lei pe metru cub, în vreme ce noi plătim 2,17 lei. Nu numai aleşii noştri se întreabă de ce ne costă utilităţile aşa scump, ci şi preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărîţă, care a declarat presei locale că nu există o documentaţie care să justifice aceste majorări.
Iarna nu-i ca vara - Gigacalorie fluctuantă
În vreme ce noi, gălăţenii, plătim 247,73 de lei pe gigacalorie, fie vară, fie iarnă, iar majorările preţului energiei termice sunt suportate de la bugetul local, nemţenii au parte de o gigacalorie fluctuantă. Conform deciziei aleşilor locali, în iarnă au plătit 321,12 lei pe o gigacalorie, iar din aprilie şi până la 1 noiembrie gigacaloria le este facturată la preţul de 287,73 de lei.
Facilităţi diferenţiate - Transportul nostru, mai ieftin
Nemţenii plătesc pentru o călătorie cu mijloacele locale de transport doi lei, cu 50 de bani mai mult decât noi. La Piatra Neamţ, printre beneficiarii de transport comun gratuit se numără: persoanele cu handicap grav şi asistenţii şi însoţitorii lor, însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, însoţitorii adulţilor cu handicap auditiv şi mintal accentuat, dar şi beneficiarii de ajutor social care efectuează muncă în folosul comunităţii. Pe lista de gratuităţi îi mai găsim pe elevii care au obţinut premii la olimpiadele naţionale, pe părinţii beneficiari de ajutor social care îşi însoţesc copiii la grădiniţă şi în clasa I, şi pe pensionarii din câteva cartiere ale căror venituri lunare nete se situează sub nivelul salariului minim brut pe economie.

viata-libera.ro
 

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.