dcp100168 Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 Sculpturile "Unire" şi "Uitare" zac îngropate în iarbă * Sculpturile de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor sunt vandalizate în mod repetat Trecem în fiecare zi pe lângă ele aproape fără să le vedem. Două lucrări de sculptură în piatră, cândva frumoase şi reprezentative pentru Galaţi, zac lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, pe latura dinspre strada Brăilei, aproape îngropate de vegetaţia din jur, ciobite şi neîngrijite, purtând urmele vandalizărilor repetate la care au fost supuse. Au fost trei Prima, cea înfăţişând o femeie cu capul pe antebraţ, se numeşte „Uitare” şi a fost realizată în 1969 de sculptorul Cristian Breazu (n. 1943, stabilit din 1987 în Franţa). Cealaltă, reprezentând două siluete îmbrăţişate, se numeşte „Unire”, îi aparţine sculptorului gălăţean Silviu Catargiu (n.1939) şi a fost făcută în 1972. Iniţial, au fost trei lucrări, aşezate în linie, paralel cu Casa de Cultură a Sindicatelor, cea de-a treia fiind „Cap de adolescent”, creaţie în marmură purtând semnătura unui alt gălăţean, regretatul Marcel Grosu (n.1929 - d. 2006). De câţiva ani, aceasta din urmă se află, însă, depozitată în magazia Casei de Cultură a Sindicatelor, după cum aflăm de la Costel Racoviţă, administratorul instituţiei: „Cele două, aflate în vecinătatea Casei de Cultură, au fost răsturnate: abia anul acesta am reuşit să le repoziţionăm cumva. Lucrările se află pe inventarul instituţiei noastre, fiind donate de Comitetul de Cultură din anii '70. Pe cea de-a treia, „Cap de adolescent”, am luat-o şi am depozitat-o în interior, întrucât, fiind de marmură şi fiind mai uşoară, putea fi furată oricând”, afirmă administratorul. viata-libera.ro
Recommended Posts