Jump to content

Stare de urgenţă la Suceveni după ploaia din 29 august


dcp100168

Recommended Posts

Comuna Suceveni - cea mai afectată de ploile torenţiale din 29 august

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a analizat datele puse la dispoziţie de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, precum şi cele furnizate în urma evaluărilor echipelor din teren, privind efectele ploilor torenţiale din noaptea de 28 spre 29 august 2013, care au produs inundaţii cu precădere în zona de nord-est a judeţului Galaţi. Astfel, au fost semnalate două situaţii extrem de serioase, care depăşesc capacitatea locală de intervenţie. Este vorba despre ravenele produse în satul Nărteşti al comunei Gohor, pe circa 2 km din DC84, fapt ce pune în pericol conducta de alimentare cu apă a localităţii.

Dar cea mai afectată este comuna Suceveni, unde torenţii scurşi de pe versanţi au distrus mare parte din drumurile comunale (prin decopertarea părţii carosabile şi producerea de surpări de peste un metru), cea mai gravă fiind surparea aproape în întregime a două din căile de comunicaţii, respectiv drumurile ce fac legătura cu Rogojeni şi Băneasa. Viitura a inundat DN26 şi incinta către DJ242D, producând şi fisuri în digul de pe râul Horincea, pe o distanţă de 10 m. Au fost distruse două poduri, DJ 242D fiind surpat la km 14+600, 15+800 şi 11+100, cel din urmă punct fiind cel mai grav şi necesitând consolidare de mal.

Dată fiind această situaţie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca Instituţia Prefectului - judeţul Galaţi şi Consiliul Judeţului Galaţi să propună spre aprobare un proiect de hotărâre de guvern pentru finanţarea din fondurile de urgenţă a lucrărilor de reabilitare a căilor de comunicaţii rutiere din cele două localităţi. Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, va ajunge din nou în zonele afectate în zilele următoare, pentru o reevaluare a efectelor inundaţiilor şi pentru a analiza posibilităţile de sprijin pentru comunităţile afectate.

Prefectura Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Stare de urgenţă la Suceveni după ploaia din 29 august

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, şi prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Marin Paţanghel, au fost astăzi la Suceveni, pentru a evalua efectele ploilor torenţiale din 29 august. Cei doi au constatat gravitatea situaţiei şi au ajuns la concluzia că se impun măsuri de urgenţă pentru sprijinirea comunităţii.

Cantitatea mare de precipitaţii căzută într-un timp foarte scurt a dus la scurgeri însemnate pe versanţi, ce au produs ravene de până la un metru şi jumătate pe şapte drumuri comunale, făcându-le inaccesibile atât pentru maşini, cât şi pentru atelaje. Spre ieşirea din localitate s-au produs surpări importante de teren, în mai multe zone, multe traversând drumuri de acces către terenurile agricole.

Cel mai grav este afectat podul care subtraversează DJ242D, spre Rogojeni. Aici torenţii au distrus jumătate din calea de acces şi au dus la surparea unei porţiuni de circa 100 de metri din versant, antrenând şi doi stâlpi de electricitate. Circulaţia a fost restricţionată, dar cel mai probabil va fi închisă în zilele următoare pentru că zona este în continuare instabilă, o nouă surpare putând afecta inclusiv conducta de alimentare cu apă.

Grade diferite de distrugere prezintă alte cinci poduri din localitate, iar stratul de asfalt a fost distrus în totalitate pe lungimi considerabile din DJ242D. Sunt de asemenea afectate, zece case şi circa 100 ha de teren agricol.

Prin ordin de prefect, se va constitui o comisie care va evalua la începutul acestei săptămâni cu exactitate situaţia şi valoarea pagubelor produse, fundamentare în baza căreia să fie solicitat sprijin guvernamental pentru consolidări şi pentru refacerea căilor de acces. „Se impun măsuri imediate în zonă şi avem nevoie de sprijin în acest sens. Două aspecte sunt extrem de urgente: primul vizează consolidarea versantului şi a podului de pe drumul judeţean, dar la fel de importantă este şi refacerea drumurilor comunale grav afectate, pentru ca maşinile să poată interveni în situaţii de urgenţă, la incendii ori cazuri medicale”, a spus prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Opt drumuri şi şase poduri serios avariate la Suceveni

* Drumuri şi poduri distruse, gospodării şi nenumărate suprafeţe de teren agricol inundate, alunecări masive de teren, surpări şi stâlpi care stau să cadă * Acestea sunt doar câteva dintre efectele precipitaţiilor abundente înregistrate pe data de 29 august în comuna Suceveni

Zeci de bătrâni, copii şi tineri din comuna Suceveni sunt izolaţi, după ce ploile abundente au distrus nenumărate poduri şi drumuri de acces în localitate. Oamenii nu mai au posibilitatea să se deplaseze nici măcar la terenurile agricole pe care le-au cultivat, iar câţiva dintre locuitori fac serioase eforturi pentru a ieşi din propriile gospodării întrucât casele şi curţile le-au fost inundate, iar pe uliţele comunei s-au format adevărate cratere, astfel că mulţi dintre vârstnici nu se mai încumetă să se îndepărteze prea mult de locuinţe. Mai grav este că, în cazul în care un locuitor al comunei s-ar confrunta cu probleme grave de sănătate sau cu declanşarea unui incendiu, nici maşinile Serviciului de Ambulanţă şi nici autospecialele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu ar putea avea acces pentru a interveni deoarece nu mai puţin de opt drumuri şi şase poduri extrem de importante sunt impracticabile, fiind distruse complet ori parţial.

Prefectura şi ISU, în alertă

Emanoil-Cătălin Bocăneanu (prefectul judeţului Galaţi) şi col. Marin Paţanghel (prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă) au efectuat, duminică, o deplasare în comuna Suceveni pentru a evalua efectele precipitaţiilor abundente din data de 29 august. Însoţiţi de autorităţile locale, reprezentantul Prefecturii, dar şi cel al ISU au descoperit dezastrul care s-a abătut asupra locuitorilor din Suceveni, concluzionând că „situaţia este extrem de gravă”, după ce s-au deplasat în mai multe zone ale comunei, grav afectate de surpări şi alunecări de teren. „Voi emite un ordin prin care vom stabili o comisie mixtă pentru evaluarea foarte exactă a pagubelor. Fenomenele din data de 29 august au fost de o violenţă deosebită. Aşa ceva, în zonă, nu s-a mai petrecut, poate, în ultimii 50 de ani. Pagubele sunt deosebit de mari. Poate nu problema pagubelor este cea mai mare, ci faptul că mai multe zone din Suceveni sunt izolate. În plus, podul de pe drumul judeţean, dintre Suceveni şi Oancea, este distrus. Se mai poate circula doar pe un singur fir, dar eu cred că voi propune închiderea acestui drum pentru că există pericolul să se surpe în orice moment”, ne-a declarat prefectul de Galaţi. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că situaţia locuitorilor din Suceveni va fi imediat analizată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după care va fi iniţiat un proiect de hotărâre destinat Guvernului, în vederea obţinerii unor sume de bani pentru Primăria comunei. „Alte mijloace nu sunt. Pagubele sunt de amploare mult prea mare, care depăşesc cu mult posibilităţile Primăriei. Trebuie să intervenim şi foarte repede pentru că în momentul de faţă se pot ivi situaţii de urgenţă la care nu se poate interveni. Maşinile de ambulanţă, de pompieri nu pot pătrunde în multe dintre aceste zone de case. Nu vorbesc despre aspectul economic. Oamenii nu pot ajunge la recolte nici cu maşinile şi nici cu căruţele. Sunt deosebit de impresionat de ce am văzut. În mod neplăcut, evident. Cred că la sfârşitul zilei de luni vom avea şi cifre”, ne-a spus Emanoil-Cătălin Bocăneanu.
Primarul comunei Suceveni, Neculai Hanţă, a precizat că este pentru prima dată când fenomenele meteorologice produc asemenea pagube în localitate: „Este pentru prima dată când ne confruntăm cu o situaţie de acest gen. Oamenii sunt disperaţi, îi interesează că trebuie să culeagă roadele muncii lor de pe câmp şi nu au cu ce. În alte localităţi nu pot merge. Nu pot ajunge nicăieri”.

Sacii umpluţi cu nisip le-au salvat gospodăria!

Unii dintre locuitorii comunei Suceveni au petrecut peste patru ore în ploaie, în încercarea de a-şi salva gospodăria. Un bărbat ne-a povestit cum, împreună cu soţia sa, au umplut saci cu nisip pentru a împiedica apa să le inunde curtea şi casa. „Am umplut sacii şi am avut noroc că s-a oprit prima rundă de ploaie. Apoi, am aşezat sacii la drum, în faţa gardului. Numai că la a doua rundă de ploaie a venit şi mai multă şi a trecut şi peste saci. Toată noaptea am stat cu soţia în ploaie şi ne-am chinuit să nu ne intre apa în curte. Până dimineaţă, la 5,00, am stat de veghe”, ne-a spus domnul Păduraru, unul dintre localnici.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pagube de zeci de milioane de lei în comunele afectate de ploi

Pagubele provocate de ploile torenţiale în comuna gălăţeană Suceveni, acolo unde mai multe drumuri comunale, poduri, dar şi segmente ale DJ 242D au fost distruse, se ridică la aproximativ cinci milioane de lei, potrivit conducerii Consiliului Judeţului Galaţi. Vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza, ne-a declarat că o echipă de experţi a fost prezentă, în aceste zile, în mai multe localităţi din judeţ pentru a face un bilanţ al efectelor ploilor, iar, în curând, autorităţile vor şti exact care este valoarea pagubelor înregistrate în comunele din judeţ. Conform vicepreşedintelui CJ, într-o situaţie delicată se află şi comunele Bereşti Meria, Brăhăşeşti, Cavadineşti şi Valea Mărului, mai multe drumuri comunele, dar şi porţiuni ale drumurilor judeţene care le traversează, fiind grav deteriorate. „De exemplu, la Suceveni, numai pentru îndepărtarea efectelor ploilor avem nevoie de 400.000 de lei. Adică, curăţarea drumurilor, îndepărtarea nămolului uscat şi nu numai. Se lucrează de aproximativ o săptămână în teren. Va aloca şi Consiliul Judeţului bani pentru refacerea infrastructurii, dar avem nevoie şi de sprijin foarte mare de la Guvern. Costurile sunt extrem de mari”, ne-a spus Cornel Hamza.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea, evaluarea pagubelor în zona de Nord a judeţului este, încă, în desfăşurare. Ieri, reprezentanţi ai Prefecturii, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Consiliului Judeţului au vizitat, printre altele, comuna Brăhăşeşti. Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, va fundamenta, împreună cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, un proiect de hotărâre în baza căruia va fi solicitat sprijin guvernamental pentru consolidări şi pentru refacerea căilor de acces în localităţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sprijin guvernamental pentru comunităţile afectate de ploile torenţiale

Cantitatea însemnată de precipitaţii căzută în intervalul 28-29 august 2013 a produs mari pagube în infrastructura judeţului, torenţii afectând în principal drumurile judeţene, comunale şi săteşti de pe teritoriul comunelor Bereşti Meria, Brăhăşeşti, Cavadineşti, Fârţăneşti, Frumuşiţa, Ghidigeni, Gohor, Jorăşti, Măstăcani, Rădeşti, Smulţi, Suceveni,Valea Mărului, Vârlezi şi a oraşelor Tg. Bujor şi Bereşti.

Prin ordine de prefect, s-au constituit comisii care au evaluat la faţa locului amploarea efectelor acestor fenomene. De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute a fost prezent la Galaţi şi Ioan Şimonca, directorul tehnic al Companiei Naţionale de Investiţii, care s-a deplasat în comunităţile afectate, alături de prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, şi county managerul Costel Fotea.

Întrucât nu există resursele necesare lucrărilor de reabilitare nici la nivelul Consiliului Judeţului, nici la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, Instituţia Prefectului – judeţul Galaţi şi Consiliul Judeţului Galaţi au propus Guvernului spre aprobare trei proiecte de hotărâri pentru alocarea sumelor necesare, din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.

Potrivit evaluărilor comisiilor locale şi ale specialiştilor Companiei Naţionale de Investiţii, în cele mai afectate comune, Suceveni şi Gohor, pagubele produse de fenomenele meteorologice extreme se ridică la aproximativ 7 milioane de lei (4 milioane, respectiv 3 milioane). Pentru restul unităţilor administrativ-teritoriale afectate, sumele necesare refacerii căilor de comunicaţii au fost evaluate la 3 milioane de lei.

Proiectele propuse urmează a fi analizate în perioada imediat următoare, astfel încât lucrările de consolidare a versanţilor şi de reabilitare a drumurilor afectate de eroziune ori alunecări de teren să se efectueze până la debutul sezonului rece.

Prefectura Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.