Jump to content

Ce vă aşteaptă dacă vă stricaţi maşina pe drumurile publice


dcp100168

Recommended Posts

Ce vă aşteaptă dacă vă stricaţi maşina pe drumurile publice

* Un gălăţean a avut parte de un weekend de coşmar, după ce drumul său cu maşina a trecut printr-o groapa „uitată” de muncitori pe Centură * Obţinerea de despăgubiri este posibilă teoretic, dar implică nervi de oţel şi răbdare

Problema găurilor din asfalt nu este doar a gălăţenilor, dar absurdul unor situaţii parcă ne fac să tindem spre vârful topului când vine vorba de „surprize”. Fără a exagera câtuşi de puţin cu termenul „surpriză”, aducem în atenţie o situaţie semnalată de un gălăţean zilele trecute, după ce a avut neplăcuta experienţă cu o reminiscenţă a unei lucrări în dulcele stil „gospodăresc” al celor care cârpesc şoselele.
S-a întâmplat de Drumul de Centură, în timp ce gălăţeanul nostru se deplasa către Ţiglina 3. La umbra Viaductului, îl aştepta surpriza. „Şoferul nu a văzut groapa, rămasă probabil după nişte lucrări de asfaltare. Este adâncă de vreo zece centimetri şi are aproape un metru pătrat, dar nu este semnalizată în niciun fel. A trecut peste ea. Cauciucurile şi jenţile pe partea dreaptă, faţă şi spate, s-au făcut praf”, ne-a spus Cristian Obreja, proprietarul maşinii avariate.
Gălăţeanul s-a dus glonţ la Primărie, să afle ce trebuie să facă şi eventual să încerce primele demersuri pentru a-şi căuta dreptatea.

Complicatul hăţiş al recuperării banilor

La sediul municipalităţi, Cristian Obreja, în calitate de păgubit, a fost direcţionat pe la câteva uşi, pentru a afla, în cele din urmă, că trebuie să depună o sesizare la Registratură. Ca unul care nu a mai păţit aşa ceva niciodată, nu a ştiut că nu la uşa Registraturii din incinta Primăriei de pe Domnească nr. 68 trebuie să bată, ci la ghişeul de pe strada Fraternităţii, vizavi de BNR, sau să o trimită on line. Nici nu i-a spus nimeni, aşa că omul a rămas cu jalba nedepusă.
"Vreau să îmi recuperez banii, pentru că e vina celor care au făcut lucrarea aia, iar drumul e al Primăriei. Eu nu am CASCO şi nici bani nu am ca să îmi repar maşina pe cheltuiala mea!”, susţine gălăţeanul.
În această situaţie, va trebui să se înarmeze cu răbdare şi nervi, regulă valabilă, de altfel, pentru toţi cei care au ghinionul să îşi strice maşinile prin gropile oraşului. Depunerea unei sesizări la Primărie este doar primul pas pe care trebuie să îl facă ghinioniştii.
„De la Registratură, plângerea este direcţionată la Direcţia de Lucrări Publice şi Infrastructură. Acolo se verifică a cui e groapa, respectiv cine a contractat lucrarea, dacă e vorba de aşa ceva. Atunci, păgubitul trebuie să se îndrepte împotriva acelei societăţi sau firme. Cel mai fericit caz este când în culpă se află un operator privat, dar oricum este nevoie de o documentaţie destul de stufoasă şi de mult timp”, a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Pe cale de consecinţă, dacă sunteţi dependenţi de maşină şi o eventuală avariere a acesteia v-ar pune în dificultăţi mari, ar fi bine să exersaţi ocolirea gropilor cu graţie sau, dacă totuşi răul se întâmplă, luaţi în considerare să scoateţi bani din buzunar, să vă faceţi asigurare sau să aşteptaţi câteva luni bune ca să fiţi despăgubiţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Despăgubiri pentru maşinile ”rupte” pe drumurile naţionale. Şase gălăţeni se luptă cu autorităţile, pentru gropile din asfalt

  • Valoarea despăgubirilor solicitate de şoferii gălăţeni care şi-au stricat maşinile pe şosele se ridică la 20.000 de lei
  • Oficial, DN 24 D ridică cele mai mari probleme

Repararea unei maşini după ce a fost avariată ca urmare a stării şoselei poate fi, în cele mai multe situaţi, un demers dificil, care costă timp şi nervi. Cine are asigurare, se poate considera fericit, pentru că scapă de corvoada de a plăti din buzunar, direct, înlocuirea pieselor sau remedierea unei avarii, dar cine nu deţine o poliţă se poate considera cu adevărat ghinionist. Soluţia prin care datul prin gropi nu vă destabilizează bugetar iremediabil este să daţi în judecată administratorul drumului, dar un proces durează şi, până la finalizarea acestuia, maşina trebuie oricum reparată.

Şase gălăţeni se luptă în prezent să-şi recupereze pagubele în instanţă, după ce şi-au "rupt" autoturismele pe drumurile naţionale. Acţionarea în justiţie a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), prin Direcţia de Drumuri şi Poduri Iaşi, administrator direct al reţelei de DN-uri din judeţul Galaţi, a fost soluţia adoptată de respectivii şoferi. Nu se ştie, deocamdată, ce va decide instanţa, dar speranţe sunt, din moment de trei gălăţeni au reuşit, anul trecut, să obţină câte ceva.

"Pe rolul instanţelor din Galaţi sunt şase dosare având ca obiect despăgubiri solicitate de persoanele fizice şi juridice, valoarea totală a acestora fiind de 18.133,14 lei. În anul 2015, au fost achitate despăgubiri pentru trei dosare, soluţionate în urma acţiunilor formulate la instanţele de pe raza judeţului Galaţi, suma totală plătită cu titlu de despăgubiri fiind de 9.646,77 lei", precizează CNADNR, în răspunsul formulat la adresa înaintată de noi.

Per ansamblu, Galaţiul face parte dintr-un top al judeţelor din Moldova unde au fost înregistrate cele mai multe acţiuni în instanţă împotriva administratorilor drumurilor naţionale. De-a lungul anilor, Direcţia de Drumuri şi Poduri de la Iaşi a fost bombardată cu zeci de cereri de chemare în judecată, nu doar din partea şoferilor gălăţeni, ci şi din zona judeţelor Iaşi şi Suceava.

Investiţii de miliarde

Aşa arată raportul CNADNR desfăşurat pe segmentele de drumuri pe care le administrează în judeţul nostru. Fie că este vorba de lucrări deja realizate, fie de proiecte aflate în diverse stadii mai mult sau mai puţin incipiente, valoarea însumată a fondurilor alocate pentru ca şoselele gălăţene să nu merite, oficial, titlul de "capcane", este una apreciabilă: peste 14 miliarde de lei cu TVA, cei mai mulţi bani fiind direcţionaţi, potrivit informaţiilor furnizate de CNADNR, către DN 22 B Galaţi - Brăila, în proiect fiind inclusă şi realizarea de-acum celebrului pod peste Dunăre.

DN 24 D, "oaia neagră"

Considerată drum naţional secundar, şoseaua a ajuns în ograda CNADNR - Direcţia Iaşi prin preluare de la Consiliul Judeţean Galaţi, respectiv Consiliul Judeţean Vaslui, prin două protocoale, în 2008. Din 2010 până acum, DN 24 D a fost supus unor lucrări "constând în reparaţii pe suprafeţe izolate şi întinse, cu terţi şi în regie proprie, de către S.D.N. Galaţi şi respectiv S.D.N. Bârlad", dar niciodată unui proces de reabilitare serios. De vină ar fi şi drumul, prin particularităţile sale, dar şi felul în care ar fi fost administrat de autorităţile judeţene. Redăm, integral, argumentaţia celor de la CNADNR vizavi de şoseaua-coşmar a Galaţiului: "Având în vedere elementele geometrice ale drumului, clasa tehnică, precum şi zestrea precară existentă pe DN 24D, drum preluat de la consiliile judeţene, pentru a atinge parametrii unui drum naţional este necesară modernizarea acestuia, ceea ce presupune alocarea unor fonduri însemnate, în detrimentul altor lucrări prioritare la nivel naţional. D.R.D.P. Iaşi a propus în programele de proiectare de RK pentru anii 2009-2016, efectuarea expertizei tehnice „Reabilitare DN 24D km.0+000 - 84 +740, Bârlad - intersecţie DN 26"".

Cu alte cuvinte, DN 24 D nu are o importanţă strategică nici pentru judeţul Galaţi, nici la nivel naţional sau măcar regional, ceea ce pune sub semnul îndoielii direcţionarea într-un viitor prea apropiat a fondurilor necesare pentru reparaţii capitale. Având în vedere valorile mici acordate ca despăgubiri şoferilor care reclamă starea drumurilor drept cauză a prejudiciilor înregistrate la maşini, nu este de mirare că statul preferă să plătească cu ţârâita, decât să investească în ceva durabil şi sigur.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.