Jump to content

Vagoane cu azbest cancerigen pe ruta Galaţi - Buzău


dcp100168

Recommended Posts

Experţii Corpului de Control al Guvernului au început, de joia trecută, o investigaţie la CFR Călători, în cazul vagoanelor cumpărate din Franţa care conţin azbest, o substanţă cancerigenţă extrem de periculoasă, interzisă în Uniunea Europeană din 2005, transmite Digi 24.

Între 2006 şi 2010, CFR Călători a achiziţionat de la societatea REMARUL „16 februarie” S.A. Cluj-Napoca 34 de rame electrice pentru care a plătit circa 104 milioane de lei. La rândul său, această societate luase vagoanele respective din Franţa. În luna iunie, în timpul unor lucrări de reparaţie, s-a descoperit că vagoanele erau căptuşite cu azbest.

Opt dintre cele 34 de vagoane sunt încă în circulaţie, pe rute secundare electrificate: Braşov-Miercurea Ciuc-Topliţa, Braşov-Teius, Teiuş - Cluj, Teiuş - Simeria, Galaţi - Buzău, Buzău-Ploieşti. Restul au fost scoase din uz, pentru reparaţii, dar CFR Călători nu a avut banii necesari şi astfel ele au rămas trase pe linie moartă.

Practic, Corpul de Control vrea să descopere cum a fost posibilă achiziţionarea acestor vagoane, din moment ce se ştia din 2005 că azbestul este cancerigen şi că a fost interzis de Uniunea Europeană. Achiziţia s-a făcut în timp ce la conducerea companiei se afla Alexandru Noapteş. El a avut probleme cu Agenţia Naţională de Integritate, după ce nu a putut justifica o parte din avere.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.