Jump to content

17 sate gălăţene inundate de ploile torenţiale


dcp100168

Recommended Posts

17 sate gălăţene inundate de ploile torenţiale

Ploile torenţiale au creat mari probleme în nordul judeţului Galaţi. Nu mai puţin de 17 localităţi au fost fost afectate de ape şi au rămas fără curent electric. Cele mai mari probleme au fost la Costache Negri, Cudalbi, Cuca, Corni, Măcişeni şi Valea Mărului.

Apele au depăşit un metru înălţime şi au intrat în zeci de locuinţe. Oamenii s-au văzut nevoiţi să îşi abandoneze animalele şi să se refugieze în podurile caselor. Viitura a blocat drumul care face legătura între Galaţi şi Cudalbi, circulaţia fiind oprită la intrarea în localitatea Costache Negri. Din nefericire, patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte două au fost date dispărute.

Pompierii, jandarmii şi militarii gălăţeni au intervenit de urgenţă pentru a-i scoate din case pe cei blocaţi. Şi drumul care face legătura între Galaţi şi Târgu Bujor a fost acoperit de apă, circulaţia fiind întreruptă la intrarea în Măstăcani. Zeci de persoane au aşteptat la intrarea în localitatea Costache Negri veşti de la rudele blocate în zonele afectate. Pompierii i-au alertat şi pe localnicii din Vameş, pentru că viitura se îndrepta către ei.

La nivelul Prefecturii Galaţi a fost constituit Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, unde se centralizează toate datele din teren.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Patru persoane decedate, sute de case inundate

Cele patru victime ale potopului de noaptea trecută au fost identificate. Este vorba despre doi bărbaţi, cu vârste de 62, respectiv, 85 de ani, din Cuca, care au murit înecaţi, de o femeie de 74 de ani, tot din Cuca, care a decedat cel mai probabil în urma unui infarct, şi o fetiţă de opt din Cudalbi, care a fost luată de viitură. Şi în acest moment, o persoană este dată dispărută, la Griviţa.

Noaptea trecută au fost evacuate 339 de persoane şi au fost salvate 45 de persoane şi 122 de animale. Au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini. „Pe DN 26, circulaţia este parţial blocată din cauza aluviunilor, pe aproximativ şase kilometri, între Vlădeşti şi Oancea. Pe DJ 242, se înregistrează aceeaşi situaţie, pe circa şase kilometri, între Chiraftei şi Viile. Traficul feroviar pe ruta Galaţi - Bârlad a fost blocat temporar, între Măstăcani şi Fârţăneşti, din cauza aluviunilor”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

Iată care era situaţia în judeţul Galaţi la ora 5.00 dimineaţă, după ce 83 de lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 26 de jandarmi, 90 de militari din Garnizoana Galaţi şi 153 de persoane din cadrul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă au muncit o noapte întreagă.

- municipiul Tecuci: inundate 2 case şi 10 curţi şi grădini;

- Corni: curţi inundate

- Costache Negri: 100 case inundate, 24 persoane salvate, 100 persoane evacuate, 2 animale salvate

- Cuca: 8 case inundate, 3 persoane decedate, 14 persoane salvate, 87 persoane evacuate, 1 casă distrusă, 15 curţi şi grădini inundate, 2 instituţii publice inundate, 2 poduri distruse, 10 km drum sătesc afectat, 10 ha teren arabil şi 10 ha păşune inundate

- Cudalbi: 1 persoane decedată, 7 persoane salvate, 20 persoane evacuate, 500 case inundate, 500 curţi şi gradini inundate

- Folteşti: curţi inundate

- Măstăcani: 3 case inundate

- Rediu: curţi inundate

- Pechea: 30 persoane evacuate, 2 case inundate

- Griviţa: 1 personă dispărută, 120 animale salvate, 2 persoane evacuate

- Măcişeni: 100 case inundate, 100 persoane evacuate

- Valea Mărului: curţi inundate

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Patru persoane au murit în urma viiturilor, peste 700 de case sunt inundate, la Galaţi

Patru persoane, între care un copil, şi-au pierdut viaţa, iar o alta este dată dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi.

În unele zone din judeţ, cantităţile de precipitaţii au fost de 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi. "Au fost cantităţi foarte mari de precipitaţii (110 l/mp la Griviţa, 96 l/mp la Vlădeşti) şi scurgeri importante de apă pe versanţi, fapt ce a dus la creşterea rapidă şi semnificativă a debitelor pâraielor
Suhu şi Geru.

Viiturile au făcut patru victime. În localitatea Cuca, doi bărbaţi cu vârste de 62, respectiv 85 de ani au murit înecaţi, o femeie de 74 de ani a decedat cel mai probabil în urma unui infarct, iar la Cudalbi, o fetiţă de opt ani a fost luată de viitură. De asemenea, o persoană este dată dispărută în localitatea Griviţa", a declarat, joi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea.

Potrivit acesteia, au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini.

Conform raportărilor de la Prefectura Galaţi, cele mai mari pagube sunt în comuna Cudalbi, unde 500 case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri. În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. În această localitate două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afcectate.

Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni.

Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi Eugen Chiriţă a declarat, la rândul său, că în urma ploilor torenţiale circulaţia a fost parţial blocată pe DN 26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea, dar şi pe DJ242, între localităţile Chiraftei şi Viile. Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad a fost blocat temporar între Măstăcani şi Fârţăneşti din cauza terasamentul căii ferate, afectat de aluviuni
pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

În acţiunea de salvare a oamenilor ale căror gospodării au fost inundate au fost implicaţi 80 de pompieri 90 militari şi 26 jandarmi din judeţul Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Premierul a convocat comandamentul pentru situaţii de urgenţă, după inundaţiile din Galaţi

Premierul Victor Ponta a convocat, joi, comandamentul pentru situaţii de urgenţă, după inundaţiile din Galaţi, în urma cărora patru persoane, între care un copil, şi-au pierdut viaţa, o alta este dată dispărută, peste 700 de case au fost inundate şi sute de oameni au fost evacuaţi.

Comandamentul pentru situaţii de urgenţă a fost convocat la ora 11.30, la Palatul Victoria.

"Având în vedere precipitaţiile abundente căzute în ultimele ore în judeţul Galaţi precum şi prognoza meteo pentru orele următoare, primul-ministru Victor Ponta a convocat un comandament pentru situaţii de urgenţă la Palatul Victoria", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Comandamentul va fi coordonat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, alături de care se va afla şi ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.

Link to comment
Share on other sites

Ultimul bilanţ al victimelor inundaţiilor din Galaţi - şapte morţi şi un dispărut

Ultimul bilanţ al inundaţiilor produse în noaptea de miercuri spre joi în judeţul Galaţi arată că şapte persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, iar o alta este dată dispărută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit raportărilor furnizate de autorităţile judeţene, până la ora transmiterii acestei ştiri există informaţii certe legate de decesul a şapte persoane care au fost luate de viituri. De asemenea, o altă persoană este dată dispărută.

În urma viiturilor şi-au pierdut viaţa doi bărbaţi şi o femeie din localitatea Cuca, un bărbat şi o femeie din localitatea Costache Negri, o femeie din Cudalbi şi un bărbat din comuna Pechea. Persoana dispărută este o fetiţă de 8 ani din comuna Cudalbi, despre care iniţial reprezentanţii Prefecturii şi ai ISU informaseră că ar fi decedată.

 

Apă de un metru pe DN 25

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră pe DN25 este întreruptă pe ambele sensuri între localităţile gălăţene Vameş şi Tudor Vladimirescu. Ca urmare a ploilor abundente de noaptea trecută, pe partea carosabilă a ajuns o cantitate mare de apă (pe o porţiune de aproximativ un kilometru, nivelul acesteia depăşeşte un metru). Semnalăm că în acelaşi judeţ este închis şi DJ253, din aceleaşi motive.

Poliţia Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Secretarul de stat Cătălin Chiper merge în zonele din judeţul Galaţi afectate de viitură

Secretarul de stat Cătălin Chiper merge, joi, cu un elicopter MAI, în judeţul Galaţi, unde şapte persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, o alta este dată dispărută şi sute de oameni au fost evacuaţi.

Cătălin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, va fi însoţit de şeful IGSU, Ion Burlui, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Potrivit MAI, în noaptea de miercuri spre joi, peste 350 de echipaje ale pompierilor, jandarmeriei şi poliţiei au intervenit în 12 localităţi. Echipele de intervenţie au salvat 45 de persoane, dintre care 24 de persoane în comuna Costache Negri, 14 în localitatea Cuca şi alte şapte în Cudalbi.

Totodată, au fost evacuat peste 330 de persoane din zonele afectate de inundaţii. Alături de acestea au fost salvate şi apoi evacuate peste 120 de animale din gospodăriile situate în localitatea gălăţeană Griviţa, a precizat MAI.

Link to comment
Share on other sites

Precipitaţii de peste 140 l/mp în judeţul Galaţi

În cursul nopţii pe raza judeţului Galaţi, s-au înregistrat precipitaţii de 140,5 l/mp la staţia Griviţa, 147,6 l/mp la staţia Tecuci, 108,5 l/mp la Fărtăneşti, 111,8 l/mp la Vlădeşti. De asemenea, pe râul Geru, în dreptul localităţii Cudalbi, într-un interval de 1-2 ore, s-au depăşit cotele de apărare, respectiv s-a atins cota de 270 cm, iar râul a avut un debit de 16 mc/s, faţă de 0,1 mc/s, cât înregistra cu o zi înainte.

Cantitatea de precipitaţii din cursul nopţii reprezintă echivalentul a două luni de zile de precipitaţii, cât se înregistrează în mod normal în zona respectivă.

Pagubele înregistrate au fost provocate în principal din scurgeri importante de pe versanţi şi torenţi. Localităţile afectate sunt comuna Cudalbi, Pechea, Griviţa, Cuca, Costache Negri, municipiul Tecuci, Vlădeşti, Măstăcani, comuna Corni, sat Măcişeni.

Apele rezultate din scurgerile de pe versanţi şi torenţi au condus la creşterea debitelor şi a nivelurilor de pe cursurile de apă Geru, Suhu, Călmăţui şi Gologan, fiind atinse, în cursul nopţii, cotele de apărare.

În prezent, echipele Apelor Române asigură monitorizarea permanentă a secţiunilor de pe cursurile de apă, din zonele afectate şi din aval. În acest moment, debitele sunt în scădere, cotele sunt sub de pericol. Nu se prognozează precipitaţii cantitative în perioada imediat următoare şi nu se vor înregistra pagube suplimentare. Debitele înregistrate pe cursurile de apă din zonele afectate pot fi preluate fără probleme în râul Siret.

Apele Române

Link to comment
Share on other sites

ISU Galaţi: Oamenii evacuaţi din casele inundate vor fi cazaţi temporar în şcoli şi cămine culturale

Cele aproximativ 500 de persoane din judeţul Galaţi evacuate din case în urma inundaţiilor vor fi cazate temporar în cămine culturale şi în şcoli din localităţile afectate, urmând ca pentru cazarea acestora pe o perioadă mai lungă să fie aduse locuinţe modulare, a declarat şeful ISU Galaţi.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Vasile Balaban, a declarat că oamenii ale căror case au fost inundate vor fi cazaţi la cămine culturale şi şcoli, până când va fi găsită o soluţie pentru cazare pe o perioadă mai lungă, respectiv locuinţe modulare.

Şeful ISU Galaţi a spus că unde de viitură nu a trecut, fiind în continuare şuvoie de apă care se scurg de pe versanţi, dar că acestea nu sunt însă cele mai grave inundaţii din judeţ, o situaţie critică fiind în 2007, când oraşul Tecuci a fost inundat aproape complet.

El a făcut aceste declaraţii la intrarea în Prefectura Galaţi, unde urmează să aibă loc o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, la care la ora transmiterii acestei ştiri au ajuns miniştrii Gabriel Oprea şi Dan Nica şi Cătălin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Link to comment
Share on other sites

Gabriel Oprea: Sinistraţii din Galaţi vor primi apă şi alimente din rezervele de stat

Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat, joi, la Galaţi, că persoanele evacuate din case în urma inundaţiilor vor primi alimente şi apă din rezervele de stat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, joi, la intrarea în Prefectura Galaţi, unde participă la o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, că a survolat cu elicopterul trei dintre localităţile afectate de viituri. El a spus că pericolul a trecut, dar că zonele sunt colmatate, fiind acoperite cu aluviuni.

Oprea a anunţat că sinistraţii vor primi din rezervele de stat 56.000 de litri de apă îmbuteliată, şase tone de conserve de carne, şase tone de conserve de ficat, 30 de tone de ulei, 20 de tone de motorină şi 500 de tone de făină.

La ora transmiterii acestei ştiri, la Prefectura Galaţi are loc o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, la care participă, pe lângă autorităţile judeţene, şi miniştrii Gabriel Oprea şi Dan Nica şi Cătălin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Link to comment
Share on other sites

ANM emite cod galben de precipitaţii pentru Moldova, până mâine dimineaţă

ANM emite o atenţionare cod galben pentru toate judeţele din Moldova, unde până vineri dimineaţă se vor înregistra precipitaţii care pot ajunge la 25 de litri pe metru pătrat şi izolat la 50-60 l/mp, cele mai mari cantităţi fiind aşteptate în nordul Moldovei şi în zonele de deal şi munte.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia naţională de Meteorologie (ANM), începând de joi, ora 21.00 şi până vineri, ora 09.00, vor fi ploi pe arii extinse în estul, sudul şi centrul ţării. "Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în Moldova cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi pe arii restrânse 50...60 l/mp", se arată în avertizare.

Codul galben a fost emis pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi şi Vrancea.

Meteorologii au precizat că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în această după-amiază, cu caracter local în majoritatea regiunilor. Cantităţi de apă de 30 - 35 de litri pe metru pătrat vor fi şi în zona Carpaţilor Meridionali, în Oltenia, Muntenia şi Transilvania.

Link to comment
Share on other sites

Şeful CJ Galaţi:A fost dat cod portocaliu când fenomenul era în desfăşurare.Situaţia era de cod roşu

Preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, spune că autorităţile judeţene au primit alerta de cod portocaliu când "fenomenul era în plină desfăşurare", el spunând că situaţia impunea, de fapt, avertizare de cod roşu. "Au funcţionat foarte bine sistemele de alarmare din comune, sirenele. Din păcate, noi am primit cod galben. Portocaliu a fost emis când fenomenul de fapt era în plină desfăşurare. Fără îndoială că meteorologia este o ştiinţă până la un punct exactă, dar situaţia era de cod roşu", a spus Bacalbaşa în videoconferinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă convocat la Guvern.

Preşedintele CJ Galaţi le-a relatat celor prezenţi despre cantitatea mare de precipitaţii care a căzut în localităţile afectate, într-un interval mic de timp.

"Forţa de impact a fost extrem de mare. La Cuca, unde avem trei morţi, e o chiuvetă naturală pe care au venit torente, sunt automobile urcate în copaci. Nu a fost o zonă extrem de mare, albiile majore ale râurilor nu au fost afectate, ci este numai un fenomen de torenţialitate în condiţiile unui debit de ploaie de până la 150 de litri pe metru pătrat", a spus Bacalbaşa. El a mai precizat că au fost şuvoaie care au venit "ca lama de buldozer" şi au ras totul în cale.

Totodată, preşedintele CJ Galaţi a cerut Guvernului să-i aloce de urgenţă motorină pentru utilajele care acţionează în zona afectată şi apă, pentru că în rest se "descurcă", el precizând că s-au improvizat spaţii de cazare în căminele culturale.

 

Şeful CJ Galaţi: Există riscul izbucnirii unor epidemii, sursele de apă fiind distruse la inundaţii

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, spune că în judeţ există pericolul izbucnirii unor epidemii, în condiţiile în care sursele de apă au fost colmatate în urma viiturilor. "La ora actuală, sursele de apă, fântânile, sunt compromise. Avem absolută nevoie de apă îmbuteliată pentru că există cert risc epidemiologic. Deocamdată evident că nu avem boli digestive cu transmitere prin apa poluată, dar aceasta va fi o problema pe termen cel puţin mediu", a spus Bacalbaşa în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern.

Link to comment
Share on other sites

Stroe: Jandarmeria poate pune la dispoziţie peste 200 de module de locuit la Galaţi

Jandarmeria poate pune la dispoziţia autorităţilor din Galaţi peste 200 de module de locuit, care se află la Tecuci, a anunţat, joi, ministrul de Interne, Radu Stroe. Stroe a afirmat, în videoconferinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă convocat la Guvern, că în cazul în care va fi nevoie Jandarmeria poate pune la dispoziţia autorităţilor din Galaţi un număr de 204 module de locuit, care se află la Tecuci, oraş inundat în 2007.

El a mai spus că Guvernul va scoate de la Rezervele de stat, în scopul ajutorării sinistraţilor şi înlăturării efectelor inundaţiilor din Galaţi, aproximativ 12.000 kilograme de conserve de carne, 56.000 litri de apă minerală, 500 de kilograme de făină şi 300 litri de ulei.

Pe lângă alimente, vor mai fi trimise la Galaţi 550 de pături şi 20 tone de motorină.

 

La operaţiunile derulate în judeţul Galaţi participă şi două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, aeronavele acordând suport aerian operaţiunilor desfăşurate la sol de către echipele de intervenţie în situaţii de urgenţă.
La faţa locului, din partea conducerii MAI se află secretarul de stat Cătălin Chiper, coordonator al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi şeful IGSU, colonel Ion Burlui.
În urma misiunilor de salvare derulate de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, s-a reuşit salvarea a 45 de persoane aflate în situaţii critice - 24 de persoane în comuna Costache Negri, 14 persoane în localitatea Cuca şi alte 7 în comuna Cudalbi.
Până la acest moment, în urma misiunilor de salvare întreprinse de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au fost evacuate peste 500 de persoane din zonele afectate de inundaţii.

Link to comment
Share on other sites

Cea de-a opta persoană decedată în urma inundaţiilor este fetiţa de 8 ani care fusese dată dispărută

Cea de-a opta persoană care şi-a pierdut viaţa în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi este fetiţa de 8 ani care fusese dată dispărută, autorităţile spunând că aceasta a fost smulsă de ape din braţele tatălui ei, în curtea casei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cadavrul fetiţei de opt ani, din localitatea Cudalbi, a fost găsit joi după-amiază de către pompieri, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de casă, în curtea unui localnic.

Primarul comunei, Ştefan Drugan, a spus că în momentul viiturii fetiţa se afla în casă, împreună cu părinţii ei, şi au încercat să se salveze din calea apelor, ieşind din locuinţă. El a spus că tatăl a ieşit din casă cu fetiţa în braţe, copilul fiind smuls de şuvoaiele de apă din braţele acestuia.

Potrivit primarului, la un moment dat fetiţa a reuşit să se agaţe de trunchiul unui copac, însă apoi a fost luată din nou de ape.

Link to comment
Share on other sites

Nouă morţi


Bărbatul de 65 de ani, dat dispărut în Griviţa, ieri noapte, a fost găsit înecat, ne-a declarat primarul comunei, Niţă Chebac. Omul decedat a fost luat de apă din stâna în care se afla. Numărul decedaţilor a crescut, deci, la nouă persoane: trei din Cuca, două din Cudalbi, două din Costache Negri, una din Pechea şi una din Griviţa.


 


Cuca:

A. Alecu, 82 de ani 

C. Mircea, 65 de ani

E. Alexandrina, 74 ani (infarct)

 

Costache Negri:

C. Tudorita, 81 ani

O. Costica, 78 ani (infarct)

I. Ion (cu domiciliul in Pechea, decedat la C. Negri), 40 ani

 

Cudalbi

T. Niculina, 83 ani

P. Nicoleta, 8 ani

 

Grivita:

G. Constantin, 65 ani

Link to comment
Share on other sites

ANM: Nu putea fi emisă avertizare de cod roşu în Galaţi, aria fiind foarte restrânsă

Floriana Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a precizat pentru MEDIAFAX că nu putea fi emisă avertizare de cod roşu pentru ploile care au afectat miercuri zona din jurul oraşului Tecuci, judeţul Galaţi, deoarece aria vizată era foarte restrânsă. Georgescu a făcut aceste precizări, în urma declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, care a spus că se impunea avertizare de cod roşu pentru ploile abundente care au afectat, începând de miercuri seară, mai multe localităţi din judeţ.

Directorul executiv al ANM a amintit că, miercuri, de la ora 17.25 şi până la ora 23.30, au fost emise şase avertizări meteorologice pentru zona respectivă, din jurul oraşului Tecuci, între care patru avertizări de cod galben, anunţând precipitaţii de 25 de litri pe metru pătrat din oră în oră, rezultând astfel o cantitate de 100 de litri pe metru pătrat, şi două avertizări de cod portocaliu, fiind prognozate averse suplimentare de 80 de litri pe metru pătrat.

Deşi cantitatea totală de precipitaţii, de 180 de litri pe metru pătrat, corespundea unui cod roşu, aria prea restrânsă în care s-a produs fenomenul a făcut ca acesta să nu poată fi încadrat astfel, a explicat Georgescu, precizând că un cod roşu s-ar fi impus dacă erau precipitaţii de peste 100 de litri pe metru pătrat în tot judeţul Galaţi, şi nu numai în jurul oraşului Tecuci.

"Propagarea undei de viitură a afectat mai multe localităţi, dar aceasta nu face obiectul unei avertizări meteo. (...) Cantitatea mare de apă a fost determinată în mare parte de scurgerile de pe versanţi", a mai arătat directorul executiv al ANM.

Ea a mai precizat că aceste precipitaţii nu puteau fi prognozate decât cu o oră, maxim două înainte şi pe măsură ce evoluau.

Link to comment
Share on other sites

În patru şcoli din judeţul Galaţi nu încep cursurile din cauza inundaţiilor

* Conducerea ISJ caută soluţii ca elevii să fie mutaţi la alte instituţii din comunele respective
La Şcoala din Costache Negri, în clădirea veche a Şcolii Gimnaziale din Cudalbi şi la Şcoala Nr. 1 din Frumuşiţa, apele au dat năvală şi au inundat parterul clădirilor. Oamenii lucrau joi de zor la scosul mâlului, dat aici tot nu va putea începe şcoala pe 16 septembrie, fiind necesare reparaţii, ne-a declarat inspectoarea generală, Laura Marin.
De asemenea, nu vor putea începe anul şcolar nici elevii de la Şcoala „Alexandru Moruzi” din Pechea, unde toată curtea este inundată.
„Pentru elevii de la Pechea, Frumuşiţa şi Cudalbi putem găsi soluţii ca totuşi să înceapă cursurile la alte unităţi de învăţământ din localitate. Mai greu va fi la Costache Negri, unde nu s-a identificat încă o soluţie, dar căutăm. Totul depinde însă şi de evoluţia vremii, pentru că s-au anunţat alte ploi”, mai spune Laura Marin.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Colectă la stadionul Oţelul pentru victimele potopului de noaptea trecută

FC Oţelul, împreună cu suporterii din galeria echipei gălăţene, încearcă să mai aline din suferinţa persoanelor afectate de inundaţiile fără precedent de noaptea trecută din judeţul Galaţi, anunţând deschiderea unui punct de colectare la stadion, pentru donaţii constând în lucruri necesare celor loviţi de potop.

FC Oțelul Galați este alături de familiile îndurerate și nu poate rămâne impasibil la suferința cauzată de aceste evenimente nedorite și își declară suportul necondiționat pentru toate victimele din județul nostru. De asemenea, la demersul nostru a raliat si galeria roș-alb-albastră, iar împreună facem un apel către toți suporterii echipei, și nu numai, să încercăm să mai diminuăm din suferință, prin acordarea unui sprijin, atât moral, dar mai ales material, persoanelor aflate în dificultate. În acest sens, FC Oțelul Galați roagă pe cei ce doresc să ajute să se prezinte la punctul de colectare situat la stadionul Oțelul și să contribuie cu lucruri atât de necesare sufletelor cuprinse de durere (apa, alimente, pături, etc.), urmând ca pachetele să fie distribuite mâine către zonele afectate. Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi!”, se precizează într-un comunicat al clubului gălăţean.

De asemenea, Narcis Răducan, director general al FC Oţelul, a spus că se intenţionează ca toate încasările din partida de duminică cu Astra, de pe teren propriu, din etapa a 7-a a Ligii I, să fie donate sinistraţilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Explicatia fenomenului meteo care a provocat dezastrul

Ce s-a intamplat cu adevarat in judetul Galati? A fost sau nu vorba despre un fenomen meteorologic rar, care nu putea fi prevenit, sau si de incompetenta, scriu Ştirile Pro Tv.
Potrivit specialistilor, deasupra judetului Galati au inceput sa se adune pe verticala nori periculosi. La ora 17 si 25 de minute a fost emisa prima atentionare cod galben de fenomene periculoase imediate. Acesti nori, initial de dimensiuni mici, dar care se misca foarte repede, s-au transformat intr-un cumulonimbus, adica un nor de dimensiuni uriase care acoperea pna la 17 kilometri. Din el au cazut incepand cu ora 20 si 147,5 de litri pe metru patrat. "Ceea ce a agravat foarte mult situatia a fost ca aceste sisteme noroase au stationat. A fost o situatie in altitudine care a favorizat stationarea sistemelor noroase in aceeasi zona, astfel incat aceste cantitati foarte mari de apa s-au cumulat", explica specialistii.

Apoi, relieful zonei a avut si el un rol decisiv, de aici si consecintele dramatice. Dealurile Covarloiului, aproape despadurite formeaza vai si transforma zona intr-o palnie, in care localitatile sunt dispuse catre baza. Apa s-a adunat si valuri uriase au curatat 17 localitati.

Asadar, de la ora 17 si 25 de minute ANMH a inceput sa dea primele semnale de cod galben. 4 intr-o ora. Acestea intre ora 20 si miezul noptii s-au transformat in cod portocaliu. Si apoi comunicatele s-au oprit, desi realitatea din teren era alta.

In replica, directorul general al Agentiei Nationale de Meteorologie sustine ca autoritatile trebuiau sa adune atentionarile si astfel sa isi dea seama ca era o situatie grava.
Interventia celor responsabili putea preveni dezastrul? Doar daca ar fi inceput sa isi puna in aplicare planul de interventie, in functie de relief.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Cod Portocaliu de ploi în judeţul Galaţi, şi joi seară

Judeţul Galaţi se află joi seară, până la ora 22.30, sub cod portocaliu de ploi, cantităţile de apă putând atinge şi depăşi 30-35 de litri pe metru pătrat, potrivit unei atenţionări nowcasting care a fost emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină, a precizat ANM. Atenţionare vizează inclusiv localităţile Valea Mărului, Corni, Tg. Bujor, Vârlezi, Matca, Corod, Suceveni, Cavadineşti, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi şi şi Pechea, au mai precizat meteorologii.

Meteorologii estimează că în zonele din judeţul Galaţi afectate deja de inundaţii pot cădea noi precipitaţii în noaptea de joi spre vineri, autorităţile dispunând măsuri de evacuare rapidă a apei din ariile inundate pentru ca noile precipitaţii să nu se suprapună situaţiei existente.

Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, a declarat, joi seară, într-o conferinţă de presă la sediul Prefecturii Galaţi, că prognoza pentru noaptea de joi spre vineri "nu este foarte optimistă". "Din păcate, prognoza pentru această noapte nu este foarte optimistă şi de aceea au fost luate măsuri de evacuare rapidă a apei pentru a nu se suprapune cu eventuale noi precipitaţii", a declarat ministrul Nica.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

O nouă viitură se apropie de comuna Cudalbi

A plouat torenţial în nordul judeţului Galaţi, în această seară, şi o nouă viitură se apropie de comuna gălăţeană Cudalbi. Apele învolburate au lovit deja satul Mândreşti, din comuna Valea Mărului.

Primarul din Cudalbi încearcă să anunţe oamenii din casă în casă pentru a nu mai fi luaţi prin suprindere de viitură.

viata-libera.ro

 

UPDATE ORA 22.50 - Populaţia din comuna Valea Mărului este în prezent evacuată. În localitatea gălăţeană sună alarma care anunţă locuitorii că trebuie să-şi părăsească locuinţele.

Link to comment
Share on other sites

CJ Galaţi acordă 570.000 de lei pentru comunele devastate de ape

Consilierii judeţeni, reuniţi, joi seară, în şedinţă de îndată, au aprobat un proiect de hotărâre care prevede transferarea sumei de 200.000 de lei, din banii destinaţi Spitalului Judeţean, în fondul de rezervă al instituţiei, resurse financiare care vor fi distribuite comunelor afectate grav de inundaţii. „În total, în fondul de rezervă avem acum 570.000 de lei. Aveam deja 370.000 de lei şi am mai adăugat 200.000 de lei. Nu este suficient, dar este un început. Ne ajută şi Guvernul şi Ministerul Dezvoltării, dar şi judeţele învecinate. Aceşti bani sunt pentru situaţii de urgenţă: case prăbuşite, chiar dacă omul nu este asigurat, când vezi în casă 30 de centimetri de nămol şi oameni cu ochii ieşind din orbite, sigur că ai o altă abordare. Nu numai afectivă, dar şi raţională. Sunt drumuri distruse, sunt probleme foarte mari”, a precizat Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Prioritatea numărul unu în zonele sinistrate este refacerea infrastructurii distruse, susţine Dan Nica

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat joi, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că prioritatea numărul unu în localităţile afectate de ploile şi viitura din cursul nopţii trecute o constituie reconstrucţia infrastructurii distruse, informează agerpres.ro.
El a precizat că în zona sinistrată va veni Compania Naţională de Investiţii, care va dispune măsurile pentru refacerea drumurilor şi podurilor afectate. "Prioritatea unu în localităţile afectate o constituie reconstrucţia infrastructurii distruse. Compania Naţională de Investiţii se va deplasa aici. Deja au două lucrări de la inundaţiile de acum două săptămâni în localităţile Suceveni şi Gohor şi se va deplasa în toate localităţile care au avut infrastructura afectată şi va dispune măsurile necesare pentru refacerea podurilor şi drumurilor afectate", a spus Dan Nica.

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

Fetiţa ucisă de viitură: "Tati, eu am să mor"

Ploile torenţiale de miercuri noaptea au provocat un dezastru fără precedent în 17 localităţi din judeţul Galaţi. Sute de case şi gospodării au fost distruse, iar nouă persoane şi-au pierdut viaţa.

Disperarea tuturor oamenilor din cele 17 localităţi afectate de inundaţii păleşte parcă în faţa durerii familiei Pâslaru din Cudalbi. Ecaterina şi Grigore Pâslaru îşi plâng în tăcere fiica de doar opt ani, ucisă de apele învolburate care au cuprins comuna. Când au văzut că apa creşte, bărbatul şi-a luat în braţe fetiţa şi a plecat spre şosea, în speranţa că acolo va găsi un refugiu. Soţia şi cumnata l-au însoţit. Acasă au rămas părinţii, care s-au adăpostit în pod.
Din păcate, însă, refugiul sperat de la şosea nu a fost găsit. Aici, apele erau şi mai învolburate, iar Bianca, fetiţa de doar opt anişori, a fost smulsă efectiv din braţele tatălu săui. A fost găsită după mai bine de zece ore de căutări, într-o căpiţă de fân. Părinţii au fost la faţa locului şi au recunoscut trupul neînsufleţit. Acum îi privesc fotografia şi repetă, obsesiv aceeaşi frază: „Tati, eu am să mor”. Sunt ultimele cuvinte pe care Bianca i le-a spus tatălui ei, înainte să fie înghiţită de apă.
Ecaterina Pâslaru este în stare de şoc. Nici nu ştie ce să facă mai repede. Îşi doreşte să facă curăţenie în curte şi în camera micuţei, pentru a-şi putea aduce acasă odorul. Nici lacrimi nu mai are. „Am fost acolo unde au găsit-o. Nu pot să cred. Era singurul meu copil. I-am cumpărat tot pentru şcoală. Intra în clasa a doua. Era aşa de frumoasă”, ne-a mărturisit femeia.
Tatăl nu se poate dezlipi de fotografia Biancăi. Se uită la ea şi nu-i vine să creadă. „Am avut-o în braţe. Mi-a luat-o apa. Şi pe mine m-a dus departe, până la poştă. Am stat acolo blocat vreo două ore, până a venit cineva să mă scoată din apă. Îi aud şi acum vocea în cap. Îmi spunea că ea o să moară. Nu am putut face nimic. Era singurul meu copil, iar acum nu mai este”, ne-a spus Grigore Pâslaru, după care a luat fotografie fetiţei în braţe.
În pragul casei, bunicii nu îşi găsesc cuvintele. Dacă ar fi rămas acasă, poate că Bianca ar fi fost şi acum în viaţă. Ecaterina Păslaru ridică din umeri şi spune că Bianca „a fost botezată de preotul din sat. I-am povestit şi lui ce s-a întâmplat şi ne-a spus că aşa a vrut Dumnezeu. Era un copil mult prea bun şi Cel de Sus a vrut-o lângă el. Nu putem decât să credem ceea ce ne spune preotul. El ştie mai bine, dar tot nu e drept ce s-a întâmplat. Îmi vreau fetiţa înapoi”, a mai adăugat femeia.
Vecinii au sărit să-i ajute. Toţi muncesc cu sârg, dar au lacrimi în ochi. O plâng pe micuţa Bianca, o minune de copil. Din fotografie, Bianca le zâmbeşte şi îi veghează parcă pe toţi.
Durerea familiei este de nedescris. Grigore Pâslaru nu-şi găseşte locul. Din când în când mai merge în camera micuţei, în speranţa că totul este un vis urât. Din păcate, însă, este cruda realitate.
Apa a mai înghiţit alte opt persoane. Autorităţile le-au dat oamenilor o mână de ajutor, însă durerea din suflete şi lacrimile din ochii celor loviţi de soartă nu le poate lua şterge nimeni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sute de animale înecate în urma viiturii din judeţul Galaţi

Sute de animale au pierit în cele 17 localităţi afectate de inundaţii, creând risc epidemic crescut. Informaţii despre modul în care autorităţile ţin situaţia sub control ne-a oferit purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr. Ştefan Vasile. „Am pus la punct, la nivelul Direcţiei, un plan de măsuri de urgenţă. Avem medic veterinar care face permanenţă până la ora 12 noaptea. Medicii noştri din teritoriu raportează la fiecare două sau trei ore. Nu ştim încă precis câte animale au decedat. Spre exemplu, în urmă cu câteva ore s-au descoperit 50 de oi înecate într-un canal, la Măstăcani. Probabil au fost târâte de viitură. Centralizăm datele pentru a stabili noi priorităţi. Avem substanţe dezifectante şi luăm toate măsurile care se impun pentru ca nici oamenii, nici animalele să nu aibă de suferit. Ne ocupăm, de asemenea, de identificarea animalelor moarte, care urmează să fie incinerate”, a precizat dr. Ştefan Vasile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sute de case inundate şi 9 morţi, bilanţ dramatic invers proporţional cu reacţia autorităţilor

Sute de gospodării au fost măturate de ape, în sute de case nu se mai poate locui, iar nouă oameni şi-au pierdut viaţa, în urma inundaţiilor de noaptea trecută, din judeţul Galaţi, bilanţ dramatic la care autorităţile au reacţionat invers proporţional cu gravitatea celor petrecute.

A fost nevoie doar de apă de ploaie căzută în puhoaie şi strânsă laolaltă de pe dealurile care împrejmuiesc satele sinistrate precum marginile unor pâlnii. Bilanţul inundaţiilor este cel mai dramatic înregistrat în ultimii ani în România, reacţia autorităţilor fiind însă invers proporţională cu gravitatea celor petrecute. Urmările inundaţiilor grăiesc de la sine, însă nu pot descrie îndeajuns de bine momentele în care s-a petrecut totul.

Curţile au fost măturate de apele învolburate, acareturile, gardurile, maşinile şi utilajele agricole au fost luate de ape şi mutate dintr-o parte în alta a satelor, iar toate acestea au fost acoperite cu mâl.

Peisajul pare a fi opera unui vrăjmaş orb care a acţionat haotic: acesta este dezastrul de după dezastru.

Dacă modul în care echipele de intervenţie formate din militari, jandarmi, angajaţi ai inspectoratului pentru situaţii de urgenţă şi-au făcut treaba în noaptea dezastrului ajutându-i pe sinistraţi a fost exemplar, nu acelaşi lucru se poate spune despre reacţia de după a autorităţilor.

Cu toate că a existat o singură certitudine - prăpădul lăsat de puhoaie - lucrurile au fost văzute în mod diferit de sinistraţi şi de autorităţile pentru care importante sunt procedurile.

În timp ce o femeie în vârstă din Cuca, localitate grav afectată de inundaţii, căuta o bucată de pâine, fie şi uscată, printre rămăşiţele unei bucătării înecate în nămol, autorităţile guvernamentale venite de la Bucureşti, între care şi vicepremierul Gabriel Oprea, au anunţat că statul îi ajută pe sinistraţi cu 500 de tone de făină, în condiţiile în care multe dintre case sunt pline de mâl şi, evident, şi bucătăriile acestora.

Chiar dacă bătrânei din Cuca i-ar fi trecut prin cap să facă pâine, nu ar fi avut bucătărie unde să mai frământe aluatul.

"Nu am mâncat de ieri, de la amiază. Nu am unde să mă duc, pe mine nu mă primeşte nimeni. Îmi este foame şi nu ştiu ce să fac, că nu am niciun ban. Am o bucăţică de pâine colea, da' e uscată de-ţi sfărâmi capul cu ea. Îmi vine să zbier ca animalele. Eu ce mănânc?", se întreabă bătrâna din Cuca.

"Este foarte bună întrebarea aceasta, dar eu vă spun că noi vorbim de proceduri. Dincolo de orice, pâine se mai găseşte (...) Fiecare îşi ia făină şi îşi face pâine acolo unde este necesar. Trebuie să dăm ceea ce este celor care efectiv au nevoie", răspunde vicepremierul Gabriel Oprea, care a inspectat, joi, zonele inundate, la întrebarea privind utilitatea impresionantei cantităţi de făină pentru sinistraţi.

Când s-au produs inundaţiile puternice, au fost mobilizaţi militari, jandarmi, lucrători de la ISU, care au intervenit noaptea pentru salvarea oamenilor, iar ziua i-au ajutat să-şi scoată mâlul şi apa din case. Salvatorii nu au întârziat să apară, iar acolo unde au intervenit au făcut tot ce le stătea în putere.

Nu militarii, nici jandarmii, şi nici pompierii sunt însă cei care trebuie să le găsească sinistraţilor un acoperiş deasupra capetelor peste noapte, oricâtă compasiune ar avea. Aceasta era o certitudine şi pentru sinistraţi, însă nu era foarte clar cine trebuia să poarte grija locului în care vor înnopta aceşti oameni.

Joi, pe la amiază, Săndica Tirim căra cu o găleată apa tulbure din pridvorul casei în care locuise până ca puhoaiele să-i inunde locuinţa.

"Nu ştiu unde am să dorm la noapte. Primarul ce să îmi zică... că şi primarul este tot aşa ca şi noi. Deocamdată, nu a venit nimeni să ne întrebe nimic. Nu ştiu unde am să dorm de-acum".

Pe de altă parte, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, vicepremierul Gabriel Oprea spunea că fiecare primar "a pregătit 20 - 30 - 50 de locuri în grădiniţe, în căminele culturale sau în primărie pentru ca oamenii să poată mănca şi dormi în condiţii cât de cât civilizate".

"Avem o sută de locuinţe modulare şi au spus specialiştii că sunt suficiente şi vom aduce câte va fi nevoie. Avem totul pregătit în caz că este nevoie. Nu a cerut nimeni, deocamdată, o locuinţă modulară. Niciunul dintre primari nu a cerut aşa ceva", a răspuns vicepremierul la o întrebare care i-a fost adresată într-o conferinţă de presă, privind situaţia sinistraţilor.

Pe prispa unei case mici cu două încăperi în care nămolul se unduia la gura găleţilor şi a lopeţilor fusese proptită o maşină. Automobilul nu aparţine proprietarilor casei, ci fusese adus de ape de la aproape jumătate de kilometru distanţă.

Gică Puflea, proprietarul autoturismului, a povestit cum a ajuns automobilul său pe prispa consătenilor.

"Maşina era în centru, la grădiniţă. Când am plecat ploua, dar apa avea cinci centimetri pe şosea. Am făcut vreo 300 de metri şi când am văzut că nu mai pot înainta pentru că apa creştea am încercat să deschid portierele. Abia am reuşit să le deschid şi am sărit. M-am salvat la nişte cetăţeni în curte şi după ce s-a oprit apa am plecat să o caut. Când am venit, am găsit-o pe prispa casei. Când a proptit-o aici un fier a intrat pe sub podea, a trecut prin perna scaunului şi a ieşit spre volan. Dacă rămâneam în maşină, acum eram terminat", povesteşte proprietarul maşinii luate de ape.

La 20 de ore de la ruperea de nori care a provocat inundaţii puternice în judeţul Galaţi autorităţile au raportat nouă morţi. Cei mai mulţi sunt bătrâni, unii imobilizaţi, pe care apele furioase i-au surprins în locuinţele lor - oameni pentru care timpul s-a oprit atunci când a venit ploaia.

Datele furnizate de Prefectura Galaţi arată că în urma inundaţiilor au murit două femei de 82 şi 74 de ani şi un bărbat de 65 de ani din localitatea Cuca, alţi doi bărbaţi de 40 şi 78 de ani şi o femeie de 81 de ani din localitatea Costache Negri, un bărbat de 65 de ani din localitatea Griviţa, precum şi o bătrână de 83 de ani şi o fetiţă de opt ani din Cudalbi. În două dintre cazuri însă, victimele nu au murit ca urmare a înecului, ci de infarct.

Fetiţa de opt ani care fusese dată dispărută a fost smulsă de ape din braţele tatălui ei, în curtea casei, cadavrul ei fiind găsit în după-amiaza de joi de către pompieri, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de casă, în curtea unui localnic.

Primarul comunei, Ștefan Drugan, a spus că în momentul viiturii fetiţa se afla în casă, împreună cu părinţii ei, şi au încercat să se salveze din calea apelor, ieşind din locuinţă. El a spus că tatăl a ieşit din casă cu fetiţa în braţe, copilul fiind smuls de şuvoaiele de apă din braţele acestuia. La un moment dat, fetiţa a reuşit să se agaţe de trunchiul unui copac, însă apoi a fost luată din nou de ape.

Iniţial, autorităţile au anunţat că printre persoanele care au murit luate de viituri se află şi fetiţa de opt ani, ulterior anunţându-se că aceasta este dată dispărută.

Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini.

Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.

În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Inundaţiile puternice din judeţul Galaţi au blocat şi traficul rutier pe DN26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea, şi pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, apa măsurând pe carosabil, în unele locuri, peste un metru, fiind afectat, totodată, traficul feroviar pe ruta Galaţi - Bârlad, între staţiile Târgu Bujor şi Floteşti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o porţiune de aproximativ un kilometru. De asemenea, patru localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.