Jump to content

Sculpturile "Unire" şi "Uitare" zac îngropate în iarbă


dcp100168

Recommended Posts

Sculpturile "Unire" şi "Uitare" zac îngropate în iarbă

* Sculpturile de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor sunt vandalizate în mod repetat

 

54e71e480395d85ba0cadee78a09c0a8_L.jpg
 
 

Trecem în fiecare zi pe lângă ele aproape fără să le vedem. Două lucrări de sculptură în piatră, cândva frumoase şi reprezentative pentru Galaţi, zac lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, pe latura dinspre strada Brăilei, aproape îngropate de vegetaţia din jur, ciobite şi neîngrijite, purtând urmele vandalizărilor repetate la care au fost supuse.

Au fost trei

Prima, cea înfăţişând o femeie cu capul pe antebraţ, se numeşte „Uitare” şi a fost realizată în 1969 de sculptorul Cristian Breazu (n. 1943, stabilit din 1987 în Franţa). Cealaltă, reprezentând două siluete îmbrăţişate, se numeşte „Unire”, îi aparţine sculptorului gălăţean Silviu Catargiu (n.1939) şi a fost făcută în 1972.

Iniţial, au fost trei lucrări, aşezate în linie, paralel cu Casa de Cultură a Sindicatelor, cea de-a treia fiind „Cap de adolescent”, creaţie în marmură purtând semnătura unui alt gălăţean, regretatul Marcel Grosu (n.1929 - d. 2006). De câţiva ani, aceasta din urmă se află, însă, depozitată în magazia Casei de Cultură a Sindicatelor, după cum aflăm de la Costel Racoviţă, administratorul instituţiei: „Cele două, aflate în vecinătatea Casei de Cultură, au fost răsturnate: abia anul acesta am reuşit să le repoziţionăm cumva. Lucrările se află pe inventarul instituţiei noastre, fiind donate de Comitetul de Cultură din anii '70. Pe cea de-a treia, „Cap de adolescent”, am luat-o şi am depozitat-o în interior, întrucât, fiind de marmură şi fiind mai uşoară, putea fi furată oricând”, afirmă administratorul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.