dcp100168 Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Tamponaţi şi cu banii luaţiBar cu epoleţi* Ţi‑ai tamponat maşina la Galaţi? Declaraţia‑tip nu se găseşte la Biroul Tamponări, ci la bar! * Preţul: 2 lei la bar şi 0,5 lei la xerox‑ul A.D.P.‑ului * "Poliţia nu este obligată să asigure declaraţiile, răspunsul este la O.J.P.C.", spune subcomisarul Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al I.P.J. Galaţi * Miracolele există! La două ore după vizita redactorilor "V.L.", inspectorii O.J.P.C. descoperă că nimeni nu mai vinde declaraţii * Tipizatele se găsesc gratis pe masa Biroului TamponăriPe scurt: un cititor revoltat sesizează "Viaţa liberă" că un tipizat de declaraţie (pe care fiecare ghinionist îl cumpără când îşi buşeşte maşina) costă 2 lei vechi şi se găseşte de vânzare la barul de lângă Biroul Tamponări, al Poliţiei Rutiere. "De ce nu pune Poliţia la dispoziţie declaraţiile, dacă pe perete este înrămat modelul declaraţiei completate? De ce să le cumpăr de la bar? Ce legătură are barul cu Poliţia? Dacă Poliţia îmi cere acest tipizat, să mi‑l pună la dispoziţie, să îl cumpăr de la ei. Nu să dau nişte bani pentru care nu primesc nici bon, nici nimic şi să dau şi de patru ori mai mult decât orice copie xerox din oraş!".Pasul întâi: la bar şi la xeroxPlecăm la Tamponări. Biroul se află în clădirea Patinoarului - acelaşi loc în care îşi are sediul şi Administraţia Domeniului Public. Intrăm mai întâi în bar. O încăpere ceţoasă de la fum. La o masă, cu tablele de rummy în faţă, un bărbat şi o femeie. "Declaraţie? Da, avem, 2 lei". În bomba de la colţul Patinoarului, la 20 de metri de Biroul Tamponări al Poliţiei Rutiere, declaraţiile zac pe un raft, iar băiatul care aranjează piesele de rummy se întinde să mă servească repede cu un tipizat. "Suntem de la ˝Viaţa liberă˝ şi vrem să ştim dacă barul acesta este autorizat să vândă declaraţii pentru tamponări". "Ăăăă, dar nu sunt ale barului, nu sunt de aici. Le aduce un băiat. Noi nici nu avem xerox în bar", îmi răspunde partenera de rummy. "Ce băiat? Proprietarul barului?". "Nu, nu. Nu proprietarul. Un băiat vine şi le aduce". "Dar cine este proprietar?". "Dom Florin!". "�?!". "Atât, dom Florin. Nu‑i ştiu numele", mă asigură femeia, nerăbdătoare să mă vadă ieşită din cârciuma deasupra căreia nu atârnă niciun nume, pe nicio firmă.Pasul al doilea: la Biroul Tamponări"Eu nu am trimis pe nimeni la bar să ia declaraţie. I‑am trimis pe oameni la xerox‑ul de după colţ, al A.D.P.‑ului. Ce să le fac dacă ei se duc la bar?". Dănuţ Bogdan, poliţistul de serviciu se justifică amuzat în faţa intrării: "Eu nu am xerox aici. Odată am avut tipizate, pe care le dădeam gratuit, dar acum nu mai sunt. De asta îi trimit pe oameni la xerox. Dar nu le zic să se ducă la bar! Puteţi să îi întrebaţi!"."De unde aveţi declaraţiile?", îi întreb pe cei doi bărbaţi, dintre care unul deja completează de zor: "De la bar", răspund amândoi. Poliţistul ridică din umeri. "Dintotdeauna a fost aşa, domnule!", intervine un al treilea cetăţean, proaspăt sosit la Tamponări: "Oamenii sunt trimişi la bar să ia declaraţii". Costel Andronache, bărbatul care completează deja declaraţia de tamponare, lasă pixul şi îmi explică: "Mi‑a zis un om că declaraţiile sunt la bar! Şi nu înţeleg de ce să dau 2 lei pentru o copie xerox! Şi ce caută copia asta la bar! Şi ce fel se poartă ăia de la bar... ţi‑e scârbă!".La xerox‑ul A.D.P.‑ului femeia care vinde declaraţii contra sumei de 0,5 lei se bucură de veştile primite: "Ştiu că la bar se dau declaraţii. Nu, cei de la bar nu multiplică la noi. Am auzit că declaraţia costă uneori şi 6 lei, la bar! Dar sunt sub nasul Poliţiei, ei de ce nu fac nimic? Poate este din cauză că biroul acesta închide la ora 16,30, iar la bar este deschis mai mult - până la 20,00‑22,00! Dar noaptea de unde iau oamenii declaraţiile, că la Tamponări este deschis non stop". Hm, iată o problemă nouă.Pasul al treilea: la I.P.J. Galaţi. Şi la O.J.P.C.!"Poliţia nu este obligată să asigure aceste declaraţii. Este o piaţă liberă", declară subcomisarul Ştefan Gohoreanu. "Problema este a Oficiului pentru Protecţia Consumatorului".Prompt, Mărioara Gătej, ins-pector principal al O.J.P.C., trimite o echipă de inspectori în teren, pentru verificarea societăţilor care vând declaraţii de tamponare. Contactat telefonic după o oră, inspectorul explică râzând: "Este cel mai distractiv moment al zilei. Inspectorii au mers şi mi‑au raportat că la acest moment (N.R. la două ore după vizita redactorilor "V.L.") NIMENI nu vinde declaraţii de tamponare. Aceste declaraţii se află în interiorul Biroului Tamponări, pe masă, şi sunt gratuite! Normal că sunt gratuite, pentru că Poliţia nu poate să încaseze bani pe ele".1.200. Care au fost?!Da, suntem martori. Noi şi cei care au vizitat ieri Tamponările. Până la ora 12,00, declaraţiile costau: 2 lei la barul din colţul Patinoarului şi 0,5 lei la xerox‑ul A.D.P.‑ului. După ora 14,00 tipizatele se evaporaseră şi crescuseră pe birourile de la Tamponări. Şi nu mai costau! NIMIC!Nu am reuşit să aflăm cine este "dom Florin". Deşi am tot întrebat! O.J.P.C.‑ul promite continuarea anchetei. I.P.J.‑ul aşteaptă sesizări din partea celor care au păţit‑o, pentru a putea demara o anchetă. Un calcul simplu arată că dacă la Tamponări sunt zilnic, în medie, 20 de tamponări, asta înseamnă că în 30 de zile se adună vreo 1.200 de lei! La bar! Cam neimpozabili, la cum miroase misterul cu evaporarea.Noi am renunţat să ne mai mirăm. Că, dacă avem ceva de clarificat, putem oricând să ne trântim o tarabă în curte şi să vindem declaraţii pentru diverse. Suntem români, în România şi piaţa este liberă, fraţilor! (Dar de ce s‑au mai stresat să strângă ghereta, dacă totul este ok şi poliţia nu este obligată să asigure declaraţii?�)http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24450
Recommended Posts